Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Airbnb: Η Κερδοφορία Που Εκτοξεύει τα Ενοίκια και Εξαντλεί τις Οικογένειες

Η νέα "χρυσή" εποχή του Airbnb έχει φέρει στην επιφάνεια μία νέα κατηγορία "επιχειρηματιών". Από τον κύριο Γιώργο με τη γκαρσονιέρα που πριν δούλευε ως αποθήκη οικοδομικών υλικών, μέχρι τη θεία Κατίνα με το σπίτι του '60, όλοι ξαφνικά ανακάλυψαν ότι έχουν στα χέρια τους "χρυσωρυχείο". Και κάπως έτσι, η κούρσα για το γρήγορο κέρδος έχει πάρει φωτιά, αφήνοντας πίσω της συντρίμμια, όχι μόνο κτηρίων, αλλά και ζωών.

Ας μιλήσουμε για τους "ειδικούς", αυτούς τους γκουρού του Airbnb που υπόσχονται στους ιδιοκτήτες ακινήτων βουνά από χρήματα και όνειρα για διακοπές στις Μαλδίβες. Αυτοί οι ίδιοι που προβάλλουν τη μεταμόρφωση της παλιάς αποθήκης σε "boutique" διαμέρισμα, με τα νέα του "vintage" έπιπλα και τον απολύτως απαραίτητο "boho chic" διάκοσμο, που κανένας δεν ξέρει ακριβώς τι σημαίνει αλλά δείχνει ωραίο στο Instagram. Όλοι αυτοί που διαχειρίζονται τις προσδοκίες των ιδιοκτητών, αφήνοντας οικογένειες και φοιτητές να ψάχνουν για στέγη σαν να είναι κυνήγι θησαυρού. Κι ο θησαυρός είναι πάντα λίγο πιο μακριά, σε κάποιο άλλο μέρος που δεν το πιάνει το μάτι τους.

Το πρόβλημα ξεκινά όταν οι ιδιοκτήτες, γευόμενοι το νέκταρ των εύκολων χρημάτων, αποφασίζουν ότι δεν αρκούνται πλέον σε "ψιχία" από τα ενοίκια. "Γιατί να νοικιάσω το διαμέρισμα μου με 350 ευρώ, όταν μπορώ να το νοικιάσω με τη βραδιά σε τουρίστες που πιστεύουν ότι το Παγκράτι είναι η Μονμάρτρη της Αθήνας;" σκέφτονται. Και ξαφνικά, η απλή, τίμια στέγη μεταμορφώνεται σε πανάκριβο κατάλυμα, με την τιμή να τριπλασιάζεται, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης παραμένουν απαράλλακτες – τα παλιά υδραυλικά είναι πλέον "vintage", οι ρωγμές στους τοίχους προσδίδουν "χαρακτήρα" και η έλλειψη θέρμανσης είναι απλά μια "έξυπνη" εναλλακτική για να νιώθετε πιο κοντά στη φύση.

Και στο μεταξύ, οι οικογένειες που θέλουν να βρουν μια στέγη, ένα ταπεινό κεραμίδι να βάλουν το κεφάλι τους από κάτω, αναγκάζονται να βλέπουν τη διαφορά ανάμεσα σε έναν εφιάλτη και μια ελπίδα να μεγαλώνει καθημερινά. Οι φοιτητές ψάχνουν εναγωνίως για ένα δωμάτιο που δεν θα απαιτεί δάνειο σπουδών για να πληρωθεί, ενώ οι φιλόδοξοι ιδιοκτήτες μετράνε τα εισοδήματά τους, αδιάφοροι για το τι αφήνουν πίσω.

Αλλά ποιος νοιάζεται; Εμείς; Όχι φυσικά! Εμείς είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για την "καινοτομία" του Airbnb, για την "πρόοδο" και για το πώς όλοι έχουμε δικαίωμα να κερδίζουμε. Κι αν οι οικογένειες, οι φοιτητές και οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί δεν μπορούν να πληρώσουν τα νέα "αξιοπρεπή" ενοίκια, τότε ίσως είναι καιρός να εξετάσουν εναλλακτικές, όπως μια ωραία σκηνή στο κοντινότερο κάμπινγκ ή ένα βραδάκι στον καναπέ της γιαγιάς.

Γιατί, στην τελική, τι είναι πιο σημαντικό; Ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας ή τα likes στο Instagram για τη νέα "boho" διακόσμηση του παλιού σας σπιτιού; Ας μην είμαστε μικροπρεπείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου