Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο

Τσιγαράκι με 20 λεπτά! Κι όμως, οι περιπτεράδες της Καλαμάτας σκέφτηκαν επιχειρηματικά και το τόλμησαν. Και οι τουρίστες ήταν οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν. Επειδή, όπως λέει και ο λαός, η φτώχεια θέλει καλοπέραση, οι περιπτεράδες πωλούν πλέον στην Καλαμάτα, ένα τσιγάρο προς 20 λεπτά. Τσιγάρο συγκεκριμένης μάρκας, που κάνει και υψηλές πωλήσεις. Έτσι, στα 20 τσιγάρα που περιέχει ένα πακέτο της συγκεκριμένης μάρκας, έχουν και κέρδος 20 λεπτά. Ευχαριστημένοι και εκείνοι και ο τουρίστας, που μετά τη... φέτα καρπούζι, μπορεί να απολαύσει και το τσιγαράκι του.

Από ό,τι πληροφορούμαστε, την αρχή έκανε ένας περιπτεράς και τον ακολούθησαν και οι υπόλοιποι. Χύμα τσιγάρα, λοιπόν, στην εποχή της φτώχειας, των μέτρων του ΔΝΤ και της οικονομικής ανασφάλειας. Πριν αρκετό καιρό, πολλές εταιρείες τσιγάρων έβγαλαν στην αγορά πακέτα των 10 τσιγάρων. Σύμφωνα με όσα λένε οι περιπτεράδες, η κίνηση δεν έπιασε. Να, όμως, που τελικά θα αναγκαστούν να πωλούν και… χύμα τσιγάρα.
Από τη δεκαετία του ΄50

Η πώληση χύμα τσιγάρων, όπως θυμούνται οι παλαιότεροι, σταμάτησε στα τέλη της δεκαετίας του ΄50. Μέχρι τότε, οι πωλητές πάνω σε καρέκλες και παγκάκια, πούλαγαν χύμα τσιγάρα, από μεγάλες κούτες των 40 ή και 60 τσιγάρων. Φυσικά άφιλτρα και ελληνικά. Δίπλα στις κούτες και χύμα καπνός, για τους θεριακλήδες του τσιμπουκιού. Ξένο τσιγάρο δοκίμαζαν οι Αθηναίοι, μόνο με την έλευση κάποιου καραβιού του ξένου στόλου. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄50, κυκλοφόρησαν τα πρώτα πακέτα των 10 τσιγάρων.
Μετά την επάνοδο του βερεσέ και του μπακαλοτέφτερου… ήρθε η ώρα και για τα χύμα τσιγάρα. Γιατί είπαμε… η φτώχεια θέλει καλοπέραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου