Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

ΥΠΟΙΚ: Εκτός πραγματικότητας η κατάργηση δώρων στον ιδιωτικό τομέα


Με σημερινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αρνείται κατηγορηματικά ότι η τρόικα απαιτεί την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
Τονίζει ότι ο προϋπολογισμός κινείται εντός στόχων και αναφέρει ότι το έλλειμμα κινείται "με ασφάλεια", ένα 1 δισ. ευρώ κάτω από τον στόχο που έχει τεθεί. Αναφορικά με την υστέρηση των εσόδων, την υπολογίζει σε 770 εκατ. ευρώ και υποστηρίζει ότι οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι το φετινό Ιούνιο εκκαθαρίστηκαν 700.000 λιγότερες δηλώσεις φόρου εισοδήματος σε σχέση με πέρυσι.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η αύξηση του ΦΠΑ δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί στην πορεία των εσόδων, ενώ εκκρεμεί η είσπραξη του ΕΤΑΚ για το 2009. Το υπουργείο προσδοκά επιπλέον έσοδα από την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και των προστίμων, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, που έχει επιβάλει το ΣΔΟΕ.

Σχολιάζοντας την πορεία των δαπανών, το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι οι πρωτογενείς μειώθηκαν κατά 12,6% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης 5,8%. Για την αύξηση στην καταβολή τόκων τον Ιούλιο διευκρινίζει ότι αφορούν περίπου στο 25% των τόκων για το σύνολο του έτους, ενώ τον ίδιο μήνα επιταχύνθηκε και η απορρόφηση εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

"Οι ενδείξεις από το μέτωπο εκτέλεσης του Προϋπολογισμού είναι σε κάθε περίπτωση θετικές, ωστόσο, όμως, αυτό δεν αποτελεί αιτία εφησυχασμού. Η πιστή εκτέλεση του οικονομικού προγράμματος και ταυτόχρονα η ολοκλήρωση των απαραίτητων διαρθρωτικών παρεμβάσεων και πολιτικών θα θέσουν τα απαραίτητα εχέγγυα για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου