Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Λάρισα αναδεικνύεται σε… πόλη του καφέ με 1674 καφετέριες!



«Λάρισα, η πόλη του καφέ»… Μια άποψη που έχει επικρατήσει στο Πανελλήνιο και μοιάζει να αποτελεί πλέον κλισέ σε κάθε συζήτηση που κάνει Λαρισαίος με κατοίκους άλλων πόλεων. Η παραπάνω άποψη, μέχρι τώρα, βασίζονταν περισσότερο στην αίσθηση, παρά σε πραγματικά στοιχεία.

Η larissanet παρουσιάζει αριθμητικά στοιχεία που καταδεικνύουν το φαινόμενο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί το Επιμελητήριο Λάρισας, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014, υπήρχαν 1.674 επιχειρήσεις που έχουν ως βασική τους δραστηριότητα την πώληση καφέ (καφετέριες, καφενεία, streetcafé κ.α.). Αυτό το νούμερο γίνεται περισσότερο σημαντικό αν αναλογιστεί κάποιος πως το σύνολο των πάσης φύσεως και μορφής επιχειρήσεων που είναι εγγεγραμμένες στο τοπικό Επιμελητήριο φτάνει τις 16.308.
Με τη «γλώσσα των αριθμών» προκύπτει ότι το 10% των επιχειρήσεων που βρίσκονται στην πόλη της Λάρισας έχει να κάνει με την πώληση καφέ.
Παράλληλα, έχει ενδιαφέρον η αναλογία καφετεριών προς τους κατοίκους που δραστηριοποιούνται στη Λάρισα. Ο Δήμος Λαρισαίων με βάση την απογραφή του 2011 είχε 162.591 κατοίκους. Με δεδομένα ότι: κάποιοι που διαμένουν στη Λάρισα δεν απογράφηκαν σε αυτή, την πόλη επισκέπτονται καθημερινά πολίτες από όλο το νομό, κάτοικοι άλλων πόλεων κλπ. μπορούμε να προσδιορίσουμε ότι στη Λάρισα δραστηριοποιούνται 200.000 άνθρωποι.
Η αναλογία που προκύπτει με βάση των αριθμό των καφετεριών είναι καταλυτική. Στη Λάρισα υπάρχει μία καφετέρια για 119 κατοίκους και επισκέπτες… Αν δεν είναι παγκόσμια πρωτοτυπία τότε σίγουρα η πόλη καταγράφει μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις καφετεριών εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος.Με άλλα λόγια, η πώληση καφέ είναι η βαριά βιομηχανία της Λάρισας!
Ψηλά και τα μαγαζιά εστίασης
Παράλληλα, σημαντικοί είναι οι αριθμοί και για τις επιχειρήσεις εστίασης που διατηρούνται στην περιοχή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του τοπικού Επιμελητηρίου στο Δήμο Λαρισαίων υπάρχουν 1.269 επιχειρήσεις εστίασης (ταβέρνες, τσιπουράδικα, fastfood κλπ.). Άρα και το ποσοστό των σημείων όπου σερβίρεται φαγητό, σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των επιχειρήσεων, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέο, καθώς φτάνει το 8%. Συνοψίζοντας, το 18% των επιχειρήσεων που υπάρχουν στη Λάρισα πωλούν είτε καφέ, είτε φαγητό.
Περισσότερες καφετέριες και ταβέρνες στην κρίση
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για την «αντοχή» που δείχνουν να έχουν οι τομείς των καφέ, αλλά και των επιχειρήσεων εστίασης, στη Λάρισα και στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Από την 1/1/2011 έως τις 30/6/2014 στο Δήμο Λαρισαίων άνοιξαν 3.597 επιχειρήσεις, ενώ διέκοψαν τη λειτουργία τους 4.349. Δηλαδή το ισοζύγιο είναι αρνητικό κατά 752 επιχειρήσεις. Η κατάσταση, για την ίδια χρονική περίοδο, είναι εντελώς διαφορετική στους κλάδους καφέ και εστίασης.
Αναλυτικά, από την 1/1/2011 έως και τις 30/6/2014 έκαναν έναρξη 447 επιχειρήσεις καφέ, ενώ το ίδιο διάστημα έκλεισαν 372. Το ισοζύγιο είναι θετικό κατά 75 επιχειρήσεις.
Παράλληλα, από την 1/1/2011 έως και τις 30/6/2014 άνοιξαν 316 επιχειρήσεις εστίασης, ενώ έκλεισαν 272. Το ισοζύγιο και σ’ αυτήν την περίπτωση είναι θετικό κατά 44 επιχειρήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστροφη τάση, δηλαδή να κλείνουν περισσότερες επιχειρήσεις καφέ – εστίασης απ’ όσες ανοίγουν παρατηρείται στην πόλη της Λάρισας μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014. Σύμφωνα με το Επιμελητήριο από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο του 2014 έκαναν έναρξη 61 επιχειρήσεις καφέ και εστίασης, ενώ την ίδια περίοδο έκλεισα 103.
Δ. Αδάμ: «Τα στοιχεία δείχνουν… φούσκα»
Η larissanet, πέρα από τα αριθμητικά στοιχεία, προχωράει και στην «ακτινογραφία» του χώρου των καφετεριών, ζητώντας την άποψη του προέδρου του Επιμελητηρίου Λάρισας Δημήτρη Αδάμ για την ανάλυση του φαινομένου. «Δεν υπάρχει επαγγελματική παιδεία. Υπάρχει η τάση να αντιγράφουμε χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη κατά πόσο χωράει και νέους επαγγελματίες ένας χώρος» υπογραμμίζει ο κ. Αδάμ και απαντώντας σε ερώτησή μας επιβεβαιώνει πως «τα στοιχεία δείχνουν πως ο συγκεκριμένος χώρος είναι φούσκα».
Ζητώντας από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου να περιγράψει τους ανθρώπους που μπαίνουν στον χώρο των καφέ στη Λάρισα δηλώνει πως «πρόκειται για νέους ανθρώπους, κατά κύριο λόγο με όνειρα και φιλοδοξίες, που όμως επενδύουν με λάθος στόχευση ώστε να γίνουν επαγγελματίες.
Ο κ. Αδάμ επισημαίνει πως σχεδόν σε καθημερινή βάση τον προσεγγίζουν νέοι άνθρωποι και η πρώτη ερώτηση που του κάνουν αφορά το ενδεχόμενο να ανοίξουν μία καφετέρια. «Αυτό που τους λέω είναι να μην πάρουν τον εύκολο δρόμο. Δεν χωράει άλλα καφέ αυτή η πόλη. Πλέον, κάθε παρέα έχει το καφέ της» επισημαίνει και προσθέτει «τους καλώ να ψάξουν και να βρουν κάτι καινούργιο να κάνουν. Να μην ανοίξουν ένα ακόμη σημείο φτηνής εστίασης ή ένα ακόμη σημείο καφέ».
Αξίζει να σημειωθεί πως σ’ αυτό το σημείο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας επισημαίνει ότι «υπάρχουν καφετέριες στην πόλη μας που φτάνουν να απασχολούν έως και 25 άτομα προσωπικό» και αναφέρεται σε διάφορα ζητήματα που δημιουργούν πρόβλημα στους επιχειρηματίες του συγκεκριμένου κλάδου. «Υπάρχουν ασάφειες σε σχέση με τις μόνιμες κατασκευές σε κοινόχρηστους χώρους, ενώ είναι παραλογισμός να τιμωρούνται με δεκαήμερο κλείσιμο της καφετέριας επειδή η επιχείρηση βαρύνεται με τρία αδικήματα που δεν έχουν τελεσιδικήσει» υπογραμμίζει ο κ. Αδάμ και συνεχίζει: «Όταν κλείνεις μια επιχείρηση ο εργαζόμενος μένει χωρίς μισθό, τα κρατικά ταμεία χωρίς τον ΦΠΑ, ενώ αν μείνει για τόσες ημέρες κλειστό ένα κατάστημα τότε υπάρχει και μετακίνηση πελατών που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο λουκέτο. Πρώτα οι ποινές θα πρέπει να έχουν τελεσιδικήσει και μετά να υπάρχει μόνο οικονομική επίπτωση και όχι κλείσιμο της επιχείρησης».
Από την μεριά τους οι ιδιοκτήτες της περιοχής αναφέρουν πως ο τζίρος έχει πέσει κατά 40% λόγω της πληθώρας των επιλογών. Τουτέστιν: η προσφορά τείνει να πνίξει τη ζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου