Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Συμπαράσταση στους εγκλωβισμένους μεταλλωρύχους από Έλληνες συναδέλφους τους


Μήνυμα συμπαράστασης και ελπίδας στέλνουν οι περισσότεροι από 300 μεταλλωρύχοι στα μεταλλεία βωξίτη της ΕΛΜΙΝ στους συναδέλφους τους που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε βάθος 700 μέτρων κάτω από τη γη, στη Χιλή.

Με επιστολή που παρέδωσαν στην πρεσβευτή της Χιλής στην Ελλάδα, Κάρμεν Ιμπάνιεζ εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους 33 συναδέλφους τους, που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο μεταλλείο στο Κοπιάπο της Χιλής.

«Τις επόμενες μέρες να είστε σίγουροι ότι θα είμαστε κοντά σας και θα παρακολουθούμε τον αγώνα σας. Καλή Δύναμη», τους εύχονται στην επιστολή τους ενώ παράλληλα καταθέτουν και μια πρόσκληση φιλοξενίας τους στη χώρα μας μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του απεγκλωβισμού.

Στην επιστολή που παρέδωσαν στην πρεσβευτή της Χιλής στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζουν: «Εμείς οι μεταλλωρύχοι της ΕΛΜΙΝ, από τα υπόγεια μεταλλεία βωξίτη της Ελλάδας, στέλνουμε τη συμπαράστασή μας σε σας και τις οικογένειές σας. Με τη σιγουριά ότι όλα θα πάνε καλά, σας καλούμε όταν θα έχετε αφήσει πίσω σας αυτή την περιπέτεια, να έρθετε στην Ελλάδα καθένας από εσάς με ένα συγγενικό πρόσωπο που θα επιλέξει, να σας φιλοξενήσουμε, να σας γνωρίσουμε από κοντά και να ξεκουραστείτε στον ήλιο και τη θάλασσά μας για μια εβδομάδα».

Στο μεταξύ, η γεώτρηση για την δεύτερη βοηθητική σήραγγα μέσω της οποίας θα ανέβουν στην επιφάνεια οι 33 μεταλλωρύχοι που έχουν παγιδευτεί σε ένα ορυχείο στη Χιλή, έφθασε σε βάθος 268 μέτρων από την Κυριακή, σχεδόν το ήμισυ των 630 μέτρων που πρέπει να διατρηθούν, δήλωσε χθες ο μηχανικός που συντονίζει τις εργασίες.

Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο Τζούντο ο Ηλίας Ηλιάδης!


Παγκόσμιος πρωταθλητής, στην κατηγορία των 90 κιλών, του Τζούντο αναδείχθηκε ο Ηλίας Ηλιάδης σήμερα.
Ο χρυσός ολυμπιονίκης του 2004, έγινε ο πρώτος Έλληνας τζουντόκα που κατακτά χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών, την ίδια στιγμή που εκτός από το χρηματικό έπαθλο (6.000 δολάρια) εξασφάλισε και 500 βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη η οποία μετράει ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012.

Βρέθηκε το μαύρο κουτί του F16


Ανασύρθηκε το μαύρο κουτί του ενός εκ των δύο F16, που συγκρούστηκαν πριν από λίγο καιρό στην Κρήτη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας.
Σημειώνεται ότι το μαύρο κουτί του δεύτερου αεροσκάφους εντοπίστηκε σε βάθος 1.800 μέτρων, αλλά η ανάσυρσή του είναι ανέφικτη. Το μαύρο κουτί θα αποσταλεί στις ΗΠΑ για διερεύνηση.

ΒΕΑ: Μία επιχείρηση ανοίγει, δύο κλείνουν


ΒΕΑ: Μία επιχείρηση ανοίγει, δύο κλείνουν
Σταθεροποιείται πλέον η δυσμενής αναλογία ιδρύσεων προς διακοπές στο 1/2 αντί του 1/1, αναλογία που λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, όπως αυτά προκύπτουν από τα μητρώα του.

Μία επιχείρηση ιδρύεται και δύο διακόπτουν σε ένα σύνολο οκταμήνου ως εξής:

ΙΔΡΥΣΕΙΣ: 1088

ΔΙΑΚΟΠΕΣ: 2.076

Η ανάλυση των αριθμών σε συνδυασμό με τις τηρούμενες διαδικασίες εγγραφών-διαγραφών οδηγεί στην αποτύπωση της πιο κάτω πραγματικότητας.

- Δημιουργείται έντονο κλίμα εξόδου προς συνταξιοδότηση πολλών επαγγελματοβιοτεχνών, οι οποίοι έχοντας ήδη τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, λόγω της κρίσης και της κακής πορείας των επιχειρήσεών τους, οδηγούνται σήμερα σε βεβιασμένη επαγγελματική έξοδο.

- Η συρρίκνωση της βιοτεχνικής δραστηριότητας στην πραγματικότητα είναι ακόμη μεγαλύτερη από τους αριθμούς που εμφανίζονται στα μητρώα του ΒΕΑ δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις που διακόπτουν δραστηριότητα δεν ενημερώνουν το Επιμελητήριό τους και εξακολουθούν να εμφανίζονται ως λειτουργούσες.

Σε σχέση με τις ιδρύσεις των επιχειρήσεων, το ΒΕΑ σημειώνει ότι πολλές επιχειρήσεις που ιδρύονται υποκρύπτουν στην ουσία εξαρτημένη εργασία η οποία για ασφαλιστικούς λόγους λαμβάνει τη μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας (αυτοαπασχολούμενος σε παροχή υπηρεσιών).

Το ΒΕΑ τονίζει ακόμα ότι τη δύσκολη εποχή που διανύει η χώρα, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η ποιότητα των επιχειρήσεων που «σβήνουν» σε σχέση με αυτές που ιδρύονται. Από το δυναμικό του ΒΕΑ χάνονται μεταποιητικές επιχειρήσεις με συμβολή στην παραγωγή εγχώριας προστιθέμενης αξίας οι οποίες δεν αναπληρώνονται από τις νέες εγγραφές, οι οποίες στην πλειονότητά τους αποτελούν επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αυτοαπασχολούμενων.

Δεν πρέπει να αγνοούμαι το γεγονός ότι η ελληνική βιοτεχνία αναπτύχθηκε την δεκαετία του 80 με την απόφαση της Ν.Ε 197/78, γιατί τότε λειτούργησε ένα κίνητρο ανάπτυξης και αν σήμερα δεν λειτουργήσουν μέτρα συγκράτησης της βιοτεχνικής συρρίκνωσης και της ποιοτικής υποβάθμισής της, η πορεία θα είναι δίχως επιστροφή για το βιοτεχνικό δυναμικό της χώρας, με σοβαρές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.

www.kathimerini.gr

Τηλεφωνική γραμμή για πληροφορίες στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά


Η τηλεφωνική γραμμή έχει τον αριθμό 80111 97367, που προκύπτει, προσθέτοντας στο 80111 τους αριθμούς που αντιστοιχούν στα γράμματα Χρέος.Την έναρξη της λειτουργίας ειδικής τηλεφωνικής γραμμής για την παροχή πληροφοριών στους πολίτες σχετικά με την εφαρμογή του νόμου 3869/2010 για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Η τηλεφωνική γραμμή έχει τον αριθμό 80111 97367, που προκύπτει, προσθέτοντας στο 80111 τους αριθμούς που αντιστοιχούν στα γράμματα Χρέος. Η τηλεφωνική γραμμή λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 09.00 έως τις 22.00 και το Σάββατο από 09.00 έως 17.00. Η κλήση επιβαρύνεται μόνο με αστική χρέωση, από οπουδήποτε στην Ελλάδα κι αν καλεί ο καταναλωτής.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στη σχετική ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, στην οποία έχουν αναρτηθεί πληροφορίες και σχετικά υποδείγματα για την αξιοποίηση της φάσης επιδίωξης εξώδικου συμβιβασμού, η επισκεψιμότητα ανήλθε, για το χρονικό διάστημα από 1 έως 8 Σεπτεμβρίου 2010, σε 18.399, αριθμός εξαπλάσιος συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα των προηγούμενων μηνών. Το γεγονός αυτό, καθώς και η προσέλευση των υπερχρεωμένων καταναλωτών στους φορείς για την παροχή βοήθειας στο στάδιο της επιδίωξης του εξωδικαστικού συμβιβασμού, καταδεικνύει το τεράστιο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των ρυθμίσεων αυτού του νόμου.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, κ. Δημήτρης Σπυράκος, κάλεσε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα και τους φορείς, που εμπλέκονται στην παροχή συνδρομής για την επίτευξη του εξώδικου συμβιβασμού, σε συνάντηση στις 15 Σεπτεμβρίου 2010, με σκοπό την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση και εποπτεία της εφαρμογής του νόμου. Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί, θα εξεταστούν ζητήματα, που θα διευκολύνουν την αξιοποίηση της φάσης του εξώδικου συμβιβασμού από τους οφειλέτες και τους πιστωτές.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή παρακολουθεί και εποπτεύει την εφαρμογή του νόμου, παρεμβαίνοντας άμεσα και αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που εμφανίζονται, ιδίως, στο στάδιο της προσαρμογής των πιστωτικών ιδρυμάτων στα νέα δεδομένα.

Η υποβολή αιτήσεων στα Ειρηνοδικεία για τη ρύθμιση των χρεών αρχίζει από τις 3 Ιανουαρίου 2011, ενώ απαγορεύεται δίχως άλλο η διενέργεια πλειστηριασμού για κύρια ή μοναδική κατοικία του οφειλέτη μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου 2011. Η κατοικία προστατεύεται και μετά την ημερομηνία αυτή, με απόφαση του δικαστηρίου, κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Συνεπώς, οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να επιδιώξουν την εξώδικη ρύθμιση των οφειλών τους, κάτω από ήρεμες συνθήκες, χωρίς χρονικές πιέσεις.