Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Κρατάνε κι άλλα λεφτά από τους αγρότες για... διαφήμιση!



Σε μια απόφαση, η οποία ξεπερνάει κάθε προηγούμενο, είναι πιθανό να προχωρήσει στο μέλλον το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υποχρεώνοντας τους ελαιοπαραγωγούς στην καταβολή 50 λεπτών ανά κιλό ελαιόλαδου για την προβολή του στο εξωτερικό.
Τη συγκεκριμένη πρόταση αναμένεται να καταθέσει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελιάς και Ελαιόλαδου στην κυρία Κατερίνα Μπατζελή, την ώρα που -όπως είχε αποκαλύψει με εκτενές ρεπορτάζ της η «Τ» στις 19 Νοεμβρίου 2009- η ΠΑΣΕΓΕΣ αλλά και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς (π.χ. ο Σύνδεσμος των Βιομηχάνων, ο Σύνδεσμος των Μικρών Βιομηχάνων, οι Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών κ.ά. ) σπατάλησαν 40 εκατομμύρια ευρώ υποτίθεται για την προβολή του λαδιού αλλά τα χρήματα χάθηκαν… στην πορεία.
Οι ελαιοπαραγωγοί, δηλαδή, είναι πιθανό να καταβάλουν νέο κεφαλικό φόρο στο όνομα ενός προγράμματος προβολής ελαιολάδου και ενός σχεδιασμού ο οποίος μέχρι σήμερα είναι ανύπαρκτος!
Την απόφαση αυτή έλαβε στις 7 Ιουλίου η ΕΔΟΕΕ, με τον Οργανισμό να ζητά την επιβολή της ανταποδοτικής εισφοράς σε όλες τις ποσότητες ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς που διακινούνται χύμα για εμπορικούς σκοπούς.
Σύμφωνα με την πρόταση: «Η ανταποδοτική εισφορά θα καθορίζεται ανά μονάδα βάρους (κιλό) ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς και το ύψος της αποφασίζεται από τη Γ.Σ. των μελών της ΕΔΟΕΕ κατόπιν εισήγησης του Δ.Σ. της Οργάνωσης και θα έχει τριετή διάρκεια εφαρμογής».
Οπως επίσης τονίστηκε το ποσό το οποίο θα συγκεντρωθεί από την καταβολή της αντισταθμιστικής εισφοράς θα αποτελέσει τους πόρους για την υλοποίηση προγραμμάτων προβολής προώθησης ενημέρωσης του ελληνικού ελαιολάδου σε αγορές στόχους του εξωτερικού, καθώς και για τη δημιουργία μηχανισμού αυτοελέγχου και ελέγχων στα διακινούμενα ελαιοκομικά προϊόντα, για τις παράνομες ελληνοποιήσεις και την νοθεία.
Και όλα αυτά την ώρα που το υπουργείο και οι λοιποί αγροτικοί Οργανισμοί έχουν επιδείξει τη μέγιστη δυνατή ασυνέπεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη εκκρεμεί η καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, όπως αυτές τις οποίες περιμένουν από το 2009 στη Βιάννο οι ελαιοπαραγωγοί, έπειτα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή τους, όπως επισημαίνει με επιστολή του στο υπουργείο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου.
Υπενθυμίζεται ότι και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, μιλώντας στην «Τ», είχε παραδεχθεί τα λάθη του παρελθόντος, κάνοντας λόγο για λάθος χειρισμό και σπασμωδικές κινήσεις, που δεν έφεραν αποτέλεσμα.
Είχε δηλώσει ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει όντως λάβει κονδύλια για διαφήμιση αλλά δεν είναι η μοναδική υπεύθυνη για τη διαφημιστική καμπάνια προβολής των προϊόντων.
Κι ενώ θα περίμενε κανείς από τον ίδιο να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός, εκείνος συμφώνησε στην πρόταση που προωθεί η ΕΔΟΕΕ.

πηγή : tolmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου