Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο θερμότερος μήνας για όλο τον πλανήτη, από τότε που άρχισαν οι επίσημες καταγραφές των θερμοκρασιών το1880, σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ).
Σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, οι συνδυασμένες θερμοκρασίες της ξηράς και των ωκεανών για τις περιόδους Ιανουαρίου-Ιουνίου και Απριλίου-Ιουνίου, ήταν οι πιο υψηλές που καταγράφηκαν ποτέ, όπως αναφέρει η έκθεση του Αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Κλιματολογικών Στοιχείων.
Τον Ιούνιο, η μέση συνδυασμένη θερμοκρασία της ξηράς και των ωκεανών, έφτασε τους 16,2βαθμούς Κελσίου και ήταν 0,68 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο του 20ου αιώνα.
Υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν τους τελευταίους μήνες στο Περού, στην ανατολική και δυτική Ασία και στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές των ΗΠΑ.
Αντίθετα, χαμηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν στη Σκανδιναβία, στη νότια Κίνα και στις βορειοδυτικές περιοχές της Αμερικής.
Το Κλιματικό Κέντρο του Πεκίνου, διαπίστωσε ότι ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί, από την επίσημη έναρξη καταγραφής των θερμοκρασιών το 1951, στην Έσω Μογγολία, στο Χειλονγκζιάν και το Ζιλίν.
Ενώ, για την περιοχή του Γκουιζού, ο Ιούνιος ήταν ο ψυχρότερος μέχρι σήμερα.
Στην Ισπανία, ο φετινός Ιούνιος ήταν ο πιο δροσερός των τελευταίων 13 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
Γενικότερα, οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η Γη ακολουθεί μια προδιαγραμμένη πορεία που οδηγεί σε μια αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου.
Μια τέτοια άνοδος θα οδηγούσε στην «κατάρρευση» των πάγων στης Γροιλανδίας και στην εξαφάνιση πολλών ειδών χλωρίδας και πανίδας και θα έφερνε εκτεταμένες πλημμύρες και εντονότερες ξηρασίες.
Πηγή: econews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου