Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Ξύπνησε για τα καλά ο κοιμώμενος γίγαντας


Η κινεζική οικονομία δεύτερη στον κόσμο πίσω από τις ΗΠΑ

Η αλματώδης ανάπτυξη που έχει γνωρίσει η κινεζική οικονομία τα τελευταία χρόνια κατέστησε και επίσημα πλέον τη χώρα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ξεπερνώντας την ιαπωνική οικονομία.

«Η Κίνα είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως» αποκάλυψε ο Yi Gang, επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής για την συναλλαγματική πολιτική του Πεκίνου, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Goldman Sachs και άλλων, η Κίνα ενδέχεται να καταλάβει την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, ξεπερνώντας ακόμη και τις Ηνωμένες Πολιτείες έως το 2025.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, η Κίνα κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 11,1%. Από το 1978, οπότε υιοθετήθηκε η ιστορική μεταρρύθμιση της Κίνας, η κινεζική οικονομία καταγράφει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 9,5%.

Εάν η Κίνα καταφέρει να καταγράφει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 5%-6% μέχρι το 2020, τότε θα έχει πετύχει μισό αιώνα ταχύτατης ανάπτυξης, επίτευγμα που κατά τον Yi, θα είναι πρωτοφανές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επισημαίνεται ωστόσο, ότι το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Κίνα είναι μόλις 3.800 δολάρια, κατά πολύ μικρότερο δηλαδή από ότι στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου