Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Λαμοοοόοοοοοοοογιααααααα


Σύλληψη δύο αστυνομικών που υπηρετούν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνσης Αττικής

Ο αστυφύλακας και ο ειδικός φρουρός κατηγορούνται, ύστερα από καταγγελία ιδιώτη, για εκβίαση, ληστεία κατά συναυτουργία και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Χθες το πρωί ιδιώτης κατήγγειλε στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, ότι ο 23χρονος αστυφύλακας, απαιτούσε εκβιαστικά από τον ίδιο 700 ευρώ που δεν του όφειλε, και είχε σχέση με την διαδικτυακή αγορά ενός κινητού τηλεφώνου τον περασμένο το Μάιο.

Ο ιδιώτης είχε καταβάλλει την ίδια ημέρα μέσω ηλεκτρονικής πληρωμής 420 ευρώ, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί, ωστόσο ο αστυνομικός, συνέχιζε να τον πιέζει τηλεφωνικά για να του δώσει περισσότερα χρήματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες την 1η Αυγούστου στην περιοχή της Βάρης, ο 23χρονος αστυνομικός μαζί με τον 27χρονο Ειδικό Φρουρό και έναν 30χρονο ιδιώτη, τον εντόπισαν και του αφαίρεσαν με βία 160 ευρώ, ενώ απαίτησαν να τους δώσει και τα άλλα 700 ευρώ που του ζητούσαν αρχικά.

Χθες, ο ιδιώτης που έκανε την καταγγελία, είχε ενημερώσει τους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, για το ραντεβού παράδοσης των χρημάτων στην πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα. Αστυνομικοί της Διεύθυνσης που είχαν ακροβολιστεί στην πλατεία και είχαν προσημειώσει τα χρήματα, συνέλαβαν τον 23χρονο Αστυνομικό και τον 27χρονο Ειδικό Φρουρό την ώρα της παράδοσης των χρημάτων.

Οι δύο συλληφθέντες, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ παράλληλα διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Δικογραφία σχηματίστηκε και σε βάρος του 30υχρονου ιδιώτη, ο οποίος δεν συνελήφθη λόγω λήξης του αυτοφώρου.

Οκτώ κατασχέσεις για οφειλέτες με «παλάτια»


Μέσω των διασταυρώσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για φορολογούμενους – κατόχους ακίνητης περιουσίας στη Μύκονο και την Σαντορίνη, είχαν εντοπιστεί 990 υπόχρεοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 6.747.556 ευρώ.

Τα ακίνητα των οφειλετών αυτών στις συγκεκριμένες δύο περιοχές είναι 2.917 αντικειμενικής αξίας 288.389.719 ευρώ, ενώ οι υπόχρεοι αυτοί έχουν συνολικά στην κατοχή τους ανά την επικράτεια 6.121 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 567.892.905 ευρώ.

Στους οφειλέτες αυτούς είχε δοθεί προθεσμία να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέχρι τις 20 Ιουλίου και ταυτόχρονα τους γνωστοποιήθηκε η πρόθεση του υπουργείου μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής να ξεκινήσει διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών αυτών συμπεριλαμβανομένου και πλειστηριασμού, για όσους δεν θα ανταποκρίνονταν στην πρόσκληση.

Μέχρι την παρέλευση της προθεσμίας που τάχθηκε, 259 οφειλέτες εξόφλησαν τις οφειλές τους αρχικού ποσού 502.085 ευρώ, ενώ άλλοι 85 αιτήθηκαν ρυθμίσεις με ταυτόχρονη καταβολή 278.270 ευρώ. Συνολικά οι εισπράξεις έφτασαν το ποσό των 780.355 ευρώ. Στο διάστημα 22-30 Ιουλίου δρομολογήθηκαν 12 αναγκαστικές κατασχέσεις: οκτώ απ’ αυτές ολοκληρώθηκαν, τρεις οφειλέτες υπέβαλαν αιτήματα ρύθμισης μετά την κατάσχεση, δύο ρυθμίσεις έγιναν προ των κατασχέσεων. Απολογιστικά, μέχρι τις 30 Ιουλίου, υπήρξαν 300 εξοφλήσεις με καταβολή έναντι κεφαλαίου 620.425 ευρώ, έγιναν 159 ρυθμίσεις με ταυτόχρονη καταβολή 424.310 ευρώ, ενώ το σύνολο των εισπράξεων έφτασε το ποσό των 1.044.735 ευρώ.

Για τους οφειλέτες που δεν ανταποκρίθηκαν θα συνεχιστούν οι κατασχέσεις από το Σεπτέμβριο λόγω της δικαστικής αναστολής του Αυγούστου, ενώ υπό συνεχή έλεγχο θα είναι και η τήρηση των εγκεκριμένων ρυθμίσεων, ώστε να δρομολογείται κατάσχεση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης ανταπόκρισης του οφειλέτη.

Ξεκάναμε τον κόσμο με το ΦΠΑ....ε καί?


Έντονες οι ανησυχίες της τρόικας για το θέμα

Τις ανησυχίες των ελεγκτών των δανειστών μας για την πορεία των εσόδων ήρθαν να ενισχύσουν και να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία του επταμήνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα Ιανουαρίου – Ιουλίου αυξήθηκαν κατά μόλις 4%, έναντι αύξησης 7,2% το πρώτο εξάμηνο και ετήσιου στόχου 13,7% !

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί διπλό πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο. Πρώτον, γιατί ούτως ή άλλως αποτελεί πρόβλημα και σημαίνει πολλαπλάσια προσπάθεια από τον – ούτως ή άλλως – προβληματικό ελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό και δεύτερον, γιατί καταρρίπτει – σε πρώτη φάση – το επιχείρημα ότι η εικόνα των εσόδων θα βελτιωθεί το δεύτερο εξάμηνο, λόγω – μεταξύ άλλων – της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ.

Οι συντελεστές είναι ήδη 11% και 23% από την 1η Ιουλίου, φαίνεται όμως ότι ελάχιστοι καταστηματάρχες κόβουν οικειοθελώς αποδείξεις και λιγότεροι καταναλωτές ζητούν το μαγικό χαρτάκι (αφού οι περισσότεροι έχουν συμπληρώσει το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων για την εξασφάλιση του αφορολόγητου, ενώ πολλοί παζαρεύουν την τιμή με αντάλλαγμα τη μη έκδοση απόδειξης). Ακόμα και αν κάποιοι επιχειρηματίες εκδίδουν κανονικά αποδείξεις, δεν αποδίδουν το Φ.Π.Α., αλλά τον κρατούν στα ταμεία τους !

Στο οικονομικό επιτελείο αποδίδουν την αρνητική αυτή εξέλιξη για τα έσοδα στην ευρύτερη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και της κατανάλωσης. Εξακολουθούν, πάντως, να υποστηρίζουν ότι η αγορά θα αφομοιώσει καλύτερα το μέτρο τους επόμενους μήνες.

Σε συνδυασμό με την είσπραξη του φόρου εισοδήματος, του ενιαίου τέλους ακινήτων 2009 και του φόρου ακίνητης περιουσίας 2010, εκτιμούν ότι η εικόνα θα βελτιωθεί σημαντικά. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα επιτευχθεί ο στόχος, καθώς στο υπουργείο οικονομικών έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι η απαιτούμενη μείωση του ελλείμματος θα προέλθει από τις περικοπές στις δαπάνες.

Οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν σταματούν να εφιστούν την προσοχή στο θέμα των εσόδων, καθώς είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι από τις επιδόσεις σε αυτό τον τομέα.

Το θέμα τέθηκε μετ΄ επιτάσεως στις τελευταίες συναντήσεις και – σύμφωνα με πληροφορίες – συμφωνήθηκε να μην ληφθούν πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα, αλλά το βάρος να δοθεί στην αναδιαμόρφωση του εισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού, το φθινόπωρο και στην απόλυτη αυστηροποίηση των μέτρων ατά της φοροδιαφυγής (εξ ου και οι κατασχέσεις ακινήτων σε οφειλέτες του Δημοσίου).

Στο τραπέζι υπάρχει πάντα η επίσπευση εφαρμογής φορολογικών μέτρων, που προβλέπονται αργότερα από το μνημόνιο, ώστε να περιοριστεί η τρύπα, που – αυτή τη στιγμή – προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ.

Πηγή: capital.gr

Σε ξύλινη γραμμή χαμηλής τάσης βρήκε το ελικόπτερο στο Ρέθυμνο


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το ελικόπτερο που κατέπεσε σήμερα το μεσημέρι έξω από το Ρέθυμνο κατέβαινε για ανεφοδιασμό και ο πιλότος μάλλον από λάθος βρήκε σε ξύλινη γραμμή χαμηλής τάσης, με αποτέλεσμα να πέσει.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία λέγεται Bellavia και ο ιδιοκτήτης της, Παναγιώτης Μπελεσιώτης, βρίσκεται και αυτός στο νοσοκομείο σε κατάσταση σοκ και με ιστορικό καρδιοπάθειας.

Ευτυχώς οι δύο πιλότοι του ελικοπτέρου επιβίωσαν της πτώσης, αλλά νοσηλεύονται και οι δύο σε σοβαρή κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι επρόκειτο για ελικόπτερο ιδιωτικής εταιρίας το οποίο ήταν ναυλωμένο από τη ΔΕΗ με στόχο να καθαρίζονται οι πυλώνες καλωδίων υψηλής τάσης.

Αυστηρό μήνυμα προς τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ



Το Μέγαρο Μαξίμου κάνει λόγο για «νοοτροπίες που είναι τελειωμένες» και διαμηνύει ότι η απελευθέρωση της αγοράς θα προχωρήσει

Σκληρή στάση έναντι των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που τις τελευταίες ημέρες έχουν, εν ολίγοις, χαρακτηρίσει την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας «casus belli», υιοθετεί το Μέγαρο Μαξίμου. Χθες το μεσημέρι, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, επισήμανε ότι «δεν τίθεται θέμα αν θα γίνει απελευθέρωση αλλά το πώς» και έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τους συνδικαλιστές. Σχολιάζοντας τι στάση θα ακολουθηθεί έναντι της ΓΕΝΟΠ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι νοοτροπίες αυτές είναι τελειωμένες», προσθέτοντας μάλιστα πως «δεν έχουν αντιληφθεί οι συνδικαλιστές τι πρέπει να γίνει». Οι ίδιες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τόνισαν ότι «δεν κάνουμε επίδειξη αυταρχισμού. Είμαστε εδώ για να εφαρμόσουμε την πολιτική μας». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι: «η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα προχωρήσει, όχι επειδή το επιθυμεί η τρόικα, αλλά διότι περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ήδη από το 2007».

Το ζήτημα της ΔΕΗ θα συζητηθεί σήμερα το πρωί στο κτίριο της Ζαλοκώστα, σε ειδική Κυβερνητική Επιτροπή υπό την προεδρία του κ. Πάγκαλου. Η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη θα παρουσιάσει στη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής τον τρόπο με τον οποίο τελικά η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι, σε κάθε περίπτωση η λύση δεν θα περιλαμβάνει πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Διαφαίνεται επίσης ότι η τρόικα συναινεί στην παραχώρηση ενός εύλογου χρονικού διαστήματος για την υλοποίηση των αποφάσεων που τελικώς θα λάβει η κυβέρνηση. Τον αποκλεισμό κάθε ενδεχόμενου πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, επιβεβαίωνε χθες με δηλώσεις της και η κ. Μπιρμπίλη, συνεργάτες της οποίας μάλιστα, μετέδιδαν εκνευρισμένοι ότι η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής «δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί». Αρκετοί αποδίδουν τις αντιδράσεις κυρίως στο γεγονός ότι για το θέμα της ΔΕΗ, εκτός από την ίδια καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων θα έχουν και άλλοι υπουργοί. Γενικώς, τις τελευταίες ημέρες η κ. Μπιρμπίλη έχει δεχθεί πιέσεις τόσο από τους συναδέλφους της, οι οποίοι ακόμη και δημοσίως αντιτάσσονται στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, αλλά και τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, που εμφανίζονται άκαμπτοι στην αρχική θέση τους περί ακύρωσης οποιασδήποτε πρωτοβουλίας που οδηγεί στην απελευθέρωση της αγοράς.

Από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει «πολλές μικρές ΔΕΗ». Εκτιμούν μάλιστα ότι αυτή ακριβώς η «παράκαμψη» της μονοπωλιακής κατάστασης η οποία υφίσταται τούτη τη στιγμή στην ηλεκτρική ενέργεια, αποτελεί τον πυρήνα της διαφωνίας των συνδικαλιστών. Η ΓΕΝΟΠ αποτελεί σημαντικό τμήμα του προβληματισμού των συνεργατών του κ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς τα «εργαλεία» πίεσης που διαθέτει (ήτοι η δυνατότητα ουσιαστικής διακοπής οποιασδήποτε παραγωγικής διαδικασίας στη χώρα), είναι ισχυρά.

Ο κ. Παπανδρέου πάντως έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του και τους υπουργούς να αδιαφορήσουν για τις αντιδράσεις, απ' όπου και αν αυτές προέρχονται. Κατεύθυνση του πρωθυπουργού είναι επίσης και η αποσύνδεση όλων των κρίσιμων πολιτικών επιλογών από το Μνημόνιο. Από το Μέγαρο Μαξίμου έχει μάλιστα ζητηθεί από τους υπουργούς να τονίζουν στις δημόσιες εμφανίσεις τους ότι όλες οι μεταρρυθμιστικές κινήσεις απορρέουν από το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και μόνον.

πηγη: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_1_05/08/2010_1283651

Πώς είναι δυνατόν να γίνει λατομείο πάνω στις αρχαίες φρυκτωρίες;


Ο αρχαιολόγος Ν. Παναγιωτάκης, που ερευνά την περιοχή του Σαμπά, μιλά για τη σπουδαιότητα των ευρημάτων

Σε μια περιοχή που αναπτύσσεται το αρχαιότερο επικοινωνιακό σύστημα στον κόσμο, που είναι οι μινωικές φρυκτωρίες, σχεδιάζεται η κατασκευή του λατομείου, στον Σαμπά, γεγονός που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους δήμους Θραψανού και Επισκοπής.

Ο άνθρωπος που έχει κυριολεκτικά αφιερώσει τη ζωή του για την ανάδειξη όλου αυτού του μοναδικού θησαυρού, ο οποίος αναμφίβολα είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα της αρχαιότητας, παρακολουθεί πικραμένος και οργισμένος τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται τα πράγματα, τονίζοντας ότι είναι τραγικό η Μονή Αγκαράθου, όχι απλώς να διαθέτει το χώρο της αλλά να αγωνίζεται για τη δημιουργία λατομείου. Ο αρχαιολόγος Νίκος Παναγιωτάκης, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει μια μοναδικής σπουδαιότητας αρχαιολογική έρευνα αναγνωρισμένη διεθνώς, μιλά στην «Π» για την κορυφαία σημασία των ευρημάτων της περιοχής, που φαίνεται ότι κάποιοι είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν στο βωμό του εύκολου κέρδους….

Όπως εξηγεί οι μινωικές φρυκτωρίες, (ή σωροί στη λαϊκή γλώσσα), ήταν ένα σύστημα μετάδοσης σημάτων, κυρίως με φωτιές, ή με καπνούς ή με χειρονομίες, με τα οποία επικοινωνούσαν οι αρχαίοι για να συνεννοηθούν μεταξύ τους και για να μεταφέρουν μηνύματα από τη μια περιοχή στην άλλη μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Η κάθε φρυκτωρία είχε το σχήμα ελικοειδούς κώνου με διάμετρο βάσης 15 έως 47 μέτρα και ύψος 3 έως 8. Αποτελείτο από χώμα και ημικυκλικά τοιχάρια ανά 70 πόντους .

Χτίζονταν σε πολύ ψηλά σημεία, σε μακρινές και κοντινές αποστάσεις με πολύ μεγάλη πυκνότητα αλλά και σε αρχαία μονοπάτια και οι αρχαίοι τις χρησιμοποιούσαν σαν ένα τεράστιο πλέγμα μετάδοσης σημάτων, που κάλυπτε όλη την Κρήτη. Στον σημερινό κόσμο, με τα μέσα που διαθέτουμε, η επικοινωνία μπορεί να γίνει άμεσα από χώρα σε χώρα. Οι Μινωίτες είναι ο πρώτος λαός που επένδυσε τόσο πολύ στην επικοινωνία σε συνδυασμό με την άμυνα».

Τα είδη των φρυκτωριών

Ο αρχαιολόγος κ.Παναγιωτάκης εξηγεί ότι «έχουμε δύο ειδών μινωικές φρυκτωρίες. Αυτές που βρίσκονται στις κορυφές λόφων και στις κορυφογραμμές και είναι οι μεγαλύτερες σε έκταση, φτάνουν περίπου το 1,5 στρέμμα, όπως η φρυκτωρία που ονομάζεται "ο Σωρός του Παντελή". Το δεύτερο είδος είναι οι Σωροί που βρίσκονται πάνω στα μινωικά μονοπάτια και τα ορίζουν έχοντας έκταση γύρω στο ένα στρέμμα».

Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο έργο της μινωικής περιόδου για τον έλεγχο των σημαντικών δρόμων, όπου γινόταν η διακίνηση προϊόντων από την ενδοχώρα προς τα ανάκτορα της Κνωσού και των Μαλίων, αλλά και των ακτών, σημείων στρατηγικής σημασίας για τους Μινωίτες.

Η ογκομέτρηση που πραγματοποιήσαμε στον Σωρό του Παντελή έδειξε πως η συγκεκριμένη φρυκτωρία περιέχει 5,5 περίπου χιλιάδες κυβικά μέτρα χώματος και πετρών. Αυτό σημαίνει πως η κατασκευή μιας μινωικής φρυκτωρίας ήταν ένας κατασκευαστικός άθλος. Διότι δεν είναι μόνο η τοποθέτησή τους στα βουνά, όπου ξέρουμε πόσο δύσκολα γίνεται η μεταφορά οποιουδήποτε υλικού εκεί. Είναι και οι καιρικές συνθήκες, που το χειμώνα στα βουνά είναι επώδυνες».

Η απόφαση του συμβουλίου Θραψανού

Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Θραψανού, μετά από αίτημα της επιτροπής αγώνα των κατοίκων της Πεδιάδας, εξέτασε την υπόθεση της κατασκευής λατομείου, λαμβάνοντας μια απόφαση που έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις.

Στην απόφαση του ξεκαθαρίζεται ότι το Σώμα «συμφωνεί με την πρόταση του δημάρχου που έχει καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή καθορισμού λατομικών ζωνών της νομαρχίας Ηρακλείου για τη δημιουργία λατομείου στο δημοτικό διαμέρισμα Σαμπά, αρκεί βέβαια να τηρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Δεν έχει αντίρρηση να δημιουργηθεί νέο λατομείο στο δημοτικό διαμέρισμα Σαμπά, που έχει ζητήσει η Ιερά Μονή Αγκαράθου σε ιδιοκτήτη της έκτασης της με την προϋπόθεση όμως να κλείσει το υφιστάμενο λατομείο που βρίσκεται στο δημοτικό διαμέρισμα των Ζωφόρων και να αποκατασταθεί ο χώρος που καταλαμβάνει».

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των μελών της επιτροπής, που καταγγέλλει ότι το συμβούλιο συγκλήθηκε ενώ δεν ειδοποιήθηκαν στο σύνολο τους, και ξεκαθαρίζουν ότι είναι αδιανόητο η αυτοδιοίκηση που θα πρέπει να πρωτοστατεί στη μάχη της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, της ιστορίας και του φυσικού περιβάλλοντος, να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις.

Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος Μαν. Λαδωμένος με δηλώσεις του στην «Π» αφού εκτιμά ότι τελικά το έργο δεν θα γίνει λόγω των αντιδράσεων του κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου, ξεκαθαρίζει ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα πρέπει να είναι σεβαστή και δεσμευτική για όλους.

Ο ίδιος εκφράζει την απορία του γιατί ξεσηκώνεται τώρα ο κόσμος για το όλο θέμα το οποίο είναι γνωστό, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα σε πολλούς. Σε κάθε περίπτωση ο δήμαρχος τονίζει ότι τελικά η επένδυση αυτή δεν θα προχωρήσει, διότι προσκρούει σε σημαντικά προβλήματα.

πηγη: http://www.patris.gr/articles/184540/118978