Γράφει ο Τάσος Μανιαδάκης, Υποψήφιος Περιφέρειας Κρήτης / Ν. Ηρακλείου με το συνδυασμό «ΚΡΗΤΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ» του κ. Σεραφείμ Τσόκα, www.facebook.com/tasos.maniadakis.1
Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης για την Κρήτη, ωστόσο υπάρχουν πολλά περιθώρια τόσο για την ποσοτική όσο και για την ποιοτική αναβάθμισή και ανάπτυξή του, που πρέπει να αποτελέσουν το κύριο όπλο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στον τόπο μας.
Αιχμή του δόρατος σε αυτό το νέο μοντέλο πρέπει να είναι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, οι οποίες κερδίζουν συνεχώς έδαφος παγκοσμίως στις προτιμήσεις των τουριστών. Ο αριθμός των ευρωπαίων πολιτών που στρέφονται προς τον εναλλακτικό τουρισμό ξεπερνά τα 35 εκατομμύρια ετησίως και αυξάνεται με ρυθμούς της τάξεως του 20%.
Η δυναμική των μορφών εναλλακτικού τουρισμού έγκειται στο γεγονός ότι αν αναπτυχθούν σωστά, έχουν τη δυνατότητα παράτασης και κατανομής της τουριστικής δραστηριότητας σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, κάτι το οποίο έχει ανάγκη η Κρήτη. Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου θα ενισχύσει την προβολή του νησιού μας ως μοναδικό προορισμό όλο το χρόνο και όχι μόνο εποχιακά.
Η Κρήτη λόγω της μεγάλης παραγωγής προϊόντων υψηλής ποιότητας, μπορεί να στραφεί σημαντικά στον αγροτουρισμό, ο οποίος είναι σύγχρονος μοχλός οικονομικής ανάπτυξης και αποτελεί «πόλο έλξης» για τουρίστες σε τοπικές γιορτές και εκδηλώσεις. Επιπλέον, ενισχύει την παραγωγή και πώληση τοπικών προϊόντων προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, δημιουργώντας παράλληλα ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τόπου και επισκέπτη. Οι κρητικές επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να υποστηρίζονται και να ενισχύονται από τον τουρισμό.
Ακόμα, είναι παγκοσμίως αποδεκτό πλέον ότι η Μεσογειακή και ιδιαίτερα η Κρητική διατροφή αποτελούν το πιο υγιεινό είδος διατροφής. Το γεγονός αυτό δίνει από μόνο του την ευκαιρία στους Κρήτες να στραφούν και σε μορφές τουρισμού όπως ο διατροφικός τουρισμός και ο οινοτουρισμός. Μέσω της έκθεσης της κρητικής διατροφής στους τουρίστες, τα κρητικά προϊόντα και οι εταιρείες θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα στο εξωτερικό και θα διευκολυνθεί το άνοιγμα τους σε νέες αγορές.
Επιπλέον, οφείλουμε να επενδύσουμε σημαντικά στον πολιτιστικό τουρισμό, αξιοποιώντας το φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα της Κρήτης. Το τετράπτυχο μεταφορά-ξενάγηση-φιλοξενία-ψυχαγωγία αποτελεί βασικό ζητούμενο και είναι αναγκαίο άμεσα να γίνει πράξη μέσα από συντονισμένες ενέργειες. Τα σημεία αναφοράς του κρητικού πολιτισμού (μουσεία, πολιτιστικά κέντρα, κ.α.) πρέπει να διαμορφωθούν έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενούν κόσμο 24 ώρες την ημέρα, κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
Μία άλλη σημαντική μορφή τουρισμού είναι αυτή της κρουαζιέρας. Πρόκειται για μια τουριστική δραστηριότητα που θα έπρεπε να είμαστε κυρίαρχοι. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λιμάνι στην Κρήτη το οποίο να πληρεί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές (τερματικούς σταθμούς, ειδικά διαμορφωμένες προβλήτες, κ.α.) προκειμένου να λειτουργήσει ως σημείο έναρξης κρουαζιέρας (home port) στη Μεσόγειο. Ένα τέτοιο σύγχρονο λιμάνι αποδεδειγμένα θα απέφερε πολλαπλάσια κέρδη στην Κρήτη, σε σχέση με ένα λιμάνι το οποίο εξυπηρετεί απλά τη στάση κρουαζιερόπλοιων.
Ο τουρισμός, ως οικονομική δραστηριότητα, έχει το πλεονέκτημα του άμεσου αποτελέσματος και η Περιφέρεια Κρήτης θα πρέπει να προσφέρει όλες τις αναγκαίες διευκολύνσεις και παροχές για την ανάπτυξή του.
Η εξασφάλιση υποδομών, τόσο τεχνικών όσο και κοινωνικών, υπό την αιγίδα πάντα της Περιφέρειας Κρήτης, είναι η βασικότερη προϋπόθεση για τη βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος, αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Κρητικών.
Συνεπώς, η μάχη που θα δοθεί πρέπει να αφορά τον εκσυγχρονισμό των υποδομών τουρισμού, αλλά και στην παροχή κινήτρων για νέες ιδέες εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Τώρα μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα! Έχουμε τη δυνατότητα να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τον τουρισμό ευκαιριακά. Πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί στη λογική της επένδυσης που θα αποδώσει σε βάθος χρόνου τα μέγιστα στην Κρήτη.
Κρήτη μπορούμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου