Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Δραματικές οι επιπτώσεις από την ύφεση


Βαθύτερα στην ύφεση εισέρχεται η ελληνική οικονομία, όπως όλα δείχνουν, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν συρρικνώθηκε στο 3,5% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010, από 2,5% το πρώτο τρίμηνο.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την υστέρηση εσόδων κατά 772 εκατομμύρια ευρώ, το πρώτο επτάμηνο, δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα για την Οικονομία.

Στο μεταξύ, φως στο τούνελ της ύφεσης από τις αρχές του 2011 «βλέπει» η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη. Η κα Κατσέλη παραδέχθηκε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι υπάρχει δραστική μείωση της αγοραστικής δύναμης λόγω του προγράμματος σταθερότητας, αλλά και δυσκολία πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και των τραπεζών.

Παράλληλα, η υπουργός Οικονομίας προέβλεψε ότι η κατάσταση στην αγορά θα γίνει ακόμη χειρότερη, προτού καλυτερέψει, από τον Νοέμβριο.

Από το 2011 τα προγράμματα που εφαρμόζουμε θα αποδώσουν καρπούς, επεσήμανε η κα Κατσέλη, και σημείωσε πως από τότε αναμένει σημαντική βελτίωσης της κατάστασης.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην αγορά από την ύφεση στην οικονομία είναι δραματική. Τα έσοδα προκαλούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, που διαπιστώνει μείωση 10% για το μήνα Ιούλιο. Έτσι, το οικονομικό επιτελείο πρέπει τώρα να κάνει αγώνα δρόμου το επόμενο πεντάμηνο, για να πιάσει τον στόχο, που έχει θέσει για φέτος και είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο. Η υστέρηση αυτή στα έσοδα φέρνει ένα βήμα πιο κοντά νέο πακέτο μέτρων.

Ντόμινο «λουκέτων» στα εμπορικά καταστήματα της Αττικής, κυρίως στους κλάδους ένδυσης και υπόδησης, δείχνει έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορικών Επιχειρήσεων.

Στο κέντρο της Αθήνας η αναλογία κλειστές προς ανοιχτές επιχειρήσεις φτάνει περίπου το 17%.

«Η έκρηξη αυτή οφείλεται σε συνδυασμό αιτιών, είναι η οικονομική κρίση, το παρεμπόριο και τα χρόνια προβλήματα στο κέντρο της πρωτεύουσας, που δεν έχουν επιλυθεί», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Ανδρέας Τριανταφυλλίδης. «Μην ψάχνετε πόσα καταστήματα έκλεισαν αλλά πόσα δουλεύουν και ψάχνουν να βρουν τρόπο να κλείσουν», τόνισε και υπογράμμισε ότι το μέλλον είναι αβέβαιο.

Βαθιά ύφεση παρατηρείται και στην οικοδομική δραστηριότητα. Τον Μάιο η πτώση έφτασε στο 12,4%. Αρνητικό είναι το πρόσημο και στη βιομηχανική παραγωγή, η οποία μειώθηκε κατά 4,5%. Κατά 32,6% υποχώρησε το ταμειακό έλλειμμα, το 7μηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τ.τ.Ε. Τα έσοδα του προϋπολογισμού μειώθηκαν κατά 6,9% τον Ιούλιο.

Ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομίας δίνει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος. Το Σχέδιο Νόμου τέθηκε τη Δευτέρα σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 23 Αυγούστου. Προβλέπει τη χορήγηση ενισχύσεων σε ιδιωτικές επενδύσεις, σε τέσσερις φάσεις. «Ο νέος Αναπτυξιακός νόμος έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία, αποτελεί βασικό εργαλείο για την προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων και επικεντρώνεται στη στήριξη της ποιοτικής και αποτελεσματικής παραγωγής στη χώρα μας», τονίζει το υπουργείο Οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου