Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Στην 22η θεση της παγκοσμιας καταταξης των πλουσιων οι Ελληνες


Στην 22η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των πλουσίων βρίσκονται οι Έλληνες, σύμφωνα με την «Έκθεση για τον παγκόσμιο πλούτο» της γερμανικής Αllianz. Κατ’ άτομο και κατά μέσο όρο έχουμε σχεδόν 26.000 ευρώ σε τραπεζικές καταθέσεις, χρηματοπιστωτικά προϊόντα (μετοχές, ομόλογα) ή και ασφαλιστικά προϊόντα, τη στιγμή που ο παγκόσμιος μέσος όρος βρίσκεται στις 17.500 ευρώ.
Πρώτοι στην κατάταξη - όπου δεν συνυπολογίζονται ακίνητα ή άλλα κινητά περιουσιακά στοιχεία- είναι οι Ελβετοί με σχεδόν 164.000 ευρώ κατά κεφαλήν περιουσία και ακολουθούν οι Αμερικανοί με σχεδόν 102.000. Στη 16η θέση είναι οι Γερμανοί. Επίσης, οι «αναδυόμενες χώρες» βρίσκονται πολύ πιο πίσω, με μόλις 3.900 ευρώ κατά κεφαλήν περιουσία οι Βραζιλιάνοι, 2.500 οι Κινέζοι, 1.400 οι Ρώσοι και ούτε 550 ευρώ οι Ινδοί.
Η έκθεση αναφέρει ότι μπορεί οι απώλειες από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση να μην έχουν ακόμη πλήρως αποκατασταθεί, όμως οι ιδιωτικές περιουσίες είναι μειωμένες μόλις κατά 4% σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση που άγγιζαν τα 86 τρισ. ευρώ. Σημειώνοντας αύξηση 7,5% μέσα στο 2009, έφθασαν στις αρχές της χρονιάς τα 82,24 τρισ. ευρώ.
Γενικά, σύμφωνα με τους αναλυτές της Αllianz, οι ιδιωτικές περιουσίες αναπτύσσονται από τις αρχές της δεκαετίας με έναν ετήσιο μέσον όρο 3,7%, ο οποίος είναι μικρότερος από τη μέση ανάπτυξη της παγκόσμιας παραγωγής, αλλά συμπεριλαμβάνει και τις περιόδους κρίσης.
«Οι λόγοι γι΄ αυτή την αδύναμη επίδοση εντοπίζονται στις ανεπτυγμένες χώρες. Τα χαμηλά αποταμιευτικά επίπεδα και, κυρίως, η “φούσκα” του Ιnternet περιόρισαν τη μέση ανάπτυξη. Οι μεγαλύτεροι χαμένοι της χρηματοπιστωτικής κρίσης είναι σχεδόν αποκλειστικά οι βιομηχανικές χώρες- με τις ΗΠΑ, Ελλάδα και Ισπανία επικεφαλής», που είδαν τις μέσες περιουσίες τους να μειώνονται σε επίπεδα ως και 14%, σημειώνουν οι αναλυτές. Στις «αναδυόμενες αγορές» οι περιουσίες αυξάνονταν κατά μέσον όρο από 13% ως 17% ετησίως την τελευταία δεκαετία, «ενώ στις αρχές της δεκαετίας οι περιουσίες στις πλούσιες χώρες ήταν 135 φορές μεγαλύτερες απ΄ ό,τι στις φτωχές, τώρα είναι μόνο 45 φορές», προσθέτουν.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας Μίκαελ Χάιζε διευκρινίζει ωστόσο ότι «οι απόλυτες διαφορές εξακολουθούν να είναι πολύ μεγάλες. Η Βόρειος Αμερική, η Δυτική Ευρώπη και η Ιαπωνία εξακολουθούν να κατέχουν πάνω από το 85% του παγκόσμιου πλούτου». Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι σε όλες τις «αναδυόμενες χώρες» η μέση περιουσία δεν καταφέρνει να φθάσει ούτε καν στο μέσο κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα, τη στιγμή που στις πιο πλούσιες χώρες είναι πολλαπλάσια και σε ορισμένες ξεπερνά το τριπλάσιο (Αμερική, Ελβετία, Ιαπωνία, Ταϊβάν).
Οι μέσοι αυτοί αριθμοί δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις ανισότητες στο εσωτερικό των χωρών και γι΄ αυτό οι ερευνητές προσπάθησαν να συνυπολογίσουν τις αποκλίσεις αυτές. Σύμφωνα με αυτούς τους υπολογισμούς, κάπου 565 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ανήκουν σε μια μεσαία τάξη από απόψεως πλούτου (δηλαδή διαθέτουν περιουσίες από 5.300 ως 31.600 ευρώ) και το μεγαλύτερο τμήμα τους δεν ζει στις ανεπτυγμένες χώρες. Στην πιο πλούσια τάξη, εντάσσονται κάπου 493 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως και η συντριπτική τους πλειονότητα ζει στις ανεπτυγμένες χώρες, έστω και αν τώρα, κατά τους ερευνητές, υπάρχουν και 35 εκατομμύρια που ζουν στις φτωχότερες χώρες.

Κόβουν την πίστωση


Από την τσέπη τους θα πρέπει να πληρώνουν από 1η Οκτωβρίου τα φάρμακά τους οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ, καθώς η υπομονή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, εξαντλήθηκε και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ρύθμιση των οφειλών των ταμείων δεν έγιναν πράξη. Διακόπτουν και τη χορήγηση 89 φαρμάκων Με αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων απειλεί ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών όλους τους ασφαλισμένους του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) από την 1η Οκτωβρίου, εξαιτίας των οφειλών ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με τον ΦΣΑ, ο ΟΠΑΔ οφείλει τα περισσότερα χρήματα από τις συνταγές στους φαρμακοποιούς, ενώ τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία οφείλουν συνολικά άλλα 15 εκατομμύρια ευρώ.
Άμεση συνέπεια της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης των ταμείων και της συνακόλουθης απόφασης του συλλόγου φαρμακοποιών είναι οι ασφαλισμένοι από την 1η Οκτωβρίου να αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα που προμηθεύονται και στη συνέχεια να διεκδικούν την επιστροφή των χρημάτων τους από τα ταμεία.
"Είχαμε πάρει υποσχέσεις ότι θα πάρουμε τα χρήματα για την εξόφληση των συνταγών μέχρι 15 Σεπτεμβρίου. Αρκετά κάναμε υπομονή", δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος.
Επιπλέον, ο Σύλλογος ανακοίνωσε ότι οι φαρμακοποιοί της Αττικής δεν θα χορηγούν από σήμερα 89 φάρμακα που θεωρούνται αρκετά τσιμπημένα ως προς την τιμή.
Εξάλλου, με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο υπέγραψε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος επιχειρείται μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 20%.
Μάλιστα, ξεκαθαρίζεται ότι στο ίδιο διάστημα θα πρέπει να αντικατασταθούν κάποια φάρμακα από άλλα ίδιας θεραπευτικής αξίας και δραστικής ουσίας (γενόσημα - αντίγραφα) αλλά χαμηλότερου κόστους, ώστε τελικά το 30% της δαπάνης να αφορά γενόσημα φάρμακα. Σημειώνεται ότι σήμερα το ποσοστό αυτό αγγίζει μόλις το 12%-13% της δαπάνης.
Όπως ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος, "η κατανάλωση στα φαρμακεία των νοσοκομείων δεν σχετίζεται με την υγεία. Δεν θέλουμε να κάνουμε τους κακούς ούτε να λέμε λόγια. Θέλουμε να εξορθολογίσουμε το σύστημα, γιατί δεν έχει η χώρα την πολυτέλεια να αντιμετωπίζει φαινόμενα που οξύνθηκαν τα τελευταία έξι χρόνια".
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα των μέτρων που ελήφθησαν συνολικά για το φάρμακο από τα συναρμόδια υπουργεία, λέγοντας πως στο υπουργείο Εργασίας έχει επιτευχθεί μείωση των δαπανών κατά 700 εκατ. και στόχος είναι να περιοριστούν επιπλέον κατά 300 εκατ. Αντίστοιχα στο υπουργείο Υγείας το Α’ εξάμηνο του 2010 εξοικονομήθηκαν 100 εκατ. από τις πολιτικές για το φάρμακο.
http://www.247.gr/