Τι απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην εκπομπή «Η έκτη μέρα» του Αθήνα 9.84
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: κ. Υπουργέ πέστε μου σε τι ωφελεί να γίνεται τόση συζήτηση αυτές τις ημέρες για τον ανασχηματισμό; Πέστε μου σε τι ωφελεί. Τι ωφελεί την κυβέρνηση και τι ωφελεί και τους πολίτες.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι δεν ωφελεί καθόλου. Ούτε την κυβέρνηση ούτε τους πολίτες. Τώρα θα μου πείτε -για να σας προλάβω λίγο- ότι ο ανασχηματισμός τροφοδοτείται από συγκεκριμένες πηγές, υπάρχουν και οι διαρροές, θα μου το πείτε...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Θα σας πω για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης…
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κοιτάξτε, ίσως είναι ελκυστικό και είναι και λίγο πιπεράτο, ας μου επιτραπεί η έκφραση, να συζητάμε για εναλλαγές προσώπων σε μια κυβέρνηση. Δεν είναι όμως καθόλου παραγωγικό. Η παραγωγή έργου και πολιτικής είναι μια τελείως διαφορετική διαδικασία. Υπάρχει όμως εκ των πραγμάτων ένα ζήτημα: ότι έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές μπροστά, υπάρχει μια πιθανότητα κάποια μέλη του υπουργικού συμβουλίου - είναι ένα ενδεχόμενο - να συμμετέχουν και ίσως χρειαστεί να συμπληρωθούν κενά. Νομίζω ότι μόνο σε αυτή τη βάση μπορούμε να συζητάμε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Πάντως εγώ κ. Υπουργέ θα σας έλεγα ότι, επειδή ξέρετε ότι είμαι 30 χρόνια πολιτικός συντάκτης, όποτε συζητιόταν ανασχηματισμός πολύ, εξέπνεε μετά. Διότι έχανε αυτή τη δυναμική την οποία θέλει να δώσει σε μια κυβέρνηση. Αλλά αυτό βέβαια είναι δική μου άποψη. Εσείς πιθανότατα να έχετε μια άλλη.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κι εγώ συμφωνώ κ. Παναγιωταρέα σ` αυτό. Να σας πως όμως, σ` αυτή τη φάση που είναι η κυβέρνηση δεν έχει ανάγκη από μια επικοινωνιακή δυναμική ανασχηματισμού. Δεν λέμε ότι τα έχουμε λυμένα όλα, θα ήταν αμετροέπεια. Ζούμε σε έκτακτες συνθήκες, το τοπίο είναι τόσο ρευστό καθημερινά, κάθε μέρα είναι τελείως διαφορετική από την προηγούμενη, ο προγραμματισμός γίνεται μέχρις ένα σημείο γιατί πολλές φορές ανατρέπονται...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Μέρα τη μέρα, το αντιλαμβάνομαι.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μέρα με την ημέρα, άρα πρέπει να έχουμε μια δυναμική και μια συνέπεια τέτοια, που να μην έχει να κάνει τόσο με πρόσωπα, όσο με πολιτικές. Νομίζω ότι αυτό είναι το σημαντικό για μας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Θέλω να κάνω μια ακόμη παρατήρηση σ` αυτό που είπατε για πρόσωπα. Θέλω να σας πω ότι δεν βοηθάει κανένα να ξέρει, δυο μήνες συνεχώς, να βλέπει συνεχώς το όνομά του στις εφημερίδες, δυο μήνες συνεχώς, ότι είναι άχρηστος, ότι κόβεται, ότι είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος. Πρέπει εδώ να σας πω ότι και τα ονόματα τα οποία βλέπω να εμφανίζονται τακτικά και κυρίως στο φίλιο, προς την κυβέρνηση, τύπο, δεν είναι τα χειρότερα. Είναι οι άνθρωποι που έχουν προσπαθήσει πάρα πολύ. Και επίσης βλέπω ένα μένος εναντίον των γυναικών. Και θέλω να το σημειώσετε αυτό κ. Υπουργέ. Οι γυναίκες προσφέρουν πάρα πολλά στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. Αν θέλετε να σας πω κιόλας, το θέμα του χειρισμού π.χ. της κ. Μπιρμπίλη δεν ήταν το αρμόζον. Γιατί είδα σε εφημερίδες να γράφεται ότι η κ. Μπιρμπίλη χρωστάει χάρη στον Πρωθυπουργό που την έκανε υπουργό. Ξέρετε, κανένας δεν χρωστάει χάρη σε κανέναν κ. Υπουργέ. Θα έλεγα μάλιστα ότι αυτές οι γυναίκες πρόσφεραν ένα άλλο πνεύμα στην κυβέρνηση και αυτό το εκτίμησε πάρα πολύ ο κόσμος.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα συμφωνούσα κι εγώ κ. Παναγιωταρέα. Και ήμουν και χτες σε κάποια συνέντευξη, σε συνάδελφό σας, ακριβώς υπερασπίστηκα όχι την κ. Μπιρμπίλη σαν πρόσωπο, αλλά σαφώς και δεν θα μπορούσα να είμαι στη γραμμή ότι φέρθηκε μ` ένα ήθος που δεν ήταν το πρέπον.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Θα ήταν πραγματικά άδικο γι' αυτή τη νέα γυναίκα να θεωρηθεί όλα αυτά που λένε.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αδικεί και την κ. Μπιρμπίλη, αδικεί όμως και τον Πρωθυπουργό, ο οποίος σαφώς και δεν έβαλε άτομα στο κυβερνητικό σχήμα...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Και τι σημαίνει κ. υπουργέ: "δυσαρεστήθηκε το Μαξίμου". Τι σημαίνει αυτό; Το ακούγαμε, το ακούμε όλα τα χρόνια. Τίποτα δεν σημαίνει.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απολύτως τίποτα. Κυρία Παναγιωταρέα δεν σημαίνει τίποτα, γιατί ακριβώς δεν ξέρουμε, δεν προσδιορίζεται ποιο είναι αυτό το Μαξίμου, το οποίο είναι δυσαρεστημένο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Τι είναι αυτό το Μαξίμου δηλαδή, επιτέλους.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι κάτι το οποίο είναι τελείως αόρατο και δεν υπάρχει. Όταν έχουμε να κάνουμε, ειδικά τώρα, επειδή είπαμε για την κ. Μπιρμπίλη, με θέματα ενεργειακής πολιτικής, με θέματα απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, είναι δυνατόν...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Είναι ένας έντιμος και εργατικός άνθρωπος η κ. Μπιρμπίλη κ. Υπουργέ. Να σας πω κάτι ακόμη. Σε τι θα χρειαζόταν ένας δομικός ανασχηματισμός για παράδειγμα. Θα σήμαινε κατά κάποιο τρόπο ότι είχε αποτύχει η έως τώρα πολιτική του ενός έτους. Μα δε νομίζω ότι αυτό το πράγμα κρίνεται μέσα σ ένα χρόνο.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και η δική μου αίσθηση είναι αυτή ότι δεν ξέρω αν προλάβαμε να κριθούμε και μάλιστα όταν ο κάθε Υπουργός, όπως είπατε προηγουμένως, είχε την πρόκληση να αντιμετωπίζει καινούργιες καταστάσεις, απρόβλεπτες, κάθε μέρα. Αυτό που μπορώ να συνεισφέρω εγώ σ` αυτή τη συζήτηση είναι ότι -από προσωπική επίγνωση και μόνο- ότι όλοι οι Υπουργοί, σε όλα τα Υπουργεία, όλα τα επιτελικά στελέχη τα οποία βοηθούσαν, τα οποία έχουν ρόλο μάλλον, όχι βοηθούσαν, στο κυβερνητικό έργο, δούλευαν και δουλεύουν σκληρά, πάρα πολύ σκληρά, δεν έμεινε ούτε μια μέρα που να είναι μέρα ρουτίνας για όλους μας και πιστεύω ότι φτάσαμε σ ένα σημείο, που κανείς δεν μπορεί να πει ότι απέτυχε κάποιος Υπουργός ή εν πάσει περιπτώσει ότι δεν έκανε σωστά το έργο του.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Τουλάχιστον ας δώσουμε λίγη ανοχή. Διαβάζω μετ` επιτάσεως αυτά που γράφονται για τη δεύτερη δόση και τα οποία τη συνόδευσαν. Και πρέπει να σας πως ότι έχουμε όλοι την αίσθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ έχει ήδη αποφασίσει για νέα μέτρα. Πιστεύω ότι θα πήγατε λίγες μέρες στην Κομοτηνή αυτές τις μέρες, θα βρήκατε λίγο χρόνο να πάτε στην πατρίδα σας.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Ωραία, πολύ καλά. Πιστεύω θα σας είπαν οι συμπατριώτες σας ότι δεν αντέχει κανείς πολίτης, άλλο, για νέα μέτρα.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα είναι η αίσθηση την οποία φέρνουμε όλοι μας. Από κει και πέρα επειδή ζούμε στην κοινωνία, κυκλοφορούμε, παρόλο που κάποιοι θέλουν να απομονώσουν τους πολιτικούς μέσα στα γραφεία τους και θέλουν να τους τρομοκρατήσουν σε μια λογική ότι...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Θα έχουν την αποδοκιμασία του κόσμου. Δεν είναι αλήθεια αυτό.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ακριβώς. Βεβαίως δεν είναι αλήθεια. Κι` εμείς κυκλοφορούμε στον κόσμο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Όσο πιο πολύ βγαίνετε στον κόσμο τόσο καλύτερα και τόσο πιο ασφαλής νιώθει ο κόσμος. Όχι εσείς. Όλοι οι πολιτικοί όλων των κομμάτων.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όλοι μας. Και είναι σημαντικό να συζητάμε, που συζητάμε ούτως ή άλλως με τους συμπολίτες μας. Εκείνο το οποίο είναι, όντως, ότι όσοι εκλήθησαν να υποστούν αυτές τις αποφάσεις και τα μέτρα, τα οποία πολλές φορές ήταν σκληρά και επώδυνα…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Μα και έκτακτα και πάλι έκτακτη φορολόγηση και πάλι έκτακτη φορολόγηση. Πόσο μπορεί να αντέξει κάποιος με τόσες έκτακτες φορολογήσεις; Δεν τις αντέχεις πια.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Από κει και πέρα υπάρχει μια σειρά αλλαγών και αποφάσεων που μπορούν να αλλάξουν το τοπίο ακόμη περισσότερο, που δεν θα έχουν να κάνουν όμως με άμεση επίπτωση τη χειροτέρευση στην ποιότητα ζωής του απλού Έλληνα πολίτη. Ίσα-ίσα το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παίρνουμε αποφάσεις να βελτιώνεται. Αλλά κ. Παναγιωταρέα είπατε ότι υπάρχει μια αίσθηση. Δεν είναι όμως η πραγματικότητα έτσι όπως αντανακλάται προς τα έξω και έτσι όπως βγαίνει και από, υποτίθεται, από την ενημέρωση η οποία γίνεται.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Μην έρθετε και μου πείτε από το Νοέμβριο, μετά τις εκλογές, ότι ξέρετε, τι να κάνουμε, έτσι πρέπει να γίνουν τα πράγματα. Θα κρατήσω την κασέτα που μου λέτε σήμερα.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει περίπτωση. Γιατί αυτά που λέμε μένουν και είμαστε σε μια εποχή πλέον που υπάρχει μια ισορροπία, υπάρχει μια σταθερότητα, όπου δεν μπορούμε να πούμε ότι τα χτεσινά ανατρέπονται από τα αυριανά. Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν νέα μέτρα το 2010. Δεν υπάρχει καν νέο Μνημόνιο. Δηλαδή δεν μπορώ να διανοηθώ, όχι μόνον εγώ, αλλά και όλο το επιτελείο ως κυβέρνηση, από πού προέκυψε ότι υπάρχει νέο Μνημόνιο, όταν απλώς υπάρχει επικαιροποίηση. Εκ των πραγμάτων όμως γίνεται επικαιροποίηση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Βρε αδελφέ, αυτή η επικαιροποίηση δεν μπορεί να είναι προς όφελός μας κάποια στιγμή; Είναι ανάγκη να είναι όλες δυσμενείς οι επικαιροποιήσεις;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, όχι. Δεν θα είναι δυσμενείς. Πρώτα απ` όλα γιατί στους στόχους μας είμαστε μέσα. Για τα έσοδα υπάρχουν τρόποι να ενισχυθούν. Και τα έσοδα δεν ενισχύονται με το να μπει η φορολογία σε ανθρώπους οι οποίοι...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Ούτε να πάει 25% το ΦΠΑ. Έτσι δεν είναι;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: κ. Παναγιωταρέα για το ΦΠΑ το Μνημόνιο προβλέπει το τι θα γίνει το 2011. Και ό,τι προβλέπεται θα το κάνουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο. Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν έκτακτα μέτρα, ακόμη και αύξηση στο ΦΠΑ, τα οποία δεν αναφέρονται στο Μνημόνιο και φυσικά δεν υπάρχουν μέσα στο 2010. Αυτό είναι δεδομένο. Ό,τι λέει το Μνημόνιο θα το κάνουμε, θα το κάνουμε όχι γιατί μας το επιβάλλουν. Και εδώ θα πρέπει να ξαναδούμε τι σημαίνει Μνημόνιο. Θα πρέπει κάποτε να αντιληφθούμε ότι το Μνημόνιο μπορεί να ήταν μια κατάσταση για να σώσουμε τη χώρα, για να μπορούμε να δανειζόμαστε, αλλά εμείς μέσα σ` αυτό το Μνημόνιο βάλαμε και μεγάλες αλλαγές, οι οποίες υλοποιούνται, άρα δεν πρέπει να το δαιμονοποιούμε. Αλλά ό,τι υπάρχει δρομολογημένο μέσα θα γίνει. Η απαρέγκλιτη τήρηση είναι σημαντικός όρος και επιβίωσής μας και στο να προχωρήσουμε μπροστά. Και επιτέλους, εμείς ως κυβέρνηση έχουμε αποφασίσει πλέον να μιλάμε για το μέλλον. Έχουμε αποφασίσει να κοιτάζουμε μπροστά, να δίνουμε διεξόδους. Και γι' αυτό είπα και το λέω συνέχεια ότι όταν λέμε για κοινωνικό πακέτο δεν μιλάμε για δέσμη μέτρων...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Ξέρετε, αυτό που χρειάζεται ο κόσμος είναι να βγει κάποιος να τους πει: ξέρετε, θα στριμωχτούμε τώρα, αλλά μόλις φτιάξουν τα πράγματα θα δώσουμε και κάποιες αυξήσεις, θα κάνουμε κι αυτό. Χρειάζεται μια αισιοδοξία και μια ελπίδα στον κόσμο. Θέλω όμως κάτι άλλο να σας ρωτήσω. Βλέπω να υπάρχει δυστοκία στις υποψηφιότητες για την τοπική αυτοδιοίκηση. Και βλέπω ότι ακούγονται ονόματα, τα οποία είναι τετριμμένα πολιτικά. Ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύθηκε έως τώρα ο Γιώργος Παπανδρέου στην προηγούμενη φάση ήταν να βάλει νέους ανθρώπους, νέα πρόσωπα, άφθαρτα πρόσωπα, πράγμα το οποίο νομίζω έδωσε μια πολύ μεγάλη ώθηση στο κόμμα. Τώρα βλέπω όμως ότι υποχωρεί στο θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τι νομίζετε ότι θα γίνει τελικά;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχουν αποφάσεις τέτοιες ώστε να δικαιολογούν μια υποχώρηση...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Δυστυχώς ο αρμόδιος της επιτροπής ο κ. Τσούρας είναι Σφήγκα, δεν ανοίγει τα χαρτιά του, δεν μιλάει, όπως αντιλαμβάνεστε, αυτή τη στιγμή.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και καλά κάνει ο κ. Τσούρας γιατί αλίμονο, αν κάθε σενάριο το οποίο διακινούνταν, το επιβεβαίωνε ή το απέρριπτε. Είναι σημαντικό, ο Θανάσης Τσούρας είναι ένα στέλεχος το οποίο έχει δώσει δείγματα σοβαρότητας, πολιτισμού και συνέπειας και πραγματικά είναι μια εγγύηση, μαζί με τον γενικό γραμματέα βέβαια τον Σ. Ξυνίδη, ότι οι υποψηφιότητες που θα στηριχτούν θα είναι σημαντικές. Από κει και πέρα κ. Παναγιωταρέα νομίζω ότι ας περιμένουμε να ακούσουμε τι θα γίνει, να υπάρχει ένα καταστάλαγμα των υποψηφιοτήτων που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, για να δούμε πραγματικά και να κάνουμε κι εμείς τον απολογισμό μας για το αν έχουμε νέα πρόσωπα ή όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Ας πούμε ο κ. Σγουρός ήταν μια πολύ επιτυχημένη, πάρα πολύ επιτυχημένη, ειλικρινά σας το λέω, επιλογή, παλιά, του ΠΑΣΟΚ. Και ίσως να πρέπει να επιμείνετε σ αυτό. Αυτό είναι προσωπικό που λέω βεβαίως και να μου το συγχωρήσετε.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αλίμονο, θα πρέπει να ακούμε τους πάντες.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Θα ήθελα να σας μιλήσω λίγο για τον ΟΣΕ. Βλέπω ότι προσπαθείτε να εξυγιάνετε αυτό το πράγμα το οποίο έχει καταντήσει πλέον, τι να σας πω. Όμως, ξέρετε, όλη η Ευρώπη στηρίζεται στους σιδηροδρόμους. Και εσείς το ξέρετε πολύ καλά. Εμείς αυτό το πράγμα δεν το αναπτύξαμε ποτέ. Και τώρα μαθαίνω ότι συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο. Δεν προσφέρουμε δηλαδή στον πολίτη μια δυνατότητα ανάμεσα στο λεωφορείο και στο αεροπλάνο. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις χερσαίες μεταφορές εννοώ και τις συγκοινωνίες.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: κ. Παναγιωταρέα, όντως, όσοι έχουμε κάνει κάποια ταξίδια στο εξωτερικό, βλέπουμε ότι ο σιδηρόδρομος, είναι το κύριο μεταφορικό μέσο. Εμείς δυστυχώς εδώ στην Ελλάδα, επειδή οι παθογένειες δεκαετιών μας έχουν πυροδοτήσει καταστάσεις οι οποίες κάθε άλλο παρά σύγχρονες είναι και ευρωπαϊκές, έχουμε ένα σιδηρόδρομο ο οποίος...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: κ. Πεταλωτή, αν είχε μείνει ο Τσούρας τότε στο υπουργείο Συγκοινωνιών και δεν είχε αλλαχθεί με τον Μαντέλη σήμερα θα είχαμε καλό ΟΣΕ. Αλλά βλέπετε τα πράγματα δεν πήγαν όπως έπρεπε να πάνε.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: ΄Εχουμε ένα σιδηρόδρομο κ. Παναγωταρέα ο οποίος κοστίζει στον ελληνικό λαό 3 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Το δίκτυο είναι πεπαλαιωμένο, οι ταχύτητες είναι άθλιες...
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ακριβώς. Τα ξέρουμε, τα γνωρίζουμε. Δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι έτσι όπως είναι τα πράγματα βρίσκουμε ένα τρόπο, με ένα κουμπί, να βελτιώσουμε τις καταστάσεις. Εάν δεν κάνουμε αυτά τα οποία πρέπει, και έχει εν μέρει βγάλει προς τα έξω η κυβέρνηση για τις περικοπές δρομολογίων, για αύξηση ίσως εισιτηρίου, εάν δεν κάνουμε πιο ορθολογιστική τη λειτουργία του ΟΣΕ, να τον συμμαζέψουμε πρώτα απ` όλα, δεν μπορούμε ούτε να τον βελτιώσουμε ούτε να τον επεκτείνουμε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: κ. Υπουργέ έχω μια τελευταία ερώτηση αλλά πολύ σημαντική για όλους μας. Βλέπω και διαβάζω ότι θα έχουμε αύξηση στα εισιτήρια πρώτα-πρώτα.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν μπορώ να σας απαντήσω εγώ αυτή τη στιγμή. Γιατί δεν το γνωρίζω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Ξέρετε αυτό χτυπάει πιο πολύ τους ανθρώπους τους εργαζόμενους και αυτούς που χρησιμοποιούν πιο πολύ τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι ξεκάθαρο, είναι σαφές κ. Παναγιωταρέα αυτό. Αυτό που μας ενδιαφέρει όμως είναι να υπάρχει μια εξυγίανση. Και φυσικά όχι εξυγίανση οικονομική ενός οργανισμού οποιουδήποτε. Να υπάρχει προοπτική. Από τη στιγμή που εμείς δίνουμε προοπτική, τότε νομίζω ότι αυτό είναι το πιο μακροπρόθεσμο και το πιο σοβαρό. Φυσικά με τη λιγότερη επιβάρυνση στον Έλληνα πολίτη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Ωραία, ένα. Θα ανεβούν τα τιμολόγια στη ΔΕΗ κ. υπουργέ; Δηλαδή δεν μας φτάνουν όλα τα άλλα, από Σεπτέμβρη θα πρέπει να πληρώνουμε και περισσότερο το ηλεκτρικό που καταναλώνουμε;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η μέριμνα της πολιτείας, η μέριμνα της κυβέρνησης είναι να έχουμε τη φθηνότερη ενέργεια.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Αυτή τη στιγμή έχουμε την ακριβότερη σε όλη την Ευρώπη πάντως.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γι' αυτό ακριβώς κ. Παναγιωταρέα υπάρχει ανάγκη να απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας, δίχως να πουληθούν μονάδες της ΔΕΗ, αυτό είναι αποφασισμένο, αυτό είναι το κυριότερο στοιχείο για μας. Και νομίζω ότι σ' αυτή τη φάση η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι αυτή, η οποία πραγματικά θα την κάνει προσιτή την ενέργεια...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Όχι μόνο. Είναι και το μόνο πράγμα που μπορεί να γίνει ανάπτυξη. Να ξεκινήσει από κει.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως, βεβαίως.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Να σας ρωτήσω και το τρίτο. Θα έχουμε αύξηση στην τιμή του αερίου;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι ειδικά τα ζητήματα και δεν μπορώ να σας απαντήσω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Θέλω να ελπίζω όμως ότι θα σκεφτείτε ότι επειδή ανεβαίνουν τα πάντα, αλλά οι μισθοί μας είτε μένουν είτε πέφτουν, στην προκειμένη περίπτωση οι μισθοί όλων μας μάλλον έχουν μειωθεί σημαντικά...
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ήταν άμεση ανάγκη όμως για να μπορούμε να έχουμε υπόσταση ως χώρα κ. Παναγιωταρέα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Ναι, αλλά πρέπει να ζήσουμε κιόλας. Έχετε δίκιο αλλά πρέπει να ζήσουμε.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως πρέπει να ζήσουμε. Και αυτό το να ζήσουμε έχει να κάνει και με την κοινωνική διάσταση που βάζουμε στην πολιτική μας, έχει να κάνει και με την προοπτική, γιατί αν δεν υπάρχει ελληνική οικονομία τότε είναι που δεν θα μπορεί να ζήσει κανείς. Εμείς θέλουμε να αναταχθεί η ελληνική οικονομία, να υπάρξει ανάπτυξη και από κει και πέρα, φυσικά, το ατομικό εισόδημα του καθενός από μας θα πρέπει να διορθωθεί, με νέες βάσεις όμως. Δεν μπορούμε να πάμε ούτε με επιδοματική πολιτική ούτε με όρους παρελθόντος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Κόβουμε από παντού. Πέστε μου σας παρακαλώ. Εσείς πιστεύετε ότι ο πρωθυπουργός -φαντάζομαι θα είστε ήδη ενημερωμένος- στο λόγο του στη ΔΕΘ πρόκειται να δώσει κάποια καινούργια στοιχεία για το πώς θα βαδίσουμε;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα υπάρχουν καινούργια στοιχεία και νομίζω κ. Παναγωταρέα ότι αυτή είναι η ακριβής έκφραση που πρέπει να χρησιμοποιήσω κι εγώ. Νέα στοιχεία για το πώς θα προχωρήσουμε. Ούτε νέα επιδόματα ούτε εξαγγελίες, που του χρόνου, αν τις διαβάσει κανείς, θα είναι μια από τα ίδια και δεν θα έχουν υλοποιηθεί. Εμείς θα δώσουμε τη νέα διάσταση, εκείνο το στίγμα του πώς προχωράμε ως χώρα. Και νομίζω ότι η συμβολή όλων μας είναι απαραίτητη σ` αυτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Πιστεύετε ότι οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης θα είναι ένα πρόσθετο στοιχείο ενίσχυσης της κυβέρνησης;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι εκλογές, το τι θα βγάλουν αυτές οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί, έχει σημασία στο τι τοπική αυτοδιοίκηση θέλουμε, ποιους νέους δήμους θέλουμε, πώς θέλουμε τους νέους δήμους, γιατί θα έχει άμεση επίπτωση και στο επιτελικό κράτος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Επομένως, το αποτέλεσμα των εκλογών θα σημαίνει ότι είναι μάλλον υπέρ της κυβέρνησης ή κατά της κυβέρνησης, όποιο κι αν είναι, έτσι δεν είναι; Έτσι το βλέπετε.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, η άποψή μου, η προσωπική μου άποψη αυτή τη στιγμή, είναι ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθορίσει μακροπρόθεσμα τι είδους χώρα θέλουμε. Τι τοπική αυτοδιοίκηση, τι κράτος, ποιους ανθρώπους, οι οποίοι μπορούν να τραβήξουν ή δεν μπορούν να τραβήξουν, ποιοι πιστεύουν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο και μακροπρόθεσμο από το αν θα υπάρχει μια επικοινωνιακή άποψη για το αν η κυβέρνηση αυτή έχει πετύχει ή όχι…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Να ξέρετε ότι αν δεν δουλέψει αυτό το σχέδιο της τοπικής αυτοδιοίκησης και περισσέψουν τα σκάνδαλα και η κακοδιαχείριση θα έχουμε καταστροφικά αποτελέσματα. Ας είναι.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Συμφωνώ κ. Παναγιωταρέα, γιατί και η κοινωνική συνοχή που είναι ζητούμενο, ειδικά σ` αυτές τις δύσκολες εποχές, θα περάσει μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση. Και είναι πολύ σημαντικό για όλους μας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που είσαστε μαζί μου σήμερα το μεσημέρι και σας εύχομαι τουλάχιστον να κάνετε ένα μπάνιο σήμερα και αύριο. Να ξεκουραστείτε.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να είστε καλά. Ευχαριστώ πολύ.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι δεν ωφελεί καθόλου. Ούτε την κυβέρνηση ούτε τους πολίτες. Τώρα θα μου πείτε -για να σας προλάβω λίγο- ότι ο ανασχηματισμός τροφοδοτείται από συγκεκριμένες πηγές, υπάρχουν και οι διαρροές, θα μου το πείτε...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Θα σας πω για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης…
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κοιτάξτε, ίσως είναι ελκυστικό και είναι και λίγο πιπεράτο, ας μου επιτραπεί η έκφραση, να συζητάμε για εναλλαγές προσώπων σε μια κυβέρνηση. Δεν είναι όμως καθόλου παραγωγικό. Η παραγωγή έργου και πολιτικής είναι μια τελείως διαφορετική διαδικασία. Υπάρχει όμως εκ των πραγμάτων ένα ζήτημα: ότι έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές μπροστά, υπάρχει μια πιθανότητα κάποια μέλη του υπουργικού συμβουλίου - είναι ένα ενδεχόμενο - να συμμετέχουν και ίσως χρειαστεί να συμπληρωθούν κενά. Νομίζω ότι μόνο σε αυτή τη βάση μπορούμε να συζητάμε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Πάντως εγώ κ. Υπουργέ θα σας έλεγα ότι, επειδή ξέρετε ότι είμαι 30 χρόνια πολιτικός συντάκτης, όποτε συζητιόταν ανασχηματισμός πολύ, εξέπνεε μετά. Διότι έχανε αυτή τη δυναμική την οποία θέλει να δώσει σε μια κυβέρνηση. Αλλά αυτό βέβαια είναι δική μου άποψη. Εσείς πιθανότατα να έχετε μια άλλη.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κι εγώ συμφωνώ κ. Παναγιωταρέα σ` αυτό. Να σας πως όμως, σ` αυτή τη φάση που είναι η κυβέρνηση δεν έχει ανάγκη από μια επικοινωνιακή δυναμική ανασχηματισμού. Δεν λέμε ότι τα έχουμε λυμένα όλα, θα ήταν αμετροέπεια. Ζούμε σε έκτακτες συνθήκες, το τοπίο είναι τόσο ρευστό καθημερινά, κάθε μέρα είναι τελείως διαφορετική από την προηγούμενη, ο προγραμματισμός γίνεται μέχρις ένα σημείο γιατί πολλές φορές ανατρέπονται...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Μέρα τη μέρα, το αντιλαμβάνομαι.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μέρα με την ημέρα, άρα πρέπει να έχουμε μια δυναμική και μια συνέπεια τέτοια, που να μην έχει να κάνει τόσο με πρόσωπα, όσο με πολιτικές. Νομίζω ότι αυτό είναι το σημαντικό για μας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Θέλω να κάνω μια ακόμη παρατήρηση σ` αυτό που είπατε για πρόσωπα. Θέλω να σας πω ότι δεν βοηθάει κανένα να ξέρει, δυο μήνες συνεχώς, να βλέπει συνεχώς το όνομά του στις εφημερίδες, δυο μήνες συνεχώς, ότι είναι άχρηστος, ότι κόβεται, ότι είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος. Πρέπει εδώ να σας πω ότι και τα ονόματα τα οποία βλέπω να εμφανίζονται τακτικά και κυρίως στο φίλιο, προς την κυβέρνηση, τύπο, δεν είναι τα χειρότερα. Είναι οι άνθρωποι που έχουν προσπαθήσει πάρα πολύ. Και επίσης βλέπω ένα μένος εναντίον των γυναικών. Και θέλω να το σημειώσετε αυτό κ. Υπουργέ. Οι γυναίκες προσφέρουν πάρα πολλά στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. Αν θέλετε να σας πω κιόλας, το θέμα του χειρισμού π.χ. της κ. Μπιρμπίλη δεν ήταν το αρμόζον. Γιατί είδα σε εφημερίδες να γράφεται ότι η κ. Μπιρμπίλη χρωστάει χάρη στον Πρωθυπουργό που την έκανε υπουργό. Ξέρετε, κανένας δεν χρωστάει χάρη σε κανέναν κ. Υπουργέ. Θα έλεγα μάλιστα ότι αυτές οι γυναίκες πρόσφεραν ένα άλλο πνεύμα στην κυβέρνηση και αυτό το εκτίμησε πάρα πολύ ο κόσμος.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα συμφωνούσα κι εγώ κ. Παναγιωταρέα. Και ήμουν και χτες σε κάποια συνέντευξη, σε συνάδελφό σας, ακριβώς υπερασπίστηκα όχι την κ. Μπιρμπίλη σαν πρόσωπο, αλλά σαφώς και δεν θα μπορούσα να είμαι στη γραμμή ότι φέρθηκε μ` ένα ήθος που δεν ήταν το πρέπον.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Θα ήταν πραγματικά άδικο γι' αυτή τη νέα γυναίκα να θεωρηθεί όλα αυτά που λένε.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αδικεί και την κ. Μπιρμπίλη, αδικεί όμως και τον Πρωθυπουργό, ο οποίος σαφώς και δεν έβαλε άτομα στο κυβερνητικό σχήμα...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Και τι σημαίνει κ. υπουργέ: "δυσαρεστήθηκε το Μαξίμου". Τι σημαίνει αυτό; Το ακούγαμε, το ακούμε όλα τα χρόνια. Τίποτα δεν σημαίνει.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απολύτως τίποτα. Κυρία Παναγιωταρέα δεν σημαίνει τίποτα, γιατί ακριβώς δεν ξέρουμε, δεν προσδιορίζεται ποιο είναι αυτό το Μαξίμου, το οποίο είναι δυσαρεστημένο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Τι είναι αυτό το Μαξίμου δηλαδή, επιτέλους.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι κάτι το οποίο είναι τελείως αόρατο και δεν υπάρχει. Όταν έχουμε να κάνουμε, ειδικά τώρα, επειδή είπαμε για την κ. Μπιρμπίλη, με θέματα ενεργειακής πολιτικής, με θέματα απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, είναι δυνατόν...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Είναι ένας έντιμος και εργατικός άνθρωπος η κ. Μπιρμπίλη κ. Υπουργέ. Να σας πω κάτι ακόμη. Σε τι θα χρειαζόταν ένας δομικός ανασχηματισμός για παράδειγμα. Θα σήμαινε κατά κάποιο τρόπο ότι είχε αποτύχει η έως τώρα πολιτική του ενός έτους. Μα δε νομίζω ότι αυτό το πράγμα κρίνεται μέσα σ ένα χρόνο.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και η δική μου αίσθηση είναι αυτή ότι δεν ξέρω αν προλάβαμε να κριθούμε και μάλιστα όταν ο κάθε Υπουργός, όπως είπατε προηγουμένως, είχε την πρόκληση να αντιμετωπίζει καινούργιες καταστάσεις, απρόβλεπτες, κάθε μέρα. Αυτό που μπορώ να συνεισφέρω εγώ σ` αυτή τη συζήτηση είναι ότι -από προσωπική επίγνωση και μόνο- ότι όλοι οι Υπουργοί, σε όλα τα Υπουργεία, όλα τα επιτελικά στελέχη τα οποία βοηθούσαν, τα οποία έχουν ρόλο μάλλον, όχι βοηθούσαν, στο κυβερνητικό έργο, δούλευαν και δουλεύουν σκληρά, πάρα πολύ σκληρά, δεν έμεινε ούτε μια μέρα που να είναι μέρα ρουτίνας για όλους μας και πιστεύω ότι φτάσαμε σ ένα σημείο, που κανείς δεν μπορεί να πει ότι απέτυχε κάποιος Υπουργός ή εν πάσει περιπτώσει ότι δεν έκανε σωστά το έργο του.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Τουλάχιστον ας δώσουμε λίγη ανοχή. Διαβάζω μετ` επιτάσεως αυτά που γράφονται για τη δεύτερη δόση και τα οποία τη συνόδευσαν. Και πρέπει να σας πως ότι έχουμε όλοι την αίσθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ έχει ήδη αποφασίσει για νέα μέτρα. Πιστεύω ότι θα πήγατε λίγες μέρες στην Κομοτηνή αυτές τις μέρες, θα βρήκατε λίγο χρόνο να πάτε στην πατρίδα σας.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Ωραία, πολύ καλά. Πιστεύω θα σας είπαν οι συμπατριώτες σας ότι δεν αντέχει κανείς πολίτης, άλλο, για νέα μέτρα.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα είναι η αίσθηση την οποία φέρνουμε όλοι μας. Από κει και πέρα επειδή ζούμε στην κοινωνία, κυκλοφορούμε, παρόλο που κάποιοι θέλουν να απομονώσουν τους πολιτικούς μέσα στα γραφεία τους και θέλουν να τους τρομοκρατήσουν σε μια λογική ότι...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Θα έχουν την αποδοκιμασία του κόσμου. Δεν είναι αλήθεια αυτό.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ακριβώς. Βεβαίως δεν είναι αλήθεια. Κι` εμείς κυκλοφορούμε στον κόσμο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Όσο πιο πολύ βγαίνετε στον κόσμο τόσο καλύτερα και τόσο πιο ασφαλής νιώθει ο κόσμος. Όχι εσείς. Όλοι οι πολιτικοί όλων των κομμάτων.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όλοι μας. Και είναι σημαντικό να συζητάμε, που συζητάμε ούτως ή άλλως με τους συμπολίτες μας. Εκείνο το οποίο είναι, όντως, ότι όσοι εκλήθησαν να υποστούν αυτές τις αποφάσεις και τα μέτρα, τα οποία πολλές φορές ήταν σκληρά και επώδυνα…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Μα και έκτακτα και πάλι έκτακτη φορολόγηση και πάλι έκτακτη φορολόγηση. Πόσο μπορεί να αντέξει κάποιος με τόσες έκτακτες φορολογήσεις; Δεν τις αντέχεις πια.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Από κει και πέρα υπάρχει μια σειρά αλλαγών και αποφάσεων που μπορούν να αλλάξουν το τοπίο ακόμη περισσότερο, που δεν θα έχουν να κάνουν όμως με άμεση επίπτωση τη χειροτέρευση στην ποιότητα ζωής του απλού Έλληνα πολίτη. Ίσα-ίσα το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παίρνουμε αποφάσεις να βελτιώνεται. Αλλά κ. Παναγιωταρέα είπατε ότι υπάρχει μια αίσθηση. Δεν είναι όμως η πραγματικότητα έτσι όπως αντανακλάται προς τα έξω και έτσι όπως βγαίνει και από, υποτίθεται, από την ενημέρωση η οποία γίνεται.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Μην έρθετε και μου πείτε από το Νοέμβριο, μετά τις εκλογές, ότι ξέρετε, τι να κάνουμε, έτσι πρέπει να γίνουν τα πράγματα. Θα κρατήσω την κασέτα που μου λέτε σήμερα.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει περίπτωση. Γιατί αυτά που λέμε μένουν και είμαστε σε μια εποχή πλέον που υπάρχει μια ισορροπία, υπάρχει μια σταθερότητα, όπου δεν μπορούμε να πούμε ότι τα χτεσινά ανατρέπονται από τα αυριανά. Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν νέα μέτρα το 2010. Δεν υπάρχει καν νέο Μνημόνιο. Δηλαδή δεν μπορώ να διανοηθώ, όχι μόνον εγώ, αλλά και όλο το επιτελείο ως κυβέρνηση, από πού προέκυψε ότι υπάρχει νέο Μνημόνιο, όταν απλώς υπάρχει επικαιροποίηση. Εκ των πραγμάτων όμως γίνεται επικαιροποίηση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Βρε αδελφέ, αυτή η επικαιροποίηση δεν μπορεί να είναι προς όφελός μας κάποια στιγμή; Είναι ανάγκη να είναι όλες δυσμενείς οι επικαιροποιήσεις;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, όχι. Δεν θα είναι δυσμενείς. Πρώτα απ` όλα γιατί στους στόχους μας είμαστε μέσα. Για τα έσοδα υπάρχουν τρόποι να ενισχυθούν. Και τα έσοδα δεν ενισχύονται με το να μπει η φορολογία σε ανθρώπους οι οποίοι...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Ούτε να πάει 25% το ΦΠΑ. Έτσι δεν είναι;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: κ. Παναγιωταρέα για το ΦΠΑ το Μνημόνιο προβλέπει το τι θα γίνει το 2011. Και ό,τι προβλέπεται θα το κάνουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο. Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν έκτακτα μέτρα, ακόμη και αύξηση στο ΦΠΑ, τα οποία δεν αναφέρονται στο Μνημόνιο και φυσικά δεν υπάρχουν μέσα στο 2010. Αυτό είναι δεδομένο. Ό,τι λέει το Μνημόνιο θα το κάνουμε, θα το κάνουμε όχι γιατί μας το επιβάλλουν. Και εδώ θα πρέπει να ξαναδούμε τι σημαίνει Μνημόνιο. Θα πρέπει κάποτε να αντιληφθούμε ότι το Μνημόνιο μπορεί να ήταν μια κατάσταση για να σώσουμε τη χώρα, για να μπορούμε να δανειζόμαστε, αλλά εμείς μέσα σ` αυτό το Μνημόνιο βάλαμε και μεγάλες αλλαγές, οι οποίες υλοποιούνται, άρα δεν πρέπει να το δαιμονοποιούμε. Αλλά ό,τι υπάρχει δρομολογημένο μέσα θα γίνει. Η απαρέγκλιτη τήρηση είναι σημαντικός όρος και επιβίωσής μας και στο να προχωρήσουμε μπροστά. Και επιτέλους, εμείς ως κυβέρνηση έχουμε αποφασίσει πλέον να μιλάμε για το μέλλον. Έχουμε αποφασίσει να κοιτάζουμε μπροστά, να δίνουμε διεξόδους. Και γι' αυτό είπα και το λέω συνέχεια ότι όταν λέμε για κοινωνικό πακέτο δεν μιλάμε για δέσμη μέτρων...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Ξέρετε, αυτό που χρειάζεται ο κόσμος είναι να βγει κάποιος να τους πει: ξέρετε, θα στριμωχτούμε τώρα, αλλά μόλις φτιάξουν τα πράγματα θα δώσουμε και κάποιες αυξήσεις, θα κάνουμε κι αυτό. Χρειάζεται μια αισιοδοξία και μια ελπίδα στον κόσμο. Θέλω όμως κάτι άλλο να σας ρωτήσω. Βλέπω να υπάρχει δυστοκία στις υποψηφιότητες για την τοπική αυτοδιοίκηση. Και βλέπω ότι ακούγονται ονόματα, τα οποία είναι τετριμμένα πολιτικά. Ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύθηκε έως τώρα ο Γιώργος Παπανδρέου στην προηγούμενη φάση ήταν να βάλει νέους ανθρώπους, νέα πρόσωπα, άφθαρτα πρόσωπα, πράγμα το οποίο νομίζω έδωσε μια πολύ μεγάλη ώθηση στο κόμμα. Τώρα βλέπω όμως ότι υποχωρεί στο θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τι νομίζετε ότι θα γίνει τελικά;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχουν αποφάσεις τέτοιες ώστε να δικαιολογούν μια υποχώρηση...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Δυστυχώς ο αρμόδιος της επιτροπής ο κ. Τσούρας είναι Σφήγκα, δεν ανοίγει τα χαρτιά του, δεν μιλάει, όπως αντιλαμβάνεστε, αυτή τη στιγμή.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και καλά κάνει ο κ. Τσούρας γιατί αλίμονο, αν κάθε σενάριο το οποίο διακινούνταν, το επιβεβαίωνε ή το απέρριπτε. Είναι σημαντικό, ο Θανάσης Τσούρας είναι ένα στέλεχος το οποίο έχει δώσει δείγματα σοβαρότητας, πολιτισμού και συνέπειας και πραγματικά είναι μια εγγύηση, μαζί με τον γενικό γραμματέα βέβαια τον Σ. Ξυνίδη, ότι οι υποψηφιότητες που θα στηριχτούν θα είναι σημαντικές. Από κει και πέρα κ. Παναγιωταρέα νομίζω ότι ας περιμένουμε να ακούσουμε τι θα γίνει, να υπάρχει ένα καταστάλαγμα των υποψηφιοτήτων που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, για να δούμε πραγματικά και να κάνουμε κι εμείς τον απολογισμό μας για το αν έχουμε νέα πρόσωπα ή όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Ας πούμε ο κ. Σγουρός ήταν μια πολύ επιτυχημένη, πάρα πολύ επιτυχημένη, ειλικρινά σας το λέω, επιλογή, παλιά, του ΠΑΣΟΚ. Και ίσως να πρέπει να επιμείνετε σ αυτό. Αυτό είναι προσωπικό που λέω βεβαίως και να μου το συγχωρήσετε.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αλίμονο, θα πρέπει να ακούμε τους πάντες.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Θα ήθελα να σας μιλήσω λίγο για τον ΟΣΕ. Βλέπω ότι προσπαθείτε να εξυγιάνετε αυτό το πράγμα το οποίο έχει καταντήσει πλέον, τι να σας πω. Όμως, ξέρετε, όλη η Ευρώπη στηρίζεται στους σιδηροδρόμους. Και εσείς το ξέρετε πολύ καλά. Εμείς αυτό το πράγμα δεν το αναπτύξαμε ποτέ. Και τώρα μαθαίνω ότι συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο. Δεν προσφέρουμε δηλαδή στον πολίτη μια δυνατότητα ανάμεσα στο λεωφορείο και στο αεροπλάνο. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις χερσαίες μεταφορές εννοώ και τις συγκοινωνίες.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: κ. Παναγιωταρέα, όντως, όσοι έχουμε κάνει κάποια ταξίδια στο εξωτερικό, βλέπουμε ότι ο σιδηρόδρομος, είναι το κύριο μεταφορικό μέσο. Εμείς δυστυχώς εδώ στην Ελλάδα, επειδή οι παθογένειες δεκαετιών μας έχουν πυροδοτήσει καταστάσεις οι οποίες κάθε άλλο παρά σύγχρονες είναι και ευρωπαϊκές, έχουμε ένα σιδηρόδρομο ο οποίος...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: κ. Πεταλωτή, αν είχε μείνει ο Τσούρας τότε στο υπουργείο Συγκοινωνιών και δεν είχε αλλαχθεί με τον Μαντέλη σήμερα θα είχαμε καλό ΟΣΕ. Αλλά βλέπετε τα πράγματα δεν πήγαν όπως έπρεπε να πάνε.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: ΄Εχουμε ένα σιδηρόδρομο κ. Παναγωταρέα ο οποίος κοστίζει στον ελληνικό λαό 3 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Το δίκτυο είναι πεπαλαιωμένο, οι ταχύτητες είναι άθλιες...
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ακριβώς. Τα ξέρουμε, τα γνωρίζουμε. Δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι έτσι όπως είναι τα πράγματα βρίσκουμε ένα τρόπο, με ένα κουμπί, να βελτιώσουμε τις καταστάσεις. Εάν δεν κάνουμε αυτά τα οποία πρέπει, και έχει εν μέρει βγάλει προς τα έξω η κυβέρνηση για τις περικοπές δρομολογίων, για αύξηση ίσως εισιτηρίου, εάν δεν κάνουμε πιο ορθολογιστική τη λειτουργία του ΟΣΕ, να τον συμμαζέψουμε πρώτα απ` όλα, δεν μπορούμε ούτε να τον βελτιώσουμε ούτε να τον επεκτείνουμε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: κ. Υπουργέ έχω μια τελευταία ερώτηση αλλά πολύ σημαντική για όλους μας. Βλέπω και διαβάζω ότι θα έχουμε αύξηση στα εισιτήρια πρώτα-πρώτα.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν μπορώ να σας απαντήσω εγώ αυτή τη στιγμή. Γιατί δεν το γνωρίζω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Ξέρετε αυτό χτυπάει πιο πολύ τους ανθρώπους τους εργαζόμενους και αυτούς που χρησιμοποιούν πιο πολύ τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι ξεκάθαρο, είναι σαφές κ. Παναγιωταρέα αυτό. Αυτό που μας ενδιαφέρει όμως είναι να υπάρχει μια εξυγίανση. Και φυσικά όχι εξυγίανση οικονομική ενός οργανισμού οποιουδήποτε. Να υπάρχει προοπτική. Από τη στιγμή που εμείς δίνουμε προοπτική, τότε νομίζω ότι αυτό είναι το πιο μακροπρόθεσμο και το πιο σοβαρό. Φυσικά με τη λιγότερη επιβάρυνση στον Έλληνα πολίτη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Ωραία, ένα. Θα ανεβούν τα τιμολόγια στη ΔΕΗ κ. υπουργέ; Δηλαδή δεν μας φτάνουν όλα τα άλλα, από Σεπτέμβρη θα πρέπει να πληρώνουμε και περισσότερο το ηλεκτρικό που καταναλώνουμε;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η μέριμνα της πολιτείας, η μέριμνα της κυβέρνησης είναι να έχουμε τη φθηνότερη ενέργεια.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Αυτή τη στιγμή έχουμε την ακριβότερη σε όλη την Ευρώπη πάντως.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γι' αυτό ακριβώς κ. Παναγιωταρέα υπάρχει ανάγκη να απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας, δίχως να πουληθούν μονάδες της ΔΕΗ, αυτό είναι αποφασισμένο, αυτό είναι το κυριότερο στοιχείο για μας. Και νομίζω ότι σ' αυτή τη φάση η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι αυτή, η οποία πραγματικά θα την κάνει προσιτή την ενέργεια...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Όχι μόνο. Είναι και το μόνο πράγμα που μπορεί να γίνει ανάπτυξη. Να ξεκινήσει από κει.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως, βεβαίως.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Να σας ρωτήσω και το τρίτο. Θα έχουμε αύξηση στην τιμή του αερίου;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι ειδικά τα ζητήματα και δεν μπορώ να σας απαντήσω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Θέλω να ελπίζω όμως ότι θα σκεφτείτε ότι επειδή ανεβαίνουν τα πάντα, αλλά οι μισθοί μας είτε μένουν είτε πέφτουν, στην προκειμένη περίπτωση οι μισθοί όλων μας μάλλον έχουν μειωθεί σημαντικά...
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ήταν άμεση ανάγκη όμως για να μπορούμε να έχουμε υπόσταση ως χώρα κ. Παναγιωταρέα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Ναι, αλλά πρέπει να ζήσουμε κιόλας. Έχετε δίκιο αλλά πρέπει να ζήσουμε.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως πρέπει να ζήσουμε. Και αυτό το να ζήσουμε έχει να κάνει και με την κοινωνική διάσταση που βάζουμε στην πολιτική μας, έχει να κάνει και με την προοπτική, γιατί αν δεν υπάρχει ελληνική οικονομία τότε είναι που δεν θα μπορεί να ζήσει κανείς. Εμείς θέλουμε να αναταχθεί η ελληνική οικονομία, να υπάρξει ανάπτυξη και από κει και πέρα, φυσικά, το ατομικό εισόδημα του καθενός από μας θα πρέπει να διορθωθεί, με νέες βάσεις όμως. Δεν μπορούμε να πάμε ούτε με επιδοματική πολιτική ούτε με όρους παρελθόντος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Κόβουμε από παντού. Πέστε μου σας παρακαλώ. Εσείς πιστεύετε ότι ο πρωθυπουργός -φαντάζομαι θα είστε ήδη ενημερωμένος- στο λόγο του στη ΔΕΘ πρόκειται να δώσει κάποια καινούργια στοιχεία για το πώς θα βαδίσουμε;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα υπάρχουν καινούργια στοιχεία και νομίζω κ. Παναγωταρέα ότι αυτή είναι η ακριβής έκφραση που πρέπει να χρησιμοποιήσω κι εγώ. Νέα στοιχεία για το πώς θα προχωρήσουμε. Ούτε νέα επιδόματα ούτε εξαγγελίες, που του χρόνου, αν τις διαβάσει κανείς, θα είναι μια από τα ίδια και δεν θα έχουν υλοποιηθεί. Εμείς θα δώσουμε τη νέα διάσταση, εκείνο το στίγμα του πώς προχωράμε ως χώρα. Και νομίζω ότι η συμβολή όλων μας είναι απαραίτητη σ` αυτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Πιστεύετε ότι οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης θα είναι ένα πρόσθετο στοιχείο ενίσχυσης της κυβέρνησης;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι εκλογές, το τι θα βγάλουν αυτές οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί, έχει σημασία στο τι τοπική αυτοδιοίκηση θέλουμε, ποιους νέους δήμους θέλουμε, πώς θέλουμε τους νέους δήμους, γιατί θα έχει άμεση επίπτωση και στο επιτελικό κράτος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Επομένως, το αποτέλεσμα των εκλογών θα σημαίνει ότι είναι μάλλον υπέρ της κυβέρνησης ή κατά της κυβέρνησης, όποιο κι αν είναι, έτσι δεν είναι; Έτσι το βλέπετε.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, η άποψή μου, η προσωπική μου άποψη αυτή τη στιγμή, είναι ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθορίσει μακροπρόθεσμα τι είδους χώρα θέλουμε. Τι τοπική αυτοδιοίκηση, τι κράτος, ποιους ανθρώπους, οι οποίοι μπορούν να τραβήξουν ή δεν μπορούν να τραβήξουν, ποιοι πιστεύουν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο και μακροπρόθεσμο από το αν θα υπάρχει μια επικοινωνιακή άποψη για το αν η κυβέρνηση αυτή έχει πετύχει ή όχι…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Να ξέρετε ότι αν δεν δουλέψει αυτό το σχέδιο της τοπικής αυτοδιοίκησης και περισσέψουν τα σκάνδαλα και η κακοδιαχείριση θα έχουμε καταστροφικά αποτελέσματα. Ας είναι.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Συμφωνώ κ. Παναγιωταρέα, γιατί και η κοινωνική συνοχή που είναι ζητούμενο, ειδικά σ` αυτές τις δύσκολες εποχές, θα περάσει μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση. Και είναι πολύ σημαντικό για όλους μας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που είσαστε μαζί μου σήμερα το μεσημέρι και σας εύχομαι τουλάχιστον να κάνετε ένα μπάνιο σήμερα και αύριο. Να ξεκουραστείτε.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να είστε καλά. Ευχαριστώ πολύ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου