Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Στη μάχη των εσόδων 250 ράμπο του ΣΔΟΕ


Ρίχνονται στην αγορά από τον Σεπτέμβριο

Την αχίλλειο πτέρνα του Προγράμματος Σταθερότητας κινδυνεύουν να αποτελέσουν τα έσοδα. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του επταμήνου, ο προϋπολογισμός αποκλίνει ολοένα και περισσότερο από τους στόχους που είχαν τεθεί.

Η «τρύπα» στα έσοδα υπολογίζεται προς το παρόν στα 2,6 με 2,8 δισ. ευρώ. Παρ' όλο που ένα μέρος της καλύπτεται από δραστικότερες περικοπές των κρατικών δαπανών, οι αποκλίσεις που καταγράφονται στο μέτωπο του Προϋπολογισμού, σε συνδυασμό με τα σύννεφα που αρχίζουν να μαζεύονται και πάλι στον διεθνή ορίζοντα, δημιουργούν προσκόμματα στην επαναφορά της Ελλάδας για δανεισμό από τις διεθνείς αγορές. Η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών φαίνεται ότι αρχίζει και πάλι να κλονίζεται, με αποτέλεσμα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα να επιστρέφουν στα επίπεδα που διαπραγματεύονταν πριν από την υπογραφή του Μνημονίου.

Έτσι, σε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη αποφασίστηκε να συσταθούν 5 ομάδες κρούσης επανδρωμένες με 50 στελέχη η καθεμία, οι οποίες θα «ριχτούν στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής» από τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 5 ομάδες κρούσης με έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα επικεντρώσουν τους ελέγχους τους στην «επώνυμη» φοροδιαφυγή (γνωστοί δικηγόροι, μεγαλογιατροί, τραγουδιστές, αρχιτέκτονες, μηχανικοί κ.λπ.), στον έλεγχο όσων διαθέτουν «προκλητικά» περιουσιακά στοιχεία (πισίνες, κότερα, πολυτελή αυτοκίνητα) που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματά τους, στην απόκρυψη του ΦΠΑ, στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και στη φοροδιαφυγή μέσω εταιρειών off shore.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει, στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ μπαίνει κατ' αρχάς η λεγόμενη επώνυμη φοροδιαφυγή. Δηλαδή, ενδελεχής έλεγχος για την απόκρυψη εισοδημάτων επωνύμων, καλλιτεχνών, μεγαλοδικηγόρων κ.ά. Οπως ήδη έχει ανακοινώσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, έχουν εντοπιστεί μόνο 150 δικηγόροι οι οποίοι έχουν κατά μέσον όρο στην κατοχή τους ακίνητα αντικειμενικής αξίας 3.274.000 ευρώ και το μέσο εισόδημα που δηλώνουν στην Εφορία δεν υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.

Σε άλλη διασταύρωση που έγινε σε 3.000 τραγουδιστές σε όλη τη χώρα διαπιστώθηκε ότι κατά μέσον όρο τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους είναι αντικειμενικής αξίας 76.000 ευρώ και το μέσο εισόδημα που δηλώνουν στην Εφορία φτάνει τα 11.500 ευρώ.

Δεύτερος στόχος αποτελεί η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, οι οποίες ξεπερνούν τα 32 δισ. ευρώ. Βέβαια, στο υπουργείο πιστεύουν πως από αυτά μπορούν να εισπραχθούν 8 με 10 δισ. ευρώ.

Τρίτο στόχο αποτελεί ο έλεγχος του προκλητικού ή αδήλωτου πλούτου. Μετά από διασταυρώσεις με στοιχεία κατασκευαστριών εταιρειών έχουν εντοπιστεί περί τις 500 αδήλωτες πισίνες

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου