Πιο αναλυτικά, από την 1η Σεπτεμβρίου, θα μπορούν οι δανειολήπτες που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις δανείου τους να υποβάλουν αιτήσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές τους.
Η διαδικασία θα ενεργοποιηθεί από τις αρχές του 2011 και θα επιτρέπει στα Ειρηνοδικεία να κρίνουν εάν ο ενδιαφερόμενος βρίσκεται ή όχι σε αδυναμία πληρωμής. Κατόπιν τούτου, θα προχωρούν σε ρύθμιση χρεών.
Από το νέο νομοσχέδιο, σημειώνεται ότι για διάστημα 6 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για χρέη προς τράπεζες ή προς άλλα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η αξία της πρώτης κατοικίας δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο, προσαυξημένο κατά 50%.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το αφορολόγητο για άγαμο φορολογούμενο είναι 200.000 ευρώ, οπότε η αντικειμενική αξία της κατοικίας για να μη βγει σε πλειστηριασμό δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. Για παράδειγμα, αν ένας οφειλέτης έχει κατοικία αξίας 100.000 ευρώ και χρέη ύψους 300.000 ευρώ, θα πρέπει να εξοφλήσει το 85 % της αξίας του σπιτιού, δηλαδή 85.000 ευρώ, και το ποσό που θα ορίσει το δικαστήριο ως μηνιαία δόση επί τέσσερα χρόνια. Το υπόλοιπο του χρέους μέχρι τις 300.000 ευρώ διαγράφεται.
Στο μεταξύ με άλλη διάταξη νόμου, η εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό, επεκτείνεται και σε χρέη μεταξύ ιδιωτών και όχι μόνο προς τράπεζες που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Τα παραπάνω προέκυψαν από τις δηλώσεις της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκας Κατσέλη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, με αφορμή την ψήφιση του σχετικού νόμου.
Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ η Νέα Δημοκρατία και ο ΛΑΟΣ, ενώ κατά τα κόμματα της Αριστεράς.
Δηλώσεις υπουργού
Σε διευκρινίσεις πέρασε σήμερα η αρμόδια υπουργός, τονίζοντας ότι «ο νόμος δεν απευθύνεται σε όλους όσους έχουν χρέη, αλλά σε εκείνους που έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία να τα εξοφλήσουν»
Και συνέχισε: «Από το 2003 έως το 2008, η καταναλωτική πίστη τετραπλασιάστηκε, ενώ στο ίδιο διάστημα, τα επιχειρηματικά δάνεια από 60% του συνόλου μειώθηκαν στο 48% και από το 2001 έως το 2008 ο λόγος των καταναλωτικών δανείων προς το σύνολο της ιδιωτικής κατανάλωσης, ανέβηκε από το 9,8 στο 21%. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί η φούσκα της καταναλωτικής πίστης η οποία έσκασε», υπογράμμισε η υπουργός.
Τρόπος εφαρμογής του νόμου
*Στη ρύθμιση υπάγονται φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες (με εξαίρεση τους εμπόρους), που βρίσκονται σε αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Υπάγονται επίσης όλα τα χρέη, με εξαίρεση οφειλές από αδικοπραξία, διοικητικά πρόστιμα, φόροι και τέλη προς το Δημόσιο και προς Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η διαδικασία ρύθμισης των οφειλών διακρίνεται σε 4 φάσεις που έχουν ως εξής:
*Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Πριν την υποβολή της αίτησης ο οφειλέτης υποχρεούται να κάνει προσπάθεια συμβιβασμού με τους πιστωτές. Τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μπορούν να αναλάβουν ο Συνήγορος του Καταναλωτή, η Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού, οι Ενώσεις Καταναλωτών, ο Μεσολαβητής Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών, Δικηγόρος ή άλλος δημόσιος ή ιδιωτικός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέας. Για το συμβιβασμό θα συντάσσεται πρακτικό που θα επικυρώνεται από τον Ειρηνοδίκη.
*Αίτηση στο Ειρηνοδικείο: Η αίτηση περιλαμβάνει κατάσταση της περιουσίας και των εισοδημάτων οφειλέτη και συζύγου, κατάσταση με τις απαιτήσεις των πιστωτών, σχέδιο διευθέτησης των οφειλών, βεβαίωση για τη διενέργεια του εξωδικαστικού συμβιβασμού και υπεύθυνη δήλωση ορθότητας των δηλωθέντων στοιχείων.
*Προσπάθεια συμβιβασμού ενώπιον του Ειρηνοδικείου: Ο συμβιβασμός μπορεί να επιτευχθεί εφόσον συμφωνούν οι πιστωτές με απαιτήσεις που υπερβαίνουν το 51% των οφειλών.
*Δικαστική ρύθμιση των οφειλών σε περίπτωση που αποτύχει ο δικαστικός συμβιβασμός: Το Δικαστήριο μετά τον έλεγχο, εφόσον κρίνει ότι δεν επαρκούν τα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματά του για την αποπληρωμή των χρεών, προχωρά στη ρύθμιση των οφειλών.
Ο οφειλέτης αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλλει κάθε μήνα για τέσσερα χρόνια, μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές. Το ύψος των μηνιαίων καταβολών καθορίζεται από το δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδήματά του, τη δυνατότητα συνεισφοράς του συζύγου, τις βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευομένων μελών της οικογενείας του. Αν υπάρχει ακίνητη περιουσία, το Ειρηνοδικείο διατάσσει τη ρευστοποίησή της για την ικανοποίηση των πιστωτών, εκτός από την κύρια ή μοναδική κατοικία του οφειλέτη για την οποία υπάρχει ειδική προστασία. Το υπόλοιπο του χρέους (μετά από την πληρωμή των δόσεων επί 4 χρόνια) διαγράφεται.
Σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει κανένα ποσό για την εξόφληση μέρους των χρεών, επανεξετάζει μετά από 5-6 μήνες την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οφειλέτης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου