Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

«Απίθανη η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ»


Ο Φραντς Φίσλερ τονίζει σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της μεγάλης αυστριακής εφημερίδας «Κουρίρ», πως ακόμη και σε μια θετική κατάληξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η ένταξη θα απορριφθεί στο σχετικό δημοψήφισμα σε κάποια από τις χώρες-μέλη.

Ο κ. Φίσλερ αναφέρει ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει την προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρώπη, «για την οποία αυτή είναι πολύ σημαντική από στρατηγικής και οικονομικής άποψης», θεωρώντας επικίνδυνη μια στροφή της Τουρκίας προς τη Ρωσία ή τη Μέση Ανατολή, ενώ συγχρόνως ο ίδιος εξακολουθεί να είναι της άποψης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μια ένταξη της Τουρκίας, καθώς είναι αρκετά τα κράτη-μέλη της ΕΕ, τουλάχιστον δέκα, τα οποία θα προχωρήσουν στη διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος.

Η Βιέννη τάσσεται κατά της πλήρους ένταξης της Τουρκίας και επιθυμεί μια προνομιακή σχέση ανάμεσα στην χώρα και την ΕΕ, η οποία θα βασίζεται σε αμοιβαία δέσμευση για κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα όπως π.χ. ανθρώπινα δικαιώματα, οικονομική ανάπτυξη, κάτι που έχει απορρίψει η Αγκυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου