ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ!!! Δεν υπάρχει άλλη λέξη!!!
Ντροπή τους!!!
Δείτε το κι εδώ

Ένα κομμάτι σοκολάτα τη μέρα μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα με μισή ώρα καθημερινή σωματική άσκηση, όσον αφορά τη μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη, υπό τη δρα Κάριν Ριντ του πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «BMC Medicine», σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», αναφέρει ότι σε όσους πάσχουν από υψηλή πίεση, η σοκολάτα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφράγματος ή εγκεφαλικού μέχρι και 20% μέσα σε μια πενταετία.
Η σοκολάτα -ειδικά η μαύρη- περιέχει τις χημικές ουσίες φλαβονόλες που με φυσικό τρόπο διευρύνουν το αιμοφόρα αγγεία και διευκολύνουν έτσι τη ροή του αίματος, ρίχνοντας την πίεσή του. «Δεν είναι ανάγκη να παίρνει κανείς πάντα φάρμακα για τη μείωση της πίεσης. Υπάρχουν και τροφές που βοηθάνε σε αυτό», δήλωσε η κ. Ριντ.
Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από υπέρταση (υψηλή πίεση) και εκτιμάται ότι οι μισοί από αυτούς δεν το ξέρουν, καθώς ποτέ δεν είχαν τη σχετική ιατρική διάγνωση. Περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους με υπέρταση δεν μπορεί να ελέγξει την πάθηση με φάρμακα, παρουσιάζοντας έτσι μεγαλύτερο κίνδυνο.
Η αυστραλιανή μελέτη βρήκε ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να ρίξει την πίεση μέχρι 5% σε όσους έχουν υπέρταση, ενώ δεν επηρεάζει όσους έχουν φυσιολογική πίεση και έτσι δεν προκαλεί υπόταση (χαμηλή πίεση).
Όπως είπαν οι ερευνητές, θα χρειαστούν κι άλλες έρευνες για να καθοριστεί η ιδανική ποσότητα σοκολάτας, που επιφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ωφέλεια για την υγεία μπορεί να υπάρξει από ένα κομματάκι (έξι γραμμάρια) τη μέρα μέχρι μια ολόκληρη σοκολάτα (100 γραμμάρια).
Οι άνθρωποι με υψηλή πίεση έχουν σε μόνιμη βάση συστολική πίεση πάνω από 140 ή διαστολική πάνω από 90. Η φυσιολογική πίεση είναι περίπου 90/60. Οι έρευνες δείχνουν ότι η σοκολάτα ρίχνει γύρω στις 5 μονάδες τη συστολική πίεση, πράγμα που ισοδυναμεί με το αποτέλεσμα το οποίο έχει μισή ώρα σωματικής άσκησης μέτριας έντασης (γρήγορο περπάτημα, κολύμπι κ.α.).
Μια άλλη έρευνα, που είχε παρουσιαστεί νωρίτερα φέτος, είχε δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε μια σοκολάτα την εβδομάδα, έχουν 22% μικρότερη πιθανότητα να πάθουν εγκεφαλικό. Από την άλλη πάντως, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη άλλες πιθανές αρνητικές συνέπειες από την κατανάλωση σοκολάτας, όπως η παχυσαρκία.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ενδιαφέρον των επιστημόνων είχε επικεντρωθεί τα τελευταία χρόνια στην αποτελεσματική και λιγότερο ενεργοβόρα θέρμανση των κτιρίων. Οι περισσότερες κλιματιστικές μονάδες, χρησιμοποιούν όπως και τα ψυγεία, σωλήνες που χρησιμοποιούν χημικά ψυκτικά που εξατμίζονται καθώς τραβούν τη θερμότητα από τον αέρα που περνάει από πάνω τους. Ο παγωμένος αέρας κυκλοφορεί προκειμένου να δροσίσει ένα κτίριο, ένα τραίνο ή ένα αυτοκίνητο. Η νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση ορισμένων ψυκτικών. Οι νέες εξελίξεις μπορούν να κάνουν τα κλιματιστικά συστήματα πιο «οικολογικά», καθώς θα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.
Τα περισσότερα κλιματιστικά μηχανήματα χρησιμοποιούν ψυκτικά υγρά, καταναλώνουν πολύ ενέργεια κυρίως επειδή λειτουργούν με μηχανικούς συμπιεστές, που συμπιέζει τον ζεστό ατμό. Στη συνέχεια ψύχεται σε υγρή μορφή και ανακυκλώνεται. Σε χώρες όπου ο ηλεκτρισμός είναι πιο φθηνός τη νύχτα, ορισμένα κλιματιστικά προχωρούν σε μια διαφορετική διαδικασία. Με το ηλιοβασίλεμα τα κλιματιστικά αυτά ξεκινούν να παράγουν πάγο, όπου το ένας μηχανισμός, σαν το πιστολάκι για τα μαλλιά φυσά αέρα πάνω στον πάγο. Στη Ν. Ευρώπη μόλις ένα στα είκοσι γραφεία χρησιμοποιούν τον κλιματισμό με πάγο, με το οποίο ο λογαριασμός του ηλεκτρικού μειώνεται κατά 10%.
Θερμικοί ψύκτες
Ακόμη μεγαλύτερη οικονομία μπορεί να επιτευχθεί με τους «θερμικούς ψύκτες». Αντί να χρησιμοποιείται ένα μηχανικός συμπιεστής που βασίζεται στην ηλεκτρική ενέργεια, οι «θερμικοί ψύκτες» λειτουργούν με ζεστό νερό. Ένα ψυκτικό ατμοποιεί και απορροφά την θερμότητα από τον αέρα προκειμένου να ψυχθεί. Τότε μπαίνει ένα αλμυρό διάλυμα, το οποίο απορροφά τους υδρατμούς. Όταν το κιβώτιο που αποθηκεύει το υγρό μπαίνει στο ζεστό νερό, το ψυκτικό διαχωρίζεται από το διάλυμα και ανακυκλώνεται.
Οι «θερμικοί ψύκτες» είναι μία ελκυστική επιλογή για τις περιοχές όπου το ζεστό νερό είναι φθηνό ως «θερμικό απόβλητο», για παράδειγμα από εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν φυσικό αέριο ή κάρβουνο. Σε περιοχές όπου οι χειμώνες είναι μικρής διάρκειας ή ήπιοι, η χρήση ζεστού νερού από «θερμικά απόβλητα» είναι μία απαγορευτικά ακριβή επιλογή για θέρμανση των κτιρίων. Ωστόσο, σύμφωνα με την Ούρσουλα Άικερτ, από το Πανεπιστήμιο της Στουτγκάρδης, αυτό αλλάζει όταν αφορά την ψύξη. Στην Ευρώπη, το ζεστό νερό από περίπου 50 δίκτυα θέρμανσης χρησιμοποιούνται και για τη λειτουργία θερμικών κλιματιστικών.
Ηλιακά κλιματιστικά
Η κ. Άικερτ πιστεύει ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, καθώς θα βελτιωθεί και η αποτελεσματικότητα. Εν τω μεταξύ, υπάρχει και η τεχνολογία του ηλιακού κλιματιστικού, ωστόσο ο εξοπλισμός είναι ακριβός. Η γερμανική εταιρεία, SolarNext, κατασκεύασε ένα ηλιακό σύστημα ψύξης - θέρμανσης, που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες δύο νοικοκυριών, το κόστος όμως του οποίου φθάνει τα 50.000 ευρώ. Η εταιρεία ωστόσο σημειώνει ότι το κόστος θα μειώνεται, όσο η παραγωγή εξοπλισμού ηλιακών κλιματιστικών θα εξελίσσεται και θα εξαπλώνεται.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Economist
Οι ακτές της Αττικής θυμίζουν τις δύο όψεις ενός νομίσματος: καθαρές παραλίες που συνεχώς αναβαθμίζονται χάρη στον βιολογικό καθαρισμό και θάλασσιες περιοχές αυστηρά ακατάλληλες -λόγω ρύπανσης- για κολύμπι. Χθες, η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υπέγραψε την απόφαση για απαγόρευση κολύμβησης σε περιοχές του λεκανοπεδίου που δεν πληρούν τα ποιοτικά κριτήρια από πλευράς ρύπανσης (λιμάνια, περιοχές με αγωγούς ομβρίων κ. ά.). Αν και σπάνιο, υπάρχουν κάποιοι «τολμηροί» που παρά τις απαγορεύσεις συνεχίζουν να κολυμπούν, ακόμα και να ψαρεύουν, σε ακατάλληλες παραλίες. «Λόγοι παράδοσης και συνήθειας ερμηνεύουν αυτήν την επιλογή», σχολιάζει η κ. Αδαμαντία Ευστρατίου, επίκουρη καθηγήτρια στη θαλάσσια μικροβιολογία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Προβλήματα υγείας
Ενας υγιής και νέος οργανισμός ενδέχεται να βγει... αλώβητος στην αμμουδιά, ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν: «Πιθανά προβλήματα υγείας που μπορούν να προκύψουν είναι κάποια δερματίτιδα, γαστρεντερίτιδα, ωτίτιδα ή και επιπεφυκίτιδα» αναφέρει η κ. Ευστρατίου, που προτείνει τον έλεγχο, μέσω των site του υπ. Περιβάλλοντος και των Γαλάζιων Σημαιών, της ποιότητας των υδάτων κάθε παραλίας. «Σας διαβεβαιώνω, ωστόσο, ότι το 99% των ελληνικών υδάτων είναι εξαιρετικής ποιότητας».
Σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται η κολύμβηση σε όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία, διαλυτήρια πλοίων, καθώς και σε ζώνη 50 μέτρων από κάθε πλευρά του στομίων εκβολής όλων των αγωγών ομβρίων και σε ζώνη 200 μέτρων από κάθε πλευρά των στομίων εκβολής των αγωγών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού λυμάτων και κάθε άλλης παρόμοιας εκβολής. Επίσης απαγορεύεται η κολύμβηση σε ζώνη 200 μέτρων εκατέρωθεν της εκβολής του Ασωπού ποταμού, στην περιοχή από το λιμάνι του Πειραιά έως και το Πέραμα, στην περιοχή Σκαραμαγκά μέχρι και την παραλία Ασπρόπυργου, στην παραλία Μεγάρων από προβλήτα έναντι του ελικοδρομίου έως και την πλαζ Μεγάρων, καθώς και στον μικρό όρμο της προβλήτας έναντι του ελικοδρομίου και της παραλίας της Πάχης Μεγάρων, στα Λιμάνια Σκαφάκι, Σταυρού της Ακτής Θεμιστοκλέους, στο λιμανάκι της Σχολής Δοκίμων και 100 μέτρα εκατέρωθεν του Κέντρου MIRAMARE, καθώς και στην περιοχή από το βόρειο άκρο Μικρολίμανου μέχρι και την ακτή Ξηροταγάρου (όριο Μαρίνας). Απαγορευμένη περιοχή για κολύμβηση είναι και η περιοχή των Ναυπηγείων και του λιμένα όρμου Λαυρίου έως και τη ΔΕΗ -με εξαίρεση την περιοχή που αρχίζει από την ακτή Χέλμη και συνεχίζεται μέχρι την περιοχή Θορικού (Ακτή Θεάτρου) -, στη Ραφήνα σε όλο το μήκος της εξωτερικής πλευράς του προσήνεμου μόλου του λιμανιού και σε ζώνη 200 μέτρων από τα σημεία εκβολής των αγωγών των εγκαταστάσεων που βρίσκονται στις περιοχές Νέας Μάκρης και Μαραθώνα και ειδικότερα των κατασκηνώσεων ΘΑΛΑ και των κατασκηνώσεων αεροπορίας - ΘΑΑ.