Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Άμεση κατάργηση του Πόθεν Έσχες για τα ακίνητα


Άμεση κατάργηση του Πόθεν Έσχες

για ρευστότητα και επενδύσεις κεφαλαίων στην Ελλάδα


Ο κ. Ίων Στεριώτης, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωπολιτικών και Οικονομικών Μελετών, έδωσε στην δημοσιότητα την κατωτέρω ανάλυση.

Η αγορά του Ακινήτου έχει παγώσει σε ολόκληρη την Χώρα και οι θέσεις εργασίας για 500.000 περίπου εργαζόμενους στον ευρύτερο τομέα του Ακινήτου είτε έχουν ήδη χαθεί είτε κινδυνεύουν να χαθούν άμεσα. Το ίδιο ισχύει και για τις εκατοντάδες Ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου.

Η Ελλάδα έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, που δεν ελήφθησαν υπόψη όταν επιβλήθηκε το Πόθεν Έσχες τον Απρίλιο του 2010. Δεν ελήφθησαν επίσης υπόψη και οι ιδιαίτερα αρνητικές συνθήκες, που έχουν δημιουργηθεί λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, που μαστίζει την Χώρα μας.

Οι επιπτώσεις, που έχει η εκ νέου θεσμοθέτηση Πόθεν Έσχες για την αγορά ακινήτου, έχει δημιουργήσει αυτήν την στιγμή την εξής εικόνα:

I. Χιλιάδες απολυμένοι εργαζόμενοι και χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, των οποίων η Κυβέρνηση μείωσε τις αποδοχές, δεν μπορούν πλέον να καταβάλουν τις δόσεις των τραπεζικών τους δανείων. Αλλά και δεν μπορούν να πωλήσουν τα ακίνητα τους, λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης και της μηδενικής ζήτησης.

II. Χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρηματίες, που αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους ή έχουν χάσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των εσόδων τους, δεν μπορούν να καταβάλουν τις δόσεις των δανείων τους ενώ δεν μπορούν να πωλήσουν τα αστικά και επαγγελματικά ακίνητα τους.

III. Εκατοντάδες Οικοδομικές Επιχειρήσεις έχουν μείνει με 200.000 απούλητα διαμερίσματα, τα οποία δεν μπορούν να πωλήσουν λόγω της οικονομικής κρίσης και του πόθεν έσχες.

IV. Ομάδες συμφερόντων αλλά και τα αποκαλούμενα «κοράκια» καραδοκούν σε όλους τους πλειστηριασμούς και ακίνητα μεγάλης αξίας πωλούνται για ελάχιστα Ευρώ. Αποτέλεσμα: και οι παλαιοί ιδιοκτήτες βλέπουν το περιουσιακό τους στοιχείο να εξαφανίζεται μέσα σε λίγα λεπτά αλλά και όλοι όσοι συμμετέχουν στην διαδικασία μεταβιβάσεως ακινήτων – μαζί με αυτούς και το Δημόσιο – χάνουν τεράστια ποσά από φόρους και αμοιβές.

Ο χειρισμός ορισμένων θεμάτων από το Υπουργείο Οικονομικών και ο πανικός, που δημιουργήθηκε, οδήγησε σε έξοδο από την Χώρα 32 δισεκατομμυρίων Ευρώ. Αποτέλεσμα η έλλειψη ρευστότητας στις τράπεζες και στην αγορά.

Πόθεν έσχες στην αγορά ακινήτων είχε επιβληθεί και παλιότερα. Αλλά και τότε η κυβέρνηση αναγκάστηκε μετά από 8 μήνες να ανακαλέσει το μέτρο, που σημειωτέον τότε δεν είχε τις σημερινές τραγικές συνέπειες λόγω της γενικότερης οικονομικής ευεξίας.

Πιστεύουμε ότι με τις σημερινές συνθήκες είναι μονόδρομος η κατάργηση του πόθεν έσχες – τουλάχιστον όσο διαρκεί η μεγάλη οικονομική κρίση και ύφεση.

Τα άμεσα θετικά αποτελέσματα:

I. Οι Έλληνες, που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό – μεταξύ αυτών και οι εφοπλιστικές οικογένειες, που έχουν τεράστια ρευστότητα, θα σπεύσουν να επενδύσουν κεφάλαια τους σε ακίνητα στην Ελλάδα, που λόγω της κρίσης έχουν εξαιρετικά χαμηλή τιμή. Είναι γνωστό ότι μεταξύ άλλων 850 περίπου Ξενοδοχεία είναι προς πώληση και το άνοιγμα της αγοράς θα επιτρέψει την ανεύρεση Ελλήνων αγοραστών.

II. Οι Έλληνες, που έχουν κεφάλαια στο εξωτερικό θα προτιμήσουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαια τους σε ακίνητα στην Ελλάδα, των οποίων η ετήσια απόδοση είναι συνήθως κατά μέσον όρο 4,5%, αντί του 0,25%, που εισπράττουν σήμερα από τις καταθέσεις και τις τοποθετήσεις τους σε Ευρωπαϊκές Τράπεζες. Παράλληλα θα έχουν την ελπίδα και μεγάλου κεφαλαιϊκού κέρδους, γιατί αν η αγορά ακινήτου αρχίσει να κινείται, τότε οι τιμές των ακινήτων θα εκτιναχθούν.

III. Οι Έλληνες, που έχουν καταθέσεις στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορούν να κάνουν αγορές ακινήτων λόγω πόθεν έσχες, θα τοποθετήσουν τα κεφάλαια τους σε ακίνητα για τους ίδιους λόγους. Ακόμη και αυτοί, που πλήρωναν κανονικά φόρους και σε καμιά περίπτωση δεν είναι φοροφυγάδες, δεν μπορούν σήμερα να αγοράσουν ακίνητα γιατί η Εφορία περιμένει αποδείξεις ότι το κεφάλαιο σχηματίστηκε την τελευταία πενταετία και δεν δέχεται ότι μπορεί να εκπροσωπεί αποταμιεύσεις πολλών ετών.

IV. Το Δημόσιο θα εισπράξει μεγάλα ποσά από τους φόρους μεταβιβάσεως αλλά και άμεσους και έμμεσους φόρους, που υπάρχουν γύρω από τα ακίνητα τόσο από όσους φέρουν κεφάλαια από το εξωτερικό όσο και από εκείνους, που έχουν καταθέσεις στην Ελλάδα. Το Δημόσιο θα εισπράττει επί πλέον κατ’ έτος τους θεσπισμένους φόρους ακίνητης περιουσίας, μια και η επένδυση σε ακίνητα είναι μια μακροχρόνια επένδυση.

V. Παράλληλα θα φορολογηθούν με φόρους μεταβιβάσεως και λοιπούς φόρους και όσα κεφάλαια διέφευγαν μέχρι τώρα την φορολόγηση.

VI. Στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδος θα εισρεύσουν τεράστια κεφάλαια από το εξωτερικό για τις αγοραπωλησίες, που θα αυξήσουν την ρευστότητα, γεγονός, που θα βοηθήσει και τους υπόλοιπους τομείς δραστηριότητας και την αναθέρμανση της αγοράς. Παράλληλα στους αναπόφευκτους πλειστηριασμούς θα επιτυγχάνουν υψηλότερες τιμές.

  1. Ένα πλήθος επαγγελματιών και επιχειρήσεων, σε ολόκληρη την Χώρα, θα βρει νέες δραστηριότητες και θα εισπράξει αμοιβές για τις μεταβιβάσεις, την προετοιμασία, τις μεταφορές, τις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό όλων αυτών των κατοικιών.
  2. Οι Οικοδομικές Επιχειρήσεις θα μπορέσουν να βρουν αγοραστές ή να επιτύχουν μακροχρόνιο δανεισμό για τους πελάτες τους από τις τράπεζες.

Με τα σημερινά δεδομένα ένας συνταξιούχος, που συγκέντρωσε με εργασία 30 ετών ένα ποσό 80.000 Ευρώ, δεν μπορεί να αγοράσει ένα διαμέρισμα στα παιδιά του μια και τον εμποδίζει ο τρόπος, που υπολογίζεται το πόθεν έσχες. Πράγματι οι έφοροι ζητούν στοιχεία εισοδημάτων των τελευταίων πέντε (5) ετών ενώ ένας πολίτης μπορεί να συγκέντρωσε το ποσόν αυτό στην διάρκεια εργασίας δέκα ή περισσοτέρων ετών.

Ο κ. Στεριώτης δήλωσε: Καιρός είναι να καταλάβουμε ότι ζούμε σε μια Ευρωπαϊκή Χώρα, όπου ισχύουν κάποιοι βασικοί κανόνες, όπως η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων. Ο ρόλος της Κυβέρνησης δεν είναι να εκφοβίζει τους Πολίτες για να τους υποχρεώσει να επαναφέρουν τα κεφάλαια τους στην Ελλάδα αλλά να προσφέρει ασφάλεια, σταθερότητα, προοπτική στην τοποθέτηση κεφαλαίων στην Χώρα μας.

Καθήκον της κυβέρνησης είναι να πατάσσει την φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή την στιγμή, που γίνεται, και όχι εκ των υστέρων με μέτρα όπως το πόθεν έσχες και τα τεκμήρια διαβίωσης. Καιρός ο Κρατικός μηχανισμός να δουλέψει σωστά. Τότε όλες οι στρεβλώσεις αυτές θα πάψουν να είναι απαραίτητοι.



Ίων Π. Στεριώτης

www.IonSteriotis.gr/steriotisgr.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου