Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Κατά τ άλλα γκρεμίζουν τις ταμπέλες...τους τοκογλύφους ??


«Τακτοποιούμε τις εκκρεμότητες»...
Τα χαρτάκια, με τάξη αφημένα στο παρμπρίζ των αυτοκινήτων, κάτω από τον υαλοκαθαριστήρα για να μην τα πάρει ο αέρας, έχουν κάνει από χρόνια την εμφάνισή τους, σαν πιεστικοί διαφημιστές προϊόντων, υπηρεσιών, «μαγικών ευκαιριών». Τις τελευταίες εβδομάδες όμως, και όσο μιλάμε για τη βαριά οικονομική κρίση και το δύσφορο μέλλον, πλήθυναν απότομα. Από περιέργεια αποσπάς το «δικό σου», το διαβάζεις αν σ' αφήσει η κάποια τσαντίλα σου που έβαλαν χέρι στην περιουσία σου, κι ύστερα το πετάς ή το αποθηκεύεις για ώρα χρείας («ποιος ξέρει;»). Δεν περνούν δυο-τρεις ώρες και κάποιο άλλο χαρτάκι προλαβαίνει να καλύψει την κενή θέση (πάντοτε βρίσκονται «μερικώς απασχολούμενοι», γηγενείς ή αλλοδαποί, για να κάνουν αυτή τη δουλειά) και να υποσχεθεί με τη σειρά του τα ελέη του Θεού. Μικρά ευαγγέλια ή λιλιπούτειες ουτοπίες, καμιά πενηνταριά λέξεις όλες κι όλες, κι αυτές συχνά κακοσυνταγμέντες, πάντως κεφαλαιογράμματες και με πολλά πολλά θαυμαστικά, για να ενισχύεται το μήνυμά τους και να καρφώνεται στον αμφιβληστροειδή και πιο βαθιά.

Ιδού κάποια δείγματα। Το πρώτο, πλήρως εναρμονισμένο με το κλίμα της εποχής που διανύουμε, τάζει άμεση επικουρία σε όσους δάνεια ακούνε και δάνεια δεν βλέπουν, μιας και οι τράπεζες απορρόφησαν τις γενναιόδωρες κρατικές ενισχύσεις προς όφελός τους, πιστές ίσως στον μπρεχτικό αφορισμό ότι αν είναι έγκλημα να κλέβεις μια τράπεζα, έγκλημα είναι και να ιδρύεις μια τράπεζα: «Δάνεια. Αμεσα χρήματα εντός 1 ώρας μέσω πιστωτικών καρτών. Κάρτες άδειες από μετρητά με καθυστέρηση από 2 έως 3 μήνες και με υπερβάσεις. Τακτοποιούμε τις εκκρεμότητες και παίρνετε και μετρητά στο χέρι με διακανονισμό από 12 έως 24 μήνες άτοκα. Εχεις κάρτες, έχεις μετρητά σήμερα. Τηλεφωνήστε 697.......».

Τα άλλα δύο διαφημιστικά χαρτάκια δείχνουν σαν να αποσπάστηκαν από τις σελίδες του προεκλογικού προγράμματος που αφορούσαν την (άμεση, τι άλλο) δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας (πράσινες θα ήταν οι περισσότερες, αν θυμάστε, αλλά η σχετική «αναδάσωση» ακόμα δεν λέει να φανεί), καθώς και την «πρωτοποριακή» και «απελευθερωτική» ένταξη του Διαδικτύου στην εργασιακή συνθήκη। Ευαγγελίζεται λοιπόν το ένα: «Αξιοποιήστε την ευκαιρία τώρα!!! Αυξάνοντας τα εισοδήματά σας. Στον ελεύθερο χρόνο σας. Μερική ή πλήρης απασχόληση. Ευέλικτο ωράριο. Δυνατότητα εργασίας και μέσω Ιντερνετ. Τηλ. για ραντεβού; 210........ Μην το πετάξετε! Κάποιος δικός σας άνθρωπος μας χρειάζεται» (πάλι καλά που δεν λέει μην το πετάξετε, γιατί κάποιος που το πέταξε είδε τον φούρνο των μικροκυμάτων του να σκάει ενώ ήταν σβηστός και τη γάτα του να αρρωσταίνει, όπως έγραφαν μια φορά κι έναν καιρό οι επιστολές που έπρεπε να ακολουθήσουν ολόκληρη σκυταλοδρομία για να μη βγουν σε κακό). Αναλόγως γενναιόδωρο είναι και το τρίτο χαρτάκι - αγγελία: «Ψάχνετε εξτρα εισόδημα!!! Θέλετε να συμπληρώσετε το εισόδημά σας. Ανεξάρτητη επαγγελματική ευκαιρία. Δυνατότητες μερικής ή πλήρους απασχόλησης. Ενημέρωση για ραντεβού; Τηλ. 210...... Μην το πετάξετε! Δώστε το σε κάποιον που ενδιαφέρεται».

αλήθεια, αυτούς γιατί δεν τους μαζεύει κανένας??? να ρωτήσουμε ή χάνουμε το χρόνο μας?


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου