Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Κυκλοφόρησε το εμβόλιο «ασπίδα» για την «φονική» μηνιγγιτιδα των φτωχών???

ΕΜΒΟΛΙΟΔιαθέσιμο στα φαρμακεία όλης της χώρας είναι πλέον το εμβόλιο για την μηνιγγίτιδα τύπου Β.
Ωστόσο, το εν λόγο εμβόλιο «ασπίδα» απέναντι στην νόσο που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο, βρέφη και παιδιά, δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς το υπουργείο Υγείας δεν έχει προχωρήσει στις αναγκαίες διαδικασίες για την ένταξη του στο σύστημα συνταγογράφησης.
Έτσι το κόστος για τον εμβολιασμό (το κάθε εμβόλιο κοστίζει 115,7 €) καλούνται να καλύψουν οι ίδιοι οι γονείς. Σημειώνεται ότι για τα νεογνά από 2 έως 6 μηνών απαιτούνται 4 δόσεις του εν λόγο εμβολίου, για τα παιδιά από 6 μηνών έως 2 χρονών 3 δόσεις, ενώ για τα παιδιά από δύο ετών και άνω απαιτούνται δύο δόσεις του εμβολίου.
«Δύο είναι οι αφετηρίες όταν αναφερόμαστε στον εμβολιασμό και κυρίως στον εμβολιασμό των παιδιών. Η μία είναι η επιστημονική και η άλλη η δημόσια υγεία. Η επιστημονική άποψη αναφέρει ότι το εν λόγο εμβόλιο δουλεύει, άρα είναι αναγκαίο. Η άποψη της δημόσιας υγείας που εκφράζεται από το Υπουργείο Υγείας μπορεί να αποδέχεται την ικανότητα του φαρμάκου, αλλά θέτει το ερώτημα αν είναι πράγματι αναγκαίο για την δημόσια υγεία. Ακόμα οι κυβερνήσεις δεν έχουν πάρει θέση, ισχυριζόμενες ότι η νόσος είναι σπάνια και δεν αξίζει το κόπο, υπογραμμίζει ο  Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης , Μανόλης Γαλανάκης μιλώντας για το θέμα στο CandiaNews.
Ο κ.Γαλανάκης ως παιδίατρος με την ειδικότητα και του λοιμωξιολόγου συστήνει στους γονείς τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Ωστόσο υπογραμμίζει ότι το υπουργείο δεν έχει ακόμη εντάξει το εμβόλιο στην λίστα με τα εγκεκριμένα και χορηγούμενα εμβόλια, γεγονός που αναγκάζει τους γονείς να πληρώσουν εξ’ ολοκλήρου το αντίτιμο για τον εμβολιασμό των παιδιών τους.
Ο ίδιος στην ερώτηση, αν θα πρέπει να σπεύσουν ή όχι οι γονείς για τον εμβολιασμό των παιδιών τους, για το συγκεκριμένο πάντα εμβόλιο σημειώνει ότι όντος,  η προσβολή από μηνιγγίτιδα τύπου Β, μπορεί να θεωρείται σπάνια, ωστόσο αν ένα βρέφος ή παιδί νοσήσει, οι επιπτώσεις είναι πολύ δυσάρεστες.
Στην ιατρική βιβλιογραφία εξάλλου αναφέρεται ότι η μόλυνση με μηνιγγίτιδα Β, προκαλεί φλεγμονή των μεμβρανών που περιβάλλουν τον νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο. Η μηνιγγίτιδα Β μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο μέσα σε διάστημα 24 ωρών και περισσότερο ευάλωτα είναι τα νεογνά και τα μικρά παιδιά. Σύμφωνα πάντα με τους γιατρούς η συγκεκριμένη μόλυνση ακόμα και αν δεν οδηγήσει στο θάνατο, θεωρείται βέβαιο ότι αφήνει μόνιμες, μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία του νεογνού ή του παιδιού.
«Αυτό λοιπόν είναι το ρίσκο. Αν η οικογένεια θέλει να είναι το παιδί τους καλυμμένο για ένα σπάνιο, ναι, αλλά κακό νόσημα, να κάνει το εμβόλιο. Θα το πληρώσει όμως και δυστυχώς είναι ένα ακριβό εμβόλιο», υπογραμμίζει ο αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Μανόλης Γαλανάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου