Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Ο Χρυσός αιωνας της μπανανίας

Ζούμε στην Ελλάδα, τη χώρα όπου η λέξη «ανισότητα» παίρνει σάρκα και οστά κάθε μέρα. Κάθε αμόρφωτο κομματόσκυλο που ξέρει να γλείφει εκεί που πρέπει, έχει ήδη καταβροχθίσει 3-4 ΕΣΠΑ, ενώ το καλοκαίρι τα 'κονομάει' νοικιάζοντας κανά εικοσάρι Airbnb στα νησιά. Κι όταν πέφτει ο χειμώνας, εμφανίζεται στην Αθήνα για luxury shopping, λες και του ανήκει η πόλη.

Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που οι πραγματικοί ήρωες του τόπου – οι γιατροί και οι δάσκαλοι – κοιμούνται σε τρώγλες και αυτοκίνητα, γιατί απλά δεν υπάρχει στέγη για αυτούς. Ναι, οι άνθρωποι που υποτίθεται πως κρατούν την υγεία και την εκπαίδευση ζωντανή, αναγκάζονται να ζουν σε συνθήκες χειρότερες από αυτές που ονειρεύεται το κάθε νεόπλουτο τσουτσέκι της πολιτικής.

Και πώς να το πούμε αυτό; Μπανανία; Γιδοχώρα; Η ουσία είναι μία: το σύστημα έχει φάει τα σωθικά μας και το αποκαλούμε «εξέλιξη». Σ' αυτή την Ελλάδα, το χρήμα και οι διασυνδέσεις καθορίζουν τα πάντα, ενώ οι αξίες και η πραγματική δουλειά πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων. Έτσι ζούμε, με τους «ημετέρους» να κάνουν πλιάτσικο στα δημόσια ταμεία, ενώ οι άνθρωποι που πραγματικά αξίζουν αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα.

Αυτός είναι ο ορισμός της παρακμής. Μια χώρα που οι αξίες της, που κάποτε ήταν οδηγός, τώρα έχουν γίνει υποσημείωση στο βιβλίο της διαφθοράς. Και το χειρότερο; Συνεχίζουμε να το ανεχόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου