Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Οι πρ. υπουργοί Μεταφορών στην εξεταστική για τη Siemens


ΣΗΜΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ Ο... ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΣ


Με την κατάθεση αύριο των πρώην υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρήστου Βερελή της κυβέρνησης Σημίτη και Μιχάλη Λιάπη της κυβέρνησης Καραμανλής, συνεχίζεται αύριο το έργο της εξεταστικής επιτροπής της Siemens της Βουλής πριν διακόψει για τις καλοκαιρινές διακοπές...




...Σήμερα, την επιτροπή απασχόλησε μία σύμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού για «Προμήθεια ψηφιακών ξεναγών", που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2003 επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου και κατακυρώθηκε στη μειοδότρια Hewlett-Packard (HP) με επιλαχούσα τη Siemens.

Επί υπουργίας Γιώργου Βουλγαράκη, το 2006, όταν κλήθηκε η ΗΡ να υπογράψει τη σύμβαση, αρνήθηκε επικαλούμενη το γεγονός ότι μετά την πάροδο 36 μηνών άλλαξαν τα δεδομένα και δεν την συνέφερε η τότε προσφορά. Κλήθηκε τότε η δεύτερη μειοδότρια Siemens, η οποία ανέλαβε το έργο με τη δέσμευση να το παραδώσει τον Απρίλιο του 2008, χωρίς όμως να το πράξει.


Ωστόσο, και τον Οκτώβριο του 2008, με απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ), η σύμβαση καταγγέλθηκε με υπαιτιότητα της γερμανικής εταιρείας, κατέπεσαν οι εγγυητικές επιστολές προκαταβολής (3,8 εκ ευρώ) και καλής εκτέλεσης (955.000 ευρώ) και ασκήθηκε αγωγή για αποζημίωση ποσού 16,3 εκ ευρώ.

Για το θέμα εξετάστηκαν σήμερα οι πρώην πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι του ΟΠΕΠ, Σταμάτης Μαύρος και Μιχάλης Σιώψης, ο πρόεδρος της επιτροπής επιλογής αναδόχου, καθηγητής πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρης Λυμπερόπουλος, και ο πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστος Ζαχόπουλος
.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου