Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Back to school,γιούπιιιιιιιι

Είναι αλήθεια ότι η εμπορευματοποίηση έχει φτάσει σε νέα επίπεδα όταν καταφέρνει να μετατρέπει κάτι τόσο δυσάρεστο όπως το "Back to School" σε αφορμή για πανηγυρισμούς. 

Λες και τα παιδιά όλου του κόσμου περίμεναν με ανυπομονησία το τέλος των διακοπών τους, τα διαβάσματα και τα φροντιστήρια! 

Ναι, σίγουρα, όλα τα παιδιά, ανάμεσα σε παγωτά και παραλίες, κάθονταν με το ημερολόγιο στο χέρι μετρώντας αντίστροφα τις μέρες για να επιστρέψουν στο σχολείο. 

Ας είμαστε ειλικρινείς, αυτή η εικόνα είναι τόσο αληθινή όσο το ότι οι γονείς χαίρονται όταν τελειώνει η άδειά τους και πρέπει να επιστρέψουν στη δουλειά!

Το "Back to School" έχει πλέον γίνει ένα ολόκληρο φεστιβάλ, με πολύχρωμες διαφημίσεις, χαμογελαστά παιδάκια και γονείς που προσποιούνται πως δεν μπορούν να κρύψουν τη χαρά τους. 

Και εκεί που βλέπεις την καμπάνια να σε κατακλύζει από παντού, δεν μπορείς παρά να αναρωτηθείς: Ποιον δουλεύουν; 

Η πραγματικότητα, όμως, είναι πιο απλή και πιο ωμή. Το "Back to School" είναι η στιγμή που τα παιδιά αφήνουν πίσω την ελευθερία των καλοκαιρινών διακοπών και μπαίνουν ξανά στον κόσμο των μαθημάτων, των διαγωνισμάτων και του φροντιστηρίου. Και μην γελιόμαστε, η φράση "back to school" είναι περισσότερο γιορτή για τους γονείς, που επιτέλους θα ξαναβρούν λίγο χρόνο για τον εαυτό τους, παρά για τα παιδιά.

Ας είμαστε ειλικρινείς: οι μόνοι που πραγματικά επωφελούνται από αυτήν τη "γιορτή" είναι οι διαφημιστές και οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων που βλέπουν τις πωλήσεις τους να ανεβαίνουν. 

Γιατί λοιπόν να μην το πάνε ένα βήμα παραπέρα και να μας σερβίρουν το "Back to Work" μετά από την άδεια ως τη νέα γιορτή της χρονιάς; 

Φανταστείτε το: "Γιούπιιι, τέλος η άδεια, ώρα να ξαναφορέσουμε τα κοστούμια μας και να χωθούμε στις ατελείωτες συσκέψεις και τις υποχρεώσεις!" 

Μήπως αυτό το όραμα του μέλλοντος είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα; 

Μάλλον όχι.

Στην πραγματικότητα, οι γονείς αναστενάζουν με ανακούφιση, κρύβοντας επιμελώς τη χαρά τους, καθώς βλέπουν τα παιδιά τους να επιστρέφουν στο σχολείο. Ξέρουν καλά ότι η "γιορτή" αυτή σηματοδοτεί το τέλος της φασαρίας, της ακαταστασίας και του χάους που φέρνει μαζί του ένα καλοκαίρι γεμάτο παιδιά στο σπίτι. Αλλά φυσικά, αυτό δεν πρόκειται να το δείτε σε καμία διαφήμιση.

Οπότε, ας το παραδεχτούμε όλοι: το "Back to School" είναι λιγότερο γιορτή για τα παιδιά και περισσότερο μια καλά στημένη επιχείρηση για να πουληθούν σακίδια, τετράδια και μολύβια με υπερήρωες. Και αν είμαστε τυχεροί, ίσως οι διαφημιστές καταφέρουν να μας πείσουν ότι ακόμα και η επιστροφή στη δουλειά είναι η πιο μεγάλη γιορτή της ζωής μας. Μέχρι τότε, γονείς, χαρείτε το λίγο αυτό το "Back to School" για τους δικούς σας λόγους. Εσείς ξέρετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου