Σκληρή στάση έναντι των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που τις τελευταίες ημέρες έχουν, εν ολίγοις, χαρακτηρίσει την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας «casus belli», υιοθετεί το Μέγαρο Μαξίμου. Χθες το μεσημέρι, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, επισήμανε ότι «δεν τίθεται θέμα αν θα γίνει απελευθέρωση αλλά το πώς» και έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τους συνδικαλιστές. Σχολιάζοντας τι στάση θα ακολουθηθεί έναντι της ΓΕΝΟΠ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι νοοτροπίες αυτές είναι τελειωμένες», προσθέτοντας μάλιστα πως «δεν έχουν αντιληφθεί οι συνδικαλιστές τι πρέπει να γίνει». Οι ίδιες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τόνισαν ότι «δεν κάνουμε επίδειξη αυταρχισμού. Είμαστε εδώ για να εφαρμόσουμε την πολιτική μας». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι: «η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα προχωρήσει, όχι επειδή το επιθυμεί η τρόικα, αλλά διότι περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ήδη από το 2007».
Το ζήτημα της ΔΕΗ θα συζητηθεί σήμερα το πρωί στο κτίριο της Ζαλοκώστα, σε ειδική Κυβερνητική Επιτροπή υπό την προεδρία του κ. Πάγκαλου. Η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη θα παρουσιάσει στη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής τον τρόπο με τον οποίο τελικά η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι, σε κάθε περίπτωση η λύση δεν θα περιλαμβάνει πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Διαφαίνεται επίσης ότι η τρόικα συναινεί στην παραχώρηση ενός εύλογου χρονικού διαστήματος για την υλοποίηση των αποφάσεων που τελικώς θα λάβει η κυβέρνηση. Τον αποκλεισμό κάθε ενδεχόμενου πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, επιβεβαίωνε χθες με δηλώσεις της και η κ. Μπιρμπίλη, συνεργάτες της οποίας μάλιστα, μετέδιδαν εκνευρισμένοι ότι η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής «δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί». Αρκετοί αποδίδουν τις αντιδράσεις κυρίως στο γεγονός ότι για το θέμα της ΔΕΗ, εκτός από την ίδια καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων θα έχουν και άλλοι υπουργοί. Γενικώς, τις τελευταίες ημέρες η κ. Μπιρμπίλη έχει δεχθεί πιέσεις τόσο από τους συναδέλφους της, οι οποίοι ακόμη και δημοσίως αντιτάσσονται στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, αλλά και τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, που εμφανίζονται άκαμπτοι στην αρχική θέση τους περί ακύρωσης οποιασδήποτε πρωτοβουλίας που οδηγεί στην απελευθέρωση της αγοράς.
Από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει «πολλές μικρές ΔΕΗ». Εκτιμούν μάλιστα ότι αυτή ακριβώς η «παράκαμψη» της μονοπωλιακής κατάστασης η οποία υφίσταται τούτη τη στιγμή στην ηλεκτρική ενέργεια, αποτελεί τον πυρήνα της διαφωνίας των συνδικαλιστών. Η ΓΕΝΟΠ αποτελεί σημαντικό τμήμα του προβληματισμού των συνεργατών του κ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς τα «εργαλεία» πίεσης που διαθέτει (ήτοι η δυνατότητα ουσιαστικής διακοπής οποιασδήποτε παραγωγικής διαδικασίας στη χώρα), είναι ισχυρά.
Ο κ. Παπανδρέου πάντως έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του και τους υπουργούς να αδιαφορήσουν για τις αντιδράσεις, απ' όπου και αν αυτές προέρχονται. Κατεύθυνση του πρωθυπουργού είναι επίσης και η αποσύνδεση όλων των κρίσιμων πολιτικών επιλογών από το Μνημόνιο. Από το Μέγαρο Μαξίμου έχει μάλιστα ζητηθεί από τους υπουργούς να τονίζουν στις δημόσιες εμφανίσεις τους ότι όλες οι μεταρρυθμιστικές κινήσεις απορρέουν από το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και μόνον.
πηγη: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_1_05/08/2010_1283651
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου