Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Ice bucket ψώνια



Το ice bucket challenge έγινε από τα πιο μεγάλα viral φαινόμενα του διαδικτύου. Η συνταγή πέτυχε γιατί είχε τα σωστά υλικά. Καταρχάς, είναι εύκολο. Δεν σου ζητάει να κάνεις bungee jumping, να τρέξεις μαραθώνιο, ούτε καν να πετάξεις έναν κουβά με μερέντα στα σκουπίδια. Τι είναι λίγο παγωμένο νερό και, μάλιστα, τώρα που σκάει ο τζίτζικας;

Δεύτερον, το concept πατάει στη διάθεσή μας ν’ αρέσουμε. Όπως είπε στο The Huffington Post ο Jonah Berger, συγγραφέας του βιβλίου Contagious: Why Things Catch On: οι άνθρωποι θέλουμε να φαινόμαστε καλοί. Έτσι είναι δύσκολο ν’ απορρίψουμε ένα φιλανθρωπικό αίτημα, ειδικά όταν μας το ζητάνε δημόσια.
Πρόκειται όμως για ένα αίτημα που δεν μας αναγκάζει να βοηθήσουμε έμπρακτα. Στην πραγματικότητα, ο κανόνας του ice bucket είναι να μπουγελωθείς κι αν δεν το κάνεις, να δώσεις χρήματα. Ελάχιστοι επιλέγουν το δεύτερο. Οι περισσότεροι πετάνε έναν κουβά με παγωμένο νερό πάνω τους ξεχνώντας τον σκοπό.
Είναι κουλ άμα το κάνεις, είναι πιο κουλ άμα το ποστάρεις, και είναι ακόμα πιο κουλ αν αυτό που κάνεις το κάνουν και διάσημα πρόσωπα. Είμαστε η κοινωνία του broadcast yourself και των wannabe celebrities.
«Αν κάνεις ό,τι κάνουν οι σταρ, είναι σαν να παίρνεις τη θέση τους. Είναι σαν να μπαίνεις στα παπούτσια της Lady Gaga ή του Bill Gates» λέει η ανθρωπολόγος Jennifer Cool που μελετά την κουλτούρα και την ιστορία του internet. Ή στα παπούτσια της Φαίης Σκορδά και του Δημήτρη Ουγγαρέζου, για να έρθουμε στα δικά μας.
Στην Ελλάδα, άλλοι το κάνουν για το ALS, άλλοι για το Χαμόγελο του παιδιού, άλλοι για τον σύλλογο προστασίας μεταξοσκώληκα της Κάτω Ραχούλας. Και μέσα σ’ όλα, κάποιοι μιλούν για άσκοπη σπατάλη νερού και για τα παιδιά στην Αφρική που διψάνε.
Ο σκοπός έχει χαθεί μεταξύ Χίου και Χαβάης, ο καθένας λέει το μακρύ και το κοντό του, αλλά πια δεν έχει σημασία. Το ζητούμενο είναι να μπουγελωθείς μπροστά στην κάμερα και να το δούμε όλοι. Όταν κάτι γίνεται trendy, απλά πρέπει να το κάνεις.
Ο σκοπός είναι καλός, αλλά εξασθενεί απ’ τη μόδα και καταλήγει μια χαζομάρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου