Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

H ψευδαίσθηση της αναστρεψιμότητας

Τα πολύπλοκα συστήματα όπως τα ανθρώπινα, χαρακτηρίζονται από μη αναστρεψιμότητα.

Παρόλο που οι γραμμικές εξισώσεις που περιγράφουν τη συστημική συμπεριφορά δίνουν την ψευδαίσθηση της αναστρεψιμότητας στην πραγματικότητα τίποτα δεν είναι αναστρέψιμο.

Οταν σε ένα σύστημα υπάρχει εντροπία ,τότε η διάκριση μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος είναι σαφής ,και άρα αυτό το σύστημα χαρακτηρίζεται από μη αναστρεψιμότητα,δηλαδή,ο χρόνος ρέει μόνο προς μια κατεύθυνση και αναστρεψιμότητα σημαίνει ουσιαστικά ταξίδι στο χρόνο!Να δώσουμε ένα απλό παράδειγμα για να γίνουμε πιο κατανοητοί.

Εαν σε ένα ποτήρι με καφέ ρίξουμε γάλα τότε το μείγμα φτάνει στο σημείο όπου τα μόρια του καφέ και του γάλακτος αναμιγνύονται πλήρως και αυτή είναι μια μη αναστρέψιμη διαδικασία αφού τα μόρια δεν μπορούν να διαχωριστούν και να επανέλθουν στην προτέρα κατάσταση τους.

Οι επιστημονικές αυτές παραδοχές ισχύουν σε όλο και για όλο το κόσμο,και δεν υπάρχει επιστήμονας στο πλανήτη όπου να ισχυρίζεται ότι μπορεί να επιτύχει την αναστρεψιμότητα χωρίς να του φορέσουν αμέσως ζουρλομανδύα.

Δεν θα ασχολούμασταν με το θέμα της αναστρεψιμότητας εάν δεν υπήρχαν κάποιοι οικονομολόγοι οι οποίοι να ισχυρίζονται ότι η χώρα μπορεί να επανέλθει στην προ μνημονίου οικονομική κατάσταση και μάλιστα ταχύτατα και περιμένουν να τους πάρουμε στα σοβαρά χωρίς να τους προσάψουμε το ακαταλόγιστο.

Πέρα από το ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι αντιεπιστημονικός,δεν πείθει και ως προπαγανδιστικό εργαλείο αφού και ο κόσμος χωρίς να έχει τις εξειδικευμένες γνώσεις αλλά από ένστικτο, καταλαβαίνει το ανέφικτο αυτής της εναλλακτικής προτάσεως.Η ταύτιση της ελπίδας με την αναστρεψιμότητα καταστρέφει την ίδια την ελπίδα,με αποτελέσματα την ενίσχυση των χαοτικών(μη προβλέψιμων) παραμέτρων και προφανώς κάποιοι αδυνατούν να το κατανοήσουν στην ολότητα του.

Εμείς για χάρη της διαλεκτικής θα εξετάσουμε τις μεθόδους που προτάσσουν οι οικονομικοί ουτοπιστες.Τα ακίνητα του δημοσίου κοστίζουν περίπου 250 δις ευρώ όπως μας λένε και ότι αρκούν για να καλύψουμε όλο το δημόσιο χρέος.Μάλιστα.Ας μας ονοματίσουν ποια επενδυτικά fund η ποιοι επενδυτές διαθέτουν όχι 250 αλλά 50 δις ευρώ σε μετρητά αυτή τη στιγμή παγκόσμια και γιατί να επιλέξουν τα ακίνητα ως μορφή επένδυσης .

Ας πούμε ότι βρίσκουμε αυτούς τα που έχουν,γιατί να επενδύσουν στην Ελλάδα και όχι στο Ντουμπάι ή την Κίνα η την Βραζιλία;Γιατί να ρισκάρουν κάποιοι λεφτά, σε μια χώρα δυσλειτουργική με πληθυσμό μόνο 11 εκατομμυρίων;Μετά ας πάρουμε το εξωφρενικό αυτό σενάριο ως εφικτό και βρίσκουμε τα 50 δις,και πάλι το χρέος θα είναι 120% του Α.Ε.Π.

Αλλο παράδειγμα,ακόμα και εάν βρίσκαμε τους βλάκες με τα 50 δις ευρώ και βρίσκαμε και άλλους βλάκες να φτιάξουν εργοστάσια και άλλους βλάκες να φτιάξουν ξενοδοχεία σε κάθε παραλία της Ελλάδος τότε όλα αυτά για να αποδώσουν χρειάζονται πάνω από μια 5ετια και εάν τώρα βρισκόμαστε στο70% του ευρωπαϊκού βιοτικού επιπέδου σε 5 χρόνια θα έχουμε φτάσει λόγο ύφεσης και αντίστοιχης ανόδου του ευρωπαϊκού στο 50% .

Που είναι λοιπόν η αναστρεψιμότητα;

Ακόμα και εάν συμβούν όλα τα παραπάνω ,ακίνητα,εργοστάσια,ξενοδοχεία θα πρέπει την επόμενη 5ετια να μην υπάρξει νέα παγκόσμια ύφεση,καμία άνοδος επιτοκίων ή πετρελαίου,να μην ξεσπάσει μείζονος σημασίας περιφερειακή σύγκρουση και καμία συναλλαγματική και χρηματοπιστωτική κρίση.

Ας μη γελιόμαστε,είναι περισσότερο πιθανό να προσγειωθεί κάποιος ιπτάμενος δίσκος στην πλατεία Συντάγματος παρά να συμβούν όλα τα παραπάνω ταυτόχρονα.

Ας γίνει λοιπόν πεποίθηση,ότι η πολιτική,οικονομική,κοινωνική,μη αναστρεψιμότητα είναι αυτοσκοπός της κυβέρνησης και απαιτούνται πιο σύνθετες και πιο ρεαλιστικές αντιδράσεις από όλους,πριν η δυναμική λύση γίνει μη αναστρέψιμη!!


πηγη: ΑΡΘΡΟ 25/9 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΟΣΜΟΣ Σ/Κ του Πολιτικου Αναλυτη Δημητριου Τζωρα