Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Πάνω από 100.000 κλειστά καταστήματα


Η ανεργία στον τομέα του εμπορία θα εκτοξευτεί στα ύψη μέχρι το τέλος του χρόνου

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία από τα κατά τόπους επιμελητήρια ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γεώργιος Κασιμάτης, εκτιμά ότι τα λουκέτα στα καταστήματα μέχρι τέλος του χρόνου, αναμένεται πανελλαδικά να ξεπεράσουν τα 100.000 και ο αριθμός των ανέργων στο εμπόριο να πλησιάσει ανησυχητικά τους 150.000.

Ο κ. Κασιμάτης τονίζει ακόμη ότι όλα τα στοιχεία συντείνουν στο ότι η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο από το Σεπτέμβριο. «Ο αριθμός των λουκέτων θα ξεπεράσει κάθε απαισιόδοξη πρόβλεψη, που κάναμε αρχικά και θα φτάσουν ακόμα και τις 100.000 πανελλαδικά. Όμως και ο δείκτης της ανεργίας στο εμπόριο θα αυξηθεί ανησυχητικά. Πλέον μπορούμε να μιλάμε για 100.000 ανέργους έως το τέλος του χρόνου, ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να πλησιάσει και τις 150.000».

Σύμφωνα με τον ίδιο η λύση είναι μία και δεν είναι άλλη από τις άμεσες κινήσεις για ανάπτυξη. «Ο αναπτυξιακός νομός της κυβέρνησης με την εφαρμογή του από την 1η Ιανουαρίου 2011 καθυστερεί χαρακτηριστικά. Θα έχουν "πεθάνει" ήδη οι πιο πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Φοβάμαι ότι θα έχουμε έναν αναπτυξιακό νόμο που όταν εφαρμοσθεί δεν θα βρει μεγάλη ανταπόκριση». Ο κ. Κασιμάτης συνέχισε λέγοντας ότι: «Απευθύνω έκκληση στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο να σταθμίσει την κατάσταση πριν να είναι αργά. Οι δείκτες της οικονομίας επιδεινώνονται καθημερινά. Να υπάρξει επιτέλους εγκράτεια δηλώσεων από τους πολιτικούς και κυρίως άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες για να βελτιωθεί η εικόνα της αγοράς».

Οι συμβουλές του Ινστιτούτου Καταναλωτών


Είτε λατρεύετε το shopping είτε το απεχθάνεστε, να ξέρετε ότι πάντοτε υπάρχουν στρατηγικές αγοράς που πετυχαίνουν.

Γι’ αυτό ενημερωθείτε για τις κατηγορίες του Ινστιτούτου Καταναλωτών. Ιδού λοιπόν, ποιες είναι αυτές.

1. Γνωρίστε την πολιτική επιστροφών των καταστημάτων. Τυπικά όλα τα καταστήματα δέχονται την αλλαγή αγορασθέντων ειδών ακόμα και την επιστροφή των χρημάτων, εάν εμφανιστείτε με την απόδειξη σας.

Το χρονικό περιθώριο επιστροφής των αγαθών είναι κάτι που καθορίσουν οι επιχειρήσεις, το οποίο όμως δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 7 ημερών από την ημέρα αγοράς.

2. Χρησιμοποιήστε τραπεζικές πιστωτικές κάρτες και όχι πιστωτικές κάρτες των καταστημάτων, που συνήθως έχουν υψηλότερο επιτόκιο. Τουλάχιστον ελέγξτε το για κάθε κατάστημα.

3. Σε περίπτωση επιστροφής προϊόντος προτιμήστε να το ανταλλάξετε με κάποιο άλλο αγαθό και όχι με πιστωτικό σημείωμα. Γιατί να κρατάει το κατάστημα τα χρήματα σας;

4. Προσπαθήστε να αγοράζετε ρούχα ή άλλα ακριβά αντικείμενα από τα καταστήματα ή τα πρατήρια των εταιριών σε καλύτερη τιμή (εάν και εφόσον έχουν οι εταιρίες πρατήρια) ή σε περίοδο εκπτώσεων.

Για εσάς που ψωνίζετε από χόμπι

1. Κρατάτε τις ετικέτες και τις αποδείξεις των προϊόντων που αγοράζετε. Σας είναι απαραίτητες για την όποια αλλαγή, ακόμη και σε περίπτωση που βρείτε το προϊόν που αγοράσατε σε χαμηλότερη τιμή.

2. Εκμεταλλευτείτε τη φτηνότερη τιμή πώλησης που βρήκατε, για προϊόντα που πριν λίγο καιρό έχετε αγοράσει ακριβότερα. Στην περίπτωση αυτή, μπορείτε να απαιτήσετε να σας επιστραφεί η διαφορά.

3. Μάθετε να γνωρίζετε το προϊόν που αγοράζετε. Π.χ. το ρούχο που είδατε σε ένα πρατήριο μπορεί να μοιάζει με αυτό που είδατε σε ένα κατάστημα, αλλά να μην είναι της ίδιας ποιότητας το ύφασμα.

4. Μην επισκέπτεστε πρατήρια χωρίς να έχετε υπόψη σας τι θέλετε να αγοράσετε. Μπορεί όταν γυρίσετε σπίτι σας να μην ξέρετε τι έχετε αγοράσει και γιατί. Λάβετε υπόψη ότι οι αλλαγές είναι δύσκολες. Ακόμη και αν υπάρχουν όλα τα νούμερα και χρώματα, σίγουρα έχετε πάει μακριά από την περιοχή σας για να βρείτε το πρατήριο.

5. Ακολουθήστε πιστά μια λίστα αγορών, θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τα άσκοπα ψώνια.

6. Να είστε φιλικοί με τους πωλητές. Ένας πωλητής που θα σας συμπαθήσει, μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε μία συμφέρουσα αγορά, ακόμη και να κρατήσει για σας το αντικείμενο του πόθου σας.

Για τους βιαστικούς

1. Αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, μάθετε σε ποια καταστήματα μπορείτε να ψωνίσετε νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ.

2. Εάν έχετε να πάρετε πολλά δώρα σε περιορισμένο χρόνο, κάντε ένα ραντεβού με τον ειδικό πωλητή που υπάρχει σε μεγάλα καταστήματα. Αυτός θα σας βοηθήσει στις επιλογές σας διαλέγοντας για σας. Όμως δώστε του τον προϋπολογισμό για όλα τα δώρα που σκοπεύετε να αγοράσετε.

3. Αγοράστε μέσω ταχυδρομείου. Προμηθευτείτε όλους τους καταλόγους που κυκλοφορούν και κάντε μία δοκιμαστική αγορά προκειμένου να αποφασίσετε για την ποιότητα των όσων αγοράζετε και τις λεπτομέρειες στην εκτέλεση της παραγγελίας.

Για κυνηγούς ευκαιριών

1. Συγκρίνετε τις τιμές. Κάποια μαγαζιά μπορεί να προσφέρουν το ίδιο είδος σε καλύτερες τιμές.

2. Προσέξτε την τιμή και όχι την έκπτωση στην ετικέτα. Η τιμή απόκτησης του προϊόντος έχει μεγαλύτερη σημασία.


Πηγή: inka.gr

Κλείνουν τα βενζινάδικα στη Βόρεια Ελλάδα


Οι Έλληνες πάνε για φθηνή βενζίνη στη Βουλγαρία

SOS εκπέμπουν οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων από τον Έβρο μέχρι τα Ιωάννινα. «Κλείνουμε ο ένας μετά τον άλλον καθώς οι καταναλωτές επιλέγουν να ταξιδέψουν μέχρι τη Βουλγαρία και τα Σκόπια για να βάλουν φθηνή βενζίνη» αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης βενζινοπωλών νομού Κιλκίς Γιάννης Μαγλουσίδης.

Κάθε μήνα τα βενζινάδικα σε Βουλγαρία και Σκόπια εφοδιάζουν τα ελληνικά αυτοκίνητα με 500.000 λίτρα βενζίνης. Στο μεταξύ η Βουλγαρία επιβάλλει χαράτσι 5 ευρώ σε όσους οδηγούς επιστρέφουν στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών νομού Σερρών Δημήτρης Γουργουλίδης καταγγέλλει τα παραπάνω ενώ ο νομάρχης Σερρών Στέφανος Φωτιάδης μιλά για αυθαίρετη απόφαση της Βουλγαρικής πλευράς.

«Δεν έχουμε καμία ενημέρωση από τους γείτονές μας για τους λόγους της απόφασης» τόνισε. Πάντως, ο νομός Κιλκίς μέχρι και πριν από λίγους μήνες είχε 107 βενζινάδικα ενώ τώρα έχουν μείνει 88 και όπως είπε ο κ. Μαγλουσίδης ετοιμάζονται για λουκέτο άλλα 40.

Οι πρατηριούχοι στο Κιλκίς πωλούν την αμόλυβδη προς 1,48 ευρώ το λίτρο, ενώ στη Βουλγαρία πωλείται προς 0,97 ευρώ. Βέβαια με την αθρόα προσέλευση των Ελλήνων οι γείτονές μας ανέβασαν την τιμή στο 1,15 ευρώ το λίτρο σημείωσε ο Γιάννης Μαγλουσίδης.

Πηγή: rthes.gr

Το Τσουλογονίδιο!


Eίσαι γυναίκα άτακτη και ζωηρή; Ξυπνάς κάθε πρωί σε άλλο κρεβάτι; Σε φωνάζουν τσούλα; Δεν φταις!

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας διαπίστωσαν..

πως γυναίκες που εμφάνιζαν περισσότερη ποικιλομορφία σε μια ομάδα γονιδίων που σχετίζεται με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είχαν και περισσότερους σεξουαλικούς παρτενέρ στη ζωή τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν ξεκάθαρα: Όσο πιο ποικίλα είναι τα συγκεκριμένα γονίδια, τόσο πιο τσούλα είσαι.



Πράγμα που εξηγεί κάποια πράγματα και ξεδιαλύνει παρεξηγήσεις. Γιατί η συμπεριφορά πολλών θηλυκών γύρω μας δεν εξηγείται μόνο με την απύθμενη ανασφάλεια ή με το ότι ο μπαμπάς τους δεν τις αγκάλιαζε όταν ήτανε μικρές. Μια άλλη εξήγηση έπρεπε να υπάρχει. Ε, να τη: Τα κορίτσια το 'χουνε στο αίμα τους, κυριολεκτικά, σε κάθε κύτταρο του κορμιού τους, στον πυρήνα του είναι τους. Το γράφουν τα γονίδια.


Οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν έβγαλαν συμπέρασμα για το αν τα γονίδια κάνουν με κάποιον τρόπο τις συγκεκριμένες γυναίκες πιο επιθυμητές στους άντρες, ή αν τις κάνουν απλά πιο εύκολες.

Όχι ότι έχει σημασία..