Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Ν’ αναδείξομε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Κρήτης


Στρατηγική εξωστρέφειας στηρίζουν οι ομογενείς Κρήτης, μετά το Συνέδριο



Τη χάραξη μια συγκροτημένης στρατηγικής εξωστρέφειας και ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κρήτης, αποφάσισε να προωθήσει το Παγκόσμιο Συνέδριο Κρητών, μετά την ολοκλήρωση του.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια εξαγωγής συμπερασμάτων αποφασίστηκε να αρχίσουν μια σειρά από εξειδικευμένες πρωτοβουλίες και δράσεις, στους τομείς της επιχειρηματικής συνεργασίας, της ανάδειξης και προώθησης του πολιτισμού, των κρητικών προϊόντων, της κρητικής διατροφής αλλά παράλληλα να ενδυναμωθεί η παρουσία και ο ρόλος των απόδημων Κρητικών νεολαίων, με την δημιουργία Παγκοσμίου Συμβουλίου Νεολαίας.

Ζητούμενο για όλους τους σύνεδρους, έτσι όπως προέκυψε από την εξαγωγή των συμπερασμάτων, είναι η ανάγκη για παραγωγική ανασυγκρότηση στο νησί, με κριτήριο την αξιοποίηση των πόρων της μεγαλονήσου με σεβασμό στον άνθρωπο, το περιβάλλον, την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης.

Το συνέδριο αποφάσισε ότι ο στόχος για ένα πολύεπίπεδο παγκόσμιο δίκτυο των Κρητών που θα στηρίζεται και θα προωθεί το πνεύμα αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης, ανάμεσα στους φορείς και τους πολίτες της Κρήτης με τους απόδημους, είναι ορατός και εφικτός.

Για το λόγο αυτό άλλωστε θα παραμείνει ενεργή η ιστοσελίδα του Συνεδρίου (www.cretanscongress.gr) με στόχο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη επιμέρους δράσεων.

«Η ικανοποίηση μας είναι πολύ μεγάλη από την εξέλιξη του Συνεδρίου. Νομίζω πως το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων μας» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κ. Γιώργος Αεράκης για να προσθέσει:

«Η συμμετοχή του κόσμου ασφαλώς ήταν μεγάλη την πρώτη μέρα λόγω και της παρουσίας του Πρωθυπουργού αλλά προσωπικά θεωρώ ότι η συμμετοχή των Κρητικών τη δεύτερη μέρα που υπήρχε σημαντική δουλειά στα εργαστήρια και στις συνεδρίες, ήταν εξαιρετική και αποδεικνύει ότι υπήρχε πραγματική βούληση για συνεργασία που έφερε θετικά αποτελέσματα και κυρίως τη διάθεση να συνεχίσουμε με συγκεκριμένες δράσεις για την Κρήτη και τους απόδημους».

Αναφερόμενος στα συμπεράσματα του Συνεδρίου ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπή κ. Νίκος Σκουλάς, τόνισε: «Οι προτάσεις και τα συμπεράσματα είναι μια τεράστια προίκα για την Κρήτη και τους Κρήτες όπου γης, που δεν πρέπει να χαθεί μένοντας στα χαρτιά. Αμέσως τώρα, πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσει η δεύτερη φάση της κοινής μας προσπάθειας: Η δράση, η υλοποίηση. Μέσα από την επίπονη διαδικασία που ακολουθήσαμε, προέκυψαν αυτόματα και οι ομάδες που θα αποτελέσουν και τους μηχανισμούς υλοποίησης. Σ’ αυτό, θα έχουμε συμμάχους και αρωγούς, την πολιτεία, την Περιφέρεια Κρήτης, τα επιστημονικά μας ιδρύματα, τους επιχειρηματικούς και επαγγελματικούς φορείς και ολόκληρη την κοινωνία εντός και εκτός Κρήτης στην οποία, σε τελική ανάλυση, αφορά».

πηγη: http://www.patris.gr/articles/184478