Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Στην 22η θεση της παγκοσμιας καταταξης των πλουσιων οι Ελληνες


Στην 22η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των πλουσίων βρίσκονται οι Έλληνες, σύμφωνα με την «Έκθεση για τον παγκόσμιο πλούτο» της γερμανικής Αllianz. Κατ’ άτομο και κατά μέσο όρο έχουμε σχεδόν 26.000 ευρώ σε τραπεζικές καταθέσεις, χρηματοπιστωτικά προϊόντα (μετοχές, ομόλογα) ή και ασφαλιστικά προϊόντα, τη στιγμή που ο παγκόσμιος μέσος όρος βρίσκεται στις 17.500 ευρώ.
Πρώτοι στην κατάταξη - όπου δεν συνυπολογίζονται ακίνητα ή άλλα κινητά περιουσιακά στοιχεία- είναι οι Ελβετοί με σχεδόν 164.000 ευρώ κατά κεφαλήν περιουσία και ακολουθούν οι Αμερικανοί με σχεδόν 102.000. Στη 16η θέση είναι οι Γερμανοί. Επίσης, οι «αναδυόμενες χώρες» βρίσκονται πολύ πιο πίσω, με μόλις 3.900 ευρώ κατά κεφαλήν περιουσία οι Βραζιλιάνοι, 2.500 οι Κινέζοι, 1.400 οι Ρώσοι και ούτε 550 ευρώ οι Ινδοί.
Η έκθεση αναφέρει ότι μπορεί οι απώλειες από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση να μην έχουν ακόμη πλήρως αποκατασταθεί, όμως οι ιδιωτικές περιουσίες είναι μειωμένες μόλις κατά 4% σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση που άγγιζαν τα 86 τρισ. ευρώ. Σημειώνοντας αύξηση 7,5% μέσα στο 2009, έφθασαν στις αρχές της χρονιάς τα 82,24 τρισ. ευρώ.
Γενικά, σύμφωνα με τους αναλυτές της Αllianz, οι ιδιωτικές περιουσίες αναπτύσσονται από τις αρχές της δεκαετίας με έναν ετήσιο μέσον όρο 3,7%, ο οποίος είναι μικρότερος από τη μέση ανάπτυξη της παγκόσμιας παραγωγής, αλλά συμπεριλαμβάνει και τις περιόδους κρίσης.
«Οι λόγοι γι΄ αυτή την αδύναμη επίδοση εντοπίζονται στις ανεπτυγμένες χώρες. Τα χαμηλά αποταμιευτικά επίπεδα και, κυρίως, η “φούσκα” του Ιnternet περιόρισαν τη μέση ανάπτυξη. Οι μεγαλύτεροι χαμένοι της χρηματοπιστωτικής κρίσης είναι σχεδόν αποκλειστικά οι βιομηχανικές χώρες- με τις ΗΠΑ, Ελλάδα και Ισπανία επικεφαλής», που είδαν τις μέσες περιουσίες τους να μειώνονται σε επίπεδα ως και 14%, σημειώνουν οι αναλυτές. Στις «αναδυόμενες αγορές» οι περιουσίες αυξάνονταν κατά μέσον όρο από 13% ως 17% ετησίως την τελευταία δεκαετία, «ενώ στις αρχές της δεκαετίας οι περιουσίες στις πλούσιες χώρες ήταν 135 φορές μεγαλύτερες απ΄ ό,τι στις φτωχές, τώρα είναι μόνο 45 φορές», προσθέτουν.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας Μίκαελ Χάιζε διευκρινίζει ωστόσο ότι «οι απόλυτες διαφορές εξακολουθούν να είναι πολύ μεγάλες. Η Βόρειος Αμερική, η Δυτική Ευρώπη και η Ιαπωνία εξακολουθούν να κατέχουν πάνω από το 85% του παγκόσμιου πλούτου». Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι σε όλες τις «αναδυόμενες χώρες» η μέση περιουσία δεν καταφέρνει να φθάσει ούτε καν στο μέσο κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα, τη στιγμή που στις πιο πλούσιες χώρες είναι πολλαπλάσια και σε ορισμένες ξεπερνά το τριπλάσιο (Αμερική, Ελβετία, Ιαπωνία, Ταϊβάν).
Οι μέσοι αυτοί αριθμοί δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις ανισότητες στο εσωτερικό των χωρών και γι΄ αυτό οι ερευνητές προσπάθησαν να συνυπολογίσουν τις αποκλίσεις αυτές. Σύμφωνα με αυτούς τους υπολογισμούς, κάπου 565 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ανήκουν σε μια μεσαία τάξη από απόψεως πλούτου (δηλαδή διαθέτουν περιουσίες από 5.300 ως 31.600 ευρώ) και το μεγαλύτερο τμήμα τους δεν ζει στις ανεπτυγμένες χώρες. Στην πιο πλούσια τάξη, εντάσσονται κάπου 493 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως και η συντριπτική τους πλειονότητα ζει στις ανεπτυγμένες χώρες, έστω και αν τώρα, κατά τους ερευνητές, υπάρχουν και 35 εκατομμύρια που ζουν στις φτωχότερες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου