Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΛΙΑΜΕΠ: Θέμα χρόνου η χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας;

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το ελληνικό χρέος το ΕΛΙΑΜΕΠ. Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής διοργάνωσε ημερίδα με θέμα την κρίση χρέους των χωρών της ευρωζώνης και κατέληξε στο ειδικό συμπέρασμα πως το φάντασμα της χρεοκοπίας δεν λέει να αποχωρήσει πάνω από την Ελλάδα.
Αυτό υποστήριξε ο κύριος ομιλητής, Jens Bastian, επικεφαλής οικονομικών ερευνών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη για λογαριασμό του Ιδρύματος.
Ο Bastian εκτίμησε ότι οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να βγει στο εξωτερικό και να αναδείξει τις θετικές διαστάσεις της ελληνικής οικονομίας μέσω των διάφορων road-shows δεν συνοδεύτηκε από επιτυχία.
“Ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου συνοδευόταν συνεχώς από ανθρώπους της τρόικας και του ΔΝΤ, δείγμα ότι η Ελλάδα σκοπεύει να παραμείνει πιστή στο τριετές πρόγραμμα στήριξης που της προσφέρθηκε. Η παρουσία του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών δεν μπόρεσε να δώσει πάτημα για την ανάδειξη του ελληνικού εμπορίου, των εξαγωγών, της ναυτιλίας ή του τουρισμού. Περισσότερο έδωσε αφορμή στους δημοσιογράφους να τον ρωτήσουν για την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας και τις εκτιμήσεις του για το πότε η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές”. Συνεπώς, όπως αφήνει να εννοηθεί ο Bastian, η κουβέντα πήρε αρνητικό τόνο και ο Υπουργός Οικονομικών χωρίς να το καταλάβει δεσμεύτηκε από μια σειρά από ψυχολογικές προθεσμίες.
Τονίζει, μάλιστα, πως οι δηλώσεις Παπακωνσταντίνου ώθησαν τους διεθνείς αναλυτές να αναρωτιούνται όχι τόσο για το αν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα αλλά περισσότερο για το πότε θα γίνει θεωρώντας σίγουρο ότι θα φτάσουμε σ' αυτό το σημείο.
“Η διαρκής συζήτηση για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας γίνεται επειδή οι αγορές δεν εμπιστεύονται τη χώρα. Κι αυτό συμβαίνει επειδή έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολλές αρρυθμίες και άλυτα προβλήματα στην ελληνική οικονομία, η οποία κρίνεται ως χρήζουσα δομικών αλλαγών”, υποστηρίζει ο Jens Bastian.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr