Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Η αναδιαπραγμάτευση του κοσμοειδώλου!


Η αναδιαπραγμάτευση του κοσμοειδώλου!!......μέρος α.

Ο κόσμος μας, έχει μπει στην τελική ευθεία που οδηγεί στην αναδιαπραγμάτευση και αναδόμηση όλων των κυρίαρχων μοντέλων γεωπολιτικής,γεωοικονομικης και γεωκοινωνικής λειτουργίας του.
Ειναι φυσικο,η όλη διαδικασία να παράγει πολυεπιπεδες συγκρούσεις μεταξύ όλων των υποκειμενων,με αποτελέσματα επώδυνα για τους πληθυσμούς του πλανήτη, αλλά προς το παρόν, οι συγκρούσεις αυτές, δεν ξεπερνούν το όριο που θέτει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης που διαθέτουν όλες οι κυρίαρχες μεγαδομες του συστήματος, συνεπώς, οι κατά Κλαουζεβιτς συνέχειες να είναι ακόμα ανενεργες.
Υπαρχουν δυο επίπεδα στα όποια εξελίσσονται οι συγκρούσεις που θα καθορίσουν τη μοίρα του πλανήτη.Το ένα επίπεδο είναι το συμβατικο,και συνδέεται άμεσα με τις υπάρχουσες πολίτικο-οικονομικες εκφάνσεις του εθνοαστικού κράτους όπου η προθετικοτητα των συνόλων που το συνιστούν ,τράπεζες, μεταπράτες πρώτων υλών , βιομηχανικοί παραγωγοί και διάφορες συνιστώσες, καθορίζεται από την πολίτικο- οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη που προσφέρει η συγκρουσιακή γεωπολιτική και γεωοικονομική λογική.
Ενα μοτίβο όπου δράση -αντίδραση νέα ισορροπία , με πρωτεύοντα ρόλο την τεχνολογική υπεροχή, θα εξασφαλίσει ένα διαρκές γίγνεσθαι οριακής συστημικης ευστάθειας, με απανταχού παρόντες υπερεθνικούς οργανισμούς συστημικης εποπτείας και θετικής ανάδρασης .Ειναι ένα πρότυπο το όποιο λειτουργεί επιτυχώς τα τελευταία 300 χρονιά ,και παρόλο όπου κατά την διάρκεια του εξελιχθηκαν δυο παγκόσμιοι πόλεμοι που αφενός μεν δημιούργησαν εκατομμύρια νεκρούς και ανείπωτη φρικαλεότητα ,αφετέρου δε, λειτούργησαν ως δυνάμεις ανέλιξης της ανθρωπότητας.
Ένα τέτοιο αστικό μοντέλο ,προάγει την φιλελεύθερη δημοκρατία ακόμα και δια της βίας εάν χρειαστεί, διότι η ύπαρξη μιας παγκόσμιας αστικής τάξης θα φέρει την συστημικη προβλεψιμοτητα και η τάξη θα παράγετε και δεν θα αναδύεται αυθόρμητα από το χάος(Πριγκοζιν, θεωρία του χάους).
Η πολιτική και οικονομική αυτοοργανωση θα πρόεκυπτε σταδιακά μέσω της συστημικης απορρόφησης κρατών στο φιλελεύθερο δημοκρατικό μοντέλο.Το βεστφαλιανο μοντέλο έως τώρα ,έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα λόγο της συνεχούς ανέλιξης του, με κορωνίδα την δημιουργία του Βορειοατλαντικού συμφώνου- όχι ως στρατιωτικού –αλλά πολιτικοοικονομικού μορφώματος που θα επόπτευε τον καπιταλιστικό (εταιρικό) πλέον<< βεστφαλιανισμο>>.Η επικράτηση του,δεν κατάφερε να φέρει και την συστημικη κυριαρχία του αφού δεν δημιούργησε ένα βαρυτικο πολιτισμικό πεδίο που θα έλκυε την πλανητική περιφέρεια προς αυτό ,διότι δεν μπορεσε να αυτοπροσδιοριστεί με σαφήνεια έναντι του υπόλοιπου γεωπολιτισμου .
Η κυριαρχία του καπιταλισμού δεν συνοδεύτηκε από πολιτισμική όσμωση που είναι και η πεμπτουσία του εγχειρήματος του δυτικότροπου ολισμού, καθώς αλλάζει τα μοτίβα των συμπεριφορών των αστικών δημοκρατιών προς όφελος της συστημικης συλλογικής συνειδητοτητας.Εφοσον όμως έφτασε στην κορύφωση της ισχύος του και δεν κατάφερε να επιβληθεί ως τέτοιο , άρχισε και η παρακμή του αφενός μεν λόγο της αποτυχίας του ανέπτυξε εσωτερικά φυγόκεντρες δυνάμεις, αφετέρου, δημιούργησε αντίστοιχα ισχυρότατους εθνοκαπιταλιστικους αντιπάλους αποφασισμένους να συγκρουστούν στο συμβατικό πεδίο του παλαιοσυστημικου γίγνεσθαι.
Εχουμε λοιπόν από τη μια, τη σύγκρουση των οικονομικών καταλοίπων του εθνοαστικου η του δυτικού υπερεθνικού εθνοαστισμου εάν θέλετε, χωρίς κάποιο πολιτισμικό modus operanti να προτάξει ,και από την άλλη ,τις εθνοκρατικες καπιταλιστικές δυνάμεις των αναδυομένων σε ρόλο νεοαποικιστων!Αυτη είναι κατά την άποψη μας, η σκιαγράφηση του πρώτου επιπέδου της παγκόσμιας σύγκρουσης και η πρόβλεψη για τον νικητή αυτής χάνει τη σημασία της εφόσον η σύγκρουση εντάσσετε σε ένα συμβατικό ,παλαιοσυστημικο, παγκόσμιο οικονομικό νεοβεστφαλιανισμο.

πηγη: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΟΣΜΟΣ Σ/Κ του Πολιτικου Αναλυτη Δημτριου Τζωρα

Άμεση κατάργηση του Πόθεν Έσχες για τα ακίνητα


Άμεση κατάργηση του Πόθεν Έσχες

για ρευστότητα και επενδύσεις κεφαλαίων στην Ελλάδα


Ο κ. Ίων Στεριώτης, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωπολιτικών και Οικονομικών Μελετών, έδωσε στην δημοσιότητα την κατωτέρω ανάλυση.

Η αγορά του Ακινήτου έχει παγώσει σε ολόκληρη την Χώρα και οι θέσεις εργασίας για 500.000 περίπου εργαζόμενους στον ευρύτερο τομέα του Ακινήτου είτε έχουν ήδη χαθεί είτε κινδυνεύουν να χαθούν άμεσα. Το ίδιο ισχύει και για τις εκατοντάδες Ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου.

Η Ελλάδα έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, που δεν ελήφθησαν υπόψη όταν επιβλήθηκε το Πόθεν Έσχες τον Απρίλιο του 2010. Δεν ελήφθησαν επίσης υπόψη και οι ιδιαίτερα αρνητικές συνθήκες, που έχουν δημιουργηθεί λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, που μαστίζει την Χώρα μας.

Οι επιπτώσεις, που έχει η εκ νέου θεσμοθέτηση Πόθεν Έσχες για την αγορά ακινήτου, έχει δημιουργήσει αυτήν την στιγμή την εξής εικόνα:

I. Χιλιάδες απολυμένοι εργαζόμενοι και χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, των οποίων η Κυβέρνηση μείωσε τις αποδοχές, δεν μπορούν πλέον να καταβάλουν τις δόσεις των τραπεζικών τους δανείων. Αλλά και δεν μπορούν να πωλήσουν τα ακίνητα τους, λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης και της μηδενικής ζήτησης.

II. Χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρηματίες, που αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους ή έχουν χάσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των εσόδων τους, δεν μπορούν να καταβάλουν τις δόσεις των δανείων τους ενώ δεν μπορούν να πωλήσουν τα αστικά και επαγγελματικά ακίνητα τους.

III. Εκατοντάδες Οικοδομικές Επιχειρήσεις έχουν μείνει με 200.000 απούλητα διαμερίσματα, τα οποία δεν μπορούν να πωλήσουν λόγω της οικονομικής κρίσης και του πόθεν έσχες.

IV. Ομάδες συμφερόντων αλλά και τα αποκαλούμενα «κοράκια» καραδοκούν σε όλους τους πλειστηριασμούς και ακίνητα μεγάλης αξίας πωλούνται για ελάχιστα Ευρώ. Αποτέλεσμα: και οι παλαιοί ιδιοκτήτες βλέπουν το περιουσιακό τους στοιχείο να εξαφανίζεται μέσα σε λίγα λεπτά αλλά και όλοι όσοι συμμετέχουν στην διαδικασία μεταβιβάσεως ακινήτων – μαζί με αυτούς και το Δημόσιο – χάνουν τεράστια ποσά από φόρους και αμοιβές.

Ο χειρισμός ορισμένων θεμάτων από το Υπουργείο Οικονομικών και ο πανικός, που δημιουργήθηκε, οδήγησε σε έξοδο από την Χώρα 32 δισεκατομμυρίων Ευρώ. Αποτέλεσμα η έλλειψη ρευστότητας στις τράπεζες και στην αγορά.

Πόθεν έσχες στην αγορά ακινήτων είχε επιβληθεί και παλιότερα. Αλλά και τότε η κυβέρνηση αναγκάστηκε μετά από 8 μήνες να ανακαλέσει το μέτρο, που σημειωτέον τότε δεν είχε τις σημερινές τραγικές συνέπειες λόγω της γενικότερης οικονομικής ευεξίας.

Πιστεύουμε ότι με τις σημερινές συνθήκες είναι μονόδρομος η κατάργηση του πόθεν έσχες – τουλάχιστον όσο διαρκεί η μεγάλη οικονομική κρίση και ύφεση.

Τα άμεσα θετικά αποτελέσματα:

I. Οι Έλληνες, που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό – μεταξύ αυτών και οι εφοπλιστικές οικογένειες, που έχουν τεράστια ρευστότητα, θα σπεύσουν να επενδύσουν κεφάλαια τους σε ακίνητα στην Ελλάδα, που λόγω της κρίσης έχουν εξαιρετικά χαμηλή τιμή. Είναι γνωστό ότι μεταξύ άλλων 850 περίπου Ξενοδοχεία είναι προς πώληση και το άνοιγμα της αγοράς θα επιτρέψει την ανεύρεση Ελλήνων αγοραστών.

II. Οι Έλληνες, που έχουν κεφάλαια στο εξωτερικό θα προτιμήσουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαια τους σε ακίνητα στην Ελλάδα, των οποίων η ετήσια απόδοση είναι συνήθως κατά μέσον όρο 4,5%, αντί του 0,25%, που εισπράττουν σήμερα από τις καταθέσεις και τις τοποθετήσεις τους σε Ευρωπαϊκές Τράπεζες. Παράλληλα θα έχουν την ελπίδα και μεγάλου κεφαλαιϊκού κέρδους, γιατί αν η αγορά ακινήτου αρχίσει να κινείται, τότε οι τιμές των ακινήτων θα εκτιναχθούν.

III. Οι Έλληνες, που έχουν καταθέσεις στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορούν να κάνουν αγορές ακινήτων λόγω πόθεν έσχες, θα τοποθετήσουν τα κεφάλαια τους σε ακίνητα για τους ίδιους λόγους. Ακόμη και αυτοί, που πλήρωναν κανονικά φόρους και σε καμιά περίπτωση δεν είναι φοροφυγάδες, δεν μπορούν σήμερα να αγοράσουν ακίνητα γιατί η Εφορία περιμένει αποδείξεις ότι το κεφάλαιο σχηματίστηκε την τελευταία πενταετία και δεν δέχεται ότι μπορεί να εκπροσωπεί αποταμιεύσεις πολλών ετών.

IV. Το Δημόσιο θα εισπράξει μεγάλα ποσά από τους φόρους μεταβιβάσεως αλλά και άμεσους και έμμεσους φόρους, που υπάρχουν γύρω από τα ακίνητα τόσο από όσους φέρουν κεφάλαια από το εξωτερικό όσο και από εκείνους, που έχουν καταθέσεις στην Ελλάδα. Το Δημόσιο θα εισπράττει επί πλέον κατ’ έτος τους θεσπισμένους φόρους ακίνητης περιουσίας, μια και η επένδυση σε ακίνητα είναι μια μακροχρόνια επένδυση.

V. Παράλληλα θα φορολογηθούν με φόρους μεταβιβάσεως και λοιπούς φόρους και όσα κεφάλαια διέφευγαν μέχρι τώρα την φορολόγηση.

VI. Στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδος θα εισρεύσουν τεράστια κεφάλαια από το εξωτερικό για τις αγοραπωλησίες, που θα αυξήσουν την ρευστότητα, γεγονός, που θα βοηθήσει και τους υπόλοιπους τομείς δραστηριότητας και την αναθέρμανση της αγοράς. Παράλληλα στους αναπόφευκτους πλειστηριασμούς θα επιτυγχάνουν υψηλότερες τιμές.

  1. Ένα πλήθος επαγγελματιών και επιχειρήσεων, σε ολόκληρη την Χώρα, θα βρει νέες δραστηριότητες και θα εισπράξει αμοιβές για τις μεταβιβάσεις, την προετοιμασία, τις μεταφορές, τις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό όλων αυτών των κατοικιών.
  2. Οι Οικοδομικές Επιχειρήσεις θα μπορέσουν να βρουν αγοραστές ή να επιτύχουν μακροχρόνιο δανεισμό για τους πελάτες τους από τις τράπεζες.

Με τα σημερινά δεδομένα ένας συνταξιούχος, που συγκέντρωσε με εργασία 30 ετών ένα ποσό 80.000 Ευρώ, δεν μπορεί να αγοράσει ένα διαμέρισμα στα παιδιά του μια και τον εμποδίζει ο τρόπος, που υπολογίζεται το πόθεν έσχες. Πράγματι οι έφοροι ζητούν στοιχεία εισοδημάτων των τελευταίων πέντε (5) ετών ενώ ένας πολίτης μπορεί να συγκέντρωσε το ποσόν αυτό στην διάρκεια εργασίας δέκα ή περισσοτέρων ετών.

Ο κ. Στεριώτης δήλωσε: Καιρός είναι να καταλάβουμε ότι ζούμε σε μια Ευρωπαϊκή Χώρα, όπου ισχύουν κάποιοι βασικοί κανόνες, όπως η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων. Ο ρόλος της Κυβέρνησης δεν είναι να εκφοβίζει τους Πολίτες για να τους υποχρεώσει να επαναφέρουν τα κεφάλαια τους στην Ελλάδα αλλά να προσφέρει ασφάλεια, σταθερότητα, προοπτική στην τοποθέτηση κεφαλαίων στην Χώρα μας.

Καθήκον της κυβέρνησης είναι να πατάσσει την φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή την στιγμή, που γίνεται, και όχι εκ των υστέρων με μέτρα όπως το πόθεν έσχες και τα τεκμήρια διαβίωσης. Καιρός ο Κρατικός μηχανισμός να δουλέψει σωστά. Τότε όλες οι στρεβλώσεις αυτές θα πάψουν να είναι απαραίτητοι.



Ίων Π. Στεριώτης

www.IonSteriotis.gr/steriotisgr.htm


Περαίωση: Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, με έντονες αντιδράσεις


Η περαίωση των υποθέσεων θα δώσει ένα οριστικό τέλος σε εκκρεμότητες, δήλωσε η κυβέρνηση.

Οι αντιπαραθέσεις σχετικά με την υπαγωγή επιχειρήσεων με πολύ μεγάλο τζίρο στην διαδικασία περαίωσης των φορολογικών τους υποθέσεων, καθώς και για την τροπολογία με την οποία οδηγούνται στη φυλακή, όσοι αρνούνται να ανταποκριθούν στα καθήκοντα που τους επιβάλλει η επίταξή τους, ξεχώρισαν κατά την σημερινή συνεδρίαση του Γ’ Θερινού Τμήματος της Βουλής, που υπερψήφισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναγνώρισε στην περαίωση, «ομολογία της αποτυχίας της φοροεισπρακτικής πολιτικής της κυβέρνησης» - και στην τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο, μία επίδειξη αυταρχισμού ενάντια στους αυτοκινητιστές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, κλιμάκωσε τις επιθέσεις του εναντίον του νομοσχεδίου, με τον Αλέξη Τσίπρα να κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών πως νομοθέτησε «κατόπιν ενός τηλεφωνήματος» των άμεσα ενδιαφερόμενων - και τον Γ. Παπακωνσταντίνου να ανταπαντά πως ο επικεφαλής του Συνασπισμού, «επιδίδεται σε συστηματική διαστρέβλωση της πραγματικότητας». Παρέμβαση πραγματοποίησε ωστόσο και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, επιτιθέμενος κυρίως ενάντια στην ρύθμιση για τους επιταγμένους αυτοκινητιστές, αλλά και κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «χρησιμοποιεί ως συνήγορο υπερασπίσεως, τον πρόεδρο των βιομηχάνων». Το ΚΚΕ από πλευράς του, υπενθύμισε πως το 80% των οφειλών, αφορά το 2-3% των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, «με τον πακτωλό των κερδών που δεν φορολογήθηκαν».

Ο υπουργός Οικονομικών, επικαλέστηκε κατ’ αρχήν τα «2,5 εκ. ανέλεγκτες χρήσεις και τα 30 δισ. ευρώ που εκκρεμοδικούν στα δικαστήρια, σε 150.000 εκκρεμείς φορολογικές δίκες, με το 10% του πληθυσμού να έχει ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο». Η περαίωση των υποθέσεων, θα δώσει ένα οριστικό τέλος στις εκκρεμότητες αυτές και, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Δ. Κουσελάς, θα απαλλάξει τον επιχειρηματία, «από κάθε λογής υποδόρια συναλλαγή που γίνεται από την μειοψηφία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών».

«Οι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να πάνε στις εφορίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα πάρουν ειδοποίηση από την γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και θα πάνε στην Τράπεζα για να πληρώσουν» ανέφερε ο κος Κουσελάς. «Οι διαπιστωμένοι παραβάτες δεν επιβραβεύονται, καθώς γι’ αυτούς θα ισχύουν οι αυξημένοι συντελεστές υπολογισμού της περαίωσης, δεν θα παίρνουν επιστροφή ή συμψηφισμό υπολοίπου και δεν θα μεταφέρουν ζημιά για συμψηφισμό στα επόμενα έτη. Δεν δίνουμε λοιπόν συγχωροχάρτι σε κανέναν. Φτάσαμε όμως στο σημείο, η προσφυγή στα φορολογικά δικαστήρια να είναι δίοδος φοροδιαφυγής» τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Η αντιπολίτευση ζήτησε την απόσυρση των ρυθμίσεων υπαγωγής στην περαίωση, επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 20 εκ. ευρώ που έχουν λάβει εν αγνοία τους εικονικά τιμολόγια, (τονίζοντας πως συχνά ο λήπτης και ο εκδότης συνεργάζονται στην παρανομία αυτή), όπως επίσης και ελεγχθέντων επιχειρήσεων που βρίσκονται στην διαδικασία ένστασης. Το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, υπενθύμισε τις βολές του κου Παπακωνσταντίνου και της κας Κατσέλη κατά των περαιώσεων της Νέας Δημοκρατίας, διαβάζοντας μάλιστα και εκτεταμένα αποσπάσματα από τις αγορεύσεις του νυν υπουργού Οικονομικών.

«Θέλουμε να είμαστε ευτυχείς με το γεγονός ότι εξαιρέσαμε μεγάλες επιχειρήσεις - και μία υπόθεση να πάρει δέκα χρόνια για να τελεσιδικήσει στα δικαστήρια και να μην πάρει δεκάρα τσακιστή το ελληνικό Δημόσιο; Ή να τους δώσουμε την δυνατότητα να κάνουν έναν διακανονισμό, όπως γίνεται παντού στον κόσμο σε τέτοια πράγματα;» επιχειρηματολόγησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

«Η περαίωση που επιχειρείτε, θα εξελιχθεί σε σκάνδαλο μεγαλύτερο εκείνου του Βατοπεδίου, όταν θα έρθουν στο φως οι υποθέσεις, οι παρανομίες και τα ποσά που διαγράφτηκαν» παρενέβη ο Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ). «Μόλις χθες επιχειρήσατε να συμπεριλάβετε στο νομοσχέδιο ειδική ρύθμιση για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 20 εκ. ευρώ. Το αίτημά τους βεβαίως έγινε γνωστό - και οι επιχειρήσεις δεν χρειάστηκε να κλείσουν κανένα δρόμο: ένα τηλέφωνο σας πήραν και εσείς ικανοποιήσατε το αίτημά τους: Το αίτημα των φοροφυγάδων» ανέφερε ο κος Τσίπρας.

«Μια κατασκευαστική με ακαθάριστα έσοδα 20 εκ. ευρώ που καταγράφει στα βιβλία της μη παραγωγικές δαπάνες, συνολικής αξίας 4 εκ. ευρώ, θα πλήρωνε με έναν στοιχειώδη έλεγχο, πάνω από 2,5 εκ. ευρώ με συμβιβασμό. Με την δική σας περαίωση, έχει καθαρίσει με 130.000 περίπου».

«Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο - η άγνοια ή η επίτηδες διαστρέβλωση» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών. Είπατε πως με πήραν ένα τηλέφωνο και ετοίμασα την ρύθμιση. Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο οι 650 επιχειρήσεις με πάνω από 20 εκ. ευρώ τζίρο που είναι στα δικαστήρια, να μας είχαν πάρει τηλέφωνο. Και δεν ξέρω, αν το καταλάβατε, αλλά αποκαλέσατε συλλήβδην όλες τις επιχειρήσεις του τόπου φοροφυγάδες» κατέληξε.

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αποτελεί περαίωση των ψευδαισθήσεων του ΠΑΣΟΚ για το γνωστό σύνθημά του «λεφτά υπάρχουν» και ταυτόχρονα των υποκρισιών του για δημόσιο διάλογο και για κοινωνική διαβούλευση - βλέπε την γνωστή τροπολογία της ντροπής για την επίταξη» σχολίασε ο Θ. Καράογλου (ΝΔ).

«Αν στα εν λόγω άρθρα υπάρχει κάτι το μεμπτό, εσείς επί έξι χρόνια γιατί δεν προβήκατε στον έλεγχο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων;» απάντησε για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Μακρυπίδης.

«Οι κυβερνήσεις δεν επεδίωξαν να εισπράξουν τις οφειλές αυτές προς το Δημόσιο και η κυβέρνηση έχει για την σημερινή της κίνηση, ήδη εξασφαλίσει την συναίνεση του ΣΕΒ. Οι μικροβιοτέχνες, αυταπασχολούμενοι και μικρέμποροι πρέπει να κουμπώνονται» παρατήρησε ο Σπ. Χαλβατζής (ΚΚΕ).

«Η ρύθμιση για τις επιχειρήσεις πολύ μεγάλου τζίρου όζει άσχημα» παρατήρησε ο Κ. Αϊβαλιώτης (ΛΑΟΣ). «Ας δοθεί τουλάχιστον μπόνους 15% μείωση της φορολογίας στους συνεπείς φορολογούμενους, ως επιβράβευση» πρότεινε ο βουλευτής, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης, σάρκασε δίνοντας συγχαρητήρια στην κυβέρνηση, που «κατάφερε να συνταχθούν πίσω απ’ όλα αυτά, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ: Αν τα έκανε η ΝΔ, θα είχαν φύγει και τα πεζοδρόμια…».

Σημειώνεται πως ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, συμφώνησε με την αντιπολίτευση πως η κυβέρνηση δεν έπρεπε να εισάγει το νομοσχέδιο με την διαδικασία του κατεπείγοντος και παρατήρησε πως «αν είχε κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο εγκαίρως, δεν θα χρειαζόταν τώρα η περαίωση, γιατί θα πιάναμε τα εισοδήματα του 2008. Τώρα, πιάσ’ τ’ αυγό και κούρευτο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Από την άλλη όμως, «η χώρα είναι κολλημένη στον τοίχο και όλοι νίπτουν τας χείρας τους. Να ρίξουμε την κυβέρνηση - αλλ’ άλλη λύση έχουμε μετά;»

Σκληρότατη υπήρξε και η αντιπαράθεση σχετικά με την ρύθμιση που αφορά τους επιταγμένους που αρνούνται να ανταποκριθούν στα καθήκοντα που επιβάλλει η επίταξή τους.

«Φυλαχθείτε. Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη διάταξη, την οποία αυτός ο τόπος θα την βρει μπροστά του» προειδοποίησε ο Φώτης Κουβέλης, επικεφαλής της «Δημοκρατικής Αριστεράς». «Πίσω απ’ τις λέξεις της αφαίρεσης της άδειας άσκησης επαγγέλματος, ή του οχήματος δημοσίας χρήσης, έχουμε συγκεκριμένη περίπτωση δήμευσης - και δίνουμε την αρμοδιότητα στον υπουργό, χωρίς το Σύνταγμα να του την εξασφαλίζει» ανέφερε.

«Οι φίλοι ιδιοκτήτες φορτηγών, έχουν το ιερό δικαίωμα της απεργίας, αλλά και οι υπόλοιποι πολίτες έχουν το ιερό δικαίωμα της εργασίας» παρατήρησε ο Γ. Καρατζαφέρης, στρεφόμενος ωστόσο κυρίως εναντίον της κυβέρνησης: «Ο οποιοσδήποτε αύριο το πρωί αντιμάχεται την κυβέρνηση θα πηγαίνει φυλακή (…) Διολισθαίνετε σε ατραπούς εξαιρετικά αυταρχικούς, που δεν υπάρχουν, ούτε στα σκληρότερα κόμματα της Ευρώπης» παρατήρησε.

«Η κυβέρνηση, παρά την επίταξη κράτησε χαμηλούς τόνους γιατί δεν ήθελε να φανεί πως αντιδικεί με το φόβητρο της ποινικής ευθύνης» απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης. «Ήδη όμως, υπάρχουν σοβαρότατες συνέπειες στην αγορά και τους πολίτες, που θέλουν να ικανοποιήσουν βασικές τους ανάγκες και δεν μπορούν. Η κυβέρνηση όφειλε να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον».

Τόσο η ρύθμιση για τους αυτοκινητιστές, όσο και τα επίμαχα άρθρα της περαίωσης, υπερψηφίστηκαν κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, που προκάλεσε η Νέα Δημοκρατία και ο ΛΑΟΣ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Το ελαιόλαδο "ασπίδα" προστασίας της καρδιάς


Η λογική χρήση μιας ποσότητας ελαιολάδου στο φαγητό και στις σαλάτες που τρώμε κάθε μέρα είναι ικανή να δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας της καρδιάς μας.
Αυτό αποδείχθηκε ύστερα από πολύχρονες έρευνες που πραγματοποίησε ο καθηγητής Καρδιολογίας κύριος Δημήτριος Κρεμαστινός μαζί με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Καρδιολογίας κύριο Ευστάθιο Ηλιοδρομίτη και τους συνεργάτες τους στο Ερευνητικό & Πειραματικό Κέντρο της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας ΕΛΠΕΝ. Το ίδιο αποτέλεσμα επιτυγχάνει και η χρήση της ελευρωπαΐνης, του κύριου συστατικού των φύλλων της ελιάς.
Στα ίδια εργαστήρια της ΕΛΠΕΝ έχει ξεκινήσει μια σημαντική ερευνητική συνεργασία, που εξελίσσεται με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, μεταξύ των επιστημόνων του Imperial College του Λονδίνου και του καθηγητή sir Magdi Yacoub.

Η συγκεκριμένη συνεργασία που επιτελείται σε πειραματικό στάδιο αφορά σε μία νέα εμφυτεύσιμη συσκευή μέτρησης της πίεσης, τόσο σε διαφορετικά σημεία της καρδιάς όσο και σε άλλα σημεία του κυκλοφορικού συστήματος. Η συσκευή έχει ιδιαίτερα μικρό μέγεθος, είναι απλή στη χρήσης της και στο μέλλον θα έχει επιπλέον εφαρμογές σε άλλα όργανα αλλά και μεγαλύτερη δυνατότητα μετρήσεων. Ο μηχανισμός αυτός θα είναι ασύρματος και θα δίνει συνεχώς πολύτιμες πληροφορίες για την αιμοδυναμική κατάσταση της καρδιάς.

Έτσι οι θεράποντες ιατροί θα μπορούν να έχουν σαφή εικόνα του προβλήματος, ώστε να μπορούν να επέμβουν αποτελεσματικότερα στη θεραπεία.
Επιστημονικός υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας, που με την ενεργό συμμετοχή του καθηγητή sir Magdi Yacoub παρακολουθεί το σύνολο του έργου, είναι ο Διευθυντής της Α΄ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του ΙΑΣΩ General, κύριος Στέργιος Θεοδωρόπουλος.
Σχετικά με το ελαιόλαδο και την ελευρωπαΐνη της πρώτης πειραματικής μελέτης in vivo του καθηγητή κ. Κρεμαστινού και των συνεργατών του, προκύπτουν τα εξής αποτελέσματα:
Μειώνουν την έκταση του εμφράγματος του μυοκαρδίου σε φυσιολογικά κουνέλια και σε μεγαλύτερη δόση σε υπερχοληστερολεμικά.

Προστατεύουν από την οξειδωτική βλάβη κατά τη διάρκεια της ισχαιμίας – επαναιμάτωσης.
Δέκα και είκοσι μικρογραμμάρια ελευρωπαΐνης αντίστοιχα, μειώνουν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης κατά 28,7% και 33,1% και των τριγλυκεριδίων κατά 41,1% και 61,4%. Η ποσότητα του ελαιολάδου, για να έχουμε το ίδιο θετικά αποτελέσματα, θα πρέπει να υπολογιστεί σε ένα κουτάλι ανά γεύμα ή σαλάτα.
Η χορήγηση της ελευρωπαΐνης έχει προστατευτικό και θεραπευτικό αποτέλεσμα στην καρδιοτοξικότητα, που επάγεται από την οξεία (καρδιομυοπάθεια) και τη χρόνια (καρδιακή ανεπάρκεια) χορήγηση αδριανομυκίνης.

‘Παρά την οικονομική κρίση, η ΕΛΠΕΝ προχωρεί στην επέκταση του Ερευνητικού και Πειραματικού Κέντρου της Αθήνας’, όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της εταιρίας, κύριος Θεόδωρος Τρύφων, ‘αλλά και στη δημιουργία εντός του επόμενου έτους Ερευνητικού και Πειραματικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη, που θα απευθύνεται στην επιστημονική κοινότητα της Βόρειας Ελλάδος και στις Βαλκανικές χώρες’. Παράλληλα, σε συνεργασία με εταιρείες, πανεπιστήμια, φορείς και επιστήμονες της Ελλάδος και του εξωτερικού, η ΕΛΠΕΝ συνεχίζει την υλοποίηση δικών τους ερευνητικών πρωτοκόλλων αλλά και ερευνητικών προγραμμάτων της ΕΛΠΕΝ σε σημαντικές θεραπευτικές κατηγορίες, με αιχμή το αναπνευστικό και την καρδιολογία.
‘Συγκεκριμένα’, προσέθεσε ο κύριος Τρύφων, ‘εξειδικευόμαστε σε τεχνολογία συσκευών για το αναπνευστικό, σε σταθερούς συνδυασμούς και σε νέες φαρμακευτικές μορφές. Τεχνολογία που καταλήγει σε προϊόντα, τα οποία απευθύνονται κυρίως στην αγορά του εξωτερικού’. Όπως τόνισε: ‘λανσάρουμε προϊόντα για το αναπνευστικό σε πάνω από 20 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μέσης Ανατολής. Για το λόγο αυτό η ΕΛΠΕΝ δημιουργεί και τρίτη παραγωγική μονάδα στη Βιομηχανική Περιοχή της Κερατέας’.
‘Ως εταιρία’, κατέληξε ο κύριος Τρύφων, ‘δεσμευόμαστε:
  • Να μην υπάρξει μείωση προσωπικού. Σε δύσκολους καιρούς κρατάμε και στηρίζουμε τους 720 εργαζομένους μας.
  • Να είμαστε προσηλωμένοι στη στρατηγική και τους στόχους μας, που είναι να παραμείνουμε βιομηχανία ηγέτης και πρότυπο στην ελληνική φαρμακευτική αγορά με προσήλωση στην ποιότητα. Παράλληλα δημιουργούμε μια Ανταγωνιστική Ευρωπαϊκή βιομηχανία.
  • Να συνεχίζουμε να έχουμε ως βάση μας την Ελλάδα και να επενδύουμε στον τόπο μας, δημιουργώντας σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία και συμμετέχοντας ενεργά σε προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης’.
Ζητάμε να υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο και να γνωρίζουμε τους κανόνες τόσο για τις τιμές των φαρμάκων όσο και για τα χρέη των νοσοκομείων, κάτι το οποίο δεν ισχύει σήμερα.
‘Καλούμε λοιπόν, τους συναδέλφους έλληνες παραγωγούς φαρμάκων με τα τεράστια προβλήματα, να αντέξουμε και να αναπτυχθούμε’.
Ειδικότερα, όπως επισήμανε ο Διευθυντής του Ερευνητικού & Πειραματικού Κέντρου της ΕΛΠΕΝ, Δρ Βιολογίας, κύριος Απόστολος Παπαλόης, στόχοι της εταιρίας είναι η προκλινική (in vivo) πειραματική έρευνα σε νέα μόρια, όπου η ΕΛΠΕΝ διατηρεί αποκλειστικά δικαιώματα.
‘Το ερευνητικό ενδιαφέρον της ΕΛΠΕΝ’, είπε ο κύριος Απ. Παπαλόης, ‘επικεντρώνεται σε ασθένειες που σχετίζονται με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, τη φλεγμονή, το αναπνευστικό και την καρδιολογία’. Το Κέντρο είναι πλήρως εξοπλισμένο για την υλοποίηση προκλινικών μελετών σε δοκιμαστικά μόρια που αφορούν στις παραπάνω κατηγορίες. Ιδιαίτερα στον τομέα της καρδιολογίας και σε συνεργασία με άλλα ελληνικά πανεπιστήμια και νοσοκομεία, αξιοποιήθηκαν οι υπάρχουσες υποδομές για τη φαρμακολογική μελέτη της δράσης των μορφολινικών παραγώγων στην αθηρωμάτωση. Οι μελέτες πραγματοποιήθηκαν σε πειραματικά ζωικά μοντέλα, ενώ τα αποτελέσματα έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά.

Στις νέες εγκαταστάσεις του Ερευνητικού & Πειραματικού Κέντρου της ΕΛΠΕΝ, πολλοί ακόμη Έλληνες και ξένοι επιστήμονες θα έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν, σε όλα τα επίπεδα της ιατρικής έρευνας. Στο Ερευνητικό & Πειραματικό αυτό Κέντρο, που τιμά την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα επιστημονικές εργασίες με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα:
  • 177 Διδακτορικές Διατριβές έχουν εκπονηθεί ή βρίσκονται σε φάση εκπόνησης, καθώς και 12 ολοκληρωμένα Masters.
  • Άνω των 150 πρωτοκόλλων έχουν ολοκληρωθεί και περισσότερα από 40 βρίσκονται σε εξέλιξη.
  • Περισσότερα από 200 Επιστημονικά Σεμινάρια, εκ των οποίων το 80% με πρακτική άσκηση.
  • Περισσότερες από 250 παρουσιάσεις και διαλέξεις σε επιστημονικά συνέδρια και εταιρείες.
  • Περισσότερες από 90 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
  • 6.000 επισκέπτες επιστημονικού ενδιαφέροντος μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009.
πηγη: http://www.iatronet.gr/