Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

H ΑΤΕ έκανε.....το παγώνι??


Γράφει σήμερα η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Οι Επόπτες είναι εξοργισμένοι με γερμανικές τράπεζες» υπότιτλο «Έξι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είχαν αποσιωπήσει τις επενδύσεις τους στη Νότια Ευρώπη. Έχουν κάτι να κρύψουν;»:

Η μυστικότητα μερικών γερμανικών τραπεζών στο «τεστ κοπώσεως» ενόχλησε εντόνως τους Ευρωπαίους Επόπτες. Μόνο οχτώ εκ των 14 ελεγχθεισών τραπεζών δημοσιοποίησαν το βαθμό έκθεσής τους σε ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών. Η Deutsche Bank, η Postbank, η Landesbank Berlin, η WGZ Bank και η Hypo Real Estate (HRE) δεν κατέθεσαν σχετικά στοιχεία στην αρμόδια εποπτική Αρχή Cebs.
Πέραν των παραπάνω έξι γερμανικών τραπεζών, μία μόνο ακόμα τράπεζα – εκ των συνολικά 91 ελεγχθεισών – δεν δημοσιοποίησε στοιχεία σχετικά με τις επενδύσεις της σε ομόλογα: Πρόκειται για την ελληνική ATE – Bank, η οποία δεν πέρασε το τεστ κοπώσεως, όπως και η HRE και πέντε ισπανικές τράπεζες. Εναπόκειτο μεν στις ίδιες τις τράπεζες η απόφαση για δημοσιοποίηση των στοιχείων, οι τράπεζες που δεν προχωρούν, όμως, σε αυτήν βρίσκονται αντιμέτωπες με την υποψία ότι έχουν κάτι να κρύψουν.
Ορισμένες εκ των «πληττομένων» τραπεζών απέρριψαν χθες την κατηγορία περί μυστικότητας. Η Postbank, συγκεκριμένα, αιτιολόγησε τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων με το επιχείρημα των μη επίκαιρων πλέον στοιχείων. Η Deutsche Bank, από την πλευρά της, δήλωσε ότι σχετικά στοιχεία είχαν δοθεί στη δημοσιότητα ήδη τον περασμένο μήνα. Από τα στοιχεία αυτό προέκυπτε ότι οι επενδύσεις της σε ελληνικά, πορτογαλικά, ισπανικά και ιρλανδικά ομόλογα είναι ελάχιστη και ότι μόνο οι επενδύσεις σε ιταλικά ομόλογα βρίσκονται σε αξιοσημείωτο ύψος. Εκπρόσωπος της τράπεζας δήλωσε ότι σήμερα θα υπάρξει ανακοίνωση σχετικά με τις επενδύσεις, που διατηρεί, με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του α’ εξαμήνου 2010.
Ενώ σχεδόν όλες οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν χθες άνοδο (μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests), οι μετοχές της Deutsche Bank παρουσίασαν πτώση μέχρι και 3%.
Η δημοσιοποίηση της έκθεσης σε ομόλογα χωρών της Νοτίου Ευρώπης, που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, αποτελούσε βασικό κομμάτι των stress tests. Η δημοσιονομική κρίση σε αυτές τις χώρες ήταν, άλλωστε, ο κύριος λόγος που οδήγησε σε αυτά τα τεστ. Το επιτόκιο των ελληνικών, πορτογαλικών, ισπανικών, ιταλικών και ιρλανδικών ομολόγων, είχε αυξηθεί σημαντικά στις αρχές του περασμένου Μαϊου, επειδή ολοένα επανέρχονταν αμφιβολίες σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τα χρέη της και δεν θα «μεταδώσει» το πρόβλημά της και σε άλλες χώρες.
Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ύψους 750 δισ. Ευρώ, με τα οποία θα παρασχεθεί εγγύηση για τα ομόλογα των παραπάνω κρατών, δεν φάνησε να καθησυχάζει τις αγορές, οι οποίες στράφηκαν κατά των ισπανικών τραπεζών. Οι αμφιβολίες ήταν τόσο μεγάλες που οι τράπεζες αυτές δεν μπορούσαν πλέον να χρηματοδοτηθούν από άλλες τράπεζες. Για το λόγο αυτό η ισπανική κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση και ζήτησε δημοσιοποίηση των stress tests θέλοντας να δείξει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσον αφορά τις τράπεζες της χώρας. Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας είχε εκφράσει ήδη από την αρχή τη δυσφορία της σχετικά με τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τεστ αυτών. Η ενόχληση τρίτων για τη στάση της αυτή συνεχίζεται και σήμερα.

antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου