Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Μπήκαν στο νεκρικό θάλαμο



Εισήλθαν χθες στον τρίτο νεκρικό θάλαμο του τάφου της Αμφίπολης από την τρύπα τουτυμβωρύχου, για να διαπιστώσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο θόλος που στεγάζει το μνημείο, ώστε να αρχίσει τη Δευτέρα η αποχωμάτωση του χώρου με ασφάλεια για τους εργαζομένους και το μνημείο.

Συνεπώς, η ανασκαφική ομάδα του λόφου Καστά βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην αποκάλυψη της ταυτότητας του τιμώμενου νεκρού (ή των νεκρών), καθώς δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχει κι άλλος θάλαμος βαθύτερα. Τα χθεσινά νέα, όπως ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού, μας πληροφορούν ότι κατέβηκε το χώμα στο θάλαμο πίσω από τις Καρυάτιδες στα τρία μέτρα (από το δάπεδο). Δηλαδή, ο δεύτερος θάλαμος έχει αποχωματωθεί περίπου ώς τη μέση, αφού το συνολικό ύψος κάθε θαλάμου υπολογίζεται στα 6,5 μ.
Σύμφωνα με τους ανασκαφείς, «μετά την αφαίρεση των αμμωδών χωμάτων εμφανίστηκε το ανώτερο τμήμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου». Εκεί ακριβώς αναμένεται να βρεθεί η είσοδος προς τον κεντρικό ταφικό θάλαμο. Το μόνο που είδαν να βγαίνει από τα χώματα, όπως μας πληροφορούν, είναι ένα μαρμάρινο περιθύρωμα ιωνικού ρυθμού. Οι γνωρίζοντες από μακεδονικούς τάφους περιμένουν κάτω από το περιθύρωμα, δηλαδή κάτω από την κάσα, να φανεί η θύρα που μπορεί να είναι μαρμάρινη ή ξύλινη. Στη δεύτερη περίπτωση μπορεί βεβαίως να μην έχει σωθεί. Επίσης εντόπισαν μαρμάρινο τμήμα του υπέρθυρου και επ’ αυτού γείσο το οποίο καλύπτει και το άνοιγμα της εισόδου, όπως ακριβώς συνέβαινε και στον τοίχο των Καρυατίδων.
Το πιο σημαντικό όμως δεν αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση, ότι δηλαδή μπήκαν τελικά στον τρίτο θάλαμο από το «υπάρχον άνοιγμα», όπως δηλωνόταν ως πρόθεση των ανασκαφέων: «Θα επιχειρήσουν να μπουν μέσα στη μέρα» έγραφαν. Εισήλθαν λοιπόν από την τρύπα του τυμβωρύχου από την οποία χωράει να μπει άνθρωπος. Η τρύπα αυτή βρίσκεται πάνω αριστερά στον τοίχο με τις Καρυάτιδες και στο ίδιο σημείο στον επόμενο τοίχο, που σημαίνει ότι τα πολύτιμα κτερίσματα του τρίτου θαλάμου, αν αυτά υπήρχαν, θα έχουν κάνει προ πολλού φτερά. Περί αυτού δεν υπάρχει καμία αμφιβολία -κι ας μη θέλουν να το παραδεχθούν οι σκληρά εργαζόμενοι στην πολύπαθη αυτή ανασκαφή.
Μέλη της διεπιστημονικής ομάδας μπήκαν στο νεκρικό θάλαμο όχι για να διαπιστώσουν αν υπάρχει νεκρός και ποιος είναι αυτός, αλλά αν ο θόλος του τάφου σε εκείνο το σημείο είναι σε κατάσταση τέτοια που να εμπνέει ασφάλεια για τους εργαζομένους. Ο θάλαμος αυτός είναι γεμάτος χώμα εσωτερικά κι έτσι, καθώς βρίσκεται στο βαθύτερο σημείο του τάφου μέσα στο λόφο, δέχεται μεγάλες ωθήσεις γαιών από παντού. Συνεπώς, για να αρχίσει η αποχωμάτωσή του χρειάζεται να στερεωθεί η καμαροσκέπαστη οροφή, να κατασκευαστούν πατάρια εργασίας και να διερευνηθεί κατά πόσον υπάρχει επαρκές οξυγόνο για να δουλέψει εκεί άνθρωπος. Διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το οξυγόνο, εάν και εφ’ όσον εργάζονται εκεί μόνο δύο άτομα κάθε φορά και όχι περισσσότερα.
Ο πωρολιθένιος θόλος είναι ούτως ή άλλως σε κακή κατάσταση, όπως φάνηκε και από τον πρώτο θάλαμο με τους φρεσκοσπασμένους θολίτες. Οπότε η αντιστήριξή του είναι απαραίτητη, καθώς η περιοχή είναι ως γνωστόν σεισμογενής.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η τοπογραφική αποτύπωση, προκειμένου να προκύψει η ακριβής γεωμετρία του μνημείου. Βάσει της τελικής γεωμετρίας θα συνταχθεί η συνολική μελέτη αντιστήριξης και υποστύλωσής του. Για όσους αδημονούν για τη συνέχεια, μας προειδοποιούν ότι νέα ανακοίνωση (με νέα ευρήματα;) θα βγει την Κυριακή το μεσημέρι. Αν συμπέσει με την ομιλία του Τσίπρα στη ΔΕΘ, να ξέρετε πως θα είναι απλή σύμπτωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου