Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Αφού στην Ελλάδα κανείς δεν τιμωρείται....


Σε Ελλάδα και εξωτερικό αναζητείται από την Interpol εδώ και δύο χρόνια ένας Ιρακινός, που απέσπασε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ από δεκάδες Ηρακλειώτες, που έπεσαν στην παγίδα του. Ο απατεώνας, που παρουσιαζόταν ως Κρητικός με ρίζες και στη Μέση Ανατολή, γοήτευε τα θύματά του με το παρουσιαστικό και τους τρόπους του, τα έπειθε να του δώσουν μεγάλα ποσά, για να τα επενδύσει και να τους αποδώσει υπέρογκα κέρδη, και τελικά τα άφησε με… άδειες τσέπες.
Ο E. F.-W., που σήμερα είναι περίπου σαράντα ετών, συστηνόταν πάντα ως Ισαάκ Βάρδας Παπαδάκης, με διαφορετική κάθε φορά ιδιότητα. Εδώ και δύο χρόνια, έχει εκδοθεί από την τρίτη ανακρίτρια Ηρακλείου ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, καθώς κατηγορείται για «απάτη κατ' εξακολούθηση από υπαίτιο που διαπράττει απάτες κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια», ενώ καταζητείται και από την Interpol. Η πράξη για την οποία κατηγορείται είναι κακουργηματική και τιμωρείται με ποινή κάθειρξης μέχρι δέκα ετών, «αν ο υπαίτιος διαπράττει απάτες κατ' επάγγελμα ή κατά συνήθεια και το συνολικό όφελος ή η συνολική ζημία υπερβαίνουν το ποσό των 15.000 ευρώ». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ζημία υπερβαίνει κατά πολύ τις 15.000 ευρώ, αφού ο E. F.-W. έπαιρνε από κάθε ένα απ' τα θύματά του πολύ μεγαλύτερα ποσά.
Οπως αναφέρεται στη δικογραφία, ο Ιρακινός εμφανιζόταν πάντοτε με ταυτότητα διαφορετική από την πραγματική και υποστήριζε ότι είναι εξωτερικός συνεργάτης και επενδυτής κεφαλαίων ελληνικών και ξένων τραπεζών. Λόγω της ιδιότητας αυτής, που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, έλεγε ότι μπορούσε να επενδύσει κεφάλαια με εγγυημένες αποδόσεις. Μάλιστα, εμφανιζόταν ιδιαίτερα εύπορος και ζούσε μέσα στη χλιδή, από χρήματα τα οποία προφανώς προέρχονταν από άλλα θύματά του. Ετσι, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πείστηκαν να του δώσουν μεγάλα ποσά. Κάποιοι απ' αυτούς είναι γνωστοί Ηρακλειώτες και ίσως γι' αυτό να άργησαν να προχωρήσουν σε καταγγελίες. Τα θύματα, διστακτικά, κατέθεσαν τα όσα τους είχαν συμβεί κι έτσι χάθηκες πολύτιμος χρόνος, με αποτέλεσμα να προλάβει ο E. F.-W. να εξαφανιστεί, πιθανότατα στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας διαβατήριο ευρωπαϊκής χώρας.
Οι απάτες του Ιρακινού στο Ηράκλειο έγιναν στο διάστημα από τις αρχές του 2007 μέχρι και τα μέσα του 2008. Στο διάστημα αυτό πλησίαζε ανθρώπους για τους οποίους είχε πληροφορίες ότι είναι ευκατάστατοι, ενώ δεν δίσταζε να εκμεταλλευτεί οποιονδήποτε βρισκόταν στο περιβάλλον του. Από τα θύματά του αποσπούσε διάφορα ποσά, από μερικές δεκάδες μέχρι και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ!
Αρκετές φορές, εξαπατούσε ανθρώπους, πείθοντάς τους να εξαργυρώσουν δελτία συμμετοχής σε παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Τρία απ' αυτά τα θύματα έχασαν 5.000 ευρώ, 40.000 ευρώ και 43.000 ευρώ, αντίστοιχα. Το φόρτε του όμως ήταν οι… επενδύσεις. Υποστήριζε ότι μπορούσε να πολλαπλασιάσει τα ποσά που θα του εμπιστεύονταν οι «φίλοι» του, με επενδύσεις σε τραπεζικά προϊόντα στο εξωτερικό. Από τα μικρότερα ποσά που έλαβε ήταν οι 19.000 ευρώ και από τα μεγαλύτερα οι 170.000 ευρώ. Κάποια από τα θύματά του είχαν πάρει δάνειο, για να του δώσουν τα χρήματα και δύο χρόνια μετά συνεχίζουν να πληρώνουν για το… τίποτα. Στον απατεώνα με τη σπάνια πειθώ κάποιοι άνθρωποι έδωσαν χρήματα για την αγορά πολυτελών αυτοκινήτων, όμως και αυτοί είχαν την ίδια τύχη με όλους τους υπόλοιπους.
Σήμερα, ο Ιρακινός έχει μια τεράστια περιουσία και συνεχίζει πιθανότατα την… καριέρα του στο εξωτερικό με άλλη ταυτότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου