Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Ντικπικ😄

Ρε φίλε, τι φάση με αυτούς τους τύπους που σε κάθε post γυναίκας, ειδικά αν είναι λιγάκι μπάνικη, ξεκινάνε με τις "καρδούλες"; 

Δεν έχει σημασία τι γράφει η κοπέλα: είτε είναι για τα δικαιώματα των ανθρώπων, είτε για τη συνταγή της για κανελόνια, το "καρδούλα" πάει σύννεφο. 

Σαν να ‘χουν κάπου μαζεμένες χίλιες καρδιές και τις μοιράζουν απλόχερα! 

Και δε σταματάνε εκεί. Όχι. Σου λέει, θα συνεχίσω το "σχέδιο". 

Μετά από δυο-τρεις καρδούλες, πάει το επόμενο βήμα: το επικό DM. 

Πρώτα το κλασικό "Καλημέρα, κούκλα", λες και η κοπέλα ξυπνάει και περιμένει αυτή τη μαγική φράση για να ξεκινήσει η μέρα της. 

Απαντάει; Εννοείται πως όχι. 

Και κάπου εδώ, το μυαλό του τύπου αρχίζει να κατεβάζει ιδέες… 

Ποια είναι η λύση στο να μην παίρνει απάντηση; Μα φυσικά, η **Ντικ Πικ**! 

Σου λέει, "Αν δε συγκινήθηκε από την καρδούλα και την καλημέρα μου, σίγουρα θα πάθει πλάκα με αυτό που θα δει". 

Λες και μόλις αντικρύσει το "μαντζαφλάρι" του, η κοπέλα θα αλλάξει γνώμη: "Ωχ! Έκανα λάθος που τον αγνοούσα... αυτό ήταν το σημάδι που περίμενα!"

Πραγματικά, τι φάση; Δηλαδή, με ποια λογική σκέφτονται ότι αν η γυναίκα δεν απαντήσει με λέξεις, θα απαντήσει μόλις αντικρύσει… το "εργαλείο"; 

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Το σταυρο σου?

Σε μια εποχή όπου η ελευθερία της έκφρασης και των πεποιθήσεων υποτίθεται πως προστατεύονται ως θεμελιώδη δικαιώματα, παρατηρούμε περιστατικά που εγείρουν σοβαρούς προβληματισμούς. Ο Νεμάνια Μάιντοβ, ένας αθλητής με σπουδαία καριέρα και προσφορά στον αθλητισμό, βρέθηκε στο στόχαστρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τζούντο με πέντε μήνες αποκλεισμό, φαινομενικά επειδή έκανε το σταυρό του πριν από έναν αγώνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Αναρωτιόμαστε: πώς είναι δυνατόν σε μια παγκόσμια σκηνή, όπου η πολυπολιτισμικότητα και ο σεβασμός στις θρησκευτικές πεποιθήσεις προωθούνται, ένας άνθρωπος να τιμωρείται για μια απλή πράξη πίστης; Σε έναν κόσμο που υποστηρίζει με πάθος την ανεξιθρησκία, βλέπουμε τη στήριξη για συγκεκριμένες θρησκείες, ενώ άλλες - όπως ο Χριστιανισμός - φαίνεται να αντιμετωπίζονται με διπλά μέτρα και σταθμά.

Ο Μάιντοβ καταγγέλλει πως ο αποκλεισμός του ήρθε επειδή εξέφρασε την πίστη του. Και δεν είναι η πρώτη φορά που ένας αθλητής βρίσκεται αντιμέτωπος με τέτοιου είδους κυρώσεις. Παρόμοιες αντιδράσεις είδαμε και στην περίπτωση του Τζόκοβιτς, ο οποίος δήλωσε δημόσια Χριστιανός και αμέσως δέχτηκε κριτική.

Σε μια κοινωνία όπου επιτρέπεται να φωνάζεις «Αλλάχ ακμπάρ» χωρίς να προκαλείς αντιδράσεις, το να κάνεις το σταυρό σου πριν από έναν αγώνα ή να δηλώνεις την πίστη σου μοιάζει πλέον σχεδόν επικίνδυνο. Έχουμε φτάσει στο σημείο να βλέπουμε τον Χριστιανισμό να διώκεται μέσα από τέτοιου είδους ενέργειες, κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται αν βρισκόμαστε ένα βήμα πριν αυτό γίνει ποινικό αδίκημα.

Η ισότητα και η ελευθερία της έκφρασης δεν μπορούν να είναι προνόμιο ορισμένων και όχι άλλων. Είναι ανήκουστο να τιμωρείται κάποιος επειδή πιστεύει στον Θεό του και το εκφράζει δημόσια. Αυτού του είδους οι αποφάσεις δεν δείχνουν απλώς έλλειψη σεβασμού απέναντι σε αθλητές όπως ο Μάιντοβ, αλλά καταπατούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Ας σταματήσουμε αυτή τη διπλή στάση απέναντι στη θρησκευτική έκφραση. Ο κόσμος μας οφείλει να προάγει την ελευθερία και τον σεβασμό για όλους, ανεξαρτήτως πίστης, αν πραγματικά επιθυμούμε έναν δίκαιο και ισότιμο κόσμο.

Επανασταση...

Κάθε χρόνο, σαν να είναι μια άτυπη παράδοση, βλέπουμε στα Λύκεια τις λεγόμενες «επετειακές» εκδηλώσεις. Κι ενώ θα έπρεπε να είναι στιγμές μνήμης και περισυλλογής, γίνονται αφορμή για καταστροφές και χάος. Του Γρηγορόπουλου, του Φύσσα, όλο και κάποιο γεγονός βρίσκουν τα παιδιά για να «τιμήσουν», αλλά αντί για σεβασμό, καταλήγουμε σε καμένα αυτοκίνητα και μαθήματα που χάνονται. Στην Αθήνα, οι δρόμοι γίνονται εμπόλεμη ζώνη, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα το σύνθημα είναι απλό: «Δεν κάνουμε μάθημα σήμερα». Επαναστάτες χωρίς αιτία, μα κυρίως χωρίς καλλιέργεια.

Και αναρωτιέται κανείς: Πότε οι καταλήψεις και οι βανδαλισμοί έγιναν ο τρόπος να αλλάξεις τον κόσμο; Οι επαναστάσεις, όταν είναι αληθινές, γεννιούνται από αρχές και αξίες, όχι από μια κουλτούρα του χάους και της αυθαιρεσίας. Σε μια κοινωνία που από τους κυβερνώντες μέχρι τον πιο απομακρυσμένο πολίτη καλλιεργείται η αναρχία, τι ελπίζουμε να πετύχουν αυτοί οι νεαροί επαναστάτες;

Δεν κερδίζονται έτσι οι μάχες. Κι όμως, οι ίδιοι που πρωτοστατούν σε αυτές τις «πορείες διαμαρτυρίας» και στις καταλήψεις, είναι συχνά οι ίδιοι που δεν ξέρουν καν τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου ή την 28η Οκτωβρίου. Αυτοί που δεν ενοχλούνται όταν βλέπουν την ελληνική σημαία να γίνεται γκράφιτι και την ιστορία τους να εξαφανίζεται πίσω από συνθήματα και μπογιές. Μην τολμήσεις όμως να πεις κάτι· είναι «τέχνη», λένε.

Κι έτσι καταλήγουμε σε μια κοινωνία όπου οι «επαναστάτες» δεν γνωρίζουν την ιστορία τους, όπου οι πράξεις έχουν μόνο την επίφαση της αντίδρασης και όπου οι μνήμες τιμούνται με μολότοφ και βανδαλισμούς. Γιατί; Για να μην κάνουμε μάθημα.

Για τελευταια φορά...

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή που τις ζούμε ανυποψίαστοι για τη σημασία τους. Κάποτε, σαν παιδιά, μαζευτήκαμε στη γειτονιά για να παίξουμε. Ήταν η τελευταία φορά που βρεθήκαμε έτσι, ανέμελοι και γεμάτοι χαρά. Κανένας μας δεν το ήξερε τότε. Μεγαλώνοντας, το ίδιο επαναλαμβάνεται: βρίσκεσαι με φίλους, γελάς, μοιράζεσαι στιγμές, και όμως αυτές οι συναντήσεις ίσως είναι οι τελευταίες. Ίσως δε βρεθούμε ξανά. Είναι παράξενο πώς η ζωή προχωρά χωρίς να μας προειδοποιεί για το πότε θα έρθει η τελευταία φορά που θα δούμε έναν άνθρωπο, που θα νιώσουμε μια συγκεκριμένη στιγμή.

Κι όμως, αυτές οι απλές στιγμές, που περνάνε χωρίς να τους δίνουμε την πρέπουσα προσοχή, είναι τελικά η ουσία της ζωής. Είναι αυτές που μας δίνουν να καταλάβουμε την αξία των σχέσεων, των ανθρώπων, της ίδιας της ύπαρξής μας. Αν ζούσαμε κάθε στιγμή με αυτή τη συνειδητοποίηση, ίσως να αγαπούσαμε βαθύτερα, να λέγαμε περισσότερα "ευχαριστώ", να απολαμβάναμε περισσότερο τη συντροφιά των άλλων. Η ζωή δεν περιμένει, και το μέλλον είναι πάντα άγνωστο. Το μόνο που έχουμε είναι το τώρα.

Άραγε πόσες ακόμα «τελευταίες φορές» θα ζήσουμε χωρίς να το ξέρουμε; Και αν το ξέραμε, τι θα άλλαζε στη συμπεριφορά μας;

Ελλαδα, χωρα του φωτός...😢

Στην Ελλάδα του 2024, ζούμε πραγματικά πρωτόγνωρες στιγμές! Σαν να μην έφταναν οι συνηθισμένες μας δυσκολίες, οι σπασμένες υποδομές, η ανεργία, οι φουσκωμένοι λογαριασμοί και η κλιματική αλλαγή που μας χτυπά φιλικά την πλάτη, τώρα έχουμε και το εξής... επίτευγμα: ο Πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με το χαμόγελο μέχρι τα αυτιά, ποζάρει με τους αστέγους της χώρας. Ναι, καλά διαβάσατε! Δεν είναι photoshop, ούτε ανέκδοτο. Είναι η νέα πραγματικότητα!

Η εικόνα που θα μείνει στην ιστορία: ένας Πρωθυπουργός με *39 σπίτια* στο όνομά του, φωτογραφίζεται σαν να λέει "Κοιτάξτε με, τα κατάφερα! Η Ελλάδα έχει ακόμη αστέγους το 2024, και εγώ είμαι εδώ για να το γιορτάσω!". Άραγε στο επόμενο σόου θα δούμε και αναμνηστικές πλακέτες για τις σκηνές που στήνουν οι άστεγοι στις πλατείες; Ή μήπως πρέπει να περιμένουμε χριστουγεννιάτικες κάρτες με φόντο υπνόσακους και χαμόγελα από το Μαξίμου;

Αντί να ντρέπεται το πολιτικό σύστημα που η κοινωνική πρόνοια στην Ελλάδα έχει ξεχαστεί πίσω στο 2004, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε ότι είναι καλή ιδέα να μετατρέψει τους άστεγους σε... τουριστικό αξιοθέατο. Αντί να δούμε κάποια λύση στο πρόβλημα της στέγασης, βλέπουμε πώς η εικόνα γίνεται εργαλείο δημοσίων σχέσεων. Ίσως την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί κάποια ακριτική περιοχή, να φωτογραφηθεί και με τις τρύπες των δρόμων ή τα σκουπίδια που δεν μαζεύονται. Άλλωστε, η κακοδιαχείριση θέλει… χιούμορ και όραμα!

Αλλά τι να πεις; Ζούμε στην εποχή της πλήρους αντιστροφής της πραγματικότητας. Το ότι υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται στον δρόμο παρουσιάζεται πλέον σαν "ευκαιρία" για επικοινωνιακές φωτογραφίες, κι εμείς να το αποδεχτούμε σαν το νέο φυσιολογικό. Προφανώς, η επόμενη μεγάλη καινοτομία θα είναι το Υπουργείο Αστεγίας, όπου θα γίνονται στυλιστικές συμβουλές για το πώς να φοράς το κουβερτάκι σου πιο κομψά στις κρύες νύχτες της Αθήνας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα του 2024 μας έχει χαρίσει πολλές "πρωτιές". Τουλάχιστον τώρα, έχουμε και τον πρώτο πολιτικό που βρήκε τρόπο να ποζάρει δίπλα στην απόλυτη κοινωνική αποτυχία και να το κάνει να φαίνεται σαν... επιτυχία.

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Το κυνήγι της τελειότητας

Η τελειομανία είναι ένα από τα μεγαλύτερα βάρη που κουβαλάμε στη ζωή μας. Πολλές φορές πιστεύουμε ότι η ευτυχία κρύβεται στην τελειότητα: στην τέλεια δουλειά, στην ιδανική σχέση, στο να έχουμε τα πάντα στη ζωή μας όπως τα φανταζόμαστε. Κυνηγάμε να διορθώσουμε κάθε ατέλεια, κάθε μικρό λάθος, με την ελπίδα ότι έτσι θα φτάσουμε στην απόλυτη ικανοποίηση. Όμως, σε αυτή την ατέρμονη προσπάθεια, συχνά χάνουμε την ουσία της ζωής και τον χρόνο που μας δίνεται. Διότι η πραγματικότητα είναι απλή: δεν υπάρχει τέλεια ζωή.

Δεν υπάρχει η τέλεια δουλειά, η τέλεια σχέση, το τέλειο σπίτι. Και όσο πιο πολύ παλεύουμε να φτάσουμε σε αυτό το ανύπαρκτο ιδανικό, τόσο περισσότερο χάνουμε την παρούσα στιγμή, το πραγματικό «εδώ και τώρα». Αντί να αγκαλιάσουμε τις ατέλειες, εμείς τις πολεμάμε, πιστεύοντας ότι αν καταφέρουμε να διορθώσουμε τα πάντα, τότε θα είμαστε ευτυχισμένοι.

Το ίδιο ισχύει και με τις προσωπικές μας αδυναμίες. Κάποιες φορές έχουμε πάθη, συνήθειες ή συμπεριφορές που ξέρουμε ότι μας κάνουν κακό. Θέλουμε να τις ξεπεράσουμε, αλλά όσο περισσότερο προσπαθούμε, τόσο πιο πολύ μας ελέγχουν. Το να αφήνουμε τη ζωή μας να κυλά μέσα σε αυτή την εμμονή, μόνο και μόνο γιατί δεν μπορούμε να φτάσουμε την τελειότητα, είναι σαν να χάνουμε τη ζωή μας για κάτι που δεν υπάρχει.

Ίσως το κλειδί να βρίσκεται στο να σταματήσουμε να εστιάζουμε σε αυτά που δεν μπορούμε να κάνουμε. Αντί γι' αυτό, μπορούμε να επικεντρωθούμε στα όσα μπορούμε να επιτύχουμε. Αν το σκεφτούμε προσεκτικά, υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα που είναι στο χέρι μας από όσα δεν είναι. Η τελειότητα δεν είναι ο μόνος δρόμος προς την ευτυχία. Η αποδοχή της πραγματικότητας είναι το πρώτο βήμα προς την ειρήνη με τον εαυτό μας.

Και αυτό που δεν μπορούμε να καταφέρουμε μόνοι μας, μπορούμε να το εμπιστευτούμε σε κάτι ανώτερο. Μπορούμε να προσευχόμαστε, μπορούμε να βοηθάμε τους γύρω μας, να προσφέρουμε αγάπη, να κάνουμε το καλό. Αυτά είναι στα χέρια μας. Τα υπόλοιπα, τα μεγαλύτερα, τα δυσκολότερα, μπορούμε να τα αφήσουμε στη φροντίδα του Θεού. Εκείνος μπορεί να κάνει όσα εμείς δεν μπορούμε. Όσο εμείς κάνουμε το μέρος μας, Εκείνος θα αναλάβει ό,τι ξεπερνά τις δυνάμεις μας.

Η ζωή δεν είναι αγώνας για την τελειότητα, είναι ένα ταξίδι με τα πάνω και τα κάτω του. Και το να αποδεχτούμε ότι δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε όλα, ίσως είναι η μεγαλύτερη ανακούφιση που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας.

Βαφτισαμε τον πόνο διασκέδαση

Η κραιπάλη δεν είναι επιλογή, είναι μια αντίδραση στο τραύμα. Είναι εύκολο να παρασυρθείς από την ιδέα ότι η ζωή βρίσκεται στα ατέλειωτα ξενύχτια, στα ποτά, στις στιγμές διασκέδασης χωρίς όρια. Το βλέπουμε να συμβαίνει ξανά και ξανά γύρω μας. Άνθρωποι που κάποτε ζούσαν μια ζωή γεμάτη γαλήνη, μέσα σε ένα σταθερό οικογενειακό κλίμα, ξαφνικά αρχίζουν να αλλάζουν συμπεριφορές. Ξεκινάνε να βγαίνουν συνεχώς, να ξενυχτάνε, να πίνουν και να ονομάζουν αυτή τη νέα τους ζωή "κοινωνική". Άλλοι μπλέκουν σε παρέες που έχουν τέτοιο τρόπο ζωής και χωρίς καν να το καταλάβουν, γίνονται κομμάτι αυτού του κύκλου.

Πολλές φορές, οι άνθρωποι αυτοί δεν ξεκινάνε με την πρόθεση να καταστρέψουν τις ζωές τους. Ήταν εκείνοι που κάποτε ήταν παρόντες για τις οικογένειές τους, έδιναν προτεραιότητα στην αγάπη και τη φροντίδα, και ζούσαν με σταθερότητα. Όμως, είτε λόγω πίεσης, είτε από κάποια εσωτερική ανάγκη να ξεφύγουν από κάτι που τους πονάει, αρχίζουν να βλέπουν τη διασκέδαση ως απόδραση. Ξαφνικά, οι νύχτες γίνονται πιο μακριές, οι συναντήσεις με φίλους πιο αλκοολούχες, και το συναίσθημα της ευθύνης εξασθενεί.

Στην αρχή, μπορεί να φαίνεται αθώο. Μια μικρή αλλαγή, λίγη περισσότερη "ελευθερία" από τη ρουτίνα. Μα σύντομα, οι οικογενειακές στιγμές αρχίζουν να παραμελούνται, οι σχέσεις χαλαρώνουν, και ο κόσμος γύρω τους αρχίζει να αλλάζει. Ο σύζυγος που πάντα γυρνούσε σπίτι έγκαιρα, τώρα δεν βρίσκεται εκεί για το βραδινό με την οικογένεια. Η μητέρα που ήταν πάντα κοντά στα παιδιά της, τώρα απομακρύνεται και χάνει τη σύνδεση με την καθημερινότητα. Όλα αυτά θυσιάζονται στο βωμό μιας ψεύτικης διασκέδασης, που τελικά καταλήγει να προκαλεί περισσότερο πόνο απ' όσο λύνει.

Όμως, η ζωή δεν βρίσκεται σε αυτά τα ατελείωτα ξενύχτια και στις υπερβολές. Το να πίνεις, να ξενυχτάς και να ξεχνάς τον εαυτό σου, δεν είναι το νόημα της ζωής – είναι μια φευγαλέα φυγή από όσα πραγματικά σε πονάνε. Η πραγματική ζωή είναι αυτή που χτίζεις καθημερινά, με τις σχέσεις σου, με την αγάπη και τη φροντίδα που δίνεις και λαμβάνεις. Είναι εκεί που υπάρχει σταθερότητα, σεβασμός και αφοσίωση. 

Και όταν κάποιος παρασύρεται στη λαγνεία της κραιπάλης, δεν καταλαβαίνει ότι πίσω του αφήνει ανθρώπους πληγωμένους. Οικογένειες διαλύονται, σχέσεις που ήταν κάποτε δυνατές τώρα καταρρέουν. Οι επιλογές που κάποτε φαίνονταν αθώες, μετατρέπονται σε εφιάλτες για αυτούς που παραμένουν πίσω, παρακολουθώντας την πτώση. Πίσω από κάθε βράδυ "διασκέδασης" που παρατείνεται, υπάρχει η σιωπή ενός σπιτιού που αδειάζει.

Η πραγματική ζωή δεν κρύβεται σε πρόσκαιρες απολαύσεις και φυγές. Είναι στην ικανότητα να κοιτάς κατάματα τα τραύματά σου, να τα αποδέχεσαι, να τα γιατρεύεις και να συνεχίζεις. Η κοινωνική ζωή, η φιλία, η αγάπη, δεν έχουν να κάνουν με την υπερβολή, αλλά με τη βαθιά σύνδεση που δημιουργείς με τον κόσμο γύρω σου, χωρίς να χρειάζεται να δραπετεύσεις. Ζωή σημαίνει να αναγνωρίζεις τη σημασία των σχέσεων και να παλεύεις γι' αυτές, αντί να τις αφήνεις να καταρρεύσουν πίσω από τη μάσκα της "διασκέδασης".

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Αυτο-like

Ρε φίλε, τι φάση με αυτούς που ανεβάζουν κάτι στα social και την ίδια στιγμή πατάνε και το πρώτο like; Δηλαδή, τόσο πολύ γουστάρουν τον εαυτό τους; Δεν τους φτάνει που δημοσίευσαν το αριστούργημα τους, πρέπει και να τους κάνουν ‘like’ οι ίδιοι για να βγει πιο viral; Είμαι σίγουρος πως αν μπορούσαν θα έκαναν και comment του τύπου: 'Τέλειο, συμφωνώ με μένα, είμαι θεός'. 

Κι άντε να το κάνεις κατά λάθος, το πρώτο like στην ανάρτησή σου – όλοι έχουμε υπάρξει εκεί. Αλλά να το κάνεις συστηματικά; Ε, χαλάρωσε λίγο! Μοιάζει σαν να λες: ‘Κοιτάχτε με όλοι, είμαι τέλειος!’ Σαν να ανεβάζεις φωτογραφία και να βγάζεις τον καθρέφτη από την τσέπη για να θαυμάσεις τη φάτσα σου.

Μην παρεξηγηθούμε, το self-love είναι καλό, αλλά το να πατάς like στη φάτσα σου δεν είναι αγάπη προς τον εαυτό, είναι μια κατηγορία από μόνο του!

Κι εμεις ξέρουμε απο μπαλίτσα

Σε κάθε ποδοσφαιρική ομάδα, το πιο κρίσιμο στοιχείο για την επιτυχία δεν είναι μόνο οι παίκτες, οι προπονητές ή οι διοικήσεις, αλλά η ενότητα των φιλάθλων της. 

Οι διαφωνίες, οι απόψεις και οι κριτικές είναι αναπόφευκτες – άλλωστε όλοι βλέπουμε το παιχνίδι από διαφορετικές γωνίες και όλοι μας έχουμε προσωπικές προσδοκίες. 

Όμως αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι η ομάδα είναι πάνω από πρόσωπα. 

Οι προπονητές, οι παίκτες, οι διοικήσεις έρχονται και φεύγουν, και μαζί τους οι επιτυχίες ή οι αποτυχίες τους. 

Αυτό που παραμένει είναι η ομάδα, η ιστορία της και η αγάπη που έχουμε γι' αυτήν.

Το να κλείνουμε τα μάτια στα λάθη ή να αποφεύγουμε την κριτική δεν προσφέρει καμία ουσιαστική βοήθεια. 

Η στήριξη δεν σημαίνει να αγνοούμε τα κακώς κείμενα, ούτε να σιωπούμε όταν βλέπουμε λάθη. 

Σημαίνει να μιλάμε με ειλικρίνεια και να επισημαίνουμε τα λάθη για να γίνει η ομάδα καλύτερη. Το σημαντικό, όμως, είναι να μη διχαζόμαστε. 

Η υπερβολική κριτική ή η άκριτη αποθέωση δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό. 

Η ομάδα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που χρειάζεται ισορροπία, πίστη στις σωστές κινήσεις και απαιτήσεις για βελτίωση, όταν χρειάζεται.

Σε μια εποχή όπου η αθλητική επιτυχία μπορεί να είναι εύθραυστη, οφείλουμε όλοι να καταλάβουμε ότι η δύναμη της ομάδας πηγάζει από την ενότητα των φιλάθλων της. 

Δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε προσωρινές αποτυχίες ή επιτυχίες να μας απομακρύνουν από αυτό που πραγματικά έχει σημασία. 

Η ομάδα είναι η κοινή μας κληρονομιά, και γι' αυτήν αξίζει να παλεύουμε. Με ειλικρίνεια, αφοσίωση και κριτική σκέψη μπορούμε να τη βοηθήσουμε να γίνει ακόμα καλύτερη.

Ας ηξερα...

Πολλές φορές,απορω και γω ο ιδιος με μενα...τι παω και κανω στην εκκλησια....

Μπαίνω στην εκκλησία,μετάνοιες,προσευχες, κερακια,νιώθω την πίστη μου εντονη και πιστεύω ότι είμαι σωστός. 
Κι όμως, μόλις βγω έξω, μπορεί να με πάρουν τηλέφωνο, ενας ανθρωπος που αγαπω, οχι κανενας ασχετος, να μου πουν κάτι που εκείνη τη στιγμή δεν το θεωρώ σημαντικό, και αντί να μιλήσω με κατανόηση και αγάπη, μιλάω άσχημα, με τρόπο που δεν αξίζει σε κανεναν. 
Όλη αυτή η ψευδαίσθηση του 'καλού χριστιανού' καταρρέει, γιατί στην πράξη δεν δείχνω την πραγματική αγάπη που προσπαθώ να καλλιεργήσω. Τόσες φορές προσκυνώ,διαβαζω, αλλά ξεχνάω ότι ο Χριστός δεν κρύβεται μόνο στις εικόνες και στους ψαλμούς. Είναι στη συμπεριφορά μας, ειδικά απέναντι στους ανθρώπους που αγαπάμε...τι στα κομματια, διαβαζω και ξαναδιαβαζω την Αγια Γραφη, πουθενα δεν ειδα τη λεξη "αγαπη"?....απορω...

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Παρεξηγιάρηδες..

Εγω ξερω,πως ανθρωπο που παρεξηγείται συνέχεια,πρεπει να τον αφηνεις στην ησυχία του. 


Δε χρειαζεται να προσπαθείς να τον καλοπιάσεις κάθε φορά που κατεβάζει μούτρα, εξαφανίζεται ή πεισμώνει. 


Το μόνο που καταφέρνεις έτσι είναι να του θρέφεις τον εγωισμό, ενώ συνεχίζει να κάνει τα ίδια. 


Μη σε ξεγελαει πως δηθεν ψαχνει λυσεις...


 Θέλει απλώς να νιώσει πως βγήκε από πάνω, να θεραπεύσει τον πληγωμένο του εγωισμό. 


Όμως, δεν σταματά εκεί. 


Σε κατηγορεί κιόλας για την υπερβολική αντίδρασή σου στην άσχημη συμπεριφορά του. 


Δηλαδή, όχι μόνο σε πληγώνει με κατι που κανει και δεν το αναγνωρίζει, αλλά σε κάνει να πιστεύεις ότι εσύ φταις και γι' αυτό. 


Και ποτέ δεν σκέφτεται μήπως και η δική του συμπεριφορά πειράζει εσένα, σαν να μην έχει σημασία πώς αισθάνεσαι εσύ.


Γιατί, αλήθεια, πώς περιμένει να του προσφέρεις ασφάλεια και ηρεμία, όταν εκείνος δεν κάνει καμία προσπάθεια να σε καταλάβει ή να σε σεβαστεί; 


Πως μπορει να ζηταει οταν κατι σε πειραζει, απλα να το αναφερεις, χωρις ομως να ειναι διατεθειμενος να το αναγνωρισει και να πει απλα "οκ, το καταλαβα, για μενα δεν ειναι σημαντικο, αλλα εαν για σενα ειναι, το σεβομαι"...???


Είναι εύκολο να απαιτείς κατανόηση και συγγνώμη, αλλά δύσκολο να προσφέρεις τα ίδια όταν οφείλεις. 


Αν καποιος δεν μπορεί να δει και τα δικά του λάθη, τότε παίζει με τη δική σου ψυχή μόνο για να καλύψει τις δικές του ανασφάλειες. 


Άφησέ τον λοιπόν να το σκεφτεί μόνος του. 


Αν όντως θέλει να λυθεί κάτι,θα το καταλαβεις απο τον τροπο που θα χειριστει την αποσταση...αν την αποσταση την κανει ευκαιρια για ολα αυτα που στερηθηκε, εχει ηδη απαντησει...


Ομως θα πρέπει και εκείνος να καταλάβει πως έχει ευθύνη. 


Αν όχι, τότε θα φανεί τι πραγματικά τον νοιάζει. 


Ζήτησε μια ειλικρινή συγγνώμη αν έχεις κάνει κάτι,που θα χεις κανει κι εσυ σιγουρα, αλλά μην υποκύψεις σε χειρισμούς και εγωιστικά παιχνίδια.


Οι σχέσεις χτίζονται με αμοιβαίο σεβασμό, αμοιβαιο, αμοιβαια κατανόηση και τη διάθεση να νιώθουν και οι δύο ασφαλείς. Ουτε με παιχνίδια δύναμης σαφεστατα, ουτε όμως και με μούτρα και κατηγορίες. 


Για να είναι υγιείς οι σχέσεις, χρειάζονται και οι δύο να αναγνωρίσουν τα λάθη τους και να προσφέρουν την ίδια ασφάλεια που ζητούν.

Τύχη μες την ατυχία

Είναι εκείνες οι γυναίκες που, κάποτε, αποφάσισαν να ζήσουν τη ζωή τους με έναν τρόπο που τους υπαγόρευσε ο περίγυρός τους. Είχαν εμπιστευτεί ότι οι υποσχέσεις για "καλύτερα πράγματα" ήταν αληθινές και ότι η αγάπη που έλαβαν ήταν δεδομένη. Ετσι, πέρασαν από σχέσεις σε σχέσεις, αναζητώντας το "τέλειο", κλείνοντας τις πόρτες πίσω τους για κάθε καινούργιο σεντόνι.

Σήμερα, οι ίδιες γυναίκες καταλαβαίνουν με πικρό τρόπο ότι η αναζήτηση τους ήταν λάθος. Το χαμόγελό τους, που κάποτε ήταν η αντανάκλαση της ελπίδας, έχει αντικατασταθεί από μια θλίψη που δεν μπορεί να κρυφτεί. Η εικόνα του ιδανικού κόσμου που είχαν ονειρευτεί φαίνεται να έχει καταρρεύσει.

Ωστόσο, παρά την απογοήτευση, η αληθινή τους δύναμη έρχεται από τη γνώση ότι η αγάπη που ένιωσαν ποτέ δεν μπορεί να σβήσει. Ακόμη κι αν οι πόρτες που άφησαν πίσω τους έχουν κλείσει, και αν το χαμόγελό τους έχει χαθεί, μπορούν να κρατήσουν την ευγνωμοσύνη τους για τις αληθινές στιγμές που έζησαν. Αυτή η αγάπη δεν τελειώνει με αυτή τη ζωή ούτε με την επόμενη. Είναι η κληρονομιά που τους θυμίζει ότι, ακόμη και μέσα από την απογοήτευση, η αυθεντική αγάπη παραμένει αιώνια.

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Ανείπωτα

Μερικές φορές αναρωτιέμαι ποιο θα είναι το μαρτύριο που θα με ακολουθεί. 

Θα είναι ότι ποτέ δεν κατάλαβες πόσο βαθιά σ' αγάπησα, ότι δεν είδες ποτέ το δώρο που σου έδινα καθημερινά. 

Το θαύμα που έψαχνες, την απάντηση στις αγωνίες σου για κάτι όμορφο στη ζωή σου, βρισκόταν μπροστά σου, αλλά δεν το αναγνώρισες.

Η πραγματική κόλαση δεν είναι απλώς μια ποινή, αλλά μια αυτοεπιβαλλόμενη εξορία, όπως είχε πει ο Γιανναράς. 

Στην καθημερινότητά μας, συχνά καταστρέφουμε τα δώρα που μας δίνονται, χωρίς να το συνειδητοποιούμε.

Είναι αλήθεια ότι κι εσύ ήσουν ένα δώρο για μένα. 

Σε έβλεπα ως μια πολύτιμη παρουσία στη ζωή μου, ως ένα φωτεινό σημάδι στον δρόμο μου. 

Η σύνδεσή μας ήταν κάτι μοναδικό, ένα χέρι που κρατούσαμε σφιχτά και πορευόμασταν μαζί.

Ωστόσο, μέσα μας υπάρχει μια αρχαία πτώση, ένας χαμένος παράδεισος που λαχταρούμε, σαν μια απώλεια που μας στοιχειώνει από την αρχή της ύπαρξής μας. 

Κάναμε λάθη και χάσαμε τον παράδεισο που επιθυμούσαμε. 

Η επιθυμία μας ράγισε, η κρίση μας τραυματίστηκε, και η ματιά μας θόλωσε.

Μερικές φορές μοιάζει σαν να είμαστε τυφλοί, και κάθε φορά που συναντάμε την ομορφιά, τη χαλάμε. 

Όταν κάποιος μας προσφέρει καλοσύνη, την απορρίπτουμε, και όταν ακούσουμε λόγια αγάπης, τρέχουμε μακριά και τραυματιζόμαστε.

Εύχομαι κάποια μέρα να μπορέσω να αναγνωρίσω και να εκτιμήσω όλα όσα κέρδισα και όσα έχασα στη ζωή μου. 

Ακόμα και την κόλαση που βίωσα, καθώς αυτή η εμπειρία με δίδαξε την πραγματική αξία του παραδείσου. 

Ο αγώνας που έδωσα, η αδιάκοπη προσπάθεια να σώσω ό,τι μπορούσα, αποτέλεσε μέρος ενός βαθύτερου ταξιδιού. 

Αν και δεν καταφέραμε να βγούμε από τον βούρκο που μας περιέβαλλε, μέσα από αυτόν ανακάλυψα την αληθινή αξία του φωτός και της αγάπης, και για αυτό, είμαι ευγνώμον.

Τι, οχι?

Φαίνεται πως στα πολιτικά debates, δεν αρκεί μόνο να είσαι καλά προετοιμασμένος – πρέπει να έχεις και το κατάλληλο αξεσουάρ. Η Καμάλα Χάρις, στο debate της με τον Τραμπ, έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή στα σκουλαρίκια... που όμως έφερε μαζί της και πολλές απορίες. Γιατί όπως αποδείχθηκε, τα ίδια σκουλαρίκια τα πουλάει ως ακουστικά γνωστή εταιρεία στις ΗΠΑ! 
Και εδώ προκύπτει το ερώτημα: ήταν πράγματι κοσμήματα ή μήπως κάποιο «μυστικό όπλο» στο debate;

Αν λοιπόν η Χάρις φορούσε ακουστικά που μοιάζουν με κοσμήματα, ίσως το debate δεν ήταν και τόσο "ζωντανό". Μήπως είχε ένα ολόκληρο επιτελείο που της ψιθύριζε τι να λέει, φτιάχνοντας έτσι ένα «συνεργατικό» debate; Σε μια διαδικασία όπου περιμένουμε ζωντανή αντιπαράθεση και άμεσες απαντήσεις, η ιδέα ότι κάποιος μπορεί να παίρνει εξωτερική βοήθεια, κάνει τα πράγματα λιγάκι… ύποπτα.

Τι, οχι?

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Ο άντρας ο σωστος, εχει κοιλιά

Υπάρχει μια γενιά αντρών που σιγά σιγά επιστρέφει στο προσκήνιο, έτοιμη να δείξει στον κόσμο ότι τα six-pack είναι *so last season*. Μιλάμε για τον άντρα τον σωστό, αυτόν που δεν έχει χρόνο για γυμναστήρια και διατροφές χαμηλές σε υδατάνθρακες, γιατί έχει καλύτερα πράγματα να κάνει. Όπως να αναλύει πόσο καλή είναι η πίτσα σε συνδυασμό με μια παγωμένη μπίρα.

Αυτός ο τύπος άντρα – που θα βρεις να μοιάζει με μοσχάρι μετά από σφηνάκια βότκας και δύο διπλά γύρους – είναι η επιτομή της ανδρικής αρετής. Ξεχάστε τα περιοδικά με τους καλογυμνασμένους τύπους που φοράνε γιλέκα και κοιτάνε με το “παγωμένο βλέμμα” πάνω από το γυαλί των γυαλιών ηλίου τους. Ο άντρας ο σωστός ξέρει ότι η κοιλιά δεν είναι απλά ένδειξη καλού φαγητού, αλλά και καλοπέρασης.

Και επειδή όλα είναι θέμα προοπτικής, ας το σκεφτούμε λίγο. Μια κοιλιά δεν είναι απλά μια "κοιλιά". Είναι μαξιλάρι για τον μεσημεριανό ύπνο στον καναπέ μετά το οικογενειακό τραπέζι. Είναι το εργαλείο που εξασφαλίζει πως όταν κάθεσαι στον καναπέ, η μπίρα σου έχει κάπου να ακουμπήσει χωρίς να χρειάζεσαι τραπεζάκι. Και, ας είμαστε ειλικρινείς, είναι το αόρατο σύμβολο σοφίας που δείχνει ότι ξέρεις να απολαμβάνεις τη ζωή.

Και οι γυναίκες; Τι λένε οι γυναίκες για αυτό το κορμί; Μα, φυσικά, έχουν καταλάβει και αυτές ότι ο άντρας ο σωστός δεν είναι αυτός που μετράει κάθε θερμίδα, αλλά αυτός που σε αγαπάει όσο και το μπουκάλι κέτσαπ στο ψυγείο του.

Οπότε, αν είσαι από αυτούς που κυκλοφορούν με κοιλιά και περηφάνια, να ξέρεις ένα πράγμα: είσαι ο άντρας ο σωστός. Και αν δεν σου αρέσει κανένας γύρω σου να το παραδέχεται, μην ανησυχείς – τουλάχιστον ξέρεις ότι υπάρχει κάποιος που σε καταλαβαίνει. Και αυτός ο κάποιος είναι το delivery boy της πιτσαρίας!

Τέλος.


Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Αυτά είναι προβλήματα..

Καλημέρα, φίλοι μου, και καλή εβδομάδα! Σας εύχομαι να είστε καλά, και σας ευχαριστώ για την παρέα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που ζούμε. Όχι, δεν αναφέρομαι στην ακρίβεια που μας έχει ξεπατώσει, ούτε στην ανεργία που χτυπάει κόκκινο, ούτε καν στην κατάρρευση του ΕΣΥ ή στη λειψυδρία που μας κάνει να σκεφτόμαστε αν θα έχουμε νερό να πιούμε αύριο. Όχι, αυτά είναι προβλήματα των μικροαστών. Ας είμαστε σοβαροί. 

Γιατί, ξέρετε, υπάρχει και το πραγματικό δράμα: Η διάσημη ψυχολόγος Κατερίνα Σαλάκα, αυτή με το χρυσοκίτρινο μαλλί που θυμίζει playmobil και το ύφος που θα έκανε και τον πιο σκληροτράχηλο serial killer να τρομάξει, έφαγε "πόρτα" στα παρασκήνια μιας συναυλίας! Ναι, καλά ακούσατε. Η "φίλη" της Μαρίνα Σάττι, το μεγάλο όνομα της μουσικής, δεν την άφησε να περάσει. Και εμείς εδώ, ασχολούμαστε με κάτι ανούσια πράγματα όπως η παιδεία που καταρρέει και η οικογένεια που καταστρέφεται.

Μα είναι δυνατόν να ανησυχούμε για το μέλλον της χώρας και την ηθική απαξίωση της κοινωνίας όταν υπάρχουν τέτοια τεράστια προβλήματα; Όταν η Μαρίνα Σάττι και οι τικτόκερς δεν μας επιτρέπουν να περάσουμε στα VIP τουράκια τους; Πραγματικά, το ότι δεν αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα της κατάστασης είναι ανεπίτρεπτο.

Στο κάτω κάτω, τι αξία έχει να μην μπορείς να τα βγάλεις πέρα με τον λογαριασμό του σούπερ μάρκετ ή να μην έχεις δουλειά, όταν μπορείς να ζεις μέσα από τις ζωές άλλων, να τρέφεσαι από τα κουτσομπολιά και τις σαπουνόπερες των social media; Ας βάλουμε, λοιπόν, τα προβλήματά μας στην άκρη. Ας αφήσουμε την ανεργία και την ακρίβεια για λίγο, και ας επικεντρωθούμε στο τι έκανε η influencer που ακολουθούμε με το νέο της χτένισμα και τι είπε ο τάδε ψώνιος στο Instagram.

Στο τέλος της ημέρας, άλλωστε, όλοι ξέρουμε ποια είναι τα αληθινά δράματα της εποχής. Και αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τη ζωή μας ή το μέλλον των παιδιών μας.

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Ηλθον,επραξεν μπαχαλον και απήλθον

Εντάξει, ο Κασσελάκης μπήκε με τα γκομενιλίκια του με τον Τάιλερ, και μας τα ‘πρηξε από την πρώτη μέρα με τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. 
ΟΚ, φιλαράκι, χαίρομαι που είσαι ελεύθερος κι ωραίος, αλλά μήπως να αφήσουμε και λίγο χώρο για πολιτική; 
Μεταξύ βίντεο με τον σκύλο και love stories, η αξιωματική αντιπολίτευση κατάντησε το απόλυτο reality show.

Και τώρα... τον πουλό! Με ψήφους κιόλας. 

Δεν πρόλαβε καλά-καλά να βγάλει άκρη στα εσωτερικά του κόμματος, και μπήκε σούπερ σταρ και βγήκε πιο γρήγορα απ' όσο άλλαζε βίντεο στο Instagram. 

Άντε τώρα να μαζεύουν τα κομμάτια, γιατί κάποιος πρέπει να πάει στη ΔΕΘ... Και όντως, λένε για τον Νίκο Παππά. 

Αλλά τι να σου πω, απ' το reality της αντιπολίτευσης, στις πολιτικές μανούβρες του Παππά, καταντήσαμε σε φάση stand-up comedy. Αλλά χωρίς το γέλιο.

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Ας μιλήσουμε για γύπες🤪

Λοιπόν, ας πούμε για τον κλασικό "γύπα", τον τύπο που σε κάθε γυναικείο προφίλ πετάει καρδούλες και "καλημερούδια" σαν να είναι το μεγαλύτερο κελεπούρι. Η άλλη γράφει ένα απλό "Καλημέρα" και σκάει ο τύπος με το κλασικό "Καλημέρα, κοριτσάρα μου! Είσαι θεά!" – λες και αυτό το σχόλιο θα τη ρίξει. Κλασικός γύπας, νομίζει ότι με δυο καρδούλες και ένα τυπικό κομπλιμέντο θα κάνει τη γκόμενα να τον ψάχνει. Έλα, ρε φίλε, χαλάρωσε.

Κι όταν δεν πετύχει τίποτα στο κοινό προφίλ, συνεχίζει στα DMs. Ξέρεις, κλασικά: "Καλημέρα!", "Καλησπέρα!", "Τι κάνεις, κούκλα;" και τα σχετικά, σε καθημερινή βάση. Κανείς δεν απαντάει, αλλά αυτός εκεί. Επιμονή μέχρι να ρίξει το κάστρο, λες και με την 35η καλημέρα θα αλλάξει η τύχη του.

Και όταν δεν του απαντήσει, αρχίζει το… "πυροβολικό"! Εκεί που έστελνε "καλημέρα" και "θεάρα", σκάει ξαφνικά μια ακατάλληλη φωτογραφία, μπας και εντυπωσιάσει. Λες και η άλλη, που δεν του έδινε καμία σημασία, ξαφνικά θα πει "Α, τώρα κατάλαβα τι χάνω!" Αστεία πράγματα…

Και μετά, αφού δεν πετυχαίνει ούτε κι έτσι, περνάμε στο κλασικό φινάλε: η αποθέωση γίνεται προσβολή. Από "κοριτσάρα" και "θεά", μετατρέπεται σε "καριόλα" ή "τσόλι". Μόνο και μόνο γιατί ο γύπας δεν αντέχει την απόρριψη. Έτσι είναι: πρώτα σε ανεβάζει στα ουράνια, κι όταν φάει άκυρο, σε κατεβάζει στα τάρταρα. Κλασική συνταγή…

Τενιστες :Τι φάση?

Ρε φίλε, τι φάση με το τένις; Ξαφνικά όλη η Ελλάδα έγινε λες και βγήκε από ιδιωτικά σχολεία με γαλλικά, πιάνο και Lacoste μπλουζάκι από το κεφάλι μέχρι τα πόδια. Όλοι οι τύποι που πριν πέντε χρόνια έβλεπαν ρακέτα και νόμιζαν ότι είναι για να σκουπίζεις τα χαλιά ή, στην καλύτερη, για να σκοτώνεις μύγες, τώρα το παίζουν τενίστες φουλ.

Και δεν είναι ότι απλά το παρακολουθούν έτσι χαλαρά. Όχι. Μιλάμε έχουν γίνει ειδικοί! Ρολάν Γκαρός και US Open ανελλιπώς, όλοι τσιτωμένοι, μη χάσουν κανένα σετ. Και μετά τους βλέπεις στο γήπεδο με 10 ρακέτες και εξοπλισμό που ο Τζόκοβιτς ούτε στον τελικό του Γουίμπλεντον δεν κουβαλάει. Έχουν και το ύφος, σαν να είναι στο νούμερο 80 της παγκόσμιας κατάταξης. Εν τω μεταξύ, οι περισσότεροι δεν μπορούν να περάσουν καν το σερβίς. Αλλά μην τολμήσεις να τους το πεις, γιατί θα σε κοιτάξουν λες και τους έβρισες τη μάνα.

Και το καλύτερο; Το καλοκαίρι, τους λες "πάμε ρε μαλάκα να παίξουμε ρακέτες στην παραλία" και σε κοιτάνε με ύφος αφ' υψηλού, λες και τους έριξες προσβολή. "Ρακέτες στην παραλία; Πφφφ, τι λες τώρα; Εμείς μόνο κλειστό γήπεδο με γρασίδι." Ρε, κατεβείτε από το καλάμι, ένα άθλημα είναι, όχι το εισιτήριο για την υψηλή κοινωνία.

Δεν είναι κακό να γουστάρεις τένις, μην τρελαθούμε. Αλλά χαλάρωσε λίγο. Μην το παίζεις επαγγελματίας με την πρώτη ευκαιρία. Στην τελική, μην ξεχνάς πως μέχρι πρότινος δεν ήξερες καν πώς κρατάνε τη ρακέτα σωστά. Άντε, για να μην ξεχνιόμαστε.

Ξανα παιδιά...

Πολλες φορες, κανουμε το λαθος να εκνευριζομαστε με τους γονεις μας οσο μεγαλωνουν....

Κατι η καθημερινοτητα μας που ειναι σκληρη, κατι οι υποχρεωσεις που βγαινουν δυσκολα, κατι το αγχος...δε θελει πολυ...

Ομως οταν οι γονεις μας γερνούν, μας δίνεται η μοναδικη ισως ευκαιρία να τους ανταποδώσουμε λίγη από την αγάπη και τη φροντίδα που μας χάρισαν όταν ήμασταν μικροί. 

Δεν ανεχομαστε βεβαια ευκολα, το προτυπο που τους ειχαμε, που ηταν παντα δυνατοι στα ματια μας και ικανοι για όλα, τώρα να χρειάζονται εμας. 

Δυσκολα το ανεχεσαι....

Αλλά μετά θυμάσαι πόσες φορές σε άφηναν να κάνεις λάθος χωρίς να σε μαλώσουν, πόσες φορές άκουγαν με υπομονή τις ίδιες ιστορίες που τους έλεγες, πόσες φορές σε άφησαν να κερδίσεις, μόνο και μόνο για να δουν το χαμόγελό σου.

Και τώρα που τα παιδιά σου μεγαλώνουν, που προχωρούν στη ζωή τους, που φεύγουν από τη φωλιά, συνειδητοποιείς πως ο χρόνος κυλάει για όλους μας. 

Και όπως τότε, που εκείνοι σε κρατούσαν από το χέρι για να κάνεις τα πρώτα σου βήματα, έτσι και τώρα, είναι η σειρά σου να τους κρατήσεις. 

Άστους να μιλάνε για το παρελθόν ξανά και ξανά, γιατί μέσα σε αυτές τις ιστορίες βρίσκουν κομμάτια από τον εαυτό τους. 

Άστους να κάνουν λάθη, όπως έκανες κι εσύ, και εκείνοι δεν σε διόρθωναν για να μη σε πληγώσουν. 

Ας τους να απολαμβάνουν τα εγγόνια τους και να μιλουν συνεχεια γι αυτα, γιατί μέσα από αυτά βλέπουν εσένα. 

Είναι ο τελευταίος τους δρόμος και, όπως εκείνοι σου έδωσαν δύναμη όταν ξεκινούσες το δικό σου ταξίδι, τώρα είναι η δική σου σειρά να τους δώσεις το χέρι σου, να τους βοηθήσεις να διανύσουν την τελευταία τους διαδρομή με αξιοπρέπεια και αγάπη.

Και ξερεις, οσο μεγαλώνεις κι εσύ ο ίδιος, αρχίζεις να καταλαβαίνεις όλο και πιο πολύ. 

Η ζωή προχωράει, αλλά η αγάπη μένει. 

Και είναι αυτή η αγάπη που πρέπει να τους προσφέρεις τώρα, όπως εκείνοι σου την προσέφεραν χωρίς όρους όταν ήσουν παιδί...


Φαμαγκούστα

Πραγματικά, δεν παίζονται. Η Τουρκία αποφασίζει να κόψει μια σειρά για τη Φαμαγκούστα, όχι μόνο για τη χώρα της, αλλά για *όλον τον πλανήτη*. Δηλαδή, ποιος νομίζει ότι είναι; Ο παγκόσμιος δικτάτορας του streaming; Κι εμείς εδώ στην Ελλάδα τι κάνουμε; Καταναλώνουμε τουρκικά σήριαλ με το κουτάλι. Περνάμε τις ώρες μας βλέποντας τα δράματά τους και τις ίντριγκες, την ίδια στιγμή που εκείνοι κόβουν τη φωνή όποιου δεν τους αρέσει.

Άλλος Φιντάν, άλλος Γεραπετρίτης, έτσι; Η διπλωματία τους κάνει κουμάντο και στο Netflix, ενώ εμείς πίνουμε τον καφέ μας και χαζεύουμε τουρκικά δράματα στα κανάλια μας σαν να μην τρέχει τίποτα.

Αλήθεια τώρα, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε; Όταν σου πετάνε το κρέας στο στόμα, το καταπίνεις αμάσητο; Δες πώς αντιδρά μια χώρα που παίζει σκληρά, ενώ εμείς συνεχίζουμε να χαζεύουμε τα κακογραμμένα τους σενάρια. Και την ίδια στιγμή, μας περνούν και μηνύματα υπογείως, διαμορφώνοντας συνειδήσεις, ενώ εμείς αράζουμε στον καναπέ με μια τηλεόραση που παίζει ασταμάτητα τουρκικές σειρές.

Μήπως να ξυπνήσουμε λίγο και να δούμε τι παίζει γύρω μας; Γιατί από τη μία θέλουμε να είμαστε κοσμοπολίτες και "ψηφιακά ελεύθεροι", αλλά από την άλλη, καταπίνουμε αμάσητα ό,τι μας σερβίρουν, χωρίς να το σκεφτόμαστε. Ε, λοιπόν, όχι. Ώρα να καταλάβουμε ότι με τα μάτια ανοιχτά βλέπεις την αλήθεια. Και όχι μέσα από το φίλτρο τουρκικών τηλεοπτικών παραγωγών.

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Σκέφτεσαι; Στη φυλακή!

Καλώς ήρθατε στον σύγχρονο κόσμο, όπου η σκέψη είναι επικίνδυνη και η νοητική αδράνεια είναι η νέα κανονικότητα. 

Κάποτε, το 1984 του Όργουελ έμοιαζε με ένα μακρινό και δυστοπικό όνειρο, όπου το κράτος παρακολουθούσε, έλεγχε και τιμωρούσε τη σκέψη. 

Σήμερα, δεν χρειάζεται πλέον ο Μεγάλος Αδελφός να μας κατασκοπεύει με κρυφές κάμερες και να ελέγχει τις ιδέες μας. 

Τα καταφέραμε μόνοι μας: ζούμε σε έναν κόσμο όπου η σκέψη, η ανάλυση, η κριτική θεωρούνται περιττές, αν όχι επικίνδυνες.

Σκέφτεσαι; Είσαι το πρόβλημα. 

Σε μια κοινωνία που σε βομβαρδίζει με πληροφορίες από τα social media, την τηλεόραση και κάθε πιθανό μέσο, το τελευταίο που θέλουν από σένα είναι να σταματήσεις και να αναρωτηθείς. 

Να αμφισβητήσεις. 

Να σκεφτείς πέρα από τα προσχεδιασμένα, να διαμορφώσεις τη δική σου άποψη. 

Όχι! Αν το κάνεις αυτό, μπαίνεις κατευθείαν στο στόχαστρο. 

Γιατί ο άνθρωπος που σκέφτεται είναι επικίνδυνος. 

Ξεφεύγει από το κοπάδι, ξεφεύγει από τον έλεγχο.

Είναι εντυπωσιακό το πόσο βολική είναι η επιφανειακή γνώση. 

Μια μικρή ματιά στο TikTok, ένα ξερό τίτλο στις ειδήσεις και νομίζεις ότι έχεις «πιάσει το νόημα». 

Όχι, δεν χρειάζεται να εμβαθύνεις. 

Δεν χρειάζεται να αναρωτηθείς για τις αιτίες, τις συνέπειες ή το νόημα πίσω από τα γεγονότα. 

Μάλλον, το αντίθετο: το να «προβληματιστείς» είναι χάσιμο χρόνου. 

Άλλωστε, οι σκέψεις κουράζουν. 

Και στο κάτω-κάτω, γιατί να σκέφτεσαι όταν μπορείς απλά να καταναλώνεις τη ζωή που σου σερβίρουν;

Σκέφτεσαι; Κοίτα γύρω σου. Οι περισσότεροι δεν το κάνουν. 

Ζουν τη ζωή τους σαν προγραμματισμένα ρομπότ, τρέχουν σε έναν αέναο κύκλο καθημερινότητας και κατανάλωσης. 

Πρωί δουλειά, μεσημέρι social media, βράδυ Netflix. 

Κανείς δεν αμφισβητεί τίποτα. 

Η πραγματική επανάσταση σήμερα δεν είναι με τα όπλα ή τις διαδηλώσεις. 

Είναι η σκέψη. Είναι η αμφισβήτηση.

Αλλά πρόσεξε: αν τολμήσεις να σκεφτείς, μπορεί να θεωρηθείς ύποπτος. 

Όσοι τολμούν να αναρωτηθούν "γιατί;", να αναλύσουν τα πράγματα σε βάθος, να κοιτάξουν πίσω από την κουρτίνα, αντιμετωπίζονται με δυσπιστία ή και περιφρόνηση. 

Γίνεσαι ο «γραφικός», ο «αντισυμβατικός», ο «παράξενος». 

Μήπως μάλιστα και ο "επικίνδυνος"; 

Στον σημερινό κόσμο, η ποινή για τη σκέψη είναι κοινωνική απομόνωση. 

Η ποινή είναι η καταδίκη σου ως κάποιου που «βλέπει παραπάνω από ό,τι πρέπει».

Θέλουν ανθρώπους που δεν εμβαθύνουν. 

Θέλουν καλοκουρδισμένα πιόνια σε ένα παιχνίδι που εσύ δεν καταλαβαίνεις. 

Θέλουν μυαλά γεμάτα διαφημίσεις, τρομολαγνία και κενά συνθήματα. 

Και εσύ; Αν τολμήσεις να βγεις από αυτήν τη μήτρα, αν τολμήσεις να σκεφτείς, να θέσεις ερωτήματα, να πας κόντρα στο κύμα της αδράνειας, τότε καλωσήρθες στη φυλακή της διαφορετικότητας.

Γιατί σκέφτεσαι; Άρα, είσαι επικίνδυνος.

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Ενας χρόνος...και?

Σαν σήμερα, πριν από ένα χρόνο, ο Αντώνης Καρυώτης ρίχτηκε στη θάλασσα από μέλη του πληρώματος της Blue Star Ferries. Όχι, δεν έπεσε μόνος του. Τον έσπρωξαν και τον άφησαν να πνιγεί. Και τώρα; Τα πλοία της εταιρείας συνεχίζουν να ταξιδεύουν, οι άνθρωποι συνεχίζουν να κλείνουν εισιτήρια και η ζωή προχωράει σαν να μην έγινε ποτέ τίποτα. Γιατί; Γιατί είμαστε ένας λαός που ξεχνάει γρήγορα.

Μαλάκα, δεν βαρέθηκες να ξεχνάς; Δεν βαρέθηκες να ζεις σε μια χώρα που οι ζωές χάνονται έτσι και κανείς δεν αναλαμβάνει ευθύνη; Αντί να οργιστούμε και να απαιτήσουμε δικαιοσύνη, ξεχνάμε και περνάμε στην επόμενη μέρα. Αλλά ξέρεις κάτι; Όσο συνεχίζουμε έτσι, θα υπάρξει και ο επόμενος Αντώνης. Και η ευθύνη θα είναι και δική μας.

Κ.Χατζηδακης: Η ακριβεια,ειναι σαν τη γριπη...🤪🤪

Ο Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης το είπε καθαρά: η ακρίβεια είναι σαν τη γρίπη. Θα κάνει τον κύκλο της και θα φύγει. Απλό. Γιατί να αγχωνόμαστε λοιπόν; Κάντε λίγο υπομονή και, πριν το καταλάβετε, οι τιμές στα ράφια θα είναι ξανά σαν παλιά. Έτσι λέει ο υπουργός, οπότε ας πάρουμε μια ασπιρίνη και ας περιμένουμε την... "ανάρρωση".

Μην ανησυχείτε, όσο κι αν το γάλα έχει φτάσει να κοστίζει όσο μια επίσκεψη στον καρδιολόγο ή το ελαιόλαδο κοστίζει όσο το ενοίκιο, όλα θα περάσουν. Όπως η γρίπη. Βέβαια, δεν είπε ακριβώς πόσο θα κρατήσει αυτός ο κύκλος της "οικονομικής γρίπης". Μια εβδομάδα; Μήνες; Χρόνια; Λεπτομέρειες! Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να περιμένουμε με υπομονή, όπως περιμένουμε το νούμερό μας στην εφορία.

Ίσως το πρόβλημα να είναι ότι δεν κάνουμε τα σωστά "οικονομικά αντιπυρετικά". Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να βάζουμε κομπρέσες στον προϋπολογισμό μας; Ή ίσως να κάνουμε οικονομικά εμβόλια με λίγο περισσότερο φρέσκο αέρα, γιατί το ψυγείο μας είναι πια άδειο.

Και, φυσικά, όπως κάθε γρίπη, η ακρίβεια δεν έρχεται μόνη της. Φέρνει μαζί της και τα τυπικά "συμπτώματα": αυξήσεις στους λογαριασμούς, μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς και, το καλύτερο, εκείνη την απαίσια αίσθηση ότι ζούμε σε παράλληλο σύμπαν όπου οι τιμές των προϊόντων είναι προϊόντα επιστημονικής φαντασίας.

Αλλά μην ανησυχείτε! Η γρίπη της ακρίβειας θα περάσει, όπως περνάει το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Και μετά, τι; Θα ξυπνήσουμε και θα είναι όλα φτηνά; Ή απλά θα έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ την ακρίβεια που θα τη θεωρούμε κανονικότητα; Σαν τους δρόμους που είναι γεμάτοι λακκούβες και πια δεν τις προσέχουμε.

Τελικά, ποιος χρειάζεται λύσεις όταν έχουμε τέτοιες... καθησυχαστικές δηλώσεις; Ίσως το μόνο που μας λείπει είναι να βγάλουμε ένα "καλάθι της γρίπης" για να επιβιώσουμε μέχρι να περάσει. Όπως και να ‘χει, συνεχίζουμε να περιμένουμε την εποχή που η ακρίβεια θα περάσει, και μαζί της... ό,τι έχει απομείνει από την υπομονή μας.

Με το καλάθι στο χέρι...

Το "καλάθι της ΔΕΘ" έρχεται λοιπόν να προστεθεί στο ήδη πλούσιο μενού των καλαθιών που μας προσφέρονται με περισσή γενναιοδωρία. 

Έχουμε το "καλάθι της νοικοκυράς", που προφανώς θα μας σώσει από τον πληθωρισμό, το "καλάθι των Χριστουγέννων" για να κάνουμε πιο οικονομικό το γιορτινό τραπέζι, το "καλάθι του Πάσχα" για να μας βοηθήσει να ψήσουμε το αρνί χωρίς να χρειαστεί να βγούμε στα βουνά σαν λύκοι, και το "καλάθι του νονού" γιατί είναι προφανές πως ένας νονός θα διαλέξει παιχνίδι με βάση το κόστος και όχι το παιδί. 

Τώρα, λοιπόν, ήρθε και το "καλάθι της ΔΕΘ", που μάλλον περιλαμβάνει ελπίδες και υποσχέσεις σε προσφορά.

Αλήθεια, ποιο θα είναι το επόμενο; 

Το καλάθι του "δεν έχω λεφτά να πληρώσω το ρεύμα"; 

Το καλάθι του "πώς να επιβιώσω μέχρι τον μισθό μου χωρίς να φάω τα λεφτά από το ενοίκιο"; 

Ή μήπως το καλάθι του "συγγνώμη μαμά, επιστρέφω σπίτι γιατί δεν μπορώ να ζήσω μόνος μου";

Αν συνεχίσουμε έτσι, σε λίγο θα έχουμε καλάθι για κάθε πτυχή της ζωής μας. 

Καλάθι για το πώς να κοιμάσαι με άδειο στομάχι, καλάθι για το πώς να κάνεις τα στραβά μάτια στην τρύπα στον προϋπολογισμό σου, και φυσικά το αγαπημένο μου: το καλάθι "είμαστε μαλάκες, και το ξέρουμε, αλλά τουλάχιστον έχουμε καλάθια".

Γιατί, βλέπετε, οι λύσεις των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας μας δεν είναι οι μισθοί, οι συνθήκες εργασίας ή η βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου. 

Όχι, φυσικά. Η λύση είναι τα καλάθια. 

Ζούμε σε μια εποχή που η αξιοπρέπεια αντικαταστάθηκε από ένα ψαθινο καλάθι, γεμάτο... υποσχέσεις. 

Κι ετσι μένουμε με το...καλάθι στο χερι...

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Καυτές γυναίκες

Έχετε γνωρίσει ποτέ εκείνες τις γυναίκες που περιγράφουν τον εαυτό τους σαν να είναι η πεμπτουσία της σεξουαλικότητας; Μιλάνε για τη «δράση» τους με τέτοιο πάθος που νομίζεις ότι βρήκες την επόμενη σταρ του χώρου. Φυσικά, αν τις ακούσεις, θα νομίζεις ότι ζουν μέσα σε ένα διαρκές επεισόδιο αισθησιακής ταινίας, με ατελείωτους θαυμαστές να παρακαλούν για ένα της βλέμμα.

Όμως, η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Μετά από λίγο, καταλαβαίνεις ότι η τελευταία φορά που έκαναν σεξ ήταν όταν ακόμα ο κόσμος χρησιμοποιούσε σταθερά τηλέφωνα με περιστροφικό καντράν και η τηλεόραση είχε δύο κανάλια. Ναι, μιλάμε για εποχές τόσο παλιές, που μπορείς να τις εντοπίσεις μόνο στα βιβλία της Ιστορίας, δίπλα στα γεγονότα της χούντας.

Αλλά, ξέρετε, το φαντασιακό έχει κι αυτό τη χάρη του. Γιατί να ασχοληθείς με την πραγματική ζωή, όταν μπορείς να φτιάξεις έναν μύθο γύρω από το πόσο «καυτή» είναι η καθημερινότητά σου; Κι αν η τελευταία «δράση» ήταν τόσο μακριά που έχεις ξεχάσει πώς ακριβώς γίνεται, τουλάχιστον έχεις την ιστορία έτοιμη για κάθε περίσταση.

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Τόλμησες να χάσεις παπαγάλο?

Έχουμε και εκείνους τους τύπους που, μόλις κάποιος άτυχος χάσει έναν παπαγάλο, είτε από απροσεξία είτε από αμέλεια, βγαίνουν με το πληκτρολόγιο ανά χείρας και τον κρεμάνε στα μανταλάκια. "Καλά να πάθεις", λένε, "έχεις τα ζώα στη φυλακή, τα πουλιά είναι φτιαγμένα για να πετούν". Φιλοσοφίες του κώλου από ανθρώπους που δεν έχουν καμία ιδέα τι σημαίνει να έχεις ένα παπαγάλο, τι ώρες περνάς μαζί του, πώς γίνεται μέλος της οικογένειάς σου. Και μιλάμε για πτηνά που έχουν γεννηθεί σε εκτροφεία, όχι στην άγρια φύση. Που είναι άνθρωποκεντρικά από τη φύση τους και ζουν περισσότερα χρόνια σε αιχμαλωσία με σωστή φροντίδα, παρά ελεύθερα να τα κυνηγούν τα αρπακτικά.

Αλλά αυτοί οι καλοί Σαμαρείτες του πληκτρολογίου δεν έχουν ιδέα από αυτά. Είναι οι ίδιοι που έχουν το κυνηγόσκυλο τους δεμένο σ’ ένα βαρέλι για σπίτι, μέσα στον ήλιο το καλοκαίρι και στο κρύο το χειμώνα, γιατί "αυτή είναι η δουλειά του σκύλου". Αυτοί οι τύποι, που νομίζουν ότι γίνονται προστάτες της φύσης με δυο αράδες μπουρδολογίας, είναι οι πιο άσχετοι και σκατόψυχοι που κυκλοφορούν. Τόσος θυμός και απογοήτευση υπάρχει στην κοινωνία, που είναι εύκολο να το παίξεις φιλόσοφος από ένα πληκτρολόγιο, χωρίς καμία πραγματική γνώση ή συναίσθηση. Την επόμενη φορά που θα σκεφτείς να κράξεις κάποιον που έχασε το ζώο του, καλύτερα κοίταξε πρώτα τα χάλια σου.

Τα σύκα σύκα και η σκάφη σκάφη

Δεν ζείτε αυτό που θέλετε και βασανίζετε αυτό που έχετε.

Βλέπουμε παντού διαζύγια να πέφτουν σαν τις βροχές, ενδοοικογενειακή βία να σκάει πίσω από κλειστές πόρτες, και παντρεμένους και παντρεμένες να καταπατούν όρκους αιώνιας πίστης, σα να ήταν κενό χαρτί. 

Η οικογενειακή γαλήνη και ευτυχία γίνονται θύματα σε ένα διαρκές κυνήγι της σάρκας, με το κέρατο να πηγαίνει σύννεφο και το γκομενιλίκι να αντικαθιστά τη συντροφικότητα. 

Και τα παιδιά; Στερείτε το χαμόγελο ακόμη και από αυτά, μαλάκες, γιατί το μόνο που σας νοιάζει είναι να κυνηγάτε την επόμενη πουτανιά, αντί να κοιτάξετε τι έχετε δίπλα σας. 

Σταματήστε να γαμάτε τις ζωές σας και των άλλων για μια στιγμή εγωιστικής απόλαυσης. 

Τελικά, κανείς δεν κερδίζει σε αυτό το παιχνίδι της προδοσίας.

Ουτε κρίμα στο γαμπρό, ουτε χαρα στη νύφη

Χαλαρωστε λιγο ρε παιδια, το οτι το Ισραηλ διαπραττει εγκληματα κατα της ανθρωποτητας, δε σημαινει οτι η Χαμας δεν επρεπε να επιστρέψει τους ομηρους...
Κι απ την αλλη, επειδη η Χαμας, ειναι μια τρομοκρατικη ισλαμοφασιστικη οργάνωση, αλλα μην ξεχναμε οτι και ο Νετανιαχου ειναι ενα καθικι και εγκληματιας πολεμου!!
Δεν γινεται να ξεπλενεις τα εγκληματα του ενος επειδη ο αλλος ειναι μεγαλυτερο αρχιδι..
Μαλακες με καρεκλες ολοι τους,που παιζουν με ανθρωπινες ζωες σα να ειναι πιονια σε σκακιερα,χωρις να δινουν δεκαρα για το αιμα που χυνεται..

Ειναι να τρελαίνεσαι

Είναι να τρελαίνεσαι. 

Στο Ισραήλ, από τον μισοπαλαβό φασίστα Γκαλάντ μέχρι τα συνδικάτα που κάνουν απεργία, όλοι ζητάνε εκεχειρία. 

Ακόμα και αυτοί που ζουν για πόλεμο, βλέπουν πως όλο αυτό το μακελειό δεν βγάζει πουθενά. 

Μόνο ο Νετανιάχου και οι δικοί μας εγχώριοι φωστήρες, Φαήλος, Σάκης Μουμτζής,Αδωνις και μερικοι ακομα επιμένουν πως πρέπει να συνεχίσουμε το "έργο". 

Σκληρά καρύδια; Όχι. Απλώς ξεροκέφαλοι μαλάκες, που νομίζουν ότι ο πόλεμος είναι ταινία δράσης και δεν βλέπουν πως το μόνο που καταφέρνουν είναι να σκοτώνουν χωρίς κανέναν λόγο. 

Άντε να τελειώνουμε με δαύτους, μπας και δούμε καμιά άσπρη μέρα...

Ακόμα περιμένεις?

Η ιστορία του Σαμ Μπάρτραμ, του τερματοφύλακα που παρέμεινε στην εστία του για 15 λεπτά μετά τη διακοπή του αγώνα, είναι μια ενδιαφέρουσα παραβολή για τη ζωή μας. Μέσα στην πυκνή ομίχλη, ο Σαμ συνέχισε να υπερασπίζεται το τέρμα του, ανίκανος να ακούσει το σφύριγμα της διακοπής του αγωνα,λογω του κόσμου που φωναζε απ τις κερκιδες,και της πυκνης ομιχλης που ειχε σκεπασει το σταδιο,  πιστεύοντας ότι η δουλειά του δεν είχε τελειώσει. Τελικά, όταν η αστυνομία τον ενημέρωσε για την κατάσταση,ο αγωνας ειχε διακοπει 25 λεπτα πριν, η απογοήτευση του ήταν αναπόφευκτη.

Αυτή η ιστορία είναι σαν έναν καθρέφτη για την καθημερινότητά μας. Συχνά, με αφοσίωση και πίστη, επιλέγουμε να υπερασπιστούμε στόχους και υποχρεώσεις, ακόμα και όταν οι γύρω μας ή η κατάσταση έχει ήδη αλλάξει. Επενδύουμε χρόνο και ενέργεια σε πράγματα που δεν έχουν πια σημασία, πιστεύοντας ότι η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να έχουμε ήδη χάσει το παιχνίδι.

Το να βρισκόμαστε σε τέτοιες καταστάσεις σημαίνει ότι είναι καιρός να κοιτάξουμε γύρω μας και να αναρωτηθούμε αν οι στόχοι που έχουμε είναι ακόμα επίκαιροι ή αν η ζωή μας έχει ήδη αλλάξει χωρίς να το έχουμε καταλάβει. Ο Σαμ Μπάρτραμ μας θυμίζει πως η υπομονή και η επιμονή είναι σημαντικές, αλλά επίσης πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε την πραγματικότητα και να προσαρμοστούμε, ακόμα και όταν η ομίχλη κάνει δύσκολη την όρασή μας. 

Με άλλα λόγια, καλό είναι να ελέγχουμε αν το παιχνίδι συνεχίζεται ή αν έχουμε απλώς μείνει πίσω, ξεχασμένοι σε μια πυκνή ομίχλη που εμποδίζει την όρασή μας για τη ζωή και τους στόχους μας.

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Otto Illiadis: Η αναζήτηση της πραγματικής ευτυχίσς

Στην ταραγμένη εποχή μας, η αναζήτηση της ευτυχίας συχνά μας οδηγεί σε επιφανειακές λύσεις και πρόσκαιρες ικανοποιήσεις. Ο Otto Iliadis, γνωστός YouTuber, ζούσε μια ζωή γεμάτη δημοσιότητα και επιτυχίες, αλλά ένιωθε ότι κάτι σημαντικό του έλειπε. Το χάσμα αυτό τον οδήγησε σε ένα από τα πιο ιερά μέρη της Ορθόδοξης Χριστιανικής παράδοσης: το Άγιο Όρος.

Η ιστορία του Iliadis είναι μια σύγχρονη μαρτυρία της προσπάθειας να ξεπεράσουμε τον εγωισμό μας και να βρούμε την αληθινή ευτυχία. Στο Άγιο Όρος, όπου οι μοναχοί ακολουθούν τους τρεις όρκους—παρθενία, ακτημοσύνη και υπακοή—ο Iliadis συνειδητοποίησε ότι η ευτυχία δεν έρχεται από τα υλικά αγαθά ή τη φήμη, αλλά από την πνευματική αφοσίωση και την ταπεινότητα.

Αυτή η μετάβαση από τη δημοσιότητα στην πνευματική αναζήτηση αναδεικνύει μια βασική αλήθεια: ο εγωισμός μας είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αληθινής ευτυχίας. Ενδεχομένως, η προσωπική ιστορία του Iliadis μπορεί να μας παρακινήσει να αναλογιστούμε πώς ο εγωισμός επηρεάζει τη ζωή μας και να αναζητήσουμε την πραγματική πληρότητα μέσα από την πνευματική αφύπνιση και την εσωτερική αλλαγή.

Αν ενδιαφέρεστε να ανακαλύψετε πώς η υπέρβαση του εγωισμού μπορεί να οδηγήσει σε μια ζωή πληρότητας, η ιστορία του Otto Iliadis είναι μια πηγή έμπνευσης και μια πρόσκληση για αυτοεξέταση.


Δειτε το βίντεο εδώ : https://m.youtube.com/watch?v=_LfbpSyQ1YM&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR1-rppzWQxTGXnyhiDxZOSb-3zQduQVkd1pfnC_Z4Nq0ooI8ApGyO8bquI_aem_IjsWwC0SQU1oWqx1f71SHw 

Ε ρε μ@λ@κι@ που μας δέρνει..

Είναι απίστευτο πόσο χαμηλά μπορεί να φτάσει η ανθρώπινη ηλιθιότητα. Όταν κάποιος κάνει μήνυση στα ελικόπτερα που προσπαθούν να σβήσουν τις φωτιές επειδή ενοχλείται από τον θόρυβο, αναρωτιέται κανείς τι στο καλό συνέβη με το σύστημα επιλογής των ηγετών μας. 

Αν αυτοί οι μαλάκες έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν, τότε κάτι πάει στραβά με τη δημοκρατία μας. Το δικαίωμα ψήφου είναι τόσο θεμελιώδες όσο και επικίνδυνο όταν οι ηλίθιοι έχουν το ίδιο βάρος με τους συνειδητοποιημένους πολίτες. Εδώ βλέπουμε καθαρά ότι η δημοκρατία μας μπορεί να παραχωρήσει ψήφο ακόμη και στους πιο ηλίθιους, αρκεί να έχουν συμπληρώσει τη βασική εκπαίδευση.

Ας μη χάνουμε την ψυχραιμία μας. Ας κοιτάξουμε σοβαρά το ζήτημα και ας αναρωτηθούμε αν η δημοκρατία μας χρειάζεται μια μικρή αναθεώρηση, για να μην ξαναβρεθούμε μπροστά σε φαινόμενα όπως αυτό.

Παιδικες φωνούλες στους δρόμους?

Πλησιάζει εκείνη η εποχή του χρόνου, η "γιορτή" που όλοι περιμένουμε με αγωνία. Όχι, δεν είναι τα Χριστούγεννα, ούτε το Πάσχα. Είναι η στιγμή που οι δρόμοι της πόλης μας θα γεμίσουν με τις χαρούμενες, αθώες φωνές των παιδιών, που επιστρέφουν στα σχολεία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Και τι θα ακούσουμε; Αυτές τις όμορφες, τρυφερές εκφράσεις που θα μας κάνουν να νιώσουμε περήφανοι για τη νέα γενιά: "Άντε γαμήσου ρε", "Σε γαμάω πούστη", "Κλάσε μου τ' αρχίδια".

Ας το παραδεχτούμε, η νεολαία μας έχει πλέον πιάσει κορυφή στον τομέα της γλωσσικής ευφράδειας. Τα παιδιά μας δεν είναι πια αθώα, ανυποψίαστα πλάσματα που μιλούν για μολυβάκια και σοκολάτες. Όχι, αυτά τα θέματα είναι για τους αδύναμους. Σήμερα, οι νέοι μας είναι μέσα σε όλα, και η μαγκιά τους αποδεικνύεται καθημερινά με φράσεις που θα έκαναν ακόμα και τους πιο σκληρούς μάγκες του πεζοδρομίου να κλαίνε από περηφάνια.

Βλέπεις, αυτή η νέα γενιά δεν φοβάται να εκφραστεί. Δεν κρύβεται πίσω από ευγένειες και παρακαλετά. Πες ό,τι θέλεις για τα παιδιά μας, αλλά σίγουρα δεν θα τα κατηγορήσεις ποτέ για "καθωσπρέπει" συμπεριφορά. Και γιατί να το κάνουμε άλλωστε; Είναι η γενιά που μας δείχνει καθημερινά ότι δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της. Μια γενιά που αντί να ασχολείται με βιβλία και "χαζομάρες", επικοινωνεί με έντονα μηνύματα και κουβέντες που προκαλούν ρίγη συγκίνησης στους περαστικούς.

Τι κι αν κάποτε αγωνιζόμασταν να μάθουμε στα παιδιά μας τη σημασία της ευγένειας, του σεβασμού, και της αξιοπρέπειας; Αυτά είναι πράγματα ξεπερασμένα, αρχαία σχεδόν. Σήμερα, μετράει να είσαι "μέσα σε όλα", να μπορείς να μιλάς τη γλώσσα της πλατείας, της γειτονιάς, της πραγματικής ζωής. Γιατί τι είναι η ζωή αν όχι μια μεγάλη αρένα, όπου μόνο οι πιο σκληροί επιβιώνουν;

Φυσικά, το καλύτερο είναι πως όλο αυτό το θεωρούμε φυσιολογικό. Είμαστε περήφανοι που τα παιδιά μας είναι "μέσα σε όλα". Που δεν είναι σαν τα άλλα τα "φλώρια" που ασχολούνται με τον καλλιτεχνικό λόγο και τις αρχές της ευγένειας. Όχι, τα δικά μας παιδιά είναι έτοιμα να κατακτήσουν τον κόσμο, έναν κόσμο όπου το να πεις στον άλλο "κλάσε μου τ' αρχίδια" δεν είναι απλά αποδεκτό, αλλά ίσως και ενθαρρυνόμενο.

Και τι κάνουμε εμείς, οι γονείς, οι ενήλικες που κάποτε νοιαζόμασταν για το πώς μεγαλώνουν τα παιδιά μας; Απλά χαμογελάμε και κουνάμε το κεφάλι μας με ικανοποίηση. "Το παιδί μου είναι μέσα σε όλα", λέμε, και συνεχίζουμε τη μέρα μας σαν να μην τρέχει τίποτα.

Αλλά κάπου μέσα μας, ξέρουμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Κάπου, βαθιά μέσα μας, καταλαβαίνουμε ότι έχουμε χάσει την επαφή με αυτό που πραγματικά έχει σημασία. Όμως, αντί να το αντιμετωπίσουμε, προτιμάμε να κάνουμε τα στραβά μάτια και να ακολουθούμε το ρεύμα. Γιατί, στο κάτω κάτω, ποιος θέλει να είναι ο γονιός που "δεν καταλαβαίνει" τα παιδιά του;

Έτσι, συνεχίζουμε να βαδίζουμε στον δρόμο που ανοίξαμε, με τα παιδιά μας να μας καθοδηγούν με τη νέα τους γλώσσα, αυτή που αντικαθιστά τα παλιά ιδανικά με το σκληρό νόμισμα της σύγχρονης μαγκιάς. Και όσο το "Άντε γαμήσου ρε" γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο στις παιδικές χαρές, εμείς μπορούμε απλά να χαμογελάμε και να πούμε: "Έχουμε φτιάξει μια πραγματικά σπουδαία γενιά".

Back to school,γιούπιιιιιιιι

Είναι αλήθεια ότι η εμπορευματοποίηση έχει φτάσει σε νέα επίπεδα όταν καταφέρνει να μετατρέπει κάτι τόσο δυσάρεστο όπως το "Back to School" σε αφορμή για πανηγυρισμούς. 

Λες και τα παιδιά όλου του κόσμου περίμεναν με ανυπομονησία το τέλος των διακοπών τους, τα διαβάσματα και τα φροντιστήρια! 

Ναι, σίγουρα, όλα τα παιδιά, ανάμεσα σε παγωτά και παραλίες, κάθονταν με το ημερολόγιο στο χέρι μετρώντας αντίστροφα τις μέρες για να επιστρέψουν στο σχολείο. 

Ας είμαστε ειλικρινείς, αυτή η εικόνα είναι τόσο αληθινή όσο το ότι οι γονείς χαίρονται όταν τελειώνει η άδειά τους και πρέπει να επιστρέψουν στη δουλειά!

Το "Back to School" έχει πλέον γίνει ένα ολόκληρο φεστιβάλ, με πολύχρωμες διαφημίσεις, χαμογελαστά παιδάκια και γονείς που προσποιούνται πως δεν μπορούν να κρύψουν τη χαρά τους. 

Και εκεί που βλέπεις την καμπάνια να σε κατακλύζει από παντού, δεν μπορείς παρά να αναρωτηθείς: Ποιον δουλεύουν; 

Η πραγματικότητα, όμως, είναι πιο απλή και πιο ωμή. Το "Back to School" είναι η στιγμή που τα παιδιά αφήνουν πίσω την ελευθερία των καλοκαιρινών διακοπών και μπαίνουν ξανά στον κόσμο των μαθημάτων, των διαγωνισμάτων και του φροντιστηρίου. Και μην γελιόμαστε, η φράση "back to school" είναι περισσότερο γιορτή για τους γονείς, που επιτέλους θα ξαναβρούν λίγο χρόνο για τον εαυτό τους, παρά για τα παιδιά.

Ας είμαστε ειλικρινείς: οι μόνοι που πραγματικά επωφελούνται από αυτήν τη "γιορτή" είναι οι διαφημιστές και οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων που βλέπουν τις πωλήσεις τους να ανεβαίνουν. 

Γιατί λοιπόν να μην το πάνε ένα βήμα παραπέρα και να μας σερβίρουν το "Back to Work" μετά από την άδεια ως τη νέα γιορτή της χρονιάς; 

Φανταστείτε το: "Γιούπιιι, τέλος η άδεια, ώρα να ξαναφορέσουμε τα κοστούμια μας και να χωθούμε στις ατελείωτες συσκέψεις και τις υποχρεώσεις!" 

Μήπως αυτό το όραμα του μέλλοντος είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα; 

Μάλλον όχι.

Στην πραγματικότητα, οι γονείς αναστενάζουν με ανακούφιση, κρύβοντας επιμελώς τη χαρά τους, καθώς βλέπουν τα παιδιά τους να επιστρέφουν στο σχολείο. Ξέρουν καλά ότι η "γιορτή" αυτή σηματοδοτεί το τέλος της φασαρίας, της ακαταστασίας και του χάους που φέρνει μαζί του ένα καλοκαίρι γεμάτο παιδιά στο σπίτι. Αλλά φυσικά, αυτό δεν πρόκειται να το δείτε σε καμία διαφήμιση.

Οπότε, ας το παραδεχτούμε όλοι: το "Back to School" είναι λιγότερο γιορτή για τα παιδιά και περισσότερο μια καλά στημένη επιχείρηση για να πουληθούν σακίδια, τετράδια και μολύβια με υπερήρωες. Και αν είμαστε τυχεροί, ίσως οι διαφημιστές καταφέρουν να μας πείσουν ότι ακόμα και η επιστροφή στη δουλειά είναι η πιο μεγάλη γιορτή της ζωής μας. Μέχρι τότε, γονείς, χαρείτε το λίγο αυτό το "Back to School" για τους δικούς σας λόγους. Εσείς ξέρετε!

Από την Ευαισθησία στη Σιωπή - Όταν οι Υποσχέσεις Κοστίζουν οσο μια Καρέκλα?

Πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, το Ηράκλειο κατακλύστηκε από υποψήφιους που έδιναν όρκους αγάπης για την πόλη μας. Ήταν πάνω από 600 άτομα, όλοι τους παθιασμένοι, όλοι τους αποφασισμένοι να κάνουν τη διαφορά. Τα φυλλάδια τους γέμισαν τα σπίτια μας, τις αυλές μας, και ίσως ακόμα και τα όνειρά μας. Ο λόγος τους ήταν γεμάτος ευαισθησία και ανησυχία για τα χρόνια προβλήματα που μας ταλαιπωρούν – προβλήματα που, όπως έλεγαν, έβλεπαν να μένουν αλυτά και υπόσχονταν να τα αντιμετωπίσουν.

Και μετά ήρθαν οι εκλογές. Κάποιοι τα κατάφεραν και εξασφάλισαν την πολυπόθητη καρέκλα. Οι περισσότεροι, όμως, δεν τα κατάφεραν. Και τότε, κάτι περίεργο συνέβη. Η ευαισθησία τους, αυτή η τόσο έντονη ανάγκη για δράση και προσφορά που διακήρυτταν, εξαφανίστηκε. Μαζί με τα εκλογικά αποτελέσματα, χάθηκε και το πάθος τους για την πόλη.

Η απορία είναι απλή: Τι απέγινε αυτή η αγάπη για το Ηράκλειο; Γιατί αυτοί οι "σωτήρες" δεν βγήκαν μπροστά, ακόμα και χωρίς τη θεσμική καρέκλα, για να συμβάλουν στη βελτίωση της πόλης μας; Μήπως η ευαισθησία τους ήταν απλώς ένας μανδύας για να κρύψουν το πραγματικό τους κίνητρο – την εξασφάλιση μιας θέσης με εισόδημα και εξουσία; Ή μήπως σκέφτονται πως «αφού δεν με ψηφίσατε, καλά να πάθετε»;

Είναι αστείο – ή μάλλον, θλιβερό – το πόσο γρήγορα μπορούν να εξαφανιστούν οι ηχηρές υποσχέσεις μόλις κλείσουν οι κάλπες. Η αλήθεια είναι ότι το ενδιαφέρον για την πόλη μας δεν μπορεί να είναι αλα καρτ. Αν όντως σε νοιάζει, το αποδεικνύεις κάθε μέρα, είτε έχεις μια καρέκλα να σε στηρίζει είτε όχι. Αντί να περιμένεις την επόμενη εκλογική αναμέτρηση για να εμφανιστείς ξανά, αναλαμβάνεις δράση, είτε μέσα από εθελοντισμό είτε μέσα από οργανωμένες πρωτοβουλίες.

Αλλά φαίνεται πως για πολλούς, η «αγάπη» τους για την πόλη είχε ημερομηνία λήξης – την ημέρα των εκλογών. Και έτσι, εμείς, οι πολίτες, μένουμε να αναρωτιόμαστε: Ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για την πόλη μας και ποιος απλά κυνηγά την καρέκλα;

Ίσως τελικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι τα αλυτά ζητήματα της πόλης, αλλά οι άνθρωποι που τα βλέπουν μόνο όταν τους συμφέρει.

Να γεράσουμε μαζι?

Το πρόβλημα με τους ανθρώπους είναι ότι συχνά εστιάζουμε σε λάθος πράγματα. Όταν σκεφτόμαστε τη συντροφικότητα, πολλές φορές φανταζόμαστε κάποιον με τον οποίο θα γεράσουμε μαζί, να μοιραζόμαστε την ασφάλεια και τη σταθερότητα που έρχεται με τα χρόνια. Αναζητούμε μια ήσυχη γωνιά να ξαποστάσουμε, κάποιον να γεράσουμε μαζί. Ίσως αυτό να είναι και η πιο παραδοσιακή προσδοκία, μια εικόνα που μας έχει εμφυτευθεί από κοινωνικές νόρμες και οικογενειακές προσδοκίες.

Αλλά μήπως το έχουμε σκεφτεί λάθος; Μήπως αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε δεν είναι απλώς μια συντροφιά για τα γεράματα, αλλά κάποιον με τον οποίο μπορούμε να παραμείνουμε για πάντα παιδιά; Κάποιον που θα μας κάνει να γελάμε με την ίδια αφέλεια που γελούσαμε όταν ήμασταν μικροί, που θα μας προκαλεί να δούμε τον κόσμο με τα μάτια της φαντασίας και της περιέργειας, όχι της ρουτίνας και της σοβαρότητας;

Ο πραγματικός σύντροφος ζωής είναι εκείνος που θα σε κρατάει από το χέρι και θα σε ενθαρρύνει να κυνηγήσεις πεταλούδες στο πάρκο, ακόμα και όταν είσαι 60 χρονών. Που θα σου προτείνει να φύγετε αυθόρμητα ένα Σαββατοκύριακο, χωρίς προορισμό, μόνο και μόνο για την αίσθηση της περιπέτειας. Που θα βλέπει τον κόσμο μέσα από τα ίδια παιδικά μάτια, όπου η μαγεία και το θαύμα δεν σταματούν ποτέ να υπάρχουν.

Ίσως, τελικά, το μυστικό για μια ευτυχισμένη ζωή δεν είναι να βρούμε κάποιον με τον οποίο θα γεράσουμε, αλλά κάποιον με τον οποίο θα μείνουμε για πάντα νέοι στην ψυχή. Γιατί η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός, αλλά η αίσθηση του παιδιού μέσα μας είναι αυτό που μας κρατά ζωντανούς, χαρούμενους και ερωτευμένους με τη ζωή.

Airbnb: Η Κερδοφορία Που Εκτοξεύει τα Ενοίκια και Εξαντλεί τις Οικογένειες

Η νέα "χρυσή" εποχή του Airbnb έχει φέρει στην επιφάνεια μία νέα κατηγορία "επιχειρηματιών". Από τον κύριο Γιώργο με τη γκαρσονιέρα που πριν δούλευε ως αποθήκη οικοδομικών υλικών, μέχρι τη θεία Κατίνα με το σπίτι του '60, όλοι ξαφνικά ανακάλυψαν ότι έχουν στα χέρια τους "χρυσωρυχείο". Και κάπως έτσι, η κούρσα για το γρήγορο κέρδος έχει πάρει φωτιά, αφήνοντας πίσω της συντρίμμια, όχι μόνο κτηρίων, αλλά και ζωών.

Ας μιλήσουμε για τους "ειδικούς", αυτούς τους γκουρού του Airbnb που υπόσχονται στους ιδιοκτήτες ακινήτων βουνά από χρήματα και όνειρα για διακοπές στις Μαλδίβες. Αυτοί οι ίδιοι που προβάλλουν τη μεταμόρφωση της παλιάς αποθήκης σε "boutique" διαμέρισμα, με τα νέα του "vintage" έπιπλα και τον απολύτως απαραίτητο "boho chic" διάκοσμο, που κανένας δεν ξέρει ακριβώς τι σημαίνει αλλά δείχνει ωραίο στο Instagram. Όλοι αυτοί που διαχειρίζονται τις προσδοκίες των ιδιοκτητών, αφήνοντας οικογένειες και φοιτητές να ψάχνουν για στέγη σαν να είναι κυνήγι θησαυρού. Κι ο θησαυρός είναι πάντα λίγο πιο μακριά, σε κάποιο άλλο μέρος που δεν το πιάνει το μάτι τους.

Το πρόβλημα ξεκινά όταν οι ιδιοκτήτες, γευόμενοι το νέκταρ των εύκολων χρημάτων, αποφασίζουν ότι δεν αρκούνται πλέον σε "ψιχία" από τα ενοίκια. "Γιατί να νοικιάσω το διαμέρισμα μου με 350 ευρώ, όταν μπορώ να το νοικιάσω με τη βραδιά σε τουρίστες που πιστεύουν ότι το Παγκράτι είναι η Μονμάρτρη της Αθήνας;" σκέφτονται. Και ξαφνικά, η απλή, τίμια στέγη μεταμορφώνεται σε πανάκριβο κατάλυμα, με την τιμή να τριπλασιάζεται, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης παραμένουν απαράλλακτες – τα παλιά υδραυλικά είναι πλέον "vintage", οι ρωγμές στους τοίχους προσδίδουν "χαρακτήρα" και η έλλειψη θέρμανσης είναι απλά μια "έξυπνη" εναλλακτική για να νιώθετε πιο κοντά στη φύση.

Και στο μεταξύ, οι οικογένειες που θέλουν να βρουν μια στέγη, ένα ταπεινό κεραμίδι να βάλουν το κεφάλι τους από κάτω, αναγκάζονται να βλέπουν τη διαφορά ανάμεσα σε έναν εφιάλτη και μια ελπίδα να μεγαλώνει καθημερινά. Οι φοιτητές ψάχνουν εναγωνίως για ένα δωμάτιο που δεν θα απαιτεί δάνειο σπουδών για να πληρωθεί, ενώ οι φιλόδοξοι ιδιοκτήτες μετράνε τα εισοδήματά τους, αδιάφοροι για το τι αφήνουν πίσω.

Αλλά ποιος νοιάζεται; Εμείς; Όχι φυσικά! Εμείς είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για την "καινοτομία" του Airbnb, για την "πρόοδο" και για το πώς όλοι έχουμε δικαίωμα να κερδίζουμε. Κι αν οι οικογένειες, οι φοιτητές και οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί δεν μπορούν να πληρώσουν τα νέα "αξιοπρεπή" ενοίκια, τότε ίσως είναι καιρός να εξετάσουν εναλλακτικές, όπως μια ωραία σκηνή στο κοντινότερο κάμπινγκ ή ένα βραδάκι στον καναπέ της γιαγιάς.

Γιατί, στην τελική, τι είναι πιο σημαντικό; Ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας ή τα likes στο Instagram για τη νέα "boho" διακόσμηση του παλιού σας σπιτιού; Ας μην είμαστε μικροπρεπείς.

Αυτοάμυνα για Παιδιά: Γιατί η Ασφάλεια και η Αυτοπεποίθηση Πρέπει να Είναι Προτεραιότητα για τους Γονείς

Καθώς ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά, οι γονείς σπεύδουν να εγγράψουν τα παιδιά τους σε μια πληθώρα δραστηριοτήτων. Ξένες γλώσσες, χορός, ποδόσφαιρο, κολύμβηση, ρομποτική – η λίστα δεν τελειώνει. Ωστόσο, πολλοί γονείς παραμελούν ένα κρίσιμο κομμάτι της εκπαίδευσης των παιδιών τους: την **αυτοάμυνα** και την **προσωπική ασφάλεια**.

Είναι παράδοξο πώς η **ασφάλεια των παιδιών** δεν καταλαμβάνει κεντρική θέση στις προτεραιότητες των γονιών. Ενώ φροντίζουμε τα παιδιά μας να μιλούν άπταιστα πολλές γλώσσες και να έχουν δεξιότητες που θα τα κάνουν ανταγωνιστικά στην αγορά εργασίας, ξεχνάμε να τα εξοπλίσουμε με τα εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να αντιμετωπίσουν το πραγματικό, καθημερινό κόσμο. Ο κόσμος αυτός, δυστυχώς, δεν είναι πάντα φιλικός, και οι γονείς θα πρέπει να αναρωτηθούν: Μήπως η **αυτοπροστασία** πρέπει να είναι το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και της ανεξαρτησίας ενός παιδιού;
Η **αυτοάμυνα** δεν είναι μόνο για να διδάξει τα παιδιά πώς να αμύνονται σωματικά. Είναι μια διαδικασία που καλλιεργεί την **αυτοπειθαρχία**, την **αυτογνωσία**, και την **αυτοεκτίμηση**. Οι γονείς πρέπει να κατανοήσουν ότι, παρέχοντας στα παιδιά τους τα εργαλεία να προστατεύσουν τον εαυτό τους, δεν τα προετοιμάζουν μόνο για πιθανές δύσκολες καταστάσεις, αλλά και για να αντιμετωπίζουν τη ζωή με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και θάρρος.

Ενώ οι ξένες γλώσσες και τα αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και η ρομποτική είναι σημαντικά, η **αυτοάμυνα** είναι μια επένδυση στην **ψυχική** και **σωματική ευημερία** του παιδιού σας. Στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, ας επαναξιολογήσουμε τις προτεραιότητες και ας δώσουμε στα παιδιά μας τα εργαλεία που χρειάζονται για να προστατευτούν και να σταθούν δυνατά απέναντι σε κάθε πρόκληση που θα τους φέρει η ζωή.

Η Ακρίβεια στην Ελλάδα: Πώς οι Ανατιμήσεις Βασικών Προϊόντων Επηρεάζουν την Καθημερινότητα

Η ελληνική κοινωνία, όπως και πολλές άλλες σε όλο τον κόσμο, αντιμετωπίζει μια περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας, κυρίως λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών. **Η ακρίβεια** έχει γίνει η κύρια ανησυχία των πολιτών, καθώς βλέπουν τις τιμές των βασικών προϊόντων και υπηρεσιών να ανεβαίνουν καθημερινά, επηρεάζοντας σοβαρά την **ποιότητα ζωής** τους. Αυτό το άρθρο εξετάζει πώς οι αυξήσεις αυτές επηρεάζουν την καθημερινότητα στην Ελλάδα και ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που συντελούν σε αυτή την κατάσταση.

#### Ακρίβεια στα Σούπερ Μάρκετ: Πόσο Ακριβότερα Είναι τα Βασικά Προϊόντα

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι αυξήσεις των τιμών στα **σούπερ μάρκετ** έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Βασικά προϊόντα, όπως το ψωμί, το γάλα και τα ζυμαρικά, παρουσιάζουν αυξήσεις που φτάνουν έως και το 20%. Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει πολλές οικογένειες να μειώσουν την κατανάλωση ή να στραφούν σε πιο οικονομικές λύσεις, κάτι που επηρεάζει άμεσα την **διατροφή** και τη **υγεία** τους.

#### Η Κρίση στην Ενέργεια: Αύξηση στους Λογαριασμούς Ρεύματος

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που συντελεί στην **οικονομική δυσπραγία** των νοικοκυριών είναι η αύξηση των τιμών στην ενέργεια. Οι λογαριασμοί **ρεύματος** έχουν γίνει ασφυκτικά ακριβοί, αναγκάζοντας πολλές οικογένειες να αναζητούν τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας ή ακόμη και να περιορίσουν τη χρήση θέρμανσης κατά τους χειμερινούς μήνες. Η κατάσταση αυτή αποτελεί μια σοβαρή απειλή για τη **δημόσια υγεία**, ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες.

#### Τι Μπορεί να Κάνει η Κυβέρνηση

Η κυβέρνηση καλείται να λάβει άμεσα μέτρα για να ανακουφίσει τους πολίτες από τις συνέπειες της ακρίβειας. Οι ενέργειες αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την εφαρμογή ελέγχων στις τιμές βασικών προϊόντων, την ενίσχυση των **κοινωνικών παροχών**, καθώς και τη μείωση των φόρων στην ενέργεια. Είναι αναγκαίο να υπάρξει μια συντονισμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση της κατάστασης, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της **οικονομικής κρίσης**.

#### Το Μέλλον της Ελληνικής Οικονομίας

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, αλλά το σίγουρο είναι ότι η **οικονομική κρίση** στην Ελλάδα απαιτεί μια συλλογική προσπάθεια για την επίλυσή της. Η **ακρίβεια** αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ελληνική κοινωνία, και μόνο μέσα από συγκεκριμένες και αποφασιστικές δράσεις θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους.

Η **ελληνική επικαιρότητα** βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, και οι εξελίξεις αυτές αφορούν κάθε Έλληνα πολίτη. Είναι απαραίτητο να παραμένουμε ενημερωμένοι και να συμμετέχουμε ενεργά στη δημόσια συζήτηση, ώστε να πιέσουμε για λύσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά μας.