Χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να ανακαλύψουν οι Ελληνικές Εποπτικές Αρχές ότι η ασφαλιστική VDV Leben λειτουργούσε με «πλαστογραφημένες καταστάσεις ασφαλιστικών τοποθετήσεων», ωστόσο της εξέδιδαν πιστοποιητικά φερεγγυότητας και λειτουργίας!
Μπορεί η υπόθεση αυτή να μην είναι αντίστοιχη με αυτή της Ασπίς σε μέγεθος (σε 6000 χιλιάδες υπολογίζονται οι ασφαλισμένοι της σε Ελλάδα και Γερμανία ) αλλά είναι ενδεικτική για το πως γίνονταν οι εποπτικοί έλεγχοι και γενικά γιατί στην Ελλάδα άνοιγαν και έκλειναν ασφαλιστικές εταιρίες, όπως τα club στην παραλιακή.
Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και σε ρεπορτάζ του Τ. Τελλογλου ,το 2010 και πριν μερικούς μήνες η Επιτροπή Εποπτείας της Ιδιωτικής Ασφάλισης ενδιαφέρθηκε να μάθει αν οι ασφαλιστικές τοποθετήσεις της εταιρίας στην Deutsche Bank ήταν πραγματικές.
Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο εκπρόσωπος της γερμανικής τράπεζας με κατηγορηματικό τρόπο έκανε σαφές: «Ελέγξαμε τα ντοκουμέντα που ήταν συνημμένα στο μήνυμά σας. Ανακαλύψαμε ότι δεν είναι έγκυρα και δεν είναι αυθεντικά. Δεν έχουν συνταχθεί από εμάς. Οι υπογραφές πρέπει να έχουν πλαστογραφηθεί.
Τα γεγονότα και οι αριθμοί στα ντοκουμέντα αυτά πρέπει να έχουν πλαστογραφηθεί. Δεν έχουμε πληροφορίες ότι οποιαδήποτε αξιόγραφα στο υποκατάστημά μας του Βίρσεν για λογαριασμό της εταιρείας VDV Leben International ήταν αντικείμενο επικοινωνίας με κάποιο υπουργείο στην Ελλάδα ή με την ΕΠΕΙΑ…».
Οπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ η έρευνα αποκάλυψε οτι , «επί χρόνια δύο υπάλληλοι της Deutsche Bank, από το υποκατάστημα Βίρσεν, εφέροντο να βεβαιώνουν την εταιρεία και μέσω αυτής τις ελεγκτικές αρχές του υπουργείου Εμπορίου ότι η VDV Leben διατηρούσε λογαριασμό με αξίες από 23 εκατ. ευρώ (2002) έως και 42 εκατ. ευρώ (2009).
Οι βεβαιώσεις εκχωρούνταν στο ελληνικό υπουργείο Εμπορίου και συγκεκριμένα στη διεύθυνση ασφαλιστικών εταιρειών και στη συνέχεια στην ΕΠΕΙΑ. Το τελευταίο παρόμοιο «πιστοποιητικό» εστάλη στην ΕΠΕΙΑ στις 28 Οκτωβρίου του 2010 και φυσικά ήταν πλαστό.
Εως το 2010 η VDV Leben, ασφαλιστική εταιρεία στον κλάδο ζωής με παράλληλη δραστηριότητα στη Γερμανία, δεν είχε απασχολήσει σοβαρά και για οποιονδήποτε λόγο τις εποπτικές αρχές. Ο έλεγχος ασκούνταν με βάση τα πιστοποιητικά που χορηγούσε η διοίκηση της εταιρείας για τα αποθεματικά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ ,η υπόθεση VDV Leben άρχισε να απασχολεί τις εποπτικές αρχές μετά καταγγελίες καταναλωτών στην εποπτική αρχή της Γερμανίας (BaFin) για τη μη καταβολή αποζημιώσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου