Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Τα προϊόντα της... κρίσης σχεδιάζουν τώρα οι τράπεζες


Με τη ζήτηση για δάνεια να παραμένει υπό του μηδενός, τα τραπεζικά επιτελεία σχεδιάζουν τα προϊόντα της επόμενης μέρας. Προϊόντα με χαμηλό ρίσκο, που θα προσελκύσουν και πάλι πελατεία στα γκισέ.


Όπως αναφέρει στο Capital.gr ο επικεφαλής λιανικής τραπεζικής μεγάλης τράπεζας, δύο είναι οι κατηγορίες προϊόντων στις οποίες επενδύουν σήμερα οι τράπεζες:

- τα πράσινα δάνεια, για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών και την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών
- και τα τραπεζοασφαλιστικά προγράμματα.

Παραδέχεται πως «σήμερα οι 2 στους 3 πελάτες ενδιαφέρονται για τα προγράμματα αναχρηματοδότησης» και συμπληρώνει πως είναι «παγωμένες» οι εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών στο εξάμηνο, καθώς, όπως υπολογίζεται, στο εξάμηνο δόθηκαν μόλις 10.000 νέα δάνεια, ενώ χορηγούνται και λίγα επισκευαστικά δάνεια.

Όμως τη μεγαλύτερη καθίζηση σε νέες χορηγήσεις, εμφανίζουν τα καταναλωτικά δάνεια. Η πτώση είναι μεγαλύτερη ακόμα και από τις πιστωτικές κάρτες. Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν τα τραπεζικά επιτελεία σχεδιάζουν τα προϊόντα της κρίσης.

- Στην αγορά θα λανσάρουν και νέα προγράμματα για την αναδιάρθρωση του χρέους των πελατών τους. Επίσης θα υπάρξουν προγράμματα για αναχρηματοδοτήσεις. Σήμερα η αναχρηματοδότηση είναι η μόνη κατηγορία δανείων που κινείται με τα 8 στα 10 αιτήματα να αφορούν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

- Πράσινα δάνεια για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, και για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών. Μάλιστα καθώς ο δανειολήπτης πουλάει το παραγόμενο ρεύμα στη ΔΕΗ, το δάνειο αποπληρώνεται... μόνο του, ενώ εξασφαλίζει και εισόδημα μέχρι 7.500 ευρώ το χρόνο (και για 25 χρόνια). Τα δάνεια αυτά προσφέρονται με χαμηλό επιτόκιο που ξεκινά από το 4% (αν χορηγηθούν με όρους στεγαστικών).

- Επενδυτικά- συνταξιοδοτικά- ασφαλιστικά προγράμματα, τα οποία επιτρέπουν στον καταναλωτή να «κτίσει» την σύνταξη του. Όπως λένε τα τραπεζικά στελέχη, τα προγράμματα αυτά λειτουργούν ως «κουμπαράς» και στη λήξη τους προσφέρουν στον ασφαλισμένο είτε ένα ποσό ως εφάπαξ, είτε μία εγγυημένη ισόβια σύνταξη.

Με τα νέα δεδομένα, λένε, θα απαιτούνται 40 χρόνια εργασίας για να συνταξιοδοτηθεί κάποιος, ενώ το ύψος της σύνταξης θα είναι άγνωστο. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και ένας απλός αποταμιευτικός λογαριασμός μπορεί να προσφέρει «περισσότερα» απ΄ ό,τι η σύνταξη από το ασφαλιστικό ταμείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου