Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΞΥΛΟΡΑΚΕΤΑΣ


Είδε που λέτε το φιλαράκι μου ο Γιάννης τη δημοσίευση μου για το ντάκα ντούκου των άσχετων στις παραλίες με τις ρακέτες και σαν δεινός ρακετιέρ...μου την είπε....
Έτσι είπα να κάνουμε και ενα καλοπροαίρετο αφιέρωμα στο νέο αυτό "αθλημα" που μπήκε στις ζωές μας...

Ξέρεις ότι έχουν έρθει τα Χριστούγεννα γιατί ακούς καμπάνες και βλέπεις παντού φωτάκια. Ξέρεις ότι έχει έρθει το Πάσχα γιατί μυρίζει το αρνί που σουβλίζεται και ξεκινάς να τρως υπέρμετρες ποσότητες σοκολατένιων αυγών και τσουρεκιών. Ξέρεις ότι έχει έρθει το καλοκαίρι γιατί αρχίζεις να ακούς από κάθε παραλία, όσο απομακρυσμένη από τον πολιτισμό και να είναι, το γνωστό σε όλους «τάκα-τούκα»! Η ξυλορακέτα δεν είναι πια απλά μια απασχόληση του καλοκαιριού αλλά πλέον έχει γίνει παράδοση!

Θα μου πεις τώρα, το ακούω που το ακούω συνέχεια δίπλα στο αυτί μου, γιατί να θέλω να διαβάσω κιόλας για αυτό; Γιατί, κακά τα ψέματα, συνήθως υπάρχουν πολλοί που ενοχλούνται από την ξυλορακέτα στην παραλία, είτε γιατί δεν αντέχουν το ήχο, είτε γιατί οι ίδιοι έχουν γίνει στόχοι για τις επίδοξες μπαλιές των ρακετοφόρων. Όμως η πραγματική ξυλορακέτα απέχει πολύ από αυτό και καθόλου δεν το ενστερνίζεται! Ο στόχος όσων ασχολούνται σοβαρά, είναι να μην ενοχλούν τους γύρω τους και να σέβονται αυτόν που δίπλα θέλει να χαλαρώσει. Και κατανοούν πλήρως τα παράπονα και τις αντιθέσεις. Στόχος αυτών των ανθρώπων είναι η άθληση και η ψυχαγωγία. Και φυσικά, καθόλου δεν τους αδικούμε γιατί όλοι μας έχουμε αγάπη για ένα ή και περισσότερα αθλήματα και αντίστοιχα, εάν πήγαινες να παίξεις ή να εκτελέσεις το άθλημα σου δίπλα σε αυτούς που θέλουν χαλαρώσουν, δεν θα σε αντιμετώπιζαν όμορφα. Εάν αγαπάς αυτό που κάνεις, συνήθως θέλεις να το αγαπήσουν και να το αποδεχτούν και οι άλλοι. Γι αυτό και οι άνθρωποι που το αγαπούν πραγματικά και το σέβονται, ποτέ δεν θα σε ενοχλήσουν. Αλλά θα μου πεις ποίοι είναι τέλος πάντων αυτοί οι άνθρωποι?? Εύλογη η απορία σου! Πριν πάμε να τους γνωρίσουμε όμως, ας δούμε πέντε πράγματα για την ξυλορακέτα:
Η ιστορία
Είναι ιστορικά τεκμηριωμένο και γνωστό για πολλούς ότι η ξυλορακέτα πρωτοεμφανίστηκε στην Αίγυπτο και συγκεκριμένα στην Αλεξάνδρεια και διαδόθηκε στα μεσογειακά παράλια μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πιο συγκεκριμένα, κατά την εποχή της αγγλικής στρατιωτικής κατοχής στην Αίγυπτο που κράτησε μέχρι το 1952, οι Άγγλοι στρατιώτες έπαιζαν ξυλορακέτα στα στρατόπεδά τους κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων του (και αυτό είμαι βέβαιη πως δεν περίμενες να το ακούσεις!). Η παρουσία των Ελλήνων στην Αίγυπτο περνάει υποχρεωτικά μέσα από την ιστορία της ίδιας της χώρας. Οι Έλληνες θεωρούσαν την Αίγυπτο σαν δεύτερη πατρίδα τους, πάντα όμως αισθανόντουσαν άρρηκτα δεμένοι με την Ελλάδα και έτρεφαν την ελπίδα ότι θα γύριζαν κάποτε στην πατρίδα, παρ’ όλο που οι περισσότεροι δεν την είχαν δει ποτέ τους. Στα τέλη της δεκαετίας του 50’ μεγάλος αριθμός Ελλήνων έφτασε στην Ελλάδα και μετέφερε τις γνώσεις του για την ξυλορακέτα. Κάπως έτσι λοιπόν, σιγά-σιγά η ξυλορακέτα άρχισε να εξαπλώνεται και σήμερα έχει καταλάβει την ελληνική παραλία!
Το παιχνίδι
Το Beach Racket (ή αντισφαίριση ξυλορακέτας) παίζεται στην παραλία σε γήπεδο με άμμο, το οποίο έχει διαστάσεις 12,0 μ. μήκος και 7,0 μ. πλάτος. Το παιχνίδι παίζεται με δύο παίκτες (δυάδα – ένας απέναντι στον άλλον) και με τέσσερις (τετράδα – δύο απέναντι σε δύο). Και η δυάδα και η τετράδα θεωρούνται ομάδες, δηλαδή οι παίκτες δεν είναι αντίπαλοι αλλά όλοι παίζουν για την ομάδα. Ο ανταγωνισμός γίνεται μεταξύ των ομάδων, μέσω βαθμολογίας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Το παιχνίδι διαρκεί ορισμένο χρονικό διάστημα (συνήθως 10 λεπτά για τις δυάδες και 20 λεπτά για τις τετράδες). Η βαθμολογία γίνεται με τη καταχώρηση πόντων, θετικών και αρνητικών. Οι θετικοί πόντοι κερδίζονται με βάση την ταχύτητα των δυνατών κτυπημάτων (καρφιά), η οποία καταγράφεται από ηλεκτρονικά μέσα και είναι μεγαλύτερη από μία ταχύτητα βάσης η οποία ορίζεται εκ των προτέρων (π.χ. 60 χλμ/ώρα). Οι αρνητικοί πόντοι καταγράφονται όταν υπάρξει πτώση της μπάλας. Συνεπώς, όσο περισσότερο παραμένει η μπάλα στον αέρα με δυνατά κτυπήματα και καλή άμυνα, τόσο περισσότεροι πόντοι κερδίζονται από την ομάδα (ομαδικότητα του παιχνιδιού). Για την αποφυγή αδικιών, υπάρχουν διαιτητές οι οποίοι εφαρμόζουν τους κανονισμούς του παιχνιδιού.
Τι χρειάζεσαι για να παίξεις
Αρχικά θα χρειαστείς υπομονή (εκτός αν είσαι φυσικό ταλέντο!), πολύ αντηλιακό και έναν καλό συμπαίκτη. Ο βασικός εξοπλισμός του παιχνιδιού είναι φυσικά οι ρακέτες και τα μπαλάκια τύπου τένις. Το άθλημα όμως της αντισφαίρισης ξυλορακέτας υποστηρίζεται και από τεχνολογικό εξοπλισμό που επιτρέπει την αντικειμενική (χωρίς την παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα) καταγραφή της βαθμολογίας.

Μετά και απο αυτό...θα συνεχίσω να τα ¨"χώνω" στον κάθε 'ασχετο" που πασαλείφεται με λάδια και μας τρελαίνει με το ντάκα ντούκα του φίλε Γιάννη Μ....;-)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου