Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Πως θα κινηθούν οι ξένοι και οι έλληνες μέτοχοι στην κεφαλαιακή ενίσχυση της ΕΤΕ; Τι αναμένεται στα δικαιώματα;

Τα μηνύματα σε γενικές γραμμές είναι θετικά από την Ελλάδα και το εξωτερικό με εξαίρεση ορισμένους μετόχους ξένους από τις ΗΠΑ και ορισμένα funds από το Λονδίνο που είναι απαισιόδοξοι για την Ελλάδα και εμφανίζονται διαστακτικοί να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου και στο ομολογιακό της Εθνικής τράπεζας.
Τι δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία...
Ξένοι 35,4%

Από το 35,4% το 27% είναι ξένοι θεσμικοί από την Ευρώπη και περίπου 8% από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.
Ορισμένα funds από τις ΗΠΑ ανέφεραν ότι δεν θα ασκήσουν τα δικαιώματα τους καθώς ανησυχούν για την Ελλάδα ωστόσο η πλειοψηφία φαίνεται θα συμμετάσχει. Το Fidelity θα συμμετάσχει, όπως και η Morgan Stanley η οποία όμως έχει μειώσει δραστικά την επενδυτική της θέση.
Επίσης οι περισσότεροι επενδυτές μέσω του θεματοφύλακα της Bank of New York Mellon με ποσοστό 5,2% θα συμμετάσχουν στην κεφαλαιακή ενίσχυση της Εθνικής. Το 5,2% των κοινών μετοχών διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ υπό την μορφή ADRs.
Από τους αμερικανούς θα υπάρξουν λοιπόν πωλήσεις δικαιωμάτων.
Από τους ευρωπαίους η συνοπτικότατη πλειοψηφία θα συμμετάσχει πλην ορισμένων funds από το Λονδίνο.
Μια άλλη παράμετρος το Qatar με ποσοστό 0,8% θα συμμετάσχει στην κεφαλαιακή ενίσχυση της Εθνικής τράπεζας και ίσως να αυξήσει και το ποσοστό του πάνω από 1%.

Ασφαλιστικά Ταμεία ΝΠΔΔ 12,3% ΝΠΙΔ 4,2%

Μεταξύ των 50 ταμείων πάσης νομικής μορφής το ΙΚΑ που κατέχει και το μεγαλύτερο ποσοστό θα συμμετάσχει στην κεφαλαιακή ενίσχυση.
Επίσης τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων της Εθνικής θα συμμετάσχουν θέλοντας έτσι να στηρίξουν την κεφαλαιακή ενίσχυση της Εθνικής τράπεζας.

Εκκλησία και Μητροπόλεις 1,6%

Με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο στο ΔΣ η Εκκλησία και οι Μητροπόλεις παρ΄ ότι διαμαρτύρονταν για το μέρισμα ίσως να συμμετάσχουν. Δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Θεσμικοί επενδυτές εσωτερικού 2%

Κατά βάση αμοιβαία κεφάλαια έχουν ατύπως εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Φυσικά και άλλα πρόσωπα και ιδιώτες 40%


Μεγάλο μέρος των επενδυτών θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου και στο ομολογιακό.
Χρειάζονται περισσότερες επεξηγήσεις ως προς την διαδικασία αλλά το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και είναι αυτονόητο αυτό.

Ιδρύματα και κληροδοτήματα 4,1%


Δεν είναι σαφές αν είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν ωστόσο σε γενικές γραμμές διαθέτουν καλή ευρωστία.

Εταιρίες 2,8%

Θα συμμετάσχουν

Θυγατρικές, σύλλογοι, νοσοκομεία 1,6%


Είναι πιθανό να συμμετάσχουν

Ο ευρύτερος δημόσιος τομέας ελέγχει 7,5% ενώ το άμεσο ποσοστό δημοσίου 0,49%
.

Το συμπέρασμα είναι ότι κατά την περίοδο άσκησης των δικαιωμάτων 27 Σεπτεμβρίου με 5 Οκτωβρίου και 27 Σεπτεμβρίου με 11 Οκτωβρίου θα υπάρξουν μεγάλες αγοραπωλησίες δικαιωμάτων.
Μεγάλη προσφορά αλλά θα υπάρξει και μεγάλη ζήτηση.


www.bankingnews.gr

Άρειος Πάγος : Η θερινή άδεια δεν μεταφέρεται το επόμενο έτος


Ο Άρειος Πάγος με την υπ’ αριθμ. 455/2010 απόφασή του έκρινε ότι η θερινή άδεια (αναψυχής) δεν μεταφέρεται το επόμενο έτος, αλλά και σε περίπτωση που άδεια δεν χορηγηθεί με υπαιτιότητα του εργοδότη, θα προσαυξάνονται οι αποδοχές αδείας.


Ειδικότερα, τον Άρειο Πάγο απασχόλησε περίπτωση εργαζόμενου στη ΔΕΗ, που κρίθηκε ότι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού «υποχρεούται να καταβάλει στον μισθωτό τις αποδοχές αδείας προσαυξημένες, κατά 100%, αφού, η μη χορήγησή τους οφείλεται σε υπαιτιότητα (ελαφρά αμέλεια), των οργάνων της ΔΕΗ, τα οποία, ήταν υποχρεωμένα, πριν από τη λήξη κάθε ημερολογιακού έτους, να του χορηγήσουν την ετήσια άδειά του, έστω και αν ο εργαζόμενος δεν υπέβαλε την προβλεπόμενη από το άρθρο 4 του Α.Ν. 539/1945 αίτηση».
Ακόμη, σύμφωνα με την αρεοπαγιτική απόφαση «δεν επιτρέπεται, ούτε με συμφωνία μεταξύ του εργαζομένου και του εργοδότη, η μεταφορά των ημερών της ετήσιας άδειας του τελευταίου, που δεν του χορηγήθηκαν από τον εργοδότη στο επόμενο ή στα μεθεπόμενα έτη, με συνέπεια να είναι ανίσχυρη τέτοια συμφωνία και ο εργοδότης ο οποίος δεν χορήγησε πλήρη την κανονική άδεια στο μισθωτό του, κατά τη διάρκεια του έτους που αυτή αφορά, να είναι υποχρεωμένος, από το τέλος του αντίστοιχου έτους να καταβάλει σε αυτόν τις αντίστοιχες προς τις ημέρες αυτές αποδοχές αδείας με προσαύξηση κατά 100%».

πηγηγ: http://www.kathimerini.gr/

Σεισμός 4R νοτιοανντολικά της Κρήτης τα ξημερώματα




Σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 05:07 το πρωί στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπέιου Αθηνών.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κρήτης και της Κάσου, σε απόσταση 108 χλμ. ανατολικά της Ιεράπετρας και 171 χλμ ανατολικά του Ηρακλείου, ενώ το βάθος του είναι 16 χλμ.
Η σεισμική δόνηση αυτή φαίνεται να εντάσσεται στη συνήθη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής, ενώ δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

πηγη:http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/09/4r.html#more