Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

και όπως ήταν αναμενόμενο....Το βάρος στους καταναλωτές...πάλι

Τέσσερα επιπλέον κύματα αύξησης ΦΠΑ έρχονται να χτυπήσουν την ελληνική οικονομία μέχρι το 2012, μειώνοντας δραματικά την αγοραστική δύναμη.

Η δεύτερη μάλιστα αύξηση του ΦΠΑ από 10% σε 11% και από 21%σε 23% προκαλεί πληθωριστικά φαινόμενα, παρά το φρενάρισμα στην κατανάλωση που ήδη προκαλεί η ύφεση.

Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αποφασίζουν να μην απορροφήσουν και τη δεύτερη αύξηση του ΦΠΑ και να την μετακυλίσουν στην κατανάλωση και τα νοικοκυριά. Πάνω από το 30% του ΦΠΑ εισπράττεται από επιχειρήσεις που δεν κάνουν εκπτώσεις στο ποσοστό τους. Στις επιχειρήσεις αυτές ανήκουν ΔΕΚΟ, επιχειρήσεις σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, σούπερ μάρκετ και άλλα.

Την πρώτη φορά που ο ΦΠΑ αυξήθηκε κατά μία μονάδα, διευκόλυνε τις επιχειρήσεις να απορροφήσουν την αύξηση. Από την 1η Ιουλίου όμως, η αύξηση είναι διπλή και πιθανόν να αποτελέσει νέο κύμα αισχροκέρδειας που θα διαρκέσει όλο τη σεζόν του τουριστικού καλοκαιριού.

Το 30% των προϊόντων που σήμερα ανήκουν στην κατηγορία του 11% θα μεταταγούν στο 23%. Να σημειωθεί ότι στον συντελεστή αυτό υπάγονται προϊόντα, όπως φάρμακα, τρόφιμα, αναψυκτικά, καθώς και το φυσικό αέριο.

Τα προϊόντα που επηρεάζονται

Καπέλο 10,8% σε προϊόντα και υπηρεσίες

*Τρόφιμα ντελικατέσεν

*Αναψυκτικά, χυμοί, ξηροί καρποί

*Διαμονή σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ

*Σερβιριζόμενα προϊόντα σε μπαρ, εστιατόρια

*Επιδιορθώσεις ένδυσης και υπόδησης

*Υπηρεσίες γραφείων τελετών

*Αθλητικές εγκαταστάσεις

*Εισιτήρια σε θέατρο σινεμά, αθλητικές εκδηλώσεις

*Λουλούδια

*Είδη ζαχαροπλαστικής

*Ιατρικές υπηρεσίες

*Υπηρεσίες κατ' οίκον φροντίδας σε παιδιά και ηλικιωμένους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου