Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Καμπάνες και απο τον ΕΦΕΤ στο Ηράκλειο Κρήτης


Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι που διενεργεί ο Ε.Φ.Ε.Τ. σε επιχειρήσεις τροφίμων, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσον και μετά από καταγγελίες καταναλωτών.
Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Επίσης, σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις.
Στις επιχειρήσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους € 614.000. Μεταξύ αυτών είναι και οι εξής κρητικές επιχειρήσεις:

1. Πρόστιμο €4.000 στην επιχείρηση Επεξεργασίας Ξηρών Καρπών με την επωνυμία ΣΗΦΑΚΗΣ Α.Ε. που βρίσκεται στο 1ο χλμ Γαζίου - Κρουσώνα ΚΡΗΤΗ, διότι διαπιστώθηκε ότι συσκεύασε και προμήθευσε ξηρούς καρπούς (αραχίδες χωρίς κέλυφος), για λογαριασμό του Σούπερ Μάρκετ Χαλκιαδάκης (Ελευθερίου Βενιζέλου 80 - Κρήτη), στους οποίους ανευρέθηκαν αφαλοτοξίνες σε επίπεδο πολύ υψηλότερο του κανονικού και επιπλέον η διαδικασία ανάκλησης του προϊόντος, χωρίς την παρουσία του ΕΦΕΤ, υπήρξε πλημμελής όσον αφορά την τεκμηρίωση πλήρους ανάκλησης, από ποιους προμηθευτές, σε ποιες ποσότητες κατεστράφησαν.

2. Πρόστιμο €2.000 στο Εστιατόριο Εποχιακής Λειτουργίας με την επωνυμία CHINA TOWN που βρίσκεται στον Πλατανιά Χανίων, διότι διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσε χωρίς την προβλεπόμενη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος.

3. Πρόστιμο €2.000 στο Παντοπωλείο Τυροκομικών - Αλλαντικών με την επωνυμία ΚΟΜΜΑΤΣΟΥΛΑΚΗ ΕΡΑΣΜΙΑ που βρίσκεται στη Δημοτική Αγορά Χανίων 7 ΧΑΝΙΑ, διότι διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούσε αρχεία αυτοελέγχου, δεν μεριμνούσε για την αποφυγή της διασταυρούμενης επιμόλυνσης, υπήρχαν αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό (οξειδούμενα ερμάρια, φθαρμένος πάγκος εργασίας, σκέυη - συσκευές) ενώ τα ψυγεία συντήρησης των τροφίμων δεν διατηρούνταν σε καλή κατάσταση (δεν είχαν θερμόμετρο και έφεραν φθορές και οξειδώσεις).

4. Πρόστιμο €10.000 στο Σούπερ Μάρκετ με την επωνυμία CARREFOUR - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. που βρίσκεται στην οδό Σοφοκλή Βενιζέλου & Δεμβεργηδών ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, διότι διαπιστώθηκε ότι δεν διέθετε νόμιμη άδεια λειτουργίας.

5. Πρόστιμο €2.000 στο Αρτοποιείο - Εργοστάσιο Ζαχαροπλασικής με την επωνυμία Γ. ΣΑΒΟ'Ι'ΔΑΚΗΣ Α.Ε. που βρίσκεται στην οδό Ιερωνυμάκη 36 ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, διότι διαπιστώθηκε ότι το ψωμί δεν ερχόταν συσκευασμένο από το εργοστάσιο παραγωγής.

6. Πρόστιμο €5.000 στο Τυροκομείο με την επωνυμία ΕΝΩΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΡΕΘΥΜΝΗΣ "ΜΙΝΩΣ" που βρίσκεται στα Τρία Μοναστήρια ΡΕΘΥΜΝΟ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν σε : α) υποδομές χώρου και εξοπλισμού, β) εφαρμογή συστήματος HACCP, γ) υγιεινή χώρων και εξοπλισμού και δ) ορθές πρκατικές υγιεινής.

7. Πρόστιμο €3.000 στο Αρτοποιείο με την επωνυμία ΤΣΑΤΣΑΚΗΣ Ο.Ε. που βρίσκεται στο 10ο χλμ Ηρακλείου - Μοιρών, Σταυράκια, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές σύστημα αυτοελέγχου HACCP.

8. Πρόστιμο €10.000 στο Σούπερ Μάρκετ με την επωνυμία DIA HELLAS Α.Ε. που βρίσκεται στη Λεωφ. 62 Μαρτύρων 128 & Ισαύρων, Καμίνια, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, διότι βρέθηκε, εντός δύο συσκευασιών, ξένο σώμα (γυαλί).

9. Πρόστιμο €2.000 στην Επιχείρηση Συσκευασίας Καφέ με την επωνυμία ΜΑΜΑΣ Α.Ε. που βρίσκεται στον ΠΥΡΓΟ, ΔΗΜΟΥ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, διότι διαπιστώθηκε ότι δεν διέθετε την απαιτούμενη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας.

10.. Πρόστιμο €2.000 στο Κατάστημα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος με την επωνυμία ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ που βρίσκεται στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΠΙΒΙΒΑΣΗΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, διότι διαπιστώθηκε ότι διέθετε μη κανονικά τρόφιμα ως προς την επισήμανση.

12. Πρόστιμο €4.000 στη Βιομηχανία Αναψυκτικών & Χυμών με την επωνυμία Ι. ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ & ΥΙΟΙ Ο.Ε. "ΘΑΥΜΑ" που βρίσκεται στις ΜΟΙΡΕΣ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, διότι διαπιστώθηκε ότι το δείγμα πορτοκαλάδας που λήφθηκε ήταν μη κανονικό και μη ασφαλές ως προς τη σύστασή του.


Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τις επιχειρήσεις να τηρούν την κείμενη νομοθεσία όσον αφορά την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων. Παράλληλα, διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν συστηματικά και στο επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου