Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Ποιος θα πληρώσει τα 387,4 εκατ. ευρώ της «βόμβας» Χατζηγάκη;



Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να ζητήσει από την Ελλάδα να ανακτήσει αγροτικές ενισχύσεις, ύψους 387,4 εκατ. ευρώ, που χορηγήθηκαν σε Έλληνες αγρότες το 2008 και το 2009 επειδή είναι ασύμβατες με την εσωτερική αγορά της ΕΕ.

Η λέξη «ανάκτηση» είναι που προβληματίζει περισσότερο διότι το οικονομικό επιτελείο καλείται να βρει τους τρόπους για να καλύψει το κενό που άφησε η επιλογή της τότε κυβέρνησης Καραμανλή και του υπουργού Γεωργίας Σ. Χατζηγάκη, να μοιράσει εκατομμύρια ευρώ στους αγρότες κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας.
Δύο είναι οι τρόποι για την ανάκτηση των 387,4 εκατ. ευρώ. Ο πρώτος είναι να ζητηθεί από τους αγρότες να επιστρέψουν τα χρήματα αυτά κάτι που είναι μάλλον δύσκολο να συμβεί, ειδικά στη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Ο άλλος τρόπος είναι να εγγραφεί το ποσό στον κρατικό προϋπολογισμό, επομένως να πληρωθεί απ’ όλους τους Ελληνες.
Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2009, όταν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πληροφορήθηκε «σχετικά με τις αντισταθμιστικές πληρωμές τις οποίες επρόκειτο να καταβάλει ο ΕΛΓΑ, κατόπιν διαμαρτυριών μεγάλου αριθμού Ελλήνων παραγωγών γεωργικών προϊόντων, λόγω των ζημιών που είχαν υποστεί κατά το έτος 2008, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών». μΗταν η εποχή που οι αγρότες έκαναν κινητοποιήσεις και προκειμένου να ανοίξουν οι δρόμοι η κυβέρνηση επέλεξε την έμμεση ενίσχυσή τους, μέσω του ΕΛΓΑ.
Συγκεκριμένα, στις 7 Δεκεμβρίου 2011, η Επιτροπή εξέδωσε απόφαση με την οποία έκρινε ότι οι αποζημιώσεις που δόθηκαν πριν τις 28 Οκτωβρίου 2009 «ενδέχεται να νοθεύουν τον ανταγωνισμό… παρέχοντας επιλεκτικό οικονομικό πλεονέκτημα στους Έλληνες παραγωγούς, σε σχέση με άλλους παραγωγούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Στις 8 Φεβρουαρίου 2012, η Ελλάδα ζήτησε ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ την ακύρωση της απόφασης. Με ξεχωριστό δικόγραφο, κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης. Με τη διάταξή του, στις 19 Σεπτεμβρίου 2012, ο πρόεδρος του Γενικού Δικαστηρίου δέχθηκε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.
Ωστόσο, με τη σημερινή απόφασή του, το έβδομο τμήμα του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ απορρίπτει όλα τα επιχειρήματα που επικαλείται η Ελλάδα και την προσφυγή στο σύνολό της. Επικυρώνει, δε, την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2009, όταν υπουργός Γεωργίας ήταν ο Σωτήρης Χατζηγάκης.
Χθες το δικαστήριο απέρριψε όλες τις αιτιάσεις της Ελλάδας κι έκρινε ότι οι ενισχύσεις που είχαν δοθεί μέσω ΕΛΓΑ ως αποζημιώσεις, πριν την 28η Οκτωβρίου 2009, ύψους 387,4 εκατ. ευρώ είναι ασύμβατες με την εσωτερική αγορά. Υπενθυμίζεται ότι εκείνη την περίοδο, και έπειτα από μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις η κυβέρνηση Καραμανλή αναγκάστηκε να πληρώσει συνολικά 415 εκατ. ευρώ σε αγρότες μέσω του ΕΛΓΑ, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρη Χατζηγάκη και υφυπουργού Οικονομικών Νίκου Λέγκα. Οταν η Κομισιόν έκρινε ότι δεν είναι νόμιμες οι ενισχύσεις είχε κληθεί στις Βρυξέλλες ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να αιτιολογήσει τις πληρωμές, προφανώς χωρίς να πείσει την τότε Επίτροπο Γεωργίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε αμέσως έρευνα για να διαπιστωθεί αν οι πληρωμές συμβιβάζονται με την κοινοτική νομοθεσία. Στο πλαίσιο μάλιστα της ίδιας έρευνας, η ΕΕ εξέτασε και αντίστοιχες πληρωμές, ύψους 387 εκατ. ευρώ, που έγιναν επίσης μέσω του ΕΛΓΑ το 2008, φθάνοντας έτσι το συνολικό αντικείμενο της έρευνας στα 802 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου