Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Οι "σκαφάτοι" έχουν χρέη


Λίστα με 70 επιχειρήσεις στις οποίες ύστερα από ελέγχους εντοπίστηκαν σοβαρές φορολογικές παραβάσεις έχει καταρτίσει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιεί για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Στις επιχειρήσεις αυτές θα ληφθούν από το Σεπτέμβριο τα μέτρα που προβλέπει η νέα φορολογική νομοθεσία για τις περιπτώσεις της φοροδιαφυγής, όπως το κλείσιμό τους καθώς και αυξημένα πρόστιμα.

Στο μεταξύ σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΣΔΟΕ κ.Γιάννη Καπελέρη το διάστημα Ιούνιος-Ιούλιος το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε 800 ελέγχους σε επιχειρήσεις στα νησιά του Αιγαίου και εντόπισε 15.000 παραβάσεις που αφορούσαν κυρίως μη έκδοση αποδείξεων.

Οι "σκαφάτοι" έχουν χρέη

Απίστευτο και όμως αληθινό! Στο ύψος του ενός δισ. ευρώ ανέρχεται το σύνολο της φοροδιαφυγής και της δασμοδιαφυγής μόνο από τα σκάφη αναψυχής.

Τα στοιχεία προέρχονται από την έως τώρα έρευνα του ειδικού κλιμακίου του ΣΔΟΕ.

Όπως δημοσιεύεται στο Έθνος της Κυριακής, το κλιμάκιο βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης της ταξινόμησης των σκαφών σε κατηγορίες ενώ παράλληλα ελέγχονται οι σχέσεις αντιπροσώπων και εταιρειών offshore.

Τα στοιχεία είναι αφοπλιστικά. Τουλάχιστον 3.000 παράκτιες εταιρείες έχουν αποκλειστικό σκοπό της ίδρυσής τους την προνομιακή φορολογική μεταχείριση των σκαφών που φέρονται ως περιουσιακά τους στοιχεία. Αυτό σε συνδυασμό με τα στοιχεία των ιδιοκτητών σχετικά με την πραγματική φορολογική τους εικόνα θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος των διωκτικών αρχών για την προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής και δσμοφυγής.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αρκετοί επώνυμοι ιδιοκτήτες έχουν σπεύσει να αλλάξουν το καθεστώς ιδιοκτησίας των σκαφών τους προκειμένου να αποφύγουν τη δημόσια διαπόμπευση.

Ορίστε και κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα από τους πίνακες του ΣΔΟΕ:

-Μισθωτός με 86.806 ευρώ εισόδημα το 2008 κατέχει "παράκτιο" σκάφος μήκους 58,2 μέτρων.

-Μισθωτός με 38.255 ευρώ εισόδημα το 2009 δηλώνει "αντιπρόσωπος" παράκτιας εταιρείας στην οποία ανήκει σκάφος μήκους 54,5 μέτρων.

Και το πιο "τραβηγμένο":

-Συνταξιούχος που δεν έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για το 2007 και το 2008 διαθέτει "επαγγελματικό" σκάφος μήκους 34,2 μέτρων.

Η Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού προσέφυγε στο ΣΔΟΕ ζητώντας να προβεί σε ελέγχους προκειμένου να απαλλαγεί ο χώρος από τους ιδιώτες που, με το πρόσχημα των ναυτιλιακών εταιρειών πλοίων αναψυχής, απολαμβάνουν προνόμια όπως η απαλλαγή ΦΠΑ εισαγωγής 23% και φόρου πολυτελείας εισαγωγής σκαφών αναψυχής 10%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου