Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Αφήνουν την Ελλάδα...


Όλο και περισσότεροι μετανάστες, αναγκάζονται να φύγουν για πάντα από την Ελλάδα, λόγω της ανεργίας και της υποαπασχόλησης που μαστίζει τη χώρα.

Σύμφωνα με την ειδική έκδοση του ΟΟΣΑ, "Μigration Οutlook 2010", προβλέπεται μείωση της μεταναστευτικής κίνησης προς την Ελλάδα αλλά και φυγή πολλών μεταναστών.

Ήδη τα πρώτα σημάδια αυτής της τάσης, αποτυπώνονται στην αύξηση των εισιτηρίων χωρίς επιστροφή αρκετών αλλοδαπών που ζούσαν στην Ελλάδα.

Η χώρα μας κατέχει τα ηνία στην αύξηση της μερικής απασχόλησης των μεταναστών με ποσοστό περίπου 452% , ενώ ακολουθούν η Τσεχία, η Ιταλία και η Βρετανία.

Όπως αναφέρει το "ΒΗΜΑ", εάν τα σενάρια της μαζικής φυγής επαληθευτούν η χώρα μας θα αντιμετωπίσει για πρώτη φορά μείωση του πληθυσμού, αφού οι μετανάστες αύξησαν κατά 9% τον πληθυσμό της χώρας τη περίοδο 2002-2006.

Μάλιστα, η χώρα μας είναι τρίτη πίσω από την Τσεχία και την Ιταλία ανάμεσα στις χώρες στις οποίες οι μετανάστες συμμετέχουν στην αύξηση του πληθυσμού.

Ειδικότερα, ο διεθνής οργανισμός αναφέρει ότι η χώρα μας θα παρουσιάσει μείωση στον μεταναστευτικό πληθυσμό, αλλά και συρρίκνωση της ανάπτυξης εκτιμώντας ότι μεταξύ 2010 - 2020 η αύξηση του πληθυσμού που βρίσκεται σε παραγωγική ηλικία θα αγγίξει το 1,9%, όταν την προηγούμενη δεκαετία ξεπερνούσε το 8,6%.


Σημειώνεται δε ότι παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις μεταξύ γηγενών και μεταναστών, η ανεργία τραβά την ανηφόρα με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της συνολικής εργασίας.

Όσον αφορά το φύλο των μεταναστών, οι άνδρες βρίσκονται σε δυσκολότερη θέση, εξαιτίας των προβληματικών κλάδων που δραστηριοποιούνται, όπως είναι αυτός της οικοδομής.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση αναφέρει ότι η κρίση έχει σοβαρές επιπτώσεις στους νέους μετανάστες αφού όπως εκτιμάται, έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να τεθούν εκτός αγοράς εργασίας.

Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα, η έλλειψη μόρφωσης σε σύγκριση με τους γηγενείς είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που καθιστά τους μετανάστες έρμαια της κρίσης, μιας και όπως φάνηκε στη πράξη οι έχοντες μεσαίου επιπέδου ικανότητες αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα από ό,τι οι έχοντες υψηλότερη κατάρτιση.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου