Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Διχάζουν τα “χρίσματα” το ΠΑΣΟΚ


Πολλοί από τους προταθέντες δεν είναι αποδεκτοί στις τοπικές κοινωνίες

Διχασμένο εμφανίζεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε σχέση με το αν θα πρέπει τελικά να δοθούν ή όχι χρίσματα στους υποψήφιους δημάρχους.
Μέσα στην επιτροπή ανάδειξης υποψηφίων επικρατούν δύο αντιτιθέμενες τάσεις, με τη μία να υπεραμύνεται της “Πολιτικής στήριξης” αντί χρισμάτων και την άλλη να αντιδρά στο να δοθούν χρίσματα.

Πολλά είναι τα “παιχνίδια” ταυτόχρονα που φαίνεται να παίζουν βουλευτές σε όλη την Ελλάδα και ειδικότερα στο Ηράκλειο, όπου υπάρχουν έντονες εισηγήσεις προς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να μην επιλεγεί κανένας υποψήφιος. Την ίδια στιγμή βέβαια, έντονες είναι οι διεργασίες βουλευτών, που αν και πιέζουν για να μην δοθούν χρίσματα, έχουν επιδοθεί σε αγώνα άτυπης στήριξης υποψηφίων, κυρίως σε περιοχές που υπάρχουν πολλές ψήφοι.
Με βάση την διαμορφωμένη κατάσταση, η διαδικασία στήριξης υποψηφίων από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., όποια μορφή κι αν έχει, δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το Σεπτέμβριο. Κι αυτό γιατί, έντονος είναι ο σκεπτικισμός σχετικά με το πώς θα έχει διαμορφωθεί το πολιτικό κλίμα λίγο πριν τις εκλογές. Έτσι, η πρώτη σκέψη της Επιτροπής Ανάδειξης υποψηφίων είναι να δώσει αρχικά “πολιτική στήριξη” μέσα στον Ιούλιο, σε όσους υποψήφιους θεωρείται βέβαιο πως θα εκλεγούν. Με βάση την ισχύουσα κατάσταση, η Επιτροπή φαίνεται να μεταθέτει για τον Σεπτέμβριο την “πολιτική στήριξη” σε υποψήφιους για τους οποίους σ’ αυτή τη φάση υπάρχουν έντονες αντιδράσεις. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Επιτροπής κρίνεται πως γι’ αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να υπάρξει πίστωση χρόνου, έως ότου ξεκαθαρίσει το ομιχλώδες τοπίο.

Σοβαρό θέμα έχει ανακύψει επίσης με υποψήφιους που αν και απέσπασαν την στήριξη της Νομαρχιακής Επιτροπής στο Ηράκλειο, δεν θεωρείται πως μπορούν να συμμετέχουν με αξιώσεις σε μια εκλογική μάχη. Η Επιτροπή δεν φαίνεται διατεθειμένη να δεχτεί το “παιχνίδι” συγκεκριμένων υποψήφιων, για τους οποίους υπάρχουν εισηγήσεις πως “παγίδευσαν” μέσω της επιρροής τους σε συγκεκριμένα πρόσωπα την Νομαρχιακή Επιτροπή. Σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα, η Επιτροπή Ανάδειξης υποψηφίων δεν θα διστάσει ακόμα και να προχωρήσει σε διαφορετικές προτάσεις στήριξης, αν κρίνει πως υπήρξε οποιασδήποτε μορφής παιχνίδι. Ένα ακόμα ζήτημα που υπάρχει, σχετίζεται με σημαντικές καταγγελίες που έχουν φτάσει στην Επιτροπή για υποψήφιους δημάρχους, οι οποίοι αν και “πέρασαν” από την επιλογή Νομαρχιακών Επιτροπών, δεν δείχνουν να κερδίζουν την αποδοχή των τοπικών κοινωνιών.
Σ’ αυτή την περίπτωση το “κόψιμο” από τα κεντρικά θεωρείται δεδομένο, αφού το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην παρούσα φάση δεν φαίνεται διατεθειμένο να ρισκάρει την επιτυχία του στο πλαίσιο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα πράγματα μοιάζουν υπερβολικά δύσκολα όχι μόνο για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά και για τους υποψήφιους δημάρχους, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν συνεχείς αλλαγές, προβλήματα, αλλά και την αναβλητικότητα της παράταξης τους.

Η ανάγκη όμως της επιτροπής ανάδειξης υποψηφίων να ακολουθήσει την καλύτερη δυνατή λύση, αλλά και οι ραγδαίες αλλαγές που παρατηρούνται στο πολιτικό σκηνικό καθημερινά, φαίνεται πως δεν μπορούν να παραγνωριστούν, οπότε η μία καθυστέρηση αναμένεται να διαδέχεται την άλλη.
Τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής βέβαια, δεν δείχνουν να ευνοούν πολλούς από τους υποψήφιους δημάρχους με βάση τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών.
Την ίδια στιγμή παράλληλα, οι χειρισμοί του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μοιάζουν να δίνουν σημαντικές λαβές στους λεγόμενους “αντάρτες”. Κι αυτό γιατί, οι υποτιθέμενα ανεξάρτητοι υποψήφιοι, δείχνουν σε μεγάλο βαθμό να χρησιμοποιήσουν την αναβλητικότητα αυτή προς όφελος τους, αλλά και να συνεχίζουν τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και φημολογιών προκειμένου να πλήξουν άλλους υποψήφιους.

πηγη:http://www.patris.gr/articles/183152?PHPSESSID=o937o47cs5kt1n0ft73av3d0d3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου