Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Πενία, τέχνες κατεργάζεται...

Ζούμε σε μια εποχή που η φαντασία έχει πιάσει πάτο και η δημιουργικότητα έχει περιοριστεί στην ανακάλυψη της τέλειας γωνίας για να βγάλεις... πατούσες. Ναι, καλά διαβάσατε. Ο «άλλος», αυτός ο φωστήρας της εποχής μας, αποφάσισε να ανοίξει μια σελίδα στο Instagram και να την ονομάσει *γκρικ_φουτ_φωτόγκραφι*. Γιατί; Μα φυσικά για να του στέλνουν τα «κορτσόπουλα» τα ποδαράκια τους, να τα ανεβάζει και να μαζεύει likes.

Μιλάμε για το απόλυτο επίπεδο δημιουργίας περιεχομένου, το αποκορύφωμα της καλλιτεχνικής έκφρασης! Μην ψάχνετε πίνακες του Ντα Βίντσι ή ποιήματα του Σεφέρη. Το μέλλον της τέχνης είναι εδώ, στα μωσαϊκά πλακάκια και τις κάλτσες με καρδούλες.

Και μην τολμήσετε να πείτε ότι αυτά είναι ανοησίες! Γιατί αλλιώς πώς θα μάθουν τα παιδιά της νέας γενιάς να αναγνωρίζουν την αξία του πραγματικού... περιεχομένου; Πώς θα συνειδητοποιήσουν ότι η ζωή δεν είναι μόνο μουντές στιγμές και βαρετά πράγματα, αλλά περιέχει και τα πιο ιδιαίτερα «κομμάτια» που πρέπει να θαυμάσουμε;

Οπότε, αν τυχαίνει και αναρωτιέστε πώς καταλήγουν τα παιδιά να ανακαλύπτουν τον δρόμο του... αυνανισμού, μην ψάχνετε παραπέρα. Η απάντηση είναι μπροστά σας, στα εξευτελιστικά μονοπάτια των social media, όπου ο καθένας μπορεί να γίνει «φωτογράφος» και τα πάντα να γίνουν αντικείμενα λατρείας—ακόμα και τα πόδια. Που ξέρεις, ίσως το επόμενο βήμα να είναι μια σελίδα αφιερωμένη στα... αυτιά!

Ιδεες ριχνω..

YMCA του γάμου και της βάφτισης

Ξεκινάει η μεγάλη μέρα. Η σύζυγος ή η μητέρα του μωρού κάνει την εμφάνισή της, κυριολεκτικά πατώντας σε 12ποντα τακούνια από κάποιον μεγάλο οίκο μόδας, σαν να προετοιμάζεται για πασαρέλα στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι. Της παίρνει μισή ώρα να φτάσει από το αυτοκίνητο στην εκκλησία, όχι γιατί είναι μακριά, αλλά γιατί το κάθε βήμα είναι ένας μικρός θρίαμβος ενάντια στη βαρύτητα.

Φτάνει στην εκκλησία και όλοι την κοιτούν με θαυμασμό - όχι για το φόρεμα, τα τακούνια ή την τσάντα, αλλά γιατί καταφέρνει να ισορροπήσει με αυτά τα υποδήματα-γόβα-σταυρόλεξα. Περπατάει με τη χάρη ενός ελαφιού, μόνο που το ελάφι έχει μόλις φορέσει τακούνια για πρώτη φορά στη ζωή του.

Και εκεί που νομίζεις πως τα έχει καταφέρει, έρχεται το βράδυ. Οι ώρες περνούν, το φαγητό έχει τελειώσει, τα ποτά αρχίζουν να κάνουν το γύρο τους, και ο DJ βάζει το κλασικό "YMCA". Είναι τότε που το 12ποντο αρχίζει να γίνεται όλο και πιο ασήκωτο, το χαμόγελο μετατρέπεται σε μορφασμό πόνου, και ξαφνικά, το θαύμα γίνεται: βλέπεις το 12ποντο να παραδίδει τα όπλα και να αποσύρεται στα παρασκήνια.

Η αγαπητή μας πρωταγωνίστρια μένει ξυπόλητη, χορεύοντας το "YMCA" με τέτοιο πάθος, λες και κάθε γυμνό δάχτυλο ποδιού είναι μια απελευθέρωση από την τυραννία του παπουτσιού. Το βλέμμα της λέει "είμαι αχτύπητη", αλλά ταυτόχρονα "γιατί δεν έβαλα τις παντόφλες μου;"

Η αντίφαση είναι επική: το πρωί, ντυμένη σαν να βγαίνει από την Vogue, το βράδυ ξυπόλητη, λες και κάνει πικνίκ στον κήπο. Και το πιο αστείο; Όλοι τη θαυμάζουν περισσότερο τώρα, έτσι όπως χορεύει με πάθος, χωρίς κανένα ίχνος ταλαιπωρίας, λες και η απλότητα του "ξυπόλυτη στο γάμο" είναι το απόλυτο fashion statement.

Αυτός είναι ο κύκλος ζωής του τακουνιού στους γάμους και τις βαφτίσεις: ξεκινάει με δόξα και καταλήγει να βρίσκεται παρατημένο κάτω από το τραπέζι. Όσο για τη μαμά ή τη σύζυγο; Συνεχίζει ακάθεκτη, γιατί στο τέλος της ημέρας, αυτό που μετράει δεν είναι τα τακούνια, αλλά η ικανότητα να χορεύεις ξυπόλητη το "YMCA" σαν να μην υπάρχει αύριο.

Γιατί δεν πάς Μυκονο να ηρεμήσεις?

Είναι πραγματικά συγκινητικό πώς οι άνθρωποι αλλάζουν όταν «παντρεύονται καλά», όπως λέμε. Ξαφνικά, εκείνος ο παιδικός φίλος που κάποτε μοιραζόσασταν τα τελευταία σας κέρματα για να αγοράσετε μια σοκολάτα, μεταμορφώνεται σε κάτι μεταξύ life coach και οικονομικού συμβούλου υψηλής κλάσης. «Γιατί δεν παίρνεις ένα υβριδικό αυτοκίνητο;» με ρωτάει με την αθωότητα ενός παιδιού που νομίζει ότι τα αυτοκίνητα φυτρώνουν στα χωράφια. 

Τι να του πω; Ότι ακόμη περιμένω να κερδίσω το λαχείο για να μπορέσω να βάλω βενζίνη στο παλιό μου σαράβαλο; Ή μήπως να του πω ότι το ψυγείο μου είναι τόσο άδειο, που η μόνη μορφή «υβριδικής» ενέργειας που σκέφτομαι είναι να φτιάξω μια παγίδα για να πιάσω τα περιστέρια που κάθονται στο παράθυρό μου;

Και μετά έρχεται η κορύφωση: «Να φύγεις να πας καμιά 15αριά μέρες στη Μύκονο να ηρεμήσεις». Μα φυσικά! Γιατί να μην το σκεφτώ κι εγώ; Απλά, πρέπει να ξεθάψω το χρυσό μου πορτοφόλι και να κάνω κράτηση στην πρώτη σουίτα που θα βρω. Βέβαια, οι 15 μέρες στη Μύκονο θα πρέπει να περιλαμβάνουν και έναν υπάλληλο του ξενοδοχείου που θα μου θυμίζει να αναπνέω, καθώς κάθε βουτιά στην πισίνα κοστίζει όσο το ετήσιο μου εισόδημα.

Αλλά τι να του πεις του ανθρώπου; Είναι τόσο γλυκός μέσα στην αυταπάτη του. Όταν έχεις συνηθίσει να σκέφτεσαι ότι τα χρήματα είναι απλώς ένας αριθμός στην οθόνη του κινητού, πώς να καταλάβεις ότι για μερικούς από εμάς, τα μόνα νομίσματα που ξέρουμε είναι αυτά που αναζητάμε στα μαξιλάρια του καναπέ;

Ας είναι. Θα χαμογελάσω και θα πω ένα «Μμμ, ναι, το σκέφτομαι» ενώ μέσα μου ξέρω ότι το πιο εξωτικό μέρος που θα πάω είναι το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς. Τουλάχιστον, εκεί τα τρόφιμα είναι λιγότερο ακριβά από τα cocktail στη Μύκονο, κι αν έχεις τύχη, ίσως βρεις και κάνα προσφορά που θα σε κάνει να νιώσεις λίγο σαν να έκανες το δικό σου χρυσό γάμο.

Τόλμησες να ζητήσεις yorki?

Όταν αποφασίζεις να αποκτήσεις σκύλο, είσαι έτοιμος για όλα: να ξυπνάς νωρίς, να κάνεις βόλτες με κάθε καιρό, να μαζεύεις μικρά «δώρα» από το πεζοδρόμιο. Εκεί που δεν είσαι έτοιμος, όμως, είναι όταν τολμήσεις να ζητήσεις συγκεκριμένη ράτσα σε φιλοζωική ομάδα. Πες το μαγικό όνομα: «Ψάχνω ένα μικρόσωμο Yorki» και αμέσως ακούγεται σαν να είπες ότι θέλεις να κάνεις μπάρμπεκιου με μπριζόλες από μονόκερο. 

Ξαφνικά, εκεί που περίμενες να πάρεις κάποιες πληροφορίες, δέχεσαι κύμα οργής και μπινελικιών. «Μικρόσωμο Yorki; Καλά δεν ντρέπεσαι;» «Έχεις ιδέα πόσα ημίαιμα αδέσποτα ψάχνουν σπίτι;» Και όσο εσύ προσπαθείς να εξηγήσεις, οι κατάρες και τα «ντροπή σου» πέφτουν βροχή. Νιώθεις σαν τον κακό της ταινίας που θέλει να καταστρέψει το τελευταίο καταφύγιο άγριων ζώων.

Δεν χρειάζονται ούτε 5 λεπτά για να έρθει το τελειωτικό χτύπημα: «Τσαμπατζή!», «Ανθρώπους σαν εσένα δεν τους θέλουμε εδώ!». Ξαφνικά, έχεις γίνει το απόλυτο κακό της φιλοζωικής κοινότητας, ένας άκαρδος τύπος που τολμά να ζητά κάτι τόσο «εγωιστικό» όσο ένα σκυλάκι συγκεκριμένης ράτσας. Οι ειρωνείες φτάνουν σε επίπεδα χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου: «Μήπως να σου το τυλίξουμε και σε φιόγκο;» «Μάλλον δεν ξέρεις τι σημαίνει αγάπη, μόνο ταμπέλες βλέπεις!»

Και εκεί που αναρωτιέσαι πώς κατάφερες να γίνεις τόσο απεχθής με μια τόσο απλή ερώτηση, καταλαβαίνεις πως η μόνη επιλογή σου είναι να κατεβάσεις το κεφάλι, να στείλεις ένα τεράστιο «συγγνώμη» και να εξαφανιστείς. Ή ακόμα καλύτερα, να αφήσεις τη φιλοζωική και να αγοράσεις τον σκύλο που θέλεις, αλλά να το κρατήσεις μυστικό για να αποφύγεις το λιντσάρισμα.

Το συμπέρασμα; Η αναζήτηση συγκεκριμένης ράτσας σε φιλοζωικές ομάδες είναι σαν να πατάς νάρκη – εκτός κι αν θέλεις να γίνεις ο νέος εχθρός του λαού. Ή απλά, μπορείς να πάρεις ένα ημίαιμο, να το φωτογραφίσεις, και να πεις σε όλους ότι είναι το πιο σπάνιο Yorki που υπάρχει. Γιατί, στο τέλος της μέρας, όλοι ξέρουμε πως η αγάπη μετράει, όχι οι ράτσες... αλλά ας το πούμε και με τρόπο που να μην πέσουμε θύματα μαζικού online bullying!

Ρε συ, γιατι χαθήκαμε?😄

Υπάρχει μια μοναδική τελετουργία που λαμβάνει χώρα σε κάθε γάμο ή βάφτιση, και δεν έχει καμία σχέση με τα μυστήρια. Είναι το "Φαινόμενο των Ξεχασμένων Φίλων". Εκεί που είσαι έτοιμος να βαρεθείς τα χιλιοειπωμένα τραγούδια και περιμενεις πως και πως να ερθει το φαγητο γιατι πεινασες, ξαφνικά, μέσα στο πλήθος, βλέπεις εκείνο το πρόσωπο από το παρελθόν που έχεις να δεις μια δεκαετία – ίσως και δύο. Ξεκινάτε το κλασικό, συναισθηματικό «Ρε, γιατί χαθήκαμε;». Και η βραδιά παίρνει φωτιά.

Όλα μοιάζουν σαν να μην πέρασε μια μέρα. Τα γέλια δυνατά, τα ποτά πολλά, και οι υποσχέσεις αμέτρητες. «Θα κανονίσουμε οπωσδήποτε να βρεθούμε σύντομα!» λέτε και το πιστεύετε (για λίγο). Όλη η αίθουσα γεμίζει με "έχουμε πολλά να πούμε", "πόσο μου έλειψες", και φυσικά, οι αγκαλιές είναι σαν να βλέπεις έναν αδερφό που γύρισε από τον πόλεμο. Είστε πάλι οι κολλητοί που ήσασταν κάποτε. Σαν να μην έχει περάσει ούτε ένα λεπτό από την τελευταία σας συνάντηση, κι ας ήταν τότε που φορούσες ακόμα μεταξωτα πουκάμισα και άσπρες κάλτσες..

Αλλά μετά το τελευταίο «συγχαρητήρια» στη νύφη ή το «να σας ζήσει» στη βάφτιση, η μαγεία εξαφανίζεται. Όπως οι σταχτοπούτες που χάνουν τα γοβάκια τους μόλις χτυπήσει το ρολόι, έτσι κι εσείς γυρνάτε στις ζωές σας. Και εκείνες οι υποσχέσεις για καφέδες και δείπνα; Εξαφανίζονται πιο γρήγορα από τα μπαλόνια της δεξίωσης. Μέχρι το επόμενο event, φυσικά, όταν και ξαναρχίζετε τα ίδια με ακριβώς την ίδια θέρμη.

Και έτσι, κρατάμε ζωντανές τις φιλίες, βλέποντας ο ένας τον άλλον κάθε 15 χρόνια. Μέχρι την επόμενη γαμήλια πρόσκληση ή πρόσκληση βάφτισης, όπου θα ξεκινήσετε πάλι το ίδιο παιχνίδι, μόνο που ίσως, αυτή τη φορά, θα είναι λίγο πιο δύσκολο να θυμηθείς πώς τον λένε τον άλλον...

Ουδέν κρυπτόν😊

Υπάρχει μια ανεξερεύνητη γωνιά στα social media που θα μπορούσε να ονομαστεί "Οδηγός Συναισθηματικής Κατάστασης Γυναικών Μέσω Εξωφύλλου". Βλέπεις, δεν χρειάζεται να αναρωτιέσαι πώς πάει η σχέση της Μαρίας ή αν η Κατερίνα είναι σε φάση «ψάχνομαι». Όλα κρύβονται στις φωτογραφίες εξωφύλλου και προφίλ τους. Ναι, σωστά διάβασες. Ολόκληρη η ερωτική τους ζωή συνοψίζεται στα posts τους.

Όταν όλα είναι μέλι-γάλα στη σχέση, το προφίλ τους γεμίζει με φωτογραφίες από ηλιοβασιλέματα, καταρράκτες, πεταλούδες και γοργόνες. Μην το ψάχνεις, τα τοπία και τα φυσικά φαινόμενα είναι το κρυφό κωδικό μήνυμα που λέει: "Μην πλησιάζεις, εδώ όλα βαίνουν καλώς και γαλήνια." 

Αλλά περίμενε! Το πρόβλημα αρχίζει όταν η κατάσταση στη σχέση ξεκινά να "κουράζει". Τότε ξαφνικά, εμφανίζεται η φωτογραφία προσώπου. Ποτέ δεν είναι τυχαία αυτή η κίνηση. Είναι σαν να σου λένε: «Κοιτάξτε με, υπάρχω ακόμα! Κι αν κάποιος ενδιαφέρεται, το inbox είναι ανοιχτό.»

Και τότε, αφού πέσουν μερικά "καυτά" σχόλια και ερωτήσεις τύπου "Πώς είσαι τόσο όμορφη;", ακολουθεί το επόμενο βήμα: η φωτογραφία με μαγιό ή εκείνο το τέλειο μπούτι που ακουμπάει απαλά στην ξαπλώστρα της παραλίας. Αυτό είναι το στάδιο "δείτε τι χάνετε, αλλά και τι μπορείτε να έχετε". Το σήμα δόθηκε: "Η διάθεση βελτιώνεται, η αγορά ανοίγει."

Φυσικά, αφού πάρουν ό,τι ήθελαν από την προσοχή που αναζητούσαν, επιστρέφουν στο παλιό καλό μοτίβο με ηλιοβασιλέματα και πεταλούδες, λες και δεν συνέβη ποτέ τίποτα. Και έτσι κλείνει ο κύκλος, μέχρι να αρχίσει ξανά.

Άρα, την επόμενη φορά που θα δεις μια φίλη σου να ανεβάζει τοπία ξαφνικά, ή χειρότερα, τη φάτσα της από το πουθενά, να είσαι σίγουρος ότι κάτι τρέχει στη σχέση της. Και αν δεις μπουτάκι ή φωτογραφία από παραλία, τότε ξέρεις πως το καλοκαίρι δεν είναι το μόνο πράγμα που ζεσταίνεται φέτος!

Καλοφθινοπωράκηδες

1η Σεπτεμβρίου και μαζί της έρχονται τα κλασικά «Καλό Φθινόπωρο», λες και μπήκαμε ξαφνικά σε εποχή κασκόλ και βροχής. Έξω καίγεται ακόμα ο τόπος, αλλά εμείς, εκεί, να πούμε την ατάκα μας. 

Αν είναι έτσι, ας πούμε από τώρα και "Καλά Χριστούγεννα" να τελειώνουμε. Στην Ελλάδα, οι εποχές μπορεί να αλλάζουν στις 23 του μήνα, αλλά εμείς προτιμάμε να προλάβουμε τη μόδα. Ποιος ξέρει; Ίσως το επόμενο καλοκαίρι να ξεκινήσει τον Μάρτιο!