Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Φαμαγκούστα

Πραγματικά, δεν παίζονται. Η Τουρκία αποφασίζει να κόψει μια σειρά για τη Φαμαγκούστα, όχι μόνο για τη χώρα της, αλλά για *όλον τον πλανήτη*. Δηλαδή, ποιος νομίζει ότι είναι; Ο παγκόσμιος δικτάτορας του streaming; Κι εμείς εδώ στην Ελλάδα τι κάνουμε; Καταναλώνουμε τουρκικά σήριαλ με το κουτάλι. Περνάμε τις ώρες μας βλέποντας τα δράματά τους και τις ίντριγκες, την ίδια στιγμή που εκείνοι κόβουν τη φωνή όποιου δεν τους αρέσει.

Άλλος Φιντάν, άλλος Γεραπετρίτης, έτσι; Η διπλωματία τους κάνει κουμάντο και στο Netflix, ενώ εμείς πίνουμε τον καφέ μας και χαζεύουμε τουρκικά δράματα στα κανάλια μας σαν να μην τρέχει τίποτα.

Αλήθεια τώρα, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε; Όταν σου πετάνε το κρέας στο στόμα, το καταπίνεις αμάσητο; Δες πώς αντιδρά μια χώρα που παίζει σκληρά, ενώ εμείς συνεχίζουμε να χαζεύουμε τα κακογραμμένα τους σενάρια. Και την ίδια στιγμή, μας περνούν και μηνύματα υπογείως, διαμορφώνοντας συνειδήσεις, ενώ εμείς αράζουμε στον καναπέ με μια τηλεόραση που παίζει ασταμάτητα τουρκικές σειρές.

Μήπως να ξυπνήσουμε λίγο και να δούμε τι παίζει γύρω μας; Γιατί από τη μία θέλουμε να είμαστε κοσμοπολίτες και "ψηφιακά ελεύθεροι", αλλά από την άλλη, καταπίνουμε αμάσητα ό,τι μας σερβίρουν, χωρίς να το σκεφτόμαστε. Ε, λοιπόν, όχι. Ώρα να καταλάβουμε ότι με τα μάτια ανοιχτά βλέπεις την αλήθεια. Και όχι μέσα από το φίλτρο τουρκικών τηλεοπτικών παραγωγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου