Ερευνητικός «πυρετός» επικρατεί στις τάξεις των επιστημόνων που ασχολούνται με τη θεωρία παιγνίων λόγω της παρατήρησης ότι όλα τα κόμματα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, βγήκαν κερδισμένα από τις ελληνικές ευρωεκλογές και τον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της περασμένης Κυριακής. Η παρατήρηση, αν επιβεβαιωθεί, απειλεί να καταρρίψει το θεμελιώδες θεώρημα «μηδενικού αθροίσματος», σύμφωνα με το οποίο η απώλεια ενός παίκτη (σ.σ. ή υποψηφίου στην περίπτωση των εκλογών) είναι ίση με το κέρδος ενός δεύτερου.
Το παράδοξο των ελληνικών εκλογών εντοπίστηκε από τους επιστήμονες αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αργά το βράδυ της Κυριακής και γρήγορα έγινε φανερή η σημασία του και οι συνέπειες που μπορεί να έχει στην ανάλυση των παιχνιδιών στρατηγικής αλληλεπίδρασης. Έκτοτε, πάνω από 50 ερευνητικές ομάδες παγκοσμίως έχουν ανακοινώσει ότι ασχολούνται με το ζήτημα, ενώ ήδη από το μεσημέρι της Δευτέρας προγραμματίστηκε διεθνές επιστημονικό συνέδριο για το θέμα, το οποίο θα λάβει χώρα στην Σαντορίνη το τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιουνίου.
«Το σύνηθες σε τέτοιες αναμετρήσεις είναι να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, καθώς το ένα κόμμα κερδίζει τις ψήφους κάποιου άλλου» δηλώνει ο δρ. Ζακ Λεβιέ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης. «Εδώ όμως έχουμε το παράδοξο, όλα τα κόμματα να εμφανίζονται ως κερδισμένα παρά τα διαφοροποιημένα ποσοστά τους. Κάτι τέτοιο δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν, παρά μόνο σε ένα αμφισβητούμενο πείραμα το 1972 στην Μπουρκίνα Φάσο το οποίο μέχρι σήμερα θεωρείτο λανθασμένο λόγω ενστάσεων για παραλείψεις στη διαδικασία, ελλιπή δεδομένα αλλά και σοβαρά σφάλματα στη μετάφραση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου